Democrație vs. șantajul violenței revoluționare

Rata criminalității explodează în orașele americane, unde poliția îngenunchează la propriu în fața protestatarilor, fostul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, sugerează că ordinele date de președinte Gărzii Naționale încalcă Constituția și că reacția la proteste nu trebuie să aibă vreo componentă militara, iar, cel mai recent, Comisia pentru Dezbaterile Prezidențiale a decis ca următoarea confruntare Trump-Biden să nu mai aibă loc față în față (un mare avantaj pentru Joe Biden),

În acest context, președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, sugerează că va invoca Amendamentul 25 al Constituției SUA împotriva președintelui Trump. Cu alte cuvinte, pentru că președintele a fost internat în spital pentru o gripă vreme de două zile, Pelosi vrea să inițieze transferul puterii către vicepreședintele Mike Pence, pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Reacția lui Trump, pe Twitter: ”Nebuna de Nancy Pelosi este cea care ar trebui pusă sub observație. Nu degeaba o numesc nebună”!

Complot împotriva ”reginei carantinei”

Pasul către anarhie este făcut și de adversarii democraților. Procurorul general al statului Michigan a anunțat arestarea a 13 indivizi care ar fi complotat pentru asasinarea sau răpirea guvernatoarei democrate Gretchen Whitmer. Desigur, anunțul a fost folosit de progresiștii americani pentru a inunda platformele sociale cu afirmații cum că incidentul din Michigan dovedește că nu radicalii progresiști care vandalizează America sunt pericolul, ci mișcările albilor violenți, care ar fi adevărata amenințare ”teroristă” la adresa Americii.

Puține publicații prezintă însă contextul în care a fost făcut anunțul arestării celor 13 indivizi. Guvernaroarea Whitmer a fost numită deja ”regina carantinei” – a aplicat o lege draconică a stării de urgență datând din anii 1970 pentru a lupta cu coronavirusul, a închis o mulțime de magazine și servicii, az pus pe butuci mii de afaceri, a stârnit proteste ale transportatorilor, a interzis vizitele la prieteni și rude, până și deplasările la casele de vacanță. În schimb, guvernatoarea nu a văzut vreun pericol de contaminare în protestele Black Lives Matter, care s-au desfășurat constant, ba chiar guvernatoarea însăși a participat la unul dintre ele, în luna iunie. Asta ținut până când poliția a refuzat să mai aplice ordinele guvernatoarei, iar Curtea Supremă din Michigan a stabilit că guvernatoarea nu mai poate conduce sub stare de urgență.

America, mult mai violentă decât democrațiile surori

Privind la aceste violențele din orasele americane și la lupta politică nu mai puțin violentă din campania electorală, F.H. Buckley, profesor de drept la George Mason University, face o radiografie a Americii, într-un eseu publicat de Lawliberty.org.

Comparată cu țările cu care se aseamănă cel mai mult, America este un loc violent și așa a fost mereu. S-a  născut printr-o revoluție sângeroasă și diferă de Canada, de Australia, Noua Zeelandă prin faptul că tolerează violența revoluționară ca metodă legitimă de obținere a schimbării politice, scrie Buckley.

Jafurile și violențele din America acestor zile sunt văzute ca o expresie a revoltei împotriva unui stat ilegitim.

”Pentru ca violența revoluționară să reușească să-și atingă scopuile politice sunt necesare patru lucruri”, scrie F.H. Buckley. ”Primul – violența trebuie să se banalizeze, precum mizeria și molozul de pe străzile din San Francisco, cu care locuitorii s-au obișnuit. Doi – violența trebuie văzută ca un instrument care servește cauzei revolutionare de a rezista în fața unui stat ilegitim. Trei – este nevoie de un stat idolent, care nu vrea să suprime violența. Patru – este nevoie ca un partid cu aparențe revolutionare să se alieze cu protestatarii și să promită într-un mod credibil ca, dacă va fi sprijinit, atunci va putea să diminueze violenta și să împedice căderea în anarhie”.

1. Banalizarea violenței

Rata omuciderilor în orașe precum Chicago și incapacitatea autorităților locale de a a combate infracționalitatea ar fi ceva inacceptabil în democrațiile-surori ale Statelor Unite – Canada, Australia, Noua Zeelandă. Însă în SUA cetățenilor li se cere să tolereze și chiar să găsească justificare pentru această infracționalitate, asta pentru că ar avea ”cauze profunde” pentru care este responsabil statul, nu criminalul. Privită empiric și moral, logica de mai sus este o prostie, însă jumătate dintre americani gândesc în felul acesta. Dacă societatea este de vină, atunci crimele din Chicago ar fi adevărate acte politice, scrie Buckley.

