Desfigurarea politicii

Nivelul politicii a scăzut în multe locuri din lume, ca efect al neoliberalismului, ce însoțește globalizarea. Obiective de larg interes public sunt dizolvate, în cazul bun, în chestiuni procedurale, care destramă răspunderea. Oamenii de stat sunt rari, fiind înlocuiți de gestionari mai mult sau mai puțin capabili.

Pe acest fundal, la noi se face însă pasul mai mare – spre desfigurarea politicii. Ce s-a întâmplat, în fond, dincolo de o pălăvrăgeală în care se încurcă vorbe cu fapte, efecte cu cauze și idei cu cuvinte? S-a schimbat un guvern. Faptul nu este luat însă ca ceva normal în democrație. Persistă, pare-se, nostalgia  „guvernului puternic“, care a înlocuit aspirația „guvernului competent“, ce se poate schimba, de ce nu, de câte ori se impune.

Până la urmă, problema nu este pălăvrăgeala, căci fiecare trăiește evenimentele cum crede. Dar se recurge iarăși la deturnarea atenției spre laturi secundare, în care forțe obscure par antrenate (nu cumva dintre „specializările“ din Tratatul de la Varșovia a rămas vie cea în diversiune?). Problema este ocolirea organizată a adevărului, care a instalat România la coada Europei și o ține acolo.

Să revenim la fapte. În 2014,  electoratul s-a aflat din nou în fața unei alternative nefericite. Trebuia evitată intrarea țării pe mâinile unor aventurieri și a câștigat promisiunea  „României lucrului bine făcut“, fie și în lipsa premiselor. Numai că, în locul așteptatei deschideri spre libertăți, competiție, meritocrație, s-a mers invers. Sub o sfătuire mediocră, s-a preferat instrumentarea instituțiilor de forță – procuratura, șefii justiției, serviciile secrete – în detrimentul democrației și al punerii în mișcare a societății. A rezultat ceea ce se vede cu ochiul liber: o Românie a lucrurilor rău făcute, mereu surprinsă de lumea în schimbare a zilelor noastre.

Iar aceasta se vede în politica internă, unde nu s-a făcut mai nimic – nici cu diletantul „guvern al meu“ din 2014 și nici cu alte două guverne securiste la care au fost constrânși oponenții. În schimb, s-a instalat o vânătoare fără precedent cu ajutorul „justiției“, concomitent cu o degradare a instituțiilor publice. Noroc că cei ajunși să guverneze în 2016 au căutat un alt motor al economiei și au mărit veniturile angajaților, în situația în care influxul de capital rămâne în suferință. Altfel, ultimii ani nu ar avea nicio realizare!

Băltire este și în politica externă. Întâlnirile fără idei și reflecțiile banale, fără a se imagina vreo inițiativă nouă de poziționare profitabilă a țării, sunt nota. Politica externă de excursii și de ceremonii sterpe a devenit linia, iar contactele au rămas vizibil nepregătite. Doar că s-a extins blamarea țării de către reprezentanții ei, iar la trimiterea acesteia la colț unii lucrează cu sârg, în țară și în afară!

Nu se poate semnala vreo realizare proprie – afară de reluarea „statului mafiot“ și eventuala lui preschimbare în „statul disciplinar“. În locul democratizării care să-i pună în mișcare energiile considerabile, România este ținută în chingile unor vederi sumare și anacronice și ale unei agitații sterile. Mai grav, nu există vreun proiect și, încă și mai grav, nu există capacitatea de a-l elabora. Mă tem că dacă s-ar da un extemporal, responsabilii nu ar completa două file cu ce este de făcut!

