Decizie revoluționară a CCR

CCR a stabilit că nu poate fi condamnată o persoană fără a exista o motivare a deciziei la acel moment.

Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Potrivit unui comunicat, CCR, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) şi ale art. 406 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală.

Dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt: art. 400 alin. (1) – „Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii”; art. 405 alin. (3) – „(3) Preşedintele completului pronunţă minuta hotărârii”; art. 406 alin. (1) şi (2) – „(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare. (2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier”.

Curtea a constatat că aceste dispoziţii din Codul de procedură penală încalcă atât prevederile art. 1 alin. (3), art. 21 alin. (1) – (3) şi art. 124 alin. (1) din Constituţie, cât şi prevederile art. 5 paragraful 1 şi art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

În plus, arată sursa citată, Curtea a constatat că dispoziţiile art. 400 alin. (1) şi ale art. 405 alin. (3) din Codul de procedură penală aduc atingere prevederilor art. 23 alin. (11) din Legea fundamentală.

„Curtea a reţinut că redactarea hotărârii judecătoreşti penale (motivarea în fapt şi în drept) ulterior pronunţării minutei (soluţiei) dispuse în cauză lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”, se explică în comunicatul CCR.

Prin urmare, Curtea Consituţională a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării.

„Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”, aminteşte CCR.

De regulă, termenul de 30 de zile nu era respectat de către instanţe, existând şi cazuri în care judecătorii au motivat deciziile după un an de la pronunţare.

Reacția instanței supreme

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) cere o intervenție rapidă a Legiuitorului pentru punerea în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției, după ce CCR a decis că nu poate fi condamnată o persoană fără a exista o motivare a deciziei.

Președintele Instanței Supreme, Corina Alina Corbu, a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, faptul că ÎCCJ ia act de admiterea excepției de neconstituționalitate a unor dispoziții din Codul de procedură penală în cazul motovărilor deciziilor instanțelor din România.

„Jurisdicția constituțională a reținut, în esență, că <este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și drept, la data pronunțării>, invalidând astfel soluția legislativă actuală, care prevede motivarea hotărârii judecătorești în termen de 30 de zile de la pronunțare (termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile în condițiile Legii nr.304/2004)”, spune Corbu.

Cum deciziile CCR sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, de la data publicării în Monitorul Oficial, Corina Alina Corbu avertizează asupra pericolului unui posibil „vid legislativ”.

„Din perspectiva bunei desfășurări a activității instanței supreme, cât și a tuturor instanțelor judecătorești – având în vedere numărul mare de cauze penale aflate pe rol, importanța socială esențială a procesului penal, prin care se apără ordinea de drept și este protejată viața, integritatea fizică și psihică, libertatea și celelalte drepturi ale cetățenilor și chiar funcționarea statului de drept, luând în considerare implicațiile negative majore pe care le poate genera prelungirea proceselor penale (în condițiile unui potențial ”vid” legislativ), inclusiv sub aspectul termenelor de prescripție a răspunderii penale, Înalta Curte de Casație și Justiție solicită ferm o intervenție cât mai rapidă a Legiuitorului pentru punerea în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției”, mai spune Corbu.

Președintele ÎCCJ precizează că este cu atât mai necesară intervenția Legiuitorului cu cât, începând cu momentul publicării deciziei CCR în Monitorul Oficial, dispozițiile legale vor fi suspendate de drept, iar, după 45 de zile, își vor înceta definitiv efectele juridice.

„Din perspectiva Înaltei Curți de Casație și Justiție, noua soluție legislativă ce va fi elaborată trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor implicate în procedurile judiciare, conform deciziei Curții Constituționale, dar, în același timp, este necesar să fie una realistă și să ia în considerare situația actuală a sistemului judiciar – în special supraîncărcarea și deficitul de resurse cu care acesta continuă să se confrunte de o lungă perioadă”, precizează Corbu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

15 Comentarii

  1. O lovitura dura data STATULUI SECURIST/COMINTERNIST Romania!!! Decizia CCR este retroactiva si o sa faca sa explodeze mizeria acumulata in epoca mongolo-teutona romaneasca!!! Acoperitii in robe ai Securitatii au incalcat Constitutia nemotivand la pronuntare sentintele, dupa ce au tergiversat la fel de neconstitutional pronuntarile, ba chiar nu au
    respectat PSEUDO-CUTUMA motivarii in termen de 30 de zile!!! Pronuntarea unei sentinte e anuntata la termenul anterior
    celui stabilit, perioada in care instanta poate delibera in camera de consiliu suficient pentru a concepe si redacta motivarea…

  2. CCR se indeparteaza tot maai mult de Romania reala! Vorba poetului” azi o vedem si nu e”
    Practic a ajuns o facatura PSD ca si TVRFuego,ca si CNA ,Avocatul Poporului,etc…
    Forme fara fond

  3. Doina lui peste, pentru tine era normal sa fii condamnat si sa ti se spuna si de ce peste trei ani sau niciodata ?

  4. Multi ani le-au trebuit sa pronunte aceasta hotarare corecta.
    Au constatat fara ca cineva sa fi invocat exceptia de neconstitutionalitate a articolelor de lege in cauza?
    Este o veste excelenta!

