Despre Ciucă Speculantul

Citesc despre cum insistă premierul Nicolae Ciucă pentru a avea săptămâna viitoare textul Ordonanței de Urgență așa-zisă Anti-speculă.

Citesc și, gândind la unele lucruri pe care le-am mai aflat, scriu că președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițioiu, își smulge părul din cap, el realizând bine că ordonanța asta e o prostie cât casa. Alături lui, proprietarii de companii din zona FMGC stau și ei și se crucesc văzând ultima cloceală a guvernului. Însă, n-ai ce face. Partidul pesedisto-liberalo-maghiar „rules”, opoziție, canci!

Ca urmare, într-un gest de uriașă ipocrizie s-a trezit apevistul numărul unu al țării să dea cu protecția în populație, să nu cumva să sufere românul, că numai bine îi dorește și el, și Marcel Ciolacu, și Kelemen Hunor, bașca Klaus Iohannis. Dar nu cumva chiar Ciucă e Speculantul-șef și nu oamenii de afaceri sau comercianții? Ia să vedem.

Deocamdată, potrivit definiției, specula e de acuzat atunci când e vorba despre comerț ilicit, dobândirea de foloase materiale prin înșelăciune, exploatare sau profitând de anumite împrejurări. În rest, poate fi gândită ca activitate economică acceptată, cum ar fi tranzacțiile bursiere sau de valori.

Că merg și cumpăr de la un angrosist saci cu var și îi revând la bucată, adăugând la preț, asta nu e speculă. Doar că, teamă îmi e că ordonanța va da un înțeles abuziv acestui termen.

Tocmai de aceea, repet: Nu cumva Ciucă e speculantul? Nu el, cei numiți mai sus, fac speculă cu speranțele românilor mințindu-i în fiecare zi și câștigând înmiit de pe urma lor?

Pentru că actul pe care de abia așteaptă să îl promoveze nu este altceva decât o bătaie de joc la adresa populației, invocându-se faptul că sunt prevăzute mai ales situațiile de mobilizare parțială sau totală a efectivelor militare, stare de alertă, de urgență sau ”alte situații de criză”.

Ei, bine, această formulare „alte situații de criză” dă posibilitatea ca prevederile ordonanței să fie utilizate în mod abuziv, restrictiv și în contra comerțului liber și al companiilor, mai ales că penalizările înseamnă valori din cifra de afaceri a firmei despre care se consideră că a călcat pe bec sau de până la 11.000 de lei, pentru persoanele fizice.

Apoi, care sunt alea ”alte situații de criză”? Cum le definesc mințile luminate care au elaborat textul? E vorba de crize mai mari, crize mai mici sau de crizuțe? Crize de fată mare sau de cătană consemnată în post? Nu cumva e vorba de criza de draci a lui Nicolae Ciucă, pentru că nu are un nou instrument propagandistic ca să mai fraierească o dată populația? Eu mai degrabă așa aș crede.

Deocamdată, actul elaborat în comun de Consiliul Concurenței și de Ministerul Economiei a primit avizul Finanțelor, al Justiției și al Ministerului Agriculturii, urmând să meargă la Comitetul Economic și Social. După care, Ordonanța va fi depusă pe masa premierului. De punerea ei în aplicare se vor ocupa același Consiliu al Concurenței și ANPC-ul. Păzea!!!

Păcat că nu mai face Mihai Tatulici reportaje de dat la Telejurnal (altfel, un mare profesionist pe care îl respect în mod deosebit), să mai vedem ca pe vremuri: ”Priviți dragi telespectatori acest nenorocit de speculant care vinde marfă la suprapreț. Ce părere aveți, domnule președinte al ANPC?” După care, președintele bagă una de-aia de dojană, amărâtul e săltat, amenda, trimis în bejenie, în Bărăgan, iar prostimea din fața televizoarelor rămâne cu impresia că i s-a făcut dreptate: ”-Ete-al dracului, bine i-a făcut!”.

Dar, să nu știe Ciucă Nicolae că, exeptând unele prețuri și servicii admise de Uniunea Europeană la reglementări, doar piața este singurul element de reglaj? Că doar cererea și oferta reglează prețul? Ba cred că știe, dar nu-i pasă.

A mai vrut și Liviu Dragnea acum câțiva ani să introducă un fel de mercurial. Ce n-a putut ăla să facă, va reuși acest prim-ministru cazon învățat doar să execute ordine precum: ”Drepți! Capu’la stâââân-ga! Capu’la dreaaaaap-ta! Capu’la-n faaa-ță!”? Ar fi grav. Ar fi grav, pentru că se încalcă orice regulă de bun-simț a comerțului, indiferent de motivele invocate, chiar dacă unul dintre ele ar fi prețurile uriașe la energie și combustibili.

Lumea a uitat că România trebuia să le liberalizeze încă de acum cinci ani, însă a cerut o derogare la Comisia Europeană, cică, pentru a pregăti mai bine momentul. Cum l-a pregătit, am văzut cu toții.

