Despre OMV Petrom și fondurile de pensii administrate privat

Statul român ar putea încasa 2 miliarde de lei dividende de la OMV Petrom, dar va încasa doar 500 de milioane, pentru că acționarul majoritar a decis să nu distribuie tot profitul, ci să îl țină la saltea. Din datele comunicate BVB rezultă că OMV Petrom are în conturi 14 miliarde de lei. Stau acolo pe dobânzi cu 50% mai mici de cât rata inflației, deci se erodează.
De precizat că și fondurile de pensii administrate privat, adică viitorii pensionari, ar putea lua de 4 ori mai multe dividende – de la 300 de milioane de lei ar putea sări la 1,2 miliarde. Cel puțin așa sugerează ZF.
Condiția pentru a putea culege aceste dividende mai mari ar fi militantismul acționarilor minoritari și exercițiul curajos al drepturilor cuvenite conform deținerilor de acțiuni de către acționarii semnificativi, adică statul (20%) și fondurile de pensii administrate privat (12%). De asemenea, membri în consiliul de supraveghere, care ar trebui să fie independenți, să facă bine să își exercite mandatul cu loialitate față de acționari și stakeholders solicitând acționarului majoritar să dea explicații pentru alocarea unui procent atât de mic pentru distribuția de dividende. Și acționarii, în mod individual sau concertat, pot solicita astfel de explicații și, în plus, pot ataca în justiție viitoarea hotărâre AGA de (ne)distribuire a dividendelor.
Știți ce mai e interesant?
(i) statul român se împrumută cu dobânzi halucinante pentru a susține enormele și inutilele cheltuieli publice cauzate de criza sanitară, energetică și militară; cele două miliarde de lei dividende nu ar costa absolut nimic, ar fi un balon de oxigen pentru buget; culmea este că statul este acționar și în alte mari companii care au făcut uriașe profituri de pe urma crizei – Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica; dacă și acestor companii li s-ar permite să distribuie câte o țâră de dividende, statul roman s-ar va afunda și mai mult în datorii, pentru a susține inclusiv compensările la energie, gaze și carburanți, compensări care se duc tot la aceste companii;
(ii) OMV Petrom este scutit de impozit pe dividende – cele 1,2 miliarde de lei care i se cuvin ca dividende sunt libere de orice taxe; câștigă statul austriac (31,% din OMV Austria) și un fond din Abu Dhabi (24,9% din OMV Austria), precum și oligarhii ruși care sunt în spate, la galerie;
(iii) fondurile de pensii administrate privat plătesc un impozit pe dividende de 8%.
Așa-i în tenis, nu?
Bine le zicea Toma Caragiu …
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Toate au la baza intelegeri, inscrisuri si semnaturi prin acte, acte pe care se bazeaza omv de nu se poate agata nimeni de ei. De ce nu desecretizeaza toate volumele de la baza acestor contracte, panaramele politice de lux nesimtit din Romania? Pentru ca sunt complici la toate distrugerile si vanzarile din Romania!

  2. Doar Fondurile de pensii speciale ar putea să schimbe situația. Dar ele se mulțumesc cu cât ciugulesc.
    Că, vorba’ceea, corb la corb nu-și scoate ochii. Doar nu-i pune nimeni să cânte.

  3. Aha mda,.. Statul român ar putea să fie cinstit și competent,.Nu este !..Dar mereu alții sunt de vină și mereu ești furat, dar nu de ”alții”..ci de bunii români patrioți..,Să-mi vii acu cu povești,.. cu ”dacă și cu poate”,. vii prea de jos bre,.

  4. De ce citesc Cotidianul in primul rand? Pt. ca exista comentariile cititorilot, care pt. majoritatea ziarelor nu exista cu toate ca vocea multimii este cea adevarata, nu a propagandei.

  5. UN ARTICOL FOARTE BUN!Poate se trezesc si romanii si nu mai pun botul ,la ce au spus toti politicienii,Tv si inclusiv unii jurnalisti timp de 32 de ani, intr-un cor :,, NU SUNT BANI,, Explicatiile erau diverse,plauzibile dar neadevarate.Toata lumea credea aceste explicatii si nu aveai cum sa-i convingi ca nu este asa.Bani au fost tot timpul ,circuitul lor nu a fost dirijat spre avantajul romanului si al statului roman.Viata grea a pensionarului roman ,este determinata[cauzata] de aceste excrocherii, aparent legale pe care le-au facut toti ceea ce au condus aceasta tara,indiferent de partid.Cum am fi trait noi daca profitul si dividendele OMV [si al altor firme] ar fi ramas in tara?Cine poate sa verifice daca in afara tarii ,in Abu Dhabi,in fonduri de investitii , apar ca actionari si politicieni sau oameni de afaceri romani,deoarece cei care au semnat aceste contracte[romanii] nu-i consider prosti ,mai degraba escroci,tradatori,jagardele de oameni,care stiu cu bunastiinta ceea ce au facut.In schimbul avantajelor,personale sau de grup de interese,inclusiv sprijin politic in alegeri,au semnat ce li s-a pus pe masa.Societatea romaneasca este deja scindata,intre cei bogati[ politiceni,oameni de afaceri,magistrati,medici etc],cei privilegiati cu functii sau fara[angajati la stat,ministere,primarii,companii de stat,spitale] si societatea saraca,pauperizata,oropsita,exploatata,dezavantajata.Credeti ca pe cei bogati
    privilegiati ,daca le este bine ii mai intereseaza ce face statul cu banii?cea de-a doua categorie[angajati la privat,pensionari,studenti] sunt cei care cred ca nu au nici o putere sa schimbe ceva[asa li s-a insuflat] zicand,,Asta e !Nu averm ce face,nu avem nici o putere,,Aici intra si masa asistatii sociali care depind de ajutoarele date stat.Ridica-te Gheorghe! Ridica-te Ioane!