După rătăcirile unui regim funest, care și-a lăsat urmele până și în simțire, în România actuală ne aflăm, de fapt, în fața unei desfigurări perceptibile. Lipsindu-le capacitatea de a iniția și concepe dezvoltări, unii au apucat vârtos tema justiției. Fiind vorba de dreptate și emancipare, este normal ca aceasta să preocupe societatea. Nu este însă o temă cu care să te poți împroprietări și, apoi, în numele ei, să împarți cetățenii în buni și răi, cum se face de mai bine de un deceniu, în cabinete, iar, mai nou, sub încurajarea acestora, și în stradă. Nu-ți dă nimeni și nimic această justificare!  Nu numai că este ilegal să privezi pe cineva de drepturi, dar nu te poți bizui pe deciziile unei justiții carente (procurori care nu știu că trebuie să apere inclusiv drepturile cetățenilor, judecători care aplică ordine, legi prost formulate, proceduri abuzive, șefi numiți arbitrar). Și dacă justiția ar fi în ordine, instrumentarea ei ar fi ilegitimă!

Nici acum, când este evident că „justiția scârțâie din toate încheieturile“, cum observa ministrul de resort, nu se înțelege că nu se ajunge la democratizare fără percepții, gândire și efort propriu, oricine te-ar sprijini. Și că simpla exaltare a justiției nu pune capăt nedreptăților. Nu se observă nici măcar la ceas târziu că optica internațională s-a schimbat de ani buni. Apărarea democrației, dar și o critică continuă a exercitării ei, dinăuntru, sunt deopotrivă necesare (Dorothea Gädeke, Politik der Beherschung. Eine kritische Theorie externer Demokratieforderung, Suhrkamp, Frankfurt am Main, 2017). Justiția este hotărâtoare într-o societate democratică, dar regulile de drept trebuie privite mereu în legătură cu felul aplicării lor. Nu numai statul de drept, ci și critica înfăptuirii dreptății țin de cultura Europei  (Daniel Loick, Juridismus. Konturen einer kritischen Theorie des Rechts, Suhrkamp, Frankfurt am Main, 2017).  Numai însoțite de conștiința critică a situației din societatea respectivă, democrația și justiția nu se vor opri la a consacra noi profitori și chiar stăpâni.

În joc este, și în România actuală, înțelegerea politicii. Doar că aceasta a ajuns aici de-a dreptul primitivă.

Politica înseamnă, în societățile lumii civilizate, a realiza anumite scopuri în interes public: o organizare a comunității în consecința unor opțiuni morale (Aristotel), garantarea de valori civice (Hobbes), o dezbatere cu cetățenii (Vico), o căutare a conviețuirii civilizate (Kant, Mendelssohn), o acțiune în serviciul istoriei (Hegel), o luptă pentru asigurarea fericirii (Jefferson), o acțiune pentru promovarea intereselor naționale (Max Weber), o comunicare pentru a găsi soluția mai bună (Habermas), de exemplu. Politica include scopuri în interes public, capacitate de concepere și realizare, pricepere de organizare, luate împreună.

Înțelegerea dătătoare de ton a politicii la noi, în momentul de față, nu numai că nu are de a face cu așa ceva, ci merge împotrivă: politica nu are alt scop decât ocuparea de funcții sau, chiar mai meschin, împiedicarea în orice chip a altora să ocupe funcții. Acum politica este înțeleasă ca luptă pentru funcții ca scop în sine – fără considerație pentru cetățeni (afară de calculul electoral) și pentru urmări (afară de propria perpetuare). Este de fapt o luptă darwiniană, fără idei și fără valori. Este urmărirea cu orice mijloc a  funcțiilor, în loc să fie, totuși, cultură a realizărilor în interes obștesc prin competiție de propuneri, idei și proiecte.

Se pot invoca mulți indicatori ai acestei înțelegeri primitive a politicii. Aduc în discuție aici doar unul, pentru a arăta unde se ajunge când nu este nici proiect, nici concepere și nici pricepere, iar ideologia bătăușului își spune cuvântul.

Nu este plăcut de observat, dar liberalismul românesc trăiește cel mai negru moment al său după 1989. În loc să se ocupe de libertăți, drepturi, democratizare, liberalii actuali (dacă cumva mai există liberali în acel partid!) se ocupă de distribuirea de cătușe. Ei iau „justiția“ în brațe, sperând ca aceasta să le slăbească rivalii, dar ignoră temele liberalizării. Ei fac ținte din persoane, uitând că societatea însăși are nevoie de schimbări bine chibzuite și de contribuția oricărui cetățean.