Dar nu cumva speculanții guvernamentali, din Parlament și din alte zone ale autorității au acceptat degringolada și creșterile uriașe de prețuri, lucrul ăsta fiind în beneficiul furnizorilor și al statului care a beneficiat din plin de suprataxele plătite de populația care cheltuie cu nemiluita pentru facturile la curent electric, gaze, benzină sau motorină?

Cât despre acest apevist toxic din fruntea guvernului, Ciucă, pentru mine el este speculantul numărul unu al țării și în niciun caz oamenii de afaceri care au dreptul să pună ce preț vor ei pentru marfa lor. Chiar și benzinarul acela din Bihor care a majorat peste noapte prețul motorinei a acționat în firea comerțului, pentru că de-aia e comerciant, să ceară cât vrea el pe marfa lui. Depinde de tine dacă vrei să cumperi sau nu. Asta e singura reglementare posibilă, nu alta!

Nu băgați de seamă că, de fapt, în timp ce ei au distrus bugetul țării creîndu-și avantaje peste avantaje, angajând cu nemiluita rubedenii peste rubedenii în sectorul bugetar, împrumutând țara până peste poate, au adoptat tactica bolșevică, inventând chiaburi și burjui și dând vina pe ei?

Și, de fapt, nu cumva, ordonanța asta e cerută acum de acest nefericit Nicolae Ciucă, pentru a mai minți o dată populația că îi va fi bine și că va avea grijă de ea, în timp ce, iată, chiar zilele trecute s-au mai mărit salarii de primari, de demnitari și de bugetari, în general? Eu așa cred.

Măi, oameni buni, voi nu vedeți că ăștia își bat joc de noi în ultimul hal, iar noi nu reacționăm în niciun fel? Păi, dacă nu reacționăm, așa ne trebuie!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

21 de Comentarii

  1. Cu vaccinurile nu a fost specula ?! Asta-i Statul birocratic si feudal, „iar prostimea din fata televizoarelor ramane cu impresia ca i s-a facut dreptate” !

  2. Mai lasane Stoianbei cu metodele economoei de piata , unde cererea este cea care este iar oferta se schimba in functie de interesele speculatorilor care dicteaza oferta . Tarfe economice si punctum , iar romanul trebuie sa suporte aceste marete realizari dobandite dupa revolutia impotriva romanilor . E jale in tara musieu si mata ma iei cu reglarea intre cerere si oferta , iar oamenii sunt obligati sa suporte cacialmaua asta economica de piata , ca economie clar nu este . Iti vinde austriacul benzina si gazul dupa cotatiile internationale , dar din cauza ca platesc impozit de 10/cat un carpaci de papuci , a revolutionarei optimizari fiscale (asa este denumita astazi evaziunea societatilor straine) , a salariilor foarre mici platite romanului de data asta nu dupa norme si nu dupa burasa internationala , etc etc , scoate din Romania bani mai multi decat investea Ceausescu pe vremuri in industria adevarata (nu in ecunomia p li).
    Probabil ca PNL ul tine neaparat la viitorul PNT cd si nu doreste ca taranistii sa ramana singuri in afara istoriei , ca altfel nu ar harazii doar scumpiri , jale si lacrimi romanilor .
    PSD ul este pe val din cauza politicilor intelepte ale lui Catu-Bogdan&Bessescieni .

  3. președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițioiu,in grad de mason si colonel SRI a stat cam mult in post,ar trebui schimbat ca nu e Isarescu

  4. Foarte bine face Ciuca. Cresterea exorbitanta a pretului la toate si la orice total nejustificata indiferent de argumente nu este o specula uriasa ? Stoian analizeaza aiurea legandu-se la definitia din DEX a cuvantului specula. Pai sa scrie atunci analize literare.

  5. avem ce meritam. acum nanel. TGIF (thanks god is friday!), azi tinem post in ipocrizia de a arata Domnului ca ne „caim”, maine mici si beeeereeeee, ca este „liber” dupa „cainta” la dans si „poturi”. vichend la maaareee, la muuunteeee…ce vorbesti frate in barba? ce ne pasa noua cand noi „ne descurcam”??

  6. Cam asa arata un articol la comanda. Cu argumente fortate si paralele cu realitatea. Specula e atunci cand produci ceva si il vinzi cu un pret de cateva ori mai mare, singur sau in intelegere cu ceilalti producatori. Tot specula e atunci cand cumperi un sac de var (exemplul din articol) si, la fel, il vinzi cu de cateva ori pretul, doar pentru ca nu mai ai concurenta in zona. Cand producatorii fac profit de 270% e specula nerusinata.