  6. De ce nu promovati direct schema Ponzi??? la cat de halucinante sunt premisele:))
    Fondurile private de pensii sunt un jaf,scopul este strict imbogatirea administratorilor pe termen scurt,singura pensia de stat,bazata pe conntributivitate, este sigura si onorabila

  7. Dupa ce au infierat,unii cu spume la gura ,ce prost a fost condusa tara, de un cizmar analfabet ca Ceausescu ,cat de prost a fost gestionata ecomomia tarii de catre stat, inainte de 1989 ,cat de grea a fost mostenirea economica comunista, au venit ei,, inteligentii,specialistii ,patriotii,, din partidele care s-au perindat la putere si ne-au arata ei cum se conduce o tara.Uite asa! Dam tot, nu mai purtam nici o grija,suntem fericiti si traim din imprumuturi.Oare ce s-ar fi intamplat daca eram pe mana lor si inainte de 1989? Cat de inapoiati am fi fost? In viitor,cred ca trebuie sa ne luam gandul de la fondurile de pensii,brusc actiunile lor vor scadea ,iar noi ne vom alege cu praful de pe toba . Bineinteles ca vor fi pentru prostime si niste explicatii financiare,bursiere .

  8. Topul miliardarilor romani sunt dintre administratori fondurilor de asigurari/pensii, banci, exploatarea resurselor imobiliari, …, aproape nimic din productia (industriala/agricola), statul (decidenti in fapt) sunt de o sensibilitatea induiosatoare fata de cei din top (legi peste legi cu caracter de obligativitate indiscutabila pentru cetatean ca individ, schene de ajutor si chiar interdictii de a se vorbi despre, mai mult organismele statului cu rol verificare si control a respectivelor sectoare sunt deja parte la jaf si spoliere), se face ca face ceva pentru cei din industrie si agricultura, iar pe cei cu forta de munca ii scoate la produs pentru alti, suntem nebuni, ori ce? Cat trebuie ca sa ne trezim?

  9. Sa incetam sa ne mai ascundem dupa deget solutia este foarte simpla , cresterea impozitelor profit pentru industria extractiva la 25-30 %, indiferent de structura actionariatului ( de stat sau privat). Nu a „inventat” nimeni zacamintele de resurse naturale.
    Lasam impozitul de 16% pentru industriile care prelucreaza si produc bunuri pe teritoriul Romaniei pentru stimularea productiei interne.
    Pentru industriile de varf (microelectronica, biotehnologii) punem un impozit ceva pe la 5% tot pe profit, chair zero daca se reinvesteste profitul.
    Pentru agricultura impozit zero cu conditia prelucrarii la intern a cel putin 70% din productie cei care exporta materie bruta vor fi impozitati in prima categorie 25-30%.
    Oprim hemoragia rezurselor si „capitalului” prin tot felul de „gaselnite” financiar-politice.Nu ne putem dezvolta continuand sa ii „hranim” pe austrieci , olandezi sau mai stiu eu care „frate” din UE si nici nu mai putem continua sa ascundem „sub-dezvoltarea” Romaniei sub pres.
    Ne trebuie solutii ca banii „produsi: pe teritoriul Romaniei sa asigure o dezvoltare „circulara”, sa ne oprim sa mai stam cu mainile intinse pe la „inalte porti” si sa obtinem doar „firmituri” .

    Dupa 20 de ani de „dezvoltare” cred ca ar trebui sa invatam odata lectia si trebuie sa devenim Parteneri nu „colonie”.

  10. Se va ridica si Gheorghe si Ioane…..si-o sa fie
    Doamne,Doamne……….

  11. Pentru Onelian> Vrei sa spui ca va doare in cot, ca se ridica Ion si Gheorghe ,ca degeaba se ridica ,ca nu va pasa,ca va vedeti in continuare,de tradari,de jecmaneli,de exploatarea maselor care muncesc.Daca v-ar fugarii pe cativa pe strada, un Ion sau Gheorghe,cred ca nu ati mai gandii la fel.

  12. Se vor ridica si Gheorghe si Ion
    Si se vor aprinde focuri in noapte
    La fel ca-n noua sute sapte
    Va vom praji domnule ,,ghinion”

    Ha, ha ,ha spunea plavanul
    Eu nu pot sa fiu demis
    Fiindca am fost pus cu softul
    Securicii sunt aici!

  13. Chemati-l pe cizmar sa va conduca tara ca un adevarat patriot! L-ati impuscat prostilor! Mai asteptati si o sa ii faceti statiei in centrul capitalei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.