Efectele desfigurării politicii sunt imediate. Țara are nu doar cea mai mare emigrare a cetățenilor în condiții de pace și cel mai mare abandon școlar. Ea are, proporțional, mai mulți generali decât țări care determină ordinea lumii, servicii secrete mai ample decât oriunde. Prea mulți dintre exponenții ei trăiesc din flatări. România remunerează munci și performanțe îndoielnice mai disproporționat decât orice țară din Europa. Lipsind inițiative pentru oameni, se plătesc păzitori de către cei care nu-și pot apăra altfel funcțiile. „Patriotismul plătit“ tinde să ia proporțiile unei stranii epidemii. Nu ar fi de preferat patriotismul sănătos al unei democrații meritocratice?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Andrei Marga 587 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Articolul fuse pus ieri la gazeta, azi baga sama din nou ! Care sa fie scopul ?

    • Oricum nu conteaza, nu da nimeni 2 bani pe el, propaganda ieftina pentru PSD!
      NU cred ca-si pierde vremea lume multa ca sa-l citeasca!
      Poate „decat” semianalfabetii lui Dragnea, cu dna Carmen in frunte!

    • Dle „c.g.”, SCOPUL pe care-l vad eu ca specialist in securism…media este de a face disparute COMENTARIILE DIN 26.01.2018 odata cu
      intreg articolul de la aceasta data. Comentarii demascatoare al STATULUI SECURIST. Accesati-va arhiva si gasiti articolul comentat!

    • Remarc faptul ca valorosul profesor face trimiteri la lucrari despre societate si democratie scrise in limba germana, la care unii, daca ar avea chef de citit, ar avea un acces benefic. O fi intamplator? Asta in timp ce decidenti de top, se afla la Davos dezbatant si planificand destinele Omenirii,iar altii, care ar avea de invatat din acest articol, schiaza in Romanica pe aiurea. In ce priveste selectarea clasei politice – ce om valoros ar mai avea fantezia perdanta sa se angajeze politic ca sa candideze din start la o pereche de catuse anti-asa-zis-coruptie?

    • Spuneam la comentariul dvs d-le Charlie din prima aparitie a articolului ” Desfigurarea politicii ”- Pt.Charlie. Va FELICIT pentru claritatea, continutul, zicerii dumneavoastra: ” Noua Securitate a creat si mai creaza partide, sindicate, ong-uri, trusturi de presa, pune sefii institutiilor de farta, schimba majoritatile parlamentare, scoate oameni din politica sau plimba parlamentari prin toate orientarile politice mimate,scoate oameni in strada si da jos guverne prin reactivarea „conservelor” din partidele de guvernamant,mentine politrucii obedienti in functii, fraudeaza alegeri si inscauneaza presedinti prin tot felul de sloganuri mincinoase si Dl Profesor se face ca nu observa reducand totul la incompetenta, fuga dupa functii, neglijente, lipsa de fler si idei!?!? ”. Nu ma pot abtine sa nu reamintesc cele doua importante ticalosii la adresa ROMANIEI:30.dec.1947, dec.’89, dupa data ctitoririi REGATULUI ROMANIA MARE, 1.DECEMBRIE.1918, SUB SCEPTRUL M.S.REGELE FERDINAND I, EVERESTUL NOSTRU CA TARTA SI NATIE, ambele ticalosii infaptuite de fosta URSS iar ” colegii americani ” nu au avut nimic impotriva ! Sa nu ne prefacem ca nu intelegem, cu toata apartenenta noastra la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA, de 29 de ani suntem faramati economic, politic, social, iar in trendul asta deoarece suntem un NIMENI ECONOMIC care atrage in mod obiectiv un NIMENI POLITIC putem sa fim faramati ca stat national unitar asa cum interesele, sa o spunem, clar si fara jena ale: RUSILOR, AMERICANILOR, EVREILOR, FRANCEZILOR, ENGLEZILOR, GERMANILOR, au faramat tarile Yugoslavia, Cehoslovacia ! Suntem cred un experiment al celor amintiti mai sus de tara jefuita fara jena de interesele unora mascate de apartenenta noastra lu Lumea asta civilizata dar cam prost facuta ! Sanatate maxima ! p.s. -TREBUIE sa avem minte ca sa mai putem exista in coltul asta de Europa, de Lume … !-

