Despre plata cu numerar! Să vedeți ce cere Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană (BCE) susţine o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar, în încercarea de a se asigura că monedele şi bancnotele rămân un mijloc sigur de plată, transmite Bloomberg.

Comentând o propunere recentă a Comisiei Europene cu privire la reglementarea plăţilor cu numerar, BCE a apreciat că ar fi bine să fie clarificat faptul că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată. Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri dacă aceste practici devin mult prea răspândite.

„Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a apreciat luni instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. „În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă”, apreciază BCE.

Şi băncile centrale din zona euro şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de acest subiect. Autoritatea monetară din Ţările de Jos a publicat un raport în luna februarie în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică.

Potrivit BCE, acceptarea plăţii cu numerar a scăzut în majoritatea ţărilor din zona euro între 2019 şi 2022, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Letonia şi Finlanda.

Executivul comunitar a venit cu propunerea de reglementare a plăţilor cu numerar la pachet cu o bază legală pentru un euro digital, la care BCE lucrează în prezent. Proiectul a creat suspiciuni că euro digital este destinat să înlocuiască bancnotele şi monedele, lucru dezminţit de oficialii BCE în repetate rânduri.

La noi, premierul Marcel Ciolacu a susținut despre criticile privind limitarea plăţilor cu cash că nu este niciun fel de problemă şi că poţi să cheltuieşti cât vrei din 5.000 de lei, doar că, cu adevărat, nu mai poţi să cumperi Ferrari cu sacoşa.

”Cine are ceva cu cash-ul? Nu aveţi cash la dumneavoastră? Toată lumea, poţi să cheltui până la 5.000 de lei”, a declarat Marcel Ciolacu duminică la Prima News.

”Eu pot să cheltui cât vreau din 5.000 de lei, lăsaţi-mă în pace, ce problemă? Doar că, cu adevărat, nu mai pot la dumneavoastră, agent economic, să îmi cumpăr Ferrari cu sacoşa. Nu are nimica cu niciun cetăţean”, a spus premierul.

În opinia sa, este ”o poveste scoasă, ca multe altele”.

El a fost întrebat dacă sensul măsurii este că se face evaziune fiscală. ”Binenţeles. Păi de unde este, domnule, evaziunea? ”, a spus Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

22 de Comentarii

  1. mah ce reglementari faceti voi pe banii omului…hai siktir! omule! daca vrei libertate, banii tai trebuie sa stea in buzunarul tau. ai dat banii ? sa pricepi ca nu mai sunt ai tai !! stai sa astepti „banca”, grup infractional organizat printr-o „lege” a borfasilor, sa iti dea banii tai? vrei sa scoti numerar din banca, te intreaba bamca de ce? da de unde ii ai? da de ce ii scoti? HAI SIKTIR BHAI! TREZITI-VA ODATA MAH!

  2. Bancile centrale din occident sunt in cacao. Euro si dolarul vor fi in cativa ani doar curpapier. Sefii bancilor centrale au morcovul bine infipt. Numai in pielea lor sa nu fii.

  3. Si, eu ce am scris cand a aparut zvonul ca articol in presa? La fel ca bce! Hai sa urmarim acest subiect, sa vedem, daca se urgenteaza cu disparitia banilor chash, inseamna ca boii si vacile din politic.ro au semnat acte si expira termenul limita asumat! Categoria „animale politice bipede.ro” nu o sa recunoasca ca au semnat acte, o sa minta in continuare. Hai, putin cate putin ne prindem de escrocheriile si minciunile hoiturilor din politica care vad doar imbogatire peste noapte pe spinarea cetatenilor din Romania.

  4. Ce numerar sa ai ? Ca am plătit Lumina si Telefonul 110 lei si Intretinerea 210 lei ! Si vine Iaca Iarna si vine din Ianuarie 2024 , Intretinerea 360 de lei pana in iunie 2024 !