2. Statul ilegitim

Violența devine revoluționară când statul este văzut ca fiind ilegitim. Dacă întreaga istorie americană ar fi privită prin prisma sclaviei și a legilor ”Jim Crow” ale segregării, așa cum vrea să interpreteze istoria americana așa-numitul Proiect 1619 (premiat cu Premiul Pulitzer anul acesta), atunci actualul guvern nu ar mai fi legitim. În plus, mulți critici considerau deja că Trump nu este președinte legitim, din moment ce nu a câștigat votul popular, ci doar pe cel din Colegiul Electoral.

Ce se întâmplă în Canada vecină? Premierul Justin Trudeau și liberalii săi progresiști au primit mai puține votui decât conservatorii, la alegerile din 2015. Cu toate acestea, nimeni nu a îndemnat la ”rezistență”, așa cum au făcut-o jurnaliștii, politicienii și donatorii din jurul lui Hillary Clinton.

3. Statul indolent care nu se opune violenței

În 1970, Frontul de Eliberare din Quebec a luat doi ostatici importanți și a cerut guvernului provinciei canadiene să negocieze eliberarea lor. Aceasta a fost ”Criza din Octombrie” din Canada, care la acel moment părea să ducă la secesiune și la haos. Însă premierul de atunci, Pierre Trudeau, a apelat la legea marțială și a trimis tancurile pe străzile din Montreal.

Un reporter CBS l-a întrebat atunci pe Pierre Trudeau ce se întâmplă cu militarii pe străzile orașelor, daca nu cumva Canada se va transforma într-un stat polițienesc, de ce atâta violență. Trudeau i-a spus: ”Cred că cel mai important este să scăpăm de cei care comit violențe împotriva întregii societăți și de cei care încearcă să stabileasca un guvern paralel prin șantaj și răpiri. Cred că e datoria noastră ca guvern să îi protejam pe oficialii guvernamentali și pe oamenii importanți din societate, pentru a nu-i transforma în pârghii ale acestui șantaj… Sunt oameni mai sensibili cărora nu le place să vadă indivizi cu cască pe cap și arma în mână. Tot ce pot să spun este că nu au decât să se plângă, însa este mult mai important să menținem legea și ordinea în această societate decât să ne facem griji pentru oameni mai slabi de înger cărora nu le place să vadă un soldat în uniformă.

Cred că societatea trebuie să se folosească de toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a se apăra în fața ascensiunii unei puteri paralele care sfidează puterea legitimă. Câtă vreme există o putere care provoacă puterea legitimă, aleasă de popor, cred că aceasta trebuie oprită și cred, repet asta, că doar cei slabi de înger se tem de aceste măsuri”.

Ce poate spune generalul Mattis despre vorbele lui Pierre Trudeau? Ar îndemna armata la neascultarea ordinelor, ar sugera un puci? La momentul 1970, legea și ordinea nu se interpretau în funcție de sensibilitățile ideologice ale unuia sau altuia. Acum, după jumătate de secol de îndoctrinare cu ideile Școlii de la Frankfurt și de invazie ”societății civile” în politică, securitate, apărare, lucrurile s-au schimbat. Aceste declarații ale fostului premier canadian i-ar șoca pe majoritatea americanilor. Însă Trudeau nu a făcut decât să arate cum trebuie să se apere un stat democratic și liberal atunci când radicalii îi pun legitimitatea sub semnul întrebării și îi amenință suveranitatea prin violență revoluționară.

Ce se întâmplă când statul nu reacționează ferm? O spune Georges Sorel, cel care a studiat cel mai atent violența revolutionara: ”Factorul decisiv în politica socială este lașitatea guivernului”. Atunci revoluționarii încep să facă totul numai după capul lor.

În America încă nu s-a ajuns până aici. Însă atunci când oficiali din orașe precum Portalnd  permit mulțimii să ocupe un centru de detenție, când permit atacarea unui tribunal federal, când tolerează violența, atunci trebuie să ne întrebăm ce trebuie oare să se mai întâmple pentru ca Trump să declare stare de insurecție. Am văzut cum democrații își propun să treacă la nivelul următor, dacă Trump va câștiga alegerile și cum s-au gândit și la o lovitură militară. Si apoi ce? Oare Trump nu este la fel de ferm ca Pierre Trudeau?

4. Partidul care promite că va pune capăt anarhiei

Violența revoluționară parazitează un partid de stânga care promite să pună capăt anarhiei. Un asemneea rol a fost jucat de Jean Jaures în Franța și de Charles Stewart Parnell în Irlanda, ne spune Sorel. În ambele cazuri, spune Sorel, ”un grup parlamentar le oferă liniște conservatorilor care nu îndrăznesc să folosească forța autorității”.  Iar asta se întâmplă acum cu Partidul Democrat în SUA. Alegeți-l pe Trump, și se va dezlănțui iadul, spun ei. Alegeți-ne pe noi, și lucrurile se vor liniști. Iată ce scrie The Atlantic: ”republicanii care sunt pentru lege și ordine ar trebui să-și dorească să câștige Biden”. Pare un șantaj, dar ar putea funcționa. Nimeni nu votează pentru anarhie, iar fiecare revoluție așteaptă un Napoleon.