    • Bănuiesc că nu-i plăcut să fi lili, dar sunt sigură că pentru alții este de la plictisitor la compasiune. Chiar să te exprimi fără vreo idee nu e la îndemâna oricui.

    • E pus din nou articolul căci este foarte bun pe o temă esențială. Nu este nici un mister. Nu este normal să se discute lucruri bine analizate și cu o concepție organizată? Nu avem nevoie acută de idei și oameni de concepție? Asta este totul!

  2. Securista „lili”, specialista in securism pesedist, arata si de data asta fariseismul care o caracterizeaza, facandu-se ca nu
    pricepe si pace! Noroc ca pana sa ne accesam arhivele gasim INCA articolul in dublu exemplar…

  3. Logic ar fi ca odata cu inaintarea in ani a omenirii deci si a romanilor, a „coacerii intelepciunii”, nu numai oamenii ci mai ales politicienii sa vada dincolo de zare, care este cea mai utila si favorabila cale pentru „viata si prosperitatea propriului popor”, „vise”, indiferent de culoare sau orientarea politica, in procent de circa 99 %, toti politicienii sunt „copti la aceiasi vatra”. Odata vazuti pe scaunele „moi, confortabile si bine platite in bani si lux”, orice umbra de interes pentru cei care i-au votat – daca a existat vreodata !!! – dipare brusc, facand loc „interesele sefutilor si sefilor de partid si ale partidului, cine isi incearca „norocul in politica” dar nu accepta criteriile este rapid „exclus, culmea, de „trantori”, in loc sa fie „expulzati tocmai trantorii!. Forma de guvernare a Romaniei ?, CUZA a initiat cele mai multe si importante reforme pentru noul „Stat Romania”, aceasta pana a ajuns la „taierea privilegiilor”, aici a fost „arestat si expulzat din propria tara”, aducerea printului neamt a garantat pastrarea privilegiilor feudale dar reformele pentru popor si-au pierdut aproape in totalitate ritmul. Astazi, parte din „conservatorii privilegiilor” viseaza la „reantoarcerea a ce a mai ramas din mostenirea printului neamt” doar ca sunt de o calitate proasta si „ar urma aceiasi cale”, „va aducem inapoi pe tron, va dam privilegii si bani cat vreti – niste mascote docile – insa … nu va amestecat in privilegiilor si aranjamentele noastre si nu uitati „noi v-am pus acolo pe tron !”, „poporul roman”, nu-i greu de inteles, invatat sa nu-si cunoasca trecutul decat cel „promovat” de cei care il conduc, sa nu studieze nimic din ce l-ar putea ajuta, va ramane la fel de „inconstient, sarac si usor de condus ca in urma de 100 de ani”. Unde este interesul pentru prosperiteta poporului roman ?, in cantitatea privilegiilor auto-acordate de clasa de nobili neo-feudali la care poporul roman a fost complice inconstient.

    • As indrazni sa va recomand(pentru o „legatura”mai directa cu evenimentele si pentru „a-i vedea” pe inaintasii nostri mai aproape)sa cititi cate ceva din ziarul „Unirea”,aparut la Blaj in 1918 …ce departe suntem-nu numai in timp…si,din pacate,comparatia nu e in favoarea noastra…

    • „socrate”, cumva in graba redactarii „istorice” ai vrut sa te numesti „scor-ilo”? Ti-am mai spus ca nu ai vana de
      istoric, in ce priveste „filosofarea” fiind lipsit de talent. Chestia cu coacerea intelepciunii fiind de legenda!
      Cu drojdia de cultura pe care o posezi, urmele tale de „intelepciune” nu au cum sa dea in…copt. Politicienii nu
      actioneaza de capul lor…copt la Vatra de la Baneasa, ei executa ordine si promit in litera acestor ordine. Militari
      fara uniforme! Daca-mi ascultai sfaturile pe tema istoriei Romaniei Mici, intelegeai ca pe Cuza l-au „detronat” cativa
      politicieni, MARXISTI SUB ACOPERIRE”, care, ca si securistii de azi, doreau sa se capitalizeze rapid, Voievodul Cuza,
      tot un marxist participant la rebeliunile din 1848 ca si politicienii care l-au intronat, ca sa-l detroneze imediat,
      si-a luat in serios rolul, ignorand ca „reformele” erau URATE DE MARX mai ceva decat…capitalismul. Intreaga sa viata
      Marx a anatemizat reformele care sa imbunatateasca viata…proletariatului, sperand ca mentinerea in saracie ar putea
      conduce la…explozia mamaligilor proletare! Tehnica marxista a saracirii popoarelor se aplica si azi,inclusiv in tara
      noastra!!! Marx avea nevoie de un principe strain, care sa nu sesizeze o lunga perioada ce pun la cale adeptii sai
      legendati ca oameni politici fruntasi in Romania Mica. Pozitia geografica permitea crearea aici a unei baze de operare
      in Rusia tarista si in Imperiul Otoman, verigile percepute drept slabe in lantul capitalist. Dar ar mai fi o problema,
      republicanule securist, Cuza pe care-l aperi A FOST UN REGE IN MINIATURA, continuator al VOIEVOZILOR, Romania devenind
      un REGAT PRIN UNIREA A DOUA VOIEVODATE ( PRINCIPATE!)!!!! Nu mai strigi: „Jos Monarhia!”?

    • Chalie @, o sa fiu politicos, TIE nu are rost sa-ti mai raspuns la insulte, „daca tot asa ca tina arata toti monarhistii si au acelasdi dram de cultura si incultura atunci, „duca.se pe pustii monarhia TA”, spre ca ai priceput „experia !!!” cu tot cu sustinatorii si acolitii ei. Mai „bine sa fiu asa cum ma califici tu, decat un monarhist ca tine si restul.

    • Charile @ siu doiar o mica copletare, „foar mancurtii si tradatorii ii pot murdari numele si reformele lui CUZA”, oameni „mici si fara valoare !”, daca intelegi expresia.

  4. pt. Charlie …ce comentarii sa dispara mai Editat …ca toate comentariile tale , sunt identice la toate articolele ! Mai gindeste-te ce poate sa fie ! Acum sa-ti vad inteligenta sclipitoare ! SI mai ales , obiectivitatea !

    • „Istaspe”,intoarcete in antichitatea barbara unde-ti este locul! Comentariile mele sunt printre putinele care dezvolta
      tematicile, deranjante postacilor securisti, printre care te numeri, pentru ca demasc SISTEMUL ale carui creaturi
      hidoase sunteti. Demasc aici crimele marxiste impotriva umanitatii pe care voi le vreti ascunse sub lespedea grea a falsificarii istoriei. Fierbeti in propriul…suc securist, vorba KGB-istului Ilici Iliescu, atunci cand demasc statul securist paralel!!!
      Va atac pe toti, din ambele aripi ale Securitatii, ceea ce va dezarmeaza argumentativ. Fiind cu totii semidocti si avand „constiinta” IMPOSIBILITATII DE A VA MASURA INTELECTUAL CU MINE, recurgeti la invective si decredibilizari!

  5. Citez din presa:”A citit careva planul de guvernare? Stiu ca Balint l-a citit si mi-a spus ca arata de parca ar fi scris in Ministerul Agriculturii,printre doua beri. Se va decide saptamana viitoare referitor la acest plan de guvernare si ar fi foarte bine daca v-ati exprima si voi parerea.” a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.(in 27.01)Va dati seama ce „program” de guvernare au sfertodoctii PSD und ALDE,daca aliatii lor il dau bun de impachetat mezeluri?!

    • PT.DIMI…De unde s-al citeasca ? Ungurul B alint minte ! Programul de guvernare nu il stie decit d.l Dragnea …d.lui a spus acest lucru de mult ( guvernul dragnea 1 ) …asa ca minte ungurul , cind afirma ca programul de guvernare a fost scris intre 2 beri ! intreba-l si pe Charlie , el stie tot !

  6. „socrate”,daca si tu esti convins ca numindu-l marxist pe Cuza il MURDARESC, atunci sunt de acord cu tine, un asemenea
    calificativ fiind DEZONORANT. In ce priveste REFORMELE, eu nu le-am…”murdarit”, ci MARXISTII CARE LE-AU RETRAS!!! Am
    salutat intotdeauna masurile istorice de reforme! Marxistii nu au vrut REFORME niciodata,ei demoland pentru a construi
    SANDRAMALE PE RUINE…Unde vezi insulte? Toate postarile tale sunt antiromanesti, sunt pentru mentinerea in saracie a
    ROMANILOR, de aceea v-am numit CREATURI HIDOASE. Nu mai spun ca tu,semidoct fiind jignesti monarhii de lipsa culturii.
    Puteai fi republican respectand o institutie care se confunda cu ROMANIA…

    • Charlie @, am promis ca nu-ti mai raspund dar o voi face, un limbaj suburban, denotand „analfanbetismul cultural si al vocabularului”, al mostenirii sovietelor, al agresivitatii legionare”, nu merita raspuns, este injositor pentru orice om corect. si, ma repet, daca toate acestea caracterizeaza monarhia mai bine … „duca-se pe pustiu” cu tot cu ei, sustinatorii si protejatorii ei … daca stii ce inseamna aceasta.

  7. este extrem de greu de recredibilizat (daca nu cumva chiar decredibilizarea este scopul!) clasa politica „adevarata” (presupunand ca se mai gasesc oamenii de calitate respectivi) in conditiile unui asalt securisto-mediatic sustinut (cu resurse financiare la dispozitie cate sunt necesare!)…democratia (desi cred ca oricare alta forma de ordine sociala care presupune ierarhizarea valorica) ramane o simpla ” vorba-n vant” si valorile (enumerarea istorica/academica devine inutila) care ar putea sa o sustina sunt macinate inexorabil in acelasi malaxor cu nonvalorile …efectul este usor sesizabil si pentru oamenii mai putin instruiti: desfigurarea politicii!

  8. Asasinarea Marelui Eminescu din interesul lui Carolo I care dorea cu orice pret un „tratat milirtar cu Harsburgii „ocuantii Ardealului romanesc”, pe care l-a si semnat „in interesul romahilor !!!!, dar l-a tinut secret pana la moartea lui, stoarcerea bugetului Romaniei prin tot soiul de mega-escrocherii de Carol II, asasinarea a mi de tarani saraci si umiliti … asta inseamna „marile binefaceri ale monarhiei ?. Sa nu vii cu scuzele manipularii „ohranei tariste”, taranii in jurului anului 1900, erau exploatati la sange de arendasii evrei si nu numai, circa 60 % erau analfabeti, mancau terci din malai mucegait, sapun falsificat, bautura falsificata etc, etc., mortalitate infantila si nu numai era la cifre alarmante in comparatie cu restul Europei … si altele pe care spatiu nu le cuprinde. Sunt date si detalii descrise de „contemporanii epocii. Sa nu uitam celebra replica a lui Nicolae Iorga – sau si pe el il acuzi de bolsevism – „ascundeti taranul roman „, ardelenii veniti la expozitia unversala de la Bucuresti , au fost uimiti de „mizerias in care traiau taranii din „regat” !!!. Eu nu sunt manipulat nici de istoria falsifica a monarhiei, nici de cea republicana sau comunista !!!, stiu sa citesc istoria reala a romanilor. Un vechi proverb chinezesc spune sa-i „ascultati pe toti dar fi destul de intelept sa desparti minciuna de adevar”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.