Deficitul la nouă luni, dublu față de anul trecut

Execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB. Asta înseamnă că avem un deficit dublu față de perioada ianuarie-septembrie 2017, când s-a consemnat un deficit de 0,81%. Saltul s-a datorat exploziei cheltuielilor, 32,8% din PIB în acest an, față de 22,4% de anul trecut. În schimb, veniturile au avut o creștere aproape insensibilă, de la 21,6% din PIB la 21,7% din PIB. România trebuie să termine anul cu un deficit sub 3%. Anul trecut, a reușit, oprindu-se la 2,9% în condițiile în care până în septembrie acumulase 0,81%. Acum avem 1,77% din PIB.
Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 221,7 miliarde de lei, cu 18,4% mai mari față  de aceeași perioadă din anul  precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 25,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 9,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. Subvențiile sunt mai mari cu 6,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, menținându-se la același nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,5%. Dobânzile sunt cu 21,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând 1% din PIB, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,5%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1100 lei, de creșterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,2 miliarde lei, cu 25,7% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 205 miliarde lei, reprezentând 21,7% din PIB, sunt cu 13,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+37,3%) și din veniturile nefiscale (+19,4%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017. Se constantă o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA astfel, acestea au crescut cu 9,0% față de realizările aceleiași perioade din 2017, ajungând la o valoare de 42,4 miliarde lei pe primele nouă luni ale anului în curs. Veniturile din accize au fost în sumă de 21,0 miliarde lei (2,2% din PIB) cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 4,2% față de aceeași perioadă a anului 2017. S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 25,3% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. De asemenea, se înregistrează o diminuare cu 37,2% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 9,4 miliarde lei cu 25,0% mai mari decât cele încasate în anul 2017 în aceeași perioadă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Daca deficitul pentru primele 9 luni ale anului 2018 este de 1,77% din PIB, dublu fata de primele 9 luni din 2017, si cheltuielile pentru anul 2018 sunt de 32,8% din PIB fata de anul 2017 cand au fost 22,4% din PIB, NU CREDETI CA DIFERENTA DINTRE CHELTUIELILE DIN 2018 FATA DE 2017, ADICA 10,4% DIN PIB ESTE MULT MAI MARE DECAT DEFICITUL DE 1,77% DIN PIB? CUM EXPLICATI??? DACA AICI ERA PROBLEMA, DE CE NU ESTE DEFICITUL 10,4%??? MARI ECONOMISTI SUNTETI!!!

    • Domnule „Intrebare” te pricepi rău de tot la economie. Dacă s-ar calcula deficitul după regulile matale dpmnul Vâlcov ar fi primit premiul Nobel pentru economie (economie la inteligență) având în vedere vitezele cifre expuse de actualul guvern iar ramolitul moș Livache (tartorul și reprezentantul infractorilor în parlament) premiul Oscar pentru cel mai prost film science fiction despre economie cu LOV de la Munci în rolul principal și domnul de la Finanțe și Nunți, secundar. Dezastrul e gigantic dar îl vom vedea în toată splendoarea lui după alegeri. Unii, mulți la număr, îl vor și simți.

  2. Să înţelegem că în ultimul trimestru din 2017 deficitul a sărit brusc cu peste 2%?? Cum aşa?
    Punem pariu că în februarie 2018 Eurostat va anunţa din nou un deficit sub 3%?

    • Poate sa anunte si sub 1% daca Dragnea TAIE TOATE Cheltuielile din Sanatate, Educatie, Infrastructura…
      Poate.

  3. Deficitul programat la 9 luni , prin legea bugetului de stat , este de 2,6% . Veniturile programate cca 217 miliarde ( realizat cca 205 miliarde ) si cheltuielile programate cca 241 miliarde ( realizat cca 221 miliarde ).
    Concluzia :
    – Defictul la 9 luni este mult mai mic decat cel estimat ;
    – Veniturile sunt mai mici cu cca 11 miliarde decat estimat ;
    – Chetulile sunt mai mici cu cca 20 miliarde decat estimat.
    Acestea sunt datele si analiza trebuie sa inceapa de aici.

  4. Normal ca o sa colapseze economia in care angajatii de la privat sunt platiti in medie cu 450 euro pe luna, pe cand bugetarii sunt grasi ai frumoai si incaseaza chiar si 13700 lei…
    Din mizeria electorala cu dat salarii „europene” la militieni, medici si popi, in timp ce toti ceilalti crapa de foame nu are ce sa iasa bun.
    Ori este bogatie generala (dar nu cu mafia PSD-UDMR la butoane!), ori se alege praful in mai putin de un an.
    Semnat: porcarii din PSD

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.