”Așadar, sunt patru caracteristici ale Violenței Revoluționare. Poate că este și o a cincea. În Quebec, mișcarea pentru idependență nu a reușit din două motive. Primul a fost Pierre Trudeau. Al doilea a fost Rene Levesque, separatistul ales premier în 1976. Levesque le-a arătat oamenilor că Quebecul poate să devină independent fără violența, printr-un proces democratic. Urmând această cale ,s-a ajuns la două referendumuri pentru independență, iar electoratul a votat majoritar împotrivă. Pe de altă parte, restul Canadei a recunoscut că este posibilă o soluție politică în fața separatismului. De atunci, în Canada se dezbate încontinuu despre separatism, însă fără violență.

Sunt câteva motive pentru care radicalii americani sunt atrași de violență. Unul este senzația că țara nu a reușit să se împace cu trecutul rasist. Un altul ar fi programul de împumuturi pentru studii care i-a transformat pe mulți americani în sclavi ai băncilor. Un altul este faptul că Congresul nu a reușit să le ofere americanilor  programul național de sănătate pe care și-l doresc. Și apoi se adaugă poate și toate infirmitățile constituției americane, atât de nepotrivită pentru o țară scindată, unde necesitatea se lovește de imposibilitate iar reformele nu pot fi puse în practică.

Până la urmă, violența revoluționară este o hârtie de turnesol pentru legitimitatea democratică a unui sistem politic”, încheie F. H. Buckley.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

11 Comentarii

  1. Cand Marx își publica opera, modul de producție era prin excelență capitalist, clasele sociale aflate în conflict erau: proletariatul (exploatații) și burghezia (exploatatorii).
    Capitalismul fiind un sistem în continuă expansiune este ghidat de o logică concurențială la care statele capitaliste participă în căutarea de resurse naturale și piețe de desfacere,cel mai adesea prin razboaie economice sau armate
    Astazi economiști de top sunt forțați să accepte ceea ce devine din ce în ce mai evident: capitalismul conține în sine semințele distrugerii sale, este un sistem anarhic și haotic caracterizat de crizele periodice,care cauzează o instabilitate socială și politică
    Reintoarcerea la marxism este o sarcina imposibila,trebuie sa fim prea educati,asa ca totul se va termina prin dictaturi mascate tip presedentii macho(vezi comportamentele conducatorilor SUA,Rusiei,Chinei,Frantei,etc ),prin accentuarea globalizarii și inegalitatii
    Siguranța locului de muncă a încetat să mai existe,carierele pe durata întregii vieți vor ramane amintiri. Scara a fost împinsă la o parte iar pentru majoritatea oamenilor o existență de clasă mijlocie nici măcar nu mai este o aspirație. semnificative. Din ce în ce mai mulți oameni, au o idee minoră în legătură cu ce ce va aduce viitorul.
    Si atunci intervine SCHIMBAREA!

  2. Propagandistii anarhisti neomarxisti au fost plasati de decenii in functii publice fiind expresia reprezentativa a ceea ce
    e numit cu o marsavie nemaintalnita „statul indolent”!!! Pana unde poate ajunge mizeria caracteriala a specialistilor in „revolutii si anarhie”!!! Legitimarea teoretica a terorismului marxisto-anarhist pentru a demonta mitul secular democratic
    american. Cominternistilor „le sta in gat” o republica nebolsevica, de aceea organizeaza aici in SUA proteste teroriste de neegalat in Colhozurile europene, de exemplu…”Radiografia” individului „profesor sub acoperire” detaliaza pe puncte in iesirea publica metodologia cominternista, dar nu pentru a o demasca, scopul sau fiind legitimarea teoretica si practica a metodelor teroriste de destabilizare a unui regim declarat „ilegitim”!!! Niciun alt regim din trecut cand persecutiile rasiale si de alta natura erau in floare nu a fost subminat la un mod atat de criminal, fara egal… Faptul ca omoloaga Infractoarei Internationale KoeveSSy incearca cu disperare sa-l demita pe Trump pe ultima suta demonstreaza suplimentar ca se afla in frunte ca sufragii…

  3. The Voice asistent „hey Alexa” : Majoritatea celor care folosesc acest program ,și ascultă vocea feminina suava ,își imaginează femeia visurilor lor . De fapt ( in realitate) ,cînd striga „hey Alexa”, îl strigă pe fostul general NSA (cu 4 stele) :Keith Alexander.
    Sa mai zică cineva că NSA ,nu are simțul umorului .