  5. @Scott:prostule,orice borfas stie de ce a fost condamnat,nu trebuie sa ii motiveze nimeni,prin furt.spaga/crima/ isi asuma puscaria
    Pune mana pe carte si informeaza-te
    CCR a ajuns ultima japita a penalilor vezi cazul celebrului si unicului revolutionar din Buzau,alde Ciolacu

  6. Ca k sa vezi minune!
    Dragnea nu avea motivarea arestarii nici dupa aproape doi ani de zile.

  7. Doina lui peste, mai usor cu „prostule”, da? intrigantule, ca nu m-am tras de bretele cu tine si nici cu sekuristii?

  8. @Scott: de dai jignita?Nu mai posta, imberbo!
    Mama prostilor e permanent gravida,cazul tau!

  9. Doina lui peste… cauta-ti de lucru altundeva, mai pe masura puterilor tale. Poate ca te primesc de la sri sau de la usere. Ai toate „calitatile”: nickname romanesc dar nesimtire cat cuprinde, rahat in loc de creier, spirit obedient, etc. Hai, dispari, ca n-am vreme de pierdut cu tine.

  10. Mare lovitura, sa fim seriosi… o sa dea copy-paste la 90% din cererea de condamnare a procurorilor.

  11. BEST ia sppista jagardean care-si zice si „Doina” care face centura raurilor mioritice are o dereglare stalinista din clonare, cei trimisi de Securitatea baso-yohanista in judecata sunt „penali” inainte de a fi judecati, asa cum stie
    de la Kapoul Secu-i, bolsevic cominternist ENGIEisto-rasputinist si nu au nevoie de motivare pt ca nu si-au recunoscut vinovatiile cum ar fi fost normal intr-o societate stalinista moderna! Acest gen de CRE TINISME nu pot fi tolerate pe forum si asa se justifica interventiile mele impartiale, adica penalizand pe totii provocatorii, fara deosebire de…
    apartenenta la o aripa sau cealalta a Securitatii… Apropo imbecilitati condamnabile, dictatorul maoist Xi Tziomping
    pe care-l proslavesc generalii Secu din Padurile Baneasa/Faget ca un „vizionar” si iubitor de „democratie capitalista”
    merge regulat la marile televiziuni si publicatii scrise si online unde e adulat si ii felicita pe ticalosii moderatori
    si analisti pentru vigilenta revolutionare. In China BOLSEVICA oponentii sunt nimiciti, religiile si sectele persecutate
    condamnarile la moarte pentru „subminarea puterii bolsevice”, iar „deviationistii” din PC chinez condamnati pt…coruptie!
    La 1,5 miliarde de chinezi presteaza vreo suta de BEST ii gen Koe Ve SSy…

  12. Curtea Constitutionala , Avocatul Poporului si S.I.J. SUNT INSTITUTIILE DIN JUSTITIE CARE SE STRADUIESC SA RESPECTE CONSTITUTIA SI PRINCIPIILE STATULUI DE DREPT pe care le incalca cu nonsalanta MERCENARUL IOHANIS SI GASCA LUI DIN COALITIA DE GUVERNARE DE VAZATORI DE TARA pnl/usr/udmr !!!!
    De aceia Iohanis si acolitii sai vor sa DESFIINTEZE SAU SA ACAPAREZE ACESTE INSTITUTII CCR, SIJ SI AVOCATUL POPORULUI !!!!!
    DE PRECIZAT CA IOHANIS CU MERCENARII SAI GUVERNANTI SE GRABESC SA DESFIINTEZE S.I.J. PENTRU CA ACEASTA INSTITUTIE ARE PE ROL DOSARE SI FAPTE PENALE (dovedite) ALE LUI IOHANIS (publicate si in presa), care AU FOST ASCUNSE DE ACOLITII SAI DIN JUSTITIE !!!!

  13. E haos in justitie! Dupa ce au iesit la pensii galactice pe capete magistratii cu varsta de 45 de ani( 20 de ani de activitate) fara sa-si motiveze hotararile acum smecherii au intrat in vrie! Prinde orbu scoatei ochii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.