Decizia care schimbă radical soarta persoanelor cu conturi poprite

Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, obiecție și a constatat că legea privind unele măsuri de efectuare a reţinerilor din venituri obţinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii este neconstituţională, în ansamblul său.

Curtea a reţinut că înlăturarea posibilităţii de valorificare pe calea executării silite a unui titlu executoriu prevăzut de lege, altul decât o hotărâre judecătorească, pune creditorul obligaţiei consacrate de titlul în cauză în situaţia de a pierde dreptul de proprietate, în substanţă să, ceea ce determina încălcarea prevederilor art.44 alin.(2) din Constituţie, teza referitoare la garantarea şi ocrotirea în mod egal a dreptului de proprietate privată. Mai mult, lipsa de claritate, precizie şi previzibilitate a întregului act normativ supus controlului de constituţionalitate aduce atingere prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) referitoare la principiul legalităţii. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunica Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului. Comentând această decizie, avocatul Adrian Cuculis susține că se dă liber la abuzurile prin poprire. „Practic modificarea legislativă prevederea faptul că executorii judecătoreşti nu mai puteau să poprească şi contul de la bancă unde încasaţi salariul şi salariul plătit de către angajator. După decizia Curţii, atât conturile pe care le deţineţi la bancă cât şi salariul de la angajator poate fi poprit succesiv sau simultan, asta va rămâne la decizia EXECUTORULUI cu tot ce înseamnă abuzuri din acest lucru”, a spus Cuculis.

Și avocatul vine cu un exemplu: „Dacă veţi încasa alocaţia copilului dar şi drepturi ce nu ar fi putut fi puse în executare prin poprire în mod normal, executorul va putea să va oprească aceşti bani iar procedura de contestaţie la executare va putea fi făcută doar în instanţă. Legea ar fi avut menirea să protejeze după executare silită prin poprire atât la angajator cât şi la banca unde încasaţi salariul!” Ce a decis Curtea Constituţională este în defavoarea debitorilor şi se vor menţine abuzurile săvârşite că şi până acum!”, susține Cuculis.

„Din păcate modul abuziv practicat în prezent, de executare silită a veniturilor persoanelor fizice rezultate din contracte privind raporturi de muncă cu persoane juridice, de către birourile executorilor judecătoreşti, în baza unor titluri executorii, determina adevărate drame familiale că urmare a reţinerii integrale a veniturilor acestora că debitori popriţi şi a lipsirii lor şi a familiilor lor, în acest fel, de orice mijloc de existenţa, ceea ce determina că tot mai mulţi debitori popriţi să renunţe la încasarea veniturilor prin conturi bancare şi să pretindă angajatorilor plata acestor drepturi în numerar”, a mai spus avocatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.