  5. „La noi, premierul Marcel Ciolacu a susținut despre criticile privind limitarea plăţilor cu cash că nu este niciun fel de problemă şi că poţi să cheltuieşti cât vrei din 5.000 de lei”
    Da, a spus ca din 5000 de lei poti cumpara un frigider, un televizor.
    Dar nu a spus ca din anul 2025 suma maxima va fi de doar 2500 si-ti vei cumpara jumatate de frigider si jumatate de televizor. Iar din 2026 cine stie.
    Ciolacu a ticalosit, si nu putin. .
    Statul comunistoid vrea sa-ti tii banii in banca (asta inseamna plata cu cardul !!!), sa stie cati ai, sa aiba acces la ei si sa controleze accesul tau la banii tai. Cum au constat soferii protestatari din Canada. Protestezi impotriva Guvernlui, iti taie accesul la banii tai (din banca) si te trezesti muritor de foame, ca nu-ti poti plati facturile.
    Iar prin asta te conroleaza 100%.

  6. @Neagu Mircea , nu te-ai saturat sa trolluiesti pe aici cu pensia ta?
    Cineva care-ti explica cum e cu premiul Nobel ptr fizica, cu atto, nu ajunge la pensie mica.
    Iar tu asta ai fcaut.

  7. Argumentul pro-card nu exista. Banul pe card este o minciuna, o inselatorie !!! Cum sa ai incredere in ceva ce nu exista???in ceva, intr-un siarem patronat de indivizi corupti, mincinosi, criminali …care au spus : „dati-mi controlul banilor si nu ma intereseaza cine face guvernul”!!!
    Cum sa ai incredere in acesti indivizi care au debitat asa ceva???
    Daca ei aveau control prin tiparirea banilor pe hartie, emanand minciuna, adica hartii fara valoare, dupa ce au eliminat moneda fizica din aur…dar acum, cand vor sa elimine cu totul banul fizic si sa „emita” ei bani „electronici”, virtuali, direct din tastatura, fara sa se mai oboseasca sa mai tipareasca in nestire pe „bani” pe hartie… emit astfel MINCIUNI „digitale” in nestire, din tastatura calculatorului de la tatal lor satana, tatal minciunii !!!
    Trezeste-te! Ridica-te si nu mai da putere iudeomasonilor goibalisti satanisti folosind cardul bancar !!!!
    Militeaza pentru revenirea la adevarata valoare a banului : banul din aur, moneda fizica din aur !!!

  8. Nu stiu daca in 2024 am 2500 de lei sa-mi cumpăr un Laptop HP , ca da doar 500 de lei in plus la Pensie in Ianuarie 2024 , si 500 de lei abia in Octombrie 2024 ! iar in Anul 2025 un Laptop HP o sa-l faca 3000 de lei ! Si o sa trebuiasca de Plătit 500 de lei in Contul de la Magazin , prin Banca !

  9. BCR foarte aproape de dezastru! Atenţie la această bancă. În bună înţelegere cu patronatul unor firme hienele de la BCR au obligat salariaţii să ia salariile pe card! COMISIOANE, COMISIOANE, COMISIOANE, JĂPCARI! DE CE NU SUNT CONTROLAŢI!VOR FI CONTROLAŢI DUPĂ CE ANUNŢĂ FALIMENTUL? ROMÂNI FERIŢI-VĂ DE BCR! ROMÂNI, NIMENI NU VĂ POATE OBLOGA SĂ PRIMIŢI SALARIUL PE CARD. ESTE NECONSTITUŢIONAL!

  10. Da nimeni nu zice nimic de poza profetica a articolului cum ca va veni vremea cand o rubla va fi 100 euro?

  11. Încă nu s-a încărcat Cardul Social de 250 de lei ! A trebuit sa-mi cumpăr cu Bani , 170 de lei , de Mâncare pe 7 zile in data de 15 octombrie 2023 si trebuie sa cheltui doar 10 lei pe zi timp de 7 zile .

  12. Avocatul Poporului nu se sesizeaza, dat fiind ca prin legile astea statul interpune cu forta un tert (banca) intr-o relatie comerciala (sau nu) a altora?
    Masura de limitare a platilor cu bani gheata este gresita si imorala, iar guvernul ar trebui sa gaseasca alte solutii de a reduce evaziunea fiscala, nu prin restringerea de libertati.

  13. Cat se da de la 1 ianuarie 2024 ? 14 la suta ? Ataaat ? Nu se mai da 40 la suta ? Pentru Pensiile de 1100 ?

  14. îmi cumpăr Ferrari cu sacoşa, dar n-am bani de parcare !