  7. Linia care desparte specula de economia de piata de din guma/elastic luat din gacile lui Iohanis și Ciuca și trag de el cum le convine că și tine Ilie Stoian.Daca preturile o iau razna ele trebuie ținute sub control/plafonate că nu ai alt mecanism de control.Mai intervii cu ajutoare pentru persoanele vulnerabile. Problema e că noi acuma tragem ponoasele guvernării Orban și Catu,care au făcut împrumuturi uriașe din motivele știute.Daca nu le știți vile spun eu gratis.Au făcut împrumuturi că să facă pe plac băncilor și multinaționalelor ai căror reprezentanți sunt mai ales Iohannis.Modelul este cel al vaccinurilor,comanzi o sută de milioane folosești douăzeci de milioane dar plătești ce ai comandat.Asta este specula ori economie de piață?.Sunt TUNURI financiare organizate de UE.Prin asemenea INGINERII FINANCIARE Iohanis și gâscă își plătesc tributul,poți să-i spui taxa de protecție pentru că sunt menținuți la putere.

  8. Doar nu crezi că 60 de miliarde de euro s-au dus pe seruri experimentale și izolete? Fă socoteala!
    Împrumutul este alt fel de jugmănire și ținere-n frîu.

  9. . La drept vorbind imi place de el – este si doctor – si mai ales faptul ca transpira cand vorbeste , m-a facut sa plec din Ro. definitiv . Uitati -va la limbajul corpului sau , si la coerenta vorbelor sale scoase din ” Putul ” gandirii lui . L-ati auzit vorbind engleza lui de Specialist la Popota ???? are si studii prin USA. Cata ipocrizie si impostura la un Doctor ……….Plagiator dovedit , dar musamalizat – de… e Prim Ministru . Ro. cu asa oameni asa viitor .
    Paul Goma spunea : ” Cu aceasi greata politicienilor dupa ’90 ca si celor dinainte „

  10. Cu “Capu’la dreaaaaap-ta! Domnul Ilie nu se dezminte. Este ce a fost și chiar mai rău.

  11. Stimate autor, dvs. inca mai credeti in economia de piata pe care o invocati ?! Daca UE, si nu numai, afirma mai mult sau mai putin voalat, ca preturile sunt speculative, despre ce piete vorbim ?! Crizele din energie, gaze si combustibili spun totul. Cine mai crede in feti frumosi, este liber…….

  12. 0 fix că Werner acest plagiator cu grade obținute în birou, fără experiență în administrație, fara capacități de comunicare, fara nici o calitate de conducător, in fruntea unei alianțe a hoților

  13. De ce nu s-a dat ordonanta asta inainte de asa zisa liberalizare a energiei?Li se stricau ploile la asa zis baieti destepti din energie.De ce nu s-a dat ordonata asta cind se cumparau masti cu zece bani si se vindeau cu doi lei sau mai mult.Ce vrea sa arate ca-l doare burta de poporul pe care l-au saracit si l-au adus in sapa de lemn.

  14. Economia de piata presupune specula, adica cerere si oferta. Pot savand si cu 1 milion de euro, daca am cumparatori. Daca nu, raman cu marfa nevanduta. Sper ca ordonanta sa fie atacata de Avocatul Poporului la CCR si sa cada cu brio!

  15. Daca nu ar fi decat pura manipulare, discutia despre specula (nici lui Nea”Nicu nu-i era strain termenul) vorbim la guvrnele de neputinciosi si anti economie. Economioa de piata (nu cea centralizata) presupune legi antimonopol si politici de descurajare si limitare a derapajelor de preturi si comportamente abuzive ale agentilor economici – dar e greu, presupune munca, implicare si oarece fineturi de intelegere a fenomenelor si proceselor economice (nu-i cazul la al de ai nostri).

  16. Ordonanta asta va fi data la misto ca sa inchida gura fraierilor; nu se va schimba nimic. Statului ii convine de minune cresterile explozive de preturi (mai ales la energie si combustibili) pentru ca aduna mai multi bani la buget. Ce face statul cu acest plus de bani? Ii toaca aiurea, ca de chivernisit nu se pricepe s-o faca si nici nu vrea.

  17. Nea autoru plange de mila asa zisilor,,comercianti,,si cu vorbe mestesugite vrea sa ne creada pe toti prosti si influentabili.In romanica se face cea Mai ordinara si lipsita de scrupule specula,la orice.Orice pret la noi e de 3-4 Ori Mai mare decat ar fi normal si asta cu acceptul guwernului mieuuu.
    Asa ca nea autoru,canta la alta masa.

  18. rRomanica-bramburica este tara lu’ Papura-voda unde se cumpara inca, cu 2 lei-paralei, un drept de proprietate ,,litigios” iar statu’ care este(sau o primarie bastinasa) il rascumpara mai tarziu -din interes- cu valori astronomice de dzeci sau sute de milioane de iEuroi !!!
    De ce nu se scrie o lege in care sa se specifice ca daca ai dat un leu(de ex. pe un teren si dovedesti cu acte-beton) poti sa primesti cel mult doi plus dobanda ?!?
    Ce tzara…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.