Despre moneda din aur lansată de BNR

Banca Naţională a României (BNR) lansează, începând de luni, în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Aversul monedei prezintă vasul octogonal din Tezaurul de la Pietroasa, inscripţia „ROMANIA”, în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2022” şi stema României.

Reversul monedei prezintă cele două vase poligonale din Tezaurul de la Pietroasa şi inscripţiile în arc de cerc „TEZAURUL DE LA PIETROASA” şi „VASELE POLIGONALE”.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 580,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Monedele din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

20 de Comentarii

  1. Mai degraba cumpar bijuterii din aur de se cocleste dupa o saptamina de la pirandele din piata Rahova decit monede din astea de la BNR !

  2. Pai daca scrie pe moneda „10 lei”, de ce sa dau pe ea 580 de lei + TVA ? Asta-i ca aia cu televizorul alb-negru care de fapt „e color”, pentru ca si albul si negrul sint culori, nu ?

  3. Cumva:
    – Atat valoreaza ca pret Romania?
    – Asta e valoarea aurului depozitat la Londra, valoare ramasa pe numele Romaniei? Al carei tari este aurul din care sunt confectionate aceste monede? A cui e afacerea cu tot ce inseamna numismatice, isarescule-austriac(erste-bank,bnr,bcr)?!

  4. Cand apare moneda din aur emisa de BNR cu efigia imparatului Manole I-ul si pe verso,efigia sotiei sale,Nelipsitul Vasilescu?Cum scrie la carte : aur de 9 karate,greutate 0,5 grame si certificat de autenticitate , totul ambalat(inclusiv Vasilescu)intr-o cutie eleganta din piele de chagrin, ornata cu o cruce de Lorena..

  5. Tezaurul se presupune că a fost realizat și a aparținut vizigoților – care au tranzitat pe la Dunăre în drumul către viitorul lor regat din peninsula hispanică, sămînța Regatului creștin al Spaniei de azi – iar acum e la Moskova. Nu văz ce treabă mai are Rromînika cu el, dupe ce l-a tăiat cu toporu’ și l-a distrus în cea mai mare parte! Oricum nu-l va mai avea vreodată! Scriți „ROSSIYA”, nu „ROMÎNICA”……[Rumburak]

  6. Nu stiu cat esti tu de arnaut, dar stupid esti din belsug si debitezi tampenii pe masura.
    Tezaurul de la Pietroase a fost inapoiat integral Romaniei in anul 1956 si se afla la Muzeul de Istorie al Romaniei.
    Ceea ce este mai grav, este ca imbecilitatile acestea le semnezi cu nick-ul meu……[Rumburak]

  7. Tezaurul de la Pietroasa a fost trimis în decembrie 1916 la Moscova pentru păstrare, el făcând parte din Tezaurul României. Tezaurul de la Pietroasa a fost restituit integral în anul 1956, an în care s-a organizat la București la Muzeul de Artă al Republicii o mare expoziție de prezentare, deschisă de Ziua Republicii – 23 august 1956.

  8. @raspunss: doar tezaurul de la Pietroasa a fost plasat la Londra? Nu cred! De fapt, in 1916 a fost randul rusiei la posesie aur romanesc, acum a venit randul londrei definitiv.

  9. Uite că BNR a descoperit un tezaur românesc ce nu a fost încă donat.
    Repede cu el la Londra pentru bună păstrare. Că io cred că și aurul ăla din care sunt făcute monedele e tot din cel pus bine la păstrare, la englezi.
    Acu’io sper că domnul Isărescu a făcut cerere și tot ce trebuie ca să-l folosească, fiindcă nu vreau să mă aresteze englezii dacă merg la ei în excursie și-mi uit moneduța în buzunar.

  10. Un gram de aur de 24k este aprox. 264.95 lei cotatia BNR, in comert aurul de 14K este 270-300 lei deci este la pret de bijuterie daca are 2-3 g de aur de 14 K. In acelasi timp fiind un obiect de lux sau colectie un anumit procent reprezinta valoarea de pornire pt colectionari, stiindu-se ca peste ani va costa mai multe sute de euro/$…

  11. Dupa cum arata (si ca tot vine Craciunul !) cred mai degraba ca e vorba de „monede” din alea de ciocolata de se gaseau sub brad in copilaria mea ! Si, daca vin de la BNR, cred ca tot din copilaria mea au data fabricatiei … asa ca luati programare la dentist dupa ce cumparati !

  12. Dupa cum merg lucrurile in Ucraina, cu „victorii” zilnice si rasunatoare ale ucranilor (dixit Radu Tudor), cred ca mai bine bateau ruble de aur …

  13. & Cât s-o fi decontat cu cercetarea pentru așa realizare monetară, ?

  14. & Probabil că este o metodă complexă, mai evoluată și decât metoda arheologică , de obținere a unei așa emisiuni monetare cu caracter numismatic, ?

  15. Nu va mai agitati atat cu Londra. Acolo n-am trimis decat un flistoc de 104 tone de aur, pe care Romania n-o sa-i mai vada inapoi in vecii vecilor.

  16. Fiti seriosi, @Cotidianul? unde vedeti voi „moneda de aur”, când e acrilat? Monezi de aur or fi fost pâna prin anii ’30, în România, ca dup’-aia … !

  17. Ispravescul Mugurescu , il critica pe Ceausescu ca a stat prea mult la putere, iaca l-a intrecut pe Ceausescu, maine poimaine vom avea bacnote si/sau monede cu chipul sau dupa asemnarea sa. Fura zilnic din avutia romanilor prin cosul valutar, mesaje de investitie ba in valuta aia, ba in lei , ca apoi sa apara foarfeca de schimb si donabda de insaracire permanenta. A evitat si a impins cat mai mult pastrarea monedei si netrecerea la Euro ca sa poata jongla smecherii si sa faca jmecherii prin contracte de furnizoei si prin contracte de impruumut , sa spolieze romanul de rand. Platim facturi care au la baza cursul Euro de peste 15 ani , dar salarizarea e in lei , contractata in lei . Cica nu suntem pregatiti sa trecem la Euro!!! Cata minciuna si neobrazare!!Sictir!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.