  15. La criza din 2009 bancile au fost salvate de stat. Detinatorii de conturi bancare nu si-au mai vazut banii. Bancherii dadeau petreceri luxoase cu streaprease si deplasari avioane private. Fraierii cu banii in banci au ramas cu conturile goale. Unii s-au spanzurat dupa ce-au pierdut sume mari.
    Siguranta banilor la banca e relativa.
    Limitarea platilor cash si utilizarea banilor fizici un abuz, sigur nu interesul cetateanului. Cati isi cumpara nu Ferarri sau masini de trei ori pe an.
    Altceva obiecte mai banal mobila, electrocasnice se pot cumpara cu „teancuri de bani”. Cati plimba cu 10.000lei in buzunarel sa achizitioneze oricem
    Face un mare magazin evaziune treaba statului. Dar sa nu impuna cumparatorului restrictii vadit in defavoarea consumatorului. Sau piatra de temelie a viitorului „credit social”. Folosirea bancilor ca mijloc de control a maselor nu mai este fictiune.
    In particular in Romania chiar statul, nu bancile, a luat initiativa si devenit factroul principal care actioneaza si guverneaza in aceasta directie.

    Dupa guvernup Ciolacu toti cumparatorii sunt implicit suspectati de a fi evazionistali. Tratatati ca infractori, baronii PSD sunt liberi de 30 de ani si primesc spagi din contracte cu statul. Se prabusesc poduri si orice pe unde au taiat ei panglici. PSD buseste economia cu „munca” lui Citu, zilnic imprumutandu-se cu dobanzi uriase. Decontul, dezastrul va veni in 2025 dupa incheierea oricaror alegeri, socoteli politici si un guverne poate face orice fara griji c-ar mai avea de pierdut. Cresteri de preturi, concedieri se stie. Falimentul firmelor mici. De cele mari nu se ating.

  16. Bai Ciordacu, SIKTiR ! Iti doresc ca toți banii tai sa fie ăia 5000 de lei si sa-ntinzi de ei pana o sa-ti dau eu altii!

  17. Cum se intampla ca tocmai noi romanii, „bogatii europei cu conturile doldora”, ne plangem de aceasta masura.
    „Punem botul” la toate comentariile de presa si televiziune, din naivitatea noastra.

  18. Cu banii digitali, s-a argumentat ca se vor putea bloca tranzactiile teroristilor si persoanelor criminale (certate cu legea, cum se zice pe la noi). La prima vedere suna bine, dar daca privim mai atent, se vede ca utilizarea banilor „digitali” se poate face doar cu voia bancii centrale europene. Adica tranzactiile nu mai depind de banca la care ai cont, cardul folosit, cititorul de la magazin sau restaurant sau automat. Ci depinde daca iti este permis sa cumperi de la un magazin sau nu, daca ai voie sa platesti ceva in afara tarii in care locuiesti, daca ai voie sa platesti produsul sau serviciul redpectiv, … . Printr-un simplu enter te poti trezi ca ai bani si nu poti dispune de ei decit asa cum iti permite cineva de acolo sus. Daca miine un regim ssu guvern doreste sa ii pedepseasca pe adversari politici sau cetateni ce demonstreaza in strada, o face printr-un enter si nici bancile si nici magazinele sau vinzatorii de bilete de transport nu trebuie instruiti saii refuze la giseu daca sunt pe o lista neagra. Toate astea nu se pot face daca oamenii folosesc mai departe cash, banii legali de plata, sau doar cu carduri normale, contul personal de bancs si cititoare. Inainte trebuia doar una din cele trei sa nu functioneze si deja erai paria. Acum se pregateste sa te poate face paria si daca totul functioneaza, blocind-uti doar banii digitali, respectiv tranzactiile cu euro digital.

  19. Am plătit Lumina si tot nu este bine ! Am plătit cu întârziere si nu a ajuns pe Calculator . Plata Luminii si a trebuit sa mai plătesc încă o data Lumina ! Si o sa fie Lumina Plătită Anticipat pe doua Luni !

  20. devin suspicios , de unde atata scandal, cine plateste media ptr scandal. oare nu cumva evaziunea se face de catre societatile mari. nu acelea sunt pe pierdere??? ca oamenii nu pot fi pe pierdere ca nu primesc nimic fara bani ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.