Depunerea declarațiilor, obligatorie și nu prea

Termenul de depunere a declaraţiilor fiscale nu va mai fi amânat.Măsurile economice decise de Guvern în contextul pandemiei de coronavirus au intrat în vigoare, fiind publicate sâmbătă în Monitorul Oficial. Ministerul Finanţelor anunţă că termenul de depunere a declaraţiilor fiscale nu va mai fi prorogat de la 25 martie la 25 aprilie. Virgil Popescu, ministrul economiei, susține însă că firmele nu vor păți nimic dacă nu depun declarațiile fiscale până pe 25 martie. 

„Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au avut în vedere o serie largă de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri în contextul actual, fiind stabilite ca prioritare următoarele:

      • nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență;
      • aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante;
      • se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale;

Aceste măsurile fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

Guvernul, în ședința de miercuri, a decis adoptarea acestor măsuri.

Având în vedere că Ministerul Finanțelor Publice a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar și măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată, s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor.

Conducerea Ministerului Finanțelor Publice și ANAF asigură contribuabilii că toate cazurile excepționale și argumentate de întârzieri în depunerea declarațiilor vor fi tratate cu toată deschiderea și indulgența prevăzută de lege”, se arată în comunicatul Finanțelor.

VEZI OUG nr.29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.230 din 21 martie 2020

Dar ministrul Economiei ce zice?

„Da, am pregătit măsuri care să vină în sprijinul celor afectați de criza coronavirusului.

O parte din aceste măsuri vor putea fi accesate începând de săptămâna viitoare și, alături de colegii din Guvern, vom pregăti și alte măsuri.

De aceea pentru moment voi face o serie de precizări:

ℹ️ NU vor avea nevoie de certificate de stare de urgență IMM-urile care vor accesa liniile de credit pentru investiții și capital de lucru, din pachetul pentru IMM. Este vorba despre fonduri garantate 90% și cu dobândă subvenționată 100%ℹ️

ℹ️ Deși ne dorim ca firmele să depună declarațiile fiscale pe 25 martie, acestea NU PĂȚESC NIMIC dacă nu o vor faceℹ️

ℹ️ Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală”ℹ️

ℹ️ Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile la utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii de telefonie și de interne, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație sediu social și de sedii secundare”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

6 Comentarii

  1. He,he ce mai sustinere ce au facut alte tari si ce se face la noi, o bataie de joc! La noi deja deficitul este cu mult peste 4% si foamea de bani la buget uriasa! Sa faca 15 judete, sa desfiinteze consiliile populare judetene, sa taie toate pensiile speciale si vor fi bani !

  2. Intereseaza pe cineva ce se intampla cu platile de utilitati? Ce fac cei fara carduri?
    A interesat pe cineva ca Enel a majorat cu 50% pretul energie electrice mai ales la pensionari fara sa intrebe pe nimeni daca este de acord? sau cum s-au trezit pensionarii ca au contracte pe piata concurentiala si nu mai au energie la pret reglementat? Sau cum se calculeaza facturile?
    O problema pe care o are cineva care a platit mai mult cu 50KW la Enel(dupa regularizare) Pe factura din luna urmatoare mai apare ca are de plata abonamentul, dar calculul este asa:
    50kw x 0,72= 36 lei
    abonamentul 30 x 0,60 = 18 lei
    deci de ce ar mai avea de platit abonatul ceva la enel? Oare 36 > 18 nu este valabil si la enel?
    Nu stiu daca tariful este cu tva sau fara. Dar nu conteaza in exemplul dat pentru ca diferenta este aceeasi

  3. @Un patriot : te-mbeti cu apa rece, si-i îmbeti si-pe altii. „Pensiile speciale”, pe dracu’! Bugetul având nevoie de BANI! ce-s alea „pensiile speciale”? Câti BANI? o picatura de ploaie-n mare. E nevoie de NATIONALIZARI MASIVE si FARA DESÄGUBIRI, mai ales ca „legea privatizarilor” a infractorilor de Nastase Adrian si clica e abuziva. Si de condamnarea alora care-au distrus economia româneasca, de la „miliardarul” de Catarama Viorel, la Isarescu Mugur (jucatorul, la-nceputul anilor ’90, de-a inflatia-deflatia aducând tara de râpa) si Nastase Adrian + clica (national-socialista).

  4. Se vede că e ministru alde Cîțu. Și când te gândești că era gata-gata să fie… prim-ministru!

  5. UE nu mai are ce face pentru crima organizata institutionala din Romania. Coronavirusul nu prea iarta oamenii bolnavi si economiile bolnave bazate pe raportari falsificate si investitii mincinoase pentru a masca talhariile financiare. La expertizele MLPAT falsificate si avizele de securitate la incendii fasificate, musamalizate de autoritatile statului, un cutremur mai trebuie si Romania este facuta zob.

  6. Rashelo taci si vezi-ti de batranete in kibutzul tau cominternist! Nu mai da sfaturi pe care nu le cere nimeni!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.