Despre subiecte inutile și părinții lor

Înainte de a mă ridica din pat deschid tableta. O țin totdeauna pe noptieră și cu telefonul alături. Nu se știe niciodată ce se poate întîmpla.Toate știrile nenorocite pică după miezul nopții.

Deschid tableta să văd dacă arde ceva. De ce atît de devreme? Pentru că multe știri importante se petrec noaptea și dispar îngropate în nebunia zilei. Vin pe fluxuri tot felul de nimicuri care le împing spre arhivă. Şi gata, știri cu greutate au murit înainte de a face vîlvă. Te trezești peste o săptămînă sau peste o lună că te surprinde cîte ceva. De unde știi asta? Din ziar! Care ziar? Cutare! Cînd Dracu s-a întâmplat și asta, că n-am văzut-o! Hă-hă, să fii sănătos! Este veche de două săptămîni!?

De obicei, știrile dimineții încep cu spicuiri din declarațiile politicienilor la emisiunile de seară. Ce-a zis Victor Ponta (omul bate la metru pătrat toate emisiunile și trăncăneala lui ține loc de partidul Pro România!) pe nu știu unde! O strîmbă, nimic altceva! Ce-a zis cutare drept replică la ce prostie a flambat anti-cutare?

Să fie clar! Dacă știrile încep cu declarațiile politicienilor este semn că nu avem nici un eveniment important. Vorbărie și iar vorbărie. Iar știrile devin altă vorbărie despre flecăreala politică. Adică vOrbărie despre vorbărie.

Dacă este ședință de guvern, trebuie urmărită deschiderea. Toate ședințele de guvern din ultimii ani încep cu un discurs al premierului. Aproape întotdeauna se laudă prostește. Raport de succese inventate și nimic mai mult. Merită urmărit doar pentru a vedea cum interpretează și ce-și dorește să se spună despre el. Aceste preambuluri de auto-tămîiere se trasmit în direct. Nu întreabă nimeni nimic, miniștri dau doar din cap, iar poporul care are timp de privit la televizor înghite la greu. Pe la 14, vorbește Iohannis. Despre ce? Despre aceleași lucruri pe care le scriu aceiași consilieri. Iohannis nu-și redactează gîndurile niciodată. NU poate. Ar musti de venin și de nepăsare. Aroganța nu miroase. Omoară totul în jur. Face loc liber în jurul închipuitului.

Este amiază și n-a apărut niciun subiect. Nu-i nimic! Poate spune unul o prostie, poate pune DNA-ul de un spectacol și arestează pe cineva de pe listă. O face de ochii lumii, la ordin! Poate demisionează cineva dintr-un partid. Dacă nu pică un cap, nu-i nici o brînză. N-ai ce scrie. Migrația proștilor este nespus de ternă și nu face vîlvă. Declarațiile lor, nici atît. Cînd nu există belele mari pe capul președintelui sau al premierului, nici știrile tricotate de servicii nu explodează. De regulă, acestea sunt amorsate și pregătite pentru un moment dificil pentru cei doi. Şi sunt lansate de îndată ce le tremură fundul.

Să scriu ceva despre un om de ispravă? Pe toți cei pe care-i cunosc i-am onorat cu o vorbă bună. Uneori, de cîte două ori. Poate este nedrept. Pe ticăloși i-am înjurat de o sută de ori. Culmea, lor le-a mers mai bine, prietenilor mei, mai prost.

Pentru subiectele externe nu există cititori. Foarte puțini. Ei sunt doar un segment de oameni aparte. Românii nu mai citesc politică externă, deși tot ce se întîmplă acum în România este o amplificare fidelă a disputelor din SUA și a indicațiilor transmise de la Bruxelles. Poate ceva mai tradus în limbaj românesc și balcanic. Adică periferic.

Dacă mă uit bine la declarațiile televizate, fețele lui Orban, Iohannis și Rareș Bogdan seamănă cu niște curele de transmisie a sarcinilor. Fața lui Vasile Blaga nu transmite nimic. E ca înainte, dominată numai de fălci.

Mare performanță mare! Vine weekend-ul și nemernicii noștri au izbutit să reverse o baltă de plictiseală peste munții de probleme. Economia și instituțiile troznesc din toate încheieturile. Ai noștri s-au obișnuit să zică, nu-i nici o problemă majoră, nici o știre, nu se întâmplă nimic, că Iohannis n-are ce face și o șterge la Sibiu, că trebuie să vorbim despre zodii și cabala, despre purtatul măștii și despre vacanțe. Şi cine citește?

Aș putea să încerc să mă agăț de comentariul unui cititor. Cele mai multe ar merita transmise președintelui și premierului. Mai puțin cele scrise de postacii lor și cele adresate mie ca persoană. De cîțiva ani, mă însoțesc în presă comentariile unor jurnaliști de care m-am despărțit. Am lucrat împreună, i-am ajutat cum am putut, de la burse și case pînă la subiecte și deplasări. N-are rost să descriu motivele pentru care ne-am despărțit și nici felul lor de a răspunde. I-ați identifica prea ușor și abia așteaptă să mai vorbească lumea despre ei. Din respect pentru gîndirea liberă, inclusiv pentru cea zăltată, îi găzduim. Resentimentele lor sunt niște jucării. Fără ele, ar fi niște nenorociți. S-ar scufunda în izolare, iar singurătatea este o boală mai grea decît grafomania.

Aș putea să scriu o poveste despre prietenie pornind de la postările unui om de care mă leagă și anii tinereții. Era un fel de croitor tehnic, de pantofar de echipamente medicale, un foarte ingenios cîrpaci tehnic. Nu i-a convenit România. L-am însoțit la aeroport cînd a plecat cu gîndul să rămînă. La cîtă minte are și astăzi se miră că nu l-am turnat. Nu și-a schimbat nici viața, nici gîndirea. Singurul său scop este să mă înjure peste tot, sub pseudonimele sale de ”bărbat curajos și obiectiv” transformat în comentator politic. Scrisul nu poate schimba nimic. Nici el, cu resentimentele lui, nici eu cu nepăsarea mea.

Pe unii oameni nu-i înmoaie nici durerea și nici credința.

Așa mai vine cîte o zi în care mă întreb, oare despre ce să scriu astăzi?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

26 de Comentarii

  1. Eu as scrie despre conspiratii si teorii ale conspiratiei legate de Covid-19. As face-o nu pe pozitii partizane, ci de pe pozitia unui jurnalist care cauta sa afle adevarul. Chestia ca mie mi-ar lua prea mult timp pentru o documentare serioasa, aprofundata, si nu as mai avea timp pentru altceva, plus ca nici nu castig nimic din asta. Viitorologia fiind un domeniu care ma preocupa in mod special, imi place sa fiu la curent nu numai cu planificarea viitorului de catre politicieni, oameni de stiinta, afaceristi, masoni, Papa Francisc sau Cei 10 bancheri apocaliptici, ci si cu profetiile Sfintilor Parinti, pentru a putea decodifica mai bine lumea de maine.
    DA pentru stiri externe. Chiar mi-as dori un site serios axat numai pe EVENIMENTE EXTERNE, geopolitica, geostrategie si stiri militare, pentru ca AL TREILEA RAZBOI MONDIAL a inceput din 2007, iar omenirea e in bezna totala.

  2. cum despre ce sa scrii? johannis-johannis-johannis,condimentat cu ceva orban, rares si chiar ctp.

  3. Dle Nistorescu, scrieti despre Orastie, despre Tara Hategului, subiectele cu politichia de la Bucuresti sunt si plictisitoare si cu efecte toxice pