Guvernul vrea să stimuleze angajarea șomerilor


Sute de mii de români sunt șomeri și beneficiază azi de ajutor social, în timp ce zeci de locuri de muncă rămân neocupate fiindcă angajatorii nu găsesc personal calificat. Este motivul pentru care Guvernul intenționează să demareze în această lună mai multe programe prin care antreprenorii să fie stimulați să-și deschidă afaceri în zone defavorizate, prin care să se construiască locuințe de serviciu, iar tinerii să-și poată lua credite cu dobândă subvenționată pentru dezvoltarea lor profesională.

Deși rata șomajului este în scădere la nivel național, fiind în luna martie de 3,81%, acest fapt înseamnă că 332.730 de români trăiesc azi din ajutor social, ca urmare a faptului că nu au un loc de muncă.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, sunt mai mulți bărbați care nu muncesc, respectiv 4,04%, față de femei, 3,64%. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural, 238.151 de persoane locuiesc în sate și comune neavând un loc de muncă, în timp ce 94.579 sunt din mediul urban. În ceea ce privește media de vârstă, cei mai mulți, 100.641 au între 40 și 49 de ani, 66.479 au între 30 și 39 de ani, în timp ce 21.243 sunt tineri între 25 și 29 de ani.

Bani pentru locuințe de serviciu și afaceri în zone defavorizate 

Guvernul a inițiat un program legislativ prin care vrea să acorde ajutoare de stat pentru cei care vor să-și deschidă afaceri în zone unde șomajul este ridicat și, mai mult, vrea să aloce bani și pentru construirea de locuințe de serviciu. Scopul este „reducerea deficitului de forță de muncă din marile centre economice ale României, stimularea ocupării și a investițiilor prin mobilitatea forței de muncă (cazare pentru forța de muncă atrasă din alte localități), după cum se arată în document.

Statul va acorda 50% din suma solicitată pentru construcția unui complex de locuințe, însă nu mai mult de 15.000 de euro pentru un apartament cu 1/2 camere, bani care sunt nerambursabili și vor fi plătiți la recepția finală a complexului. Ceilalți 50% reprezintă banii investitorului privat, pentru locuințele de serviciu se adresează profesorilor sau medicilor, acesta beneficiind de garanția statului dacă se vor atrage prin credit. În cazul în care se adoptă varianta PPP, parteneriat public-privat, în unitatea de proiect sursa publică va reprezenta maximum 49%.

Totodată, partenerul privat va trebui să demonstreze că are posibilitatea de a acoperi partea lui din investiție. În expunerea de motive, inițiatorii proiectului precizează că inventarul investiţiilor private anunţate a fi realizate în anul 2018 arată că valoarea acestora se ridică la circa două miliarde de euro, dintr-un total de 5,5 miliarde de euro în perioada 2018-2020; realizarea acestor investiţii înseamnă reducerea deficitului de forţă de muncă din marile centre economice ale României, stimularea ocupării şi a investiţiilor prin mobilitatea forţei de muncă (cazare pentru forţa de muncă atrasă din alte localităţi).“

Realizarea acestor investiții va duce la crearea a circa 20.000 de locuri noi de muncă, acestea presupunând cheltuieli cu recrutarea și pregătirea profesională a candidaților. Construirea de locuințe de serviciu are ca scop reducerea costurilor, întrucât se estimează că aproximativ 20% din personalul angajat va avea nevoie de un loc de cazare care să se află la mai puțin de 50 km de locul de muncă. Din evaluări rezultă că este necesar a se construi un număr de 5.000 de locuinţe de serviciu în perioada 2018-2020. Dacă luăm în calcul preţul mediu la nivel naţional de 30.000 de euro, echivalentul a cca. 138.000 de lei pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă de 42 mp, ar fi necesară o investiţie de cca. 150 de milioane de euro (cca. 690 de milioane de lei) pentru o perioadă de trei ani, pentru cele 5.000 de locuinţe, arată inițiatorii proiectului.

Programul Guvernului mai cuprinde și acordarea de ajutoare de stat pentru creșterea ofertelor de locuri de muncă în zonele unde locuiesc multe persoane care nu au un loc de muncă. „Schema are caracter complex, fiind destinată investiţiilor în zone cu şomaj ridicat, respectiv mai mare de 5%. Se are în vedere compensarea cheltuielilor pentru locurile de muncă din respectiva investiţie, numai dacă angajaţii au salarii superioare câştigului salarial mediu brut lunar pe economie.”

Este astfel prevăzută susținerea unei afaceri prin acordarea unui ajutor de stat de până la 100.000 de euro, din care jumătate să fie bani nerambursabili, plătiți de la buget doar pentru salariile angajaților. Totodată, garanția statului pentru efortul financiar al angajatorului să fie acoperit prin credit pentru 50% din plafonul maxim de 100.000 de euro.

Inițiatorul proiectului este Secretariatul General al Guvernului și va fi demarat în această lună.

Mai multe locuri de muncă

De la începutul acestui an a crescut numărul locurilor de muncă vacante, ajungând la 58.400, cu 3.700 mai multe față de perioada anterioară. În trimestrul I 2018, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,2%, în creștere cu 0.07 puncte procentuale mai multe față de perioada anterioară. Cele mai multe posturi libere s-au înregistrat în domeniul serviciilor 2,95%, administrația publică 2,65%, îndeosebi în sănătate și asistență socială 2,07%. Peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante, respectiv 15,1%, au fost în industria prelucrătoare.

Sectorul de stat deține supremația, 29% din posturile disponibile fiind în administrația publică 7.200, în asistență socială și sănătate 66.900 și în învățământ 2.700. Cele mai puține locuri de muncă libere sunt în industria extractivă 50, ceea ce reprezintă doar 0,10% din total.

Față de trimestrul precedent, creșteri relevante a locurilor de muncă libere s-au înregistrat în construcții, informații și comunicații, servicii adminstrative și de suport. Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, a scăzut numărul posturilor vacante pentru lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit și pentru specialiști în mai multe domenii de activitate. Și asta, în timp ce se oferă tot mai multe locuri de muncă pentru muncitori necalificați.

În primele luni ale acestui an cele mai multe cereri de angajare exprimată de antreprenori sunt pentru specialiști în diverse domenii de activitate, respectiv 16.500 de locuri, cele mai puține oferte au fost pentru lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit, doar 100 de locuri. La acestea se adaugă și cererile scăzute, adică 2.300 pentru funcționari în corpul legislativ, executiv, conducători ai administrațiilor publice și funcționari superiori.

Împrumuturi fără dobândă pentru tineri

O altă măsură inițiată de Guvern este un proiect de lege pentru acordarea de împrumuturi fără dobândă pentru tineri, chiar dacă aceștia nu au niciun venit. Scopul este facilitarea accesului la finanțare pentru persoanele sub 26 de ani care nu lucrează sau urmează o formă de educație. Valoarea maximă a creditului va fi de 40.000 de lei. Garanția statului va fi de 80% și se va acorda prin Fondul de Garantare. Rata dobânzii va fi calculată după formula ROBOR 3M plus 2%. Urmează să fie subvenționată de stat, iar durata creditului se va extinde pe maximum 5 ani. Destinaţia împrumutului va fi acoperirea nevoilor unui tânăr: educaţie, sănătate, cultură, sport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Au spus ca nu mai sunt someri,luna trecuta!Acum aflam ca vor sa ii bage pe asistatii social cu forta la munca!Au si oamenii astia onoarea lor,de unde pana unde sa le faca statul program!Jos Dictatura,jos Munca!La politie nu mai sunt locuri,ca sa dea o amenda poate si un asistat social….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.