  4. Poate nicio alta dejectie a securistului spp-ist „jagardean” nu-l demasca mai precis decat mizeria fe caloida tipic
    marxista a analfabetului cu veleitati de intelectual!!! Prostocratie securista functionala, la 1848 capitalismul fiind
    intr-o faza incipienta, economiile mondiale fiind de tip feudal, agricol!!! „Clasa muncitoare” purta pampersi, iar fabricile familiale, asigurand „proletarilor” schimbarea la timp a pampersilor ca sa nu puta…a exploatare! Limbajul
    acestei forme securiste jagardiste de viata e ANTICAPITALIST DE TIP MARXIST, folosind toate expresiile scelerate consacrare in maculatura de specialitate. Pana si chestia cu „germenii” care-i demonstreaza tembelismul de plagiator
    al individului care se da aici de „dreapta”, dreapta stalinista. Nu e o intamplare ca „dreptacii” secu il ataca cu o marsavie nemaintalnita pe Trump si capitalismul in limbaj marxist/bolsevic fiind cominternisti sub acoperire!!! Macar
    „stangacii(!?)” sunt „sinceri” ei propovaduind de-o viata, fara schisme marxism/bolsevismul…

  5. Că se va incerca fraudarea votului ,in USA.
    Este destul de clar , că vor fi atentate ,daca va cîștiga Trump . In America ,va fi foarte rău.
    Doar persoanele cu dizabilități precum jartea Durex ,mai pot nega acest lucru . Și mă refer la dizabilități de natura psihiatrica ( așa cum s-au exprimat mai multi medici (aici pe forum)

  6. Parerea mea este ca marele T se va retrage sa o pregateasca pe Ivanka cum se cuvine pentru ca trendul decadei si populatia cere schimbarea „oricarui sef” la maximum 4-5 ani… mai ales ca cetatenii sunt majoritar indoctrinati ca s-a gresit in pandemie …. social media a declansat nevoia de schimbare constanta … in fiecare luna mai apare cate un vlogger cu rating de milioane si asa se propaga ideile noi cu o repeziciune mult mai mare decat ceea ce era common sense pana acum … Orice greseala se taxeaza mult mai rapid de generaiile noi si limita lor de asteptare este redusa in tandem cu utilizarea deviceurilor… daca ar putea sa dea swipe la leaderi la secunda ei ar face-o … Singura problema este ca Joe nu pare sa mai aiba mai mult de doua trei puncte… dar vor gasi o solutie si pentru asta desigur!In acest moment ii dau 5% sanse lui T sa ramana in functie!@

  7. Americanii au aplicat cu succes, in ani ’70 de exemplu, soluții prin care marxiștii, neomarxistii, revoluționarii, anarhiștii, sorishistii, progresiștii, cur-cubeele … ziceti-le cum vreți, au fost pusi cu botul pe labe decisiv și iremediabil. De exemplu, in Chile! Și nu numai! Deci la alții au făcut ce trebuia dar la ei văd că nu!

  8. Este fauci ( omul lui soros) .A încercat Trump să-l dea la o parte ,dar nu a reușit
    La români ,este arafat ( omul lui ????).
    Americanii ,au și ei pielenii lor :care îl dau cistigator pe bideu.
    Americanii au : antifa /blm etc.
    Romanii au resist aka usr aka lgbt
    Scenariul din Romania ,este destul de clar că VA FI SI IN USA (la alegeri).
    In momentul acesta ,Trump este mult in fata lui bideu ,pt că sleepy Joe a început desfiintarea secțiilor de poliție,iar Trump a garantat că nu le va desființa , a promis (de asemenea) creșteri salariale și reduceri de taxe

  9. Este cazul să intervină trupele NATO. Nu se poate să lăsăm să moară tocmai „mama democrației” mondiale. Câteva tablete cu uraniu sărăcit ar liniști focarele de infecție. Iar după caz, și două din alea atomice, ca-n Japonia, să simtă rebelii ce înseamnă democrația occidentală. Poate și niște drone, una special pentru Soros și ciracii săi.

  10. @ jagardel durais
    Pentru toata europa ‘buna’ – cu exceptia angliei, capitalism inseamna social-democratie de succes.
    Si chiar si in grupul anglo-saxon avem dizidente – australia, zeelanda si partial canada sunt departe de capitalismul de jungla pe care-l avem in sua si, tot mai mult, si in anglia. Mai degraba socialiste chiar.
    Ce n-a putut sa prevada marx a fost constituirea clasei de mijloc si subtierea cvasitotala a proletariatului a la dickens – rezultatul negocierii (pe care el o excludea) dintre patronat si sindicate.
    Nu degeaba dezastrul se prefigureaza doar in statele neo-marxiste – sua, uk, franta – unde dogma emigratiei la liber / proletariatul urban / preeminenta negrilor s-au cuplat cu confiscarea din vreme a institutiilor de forta, pasive acum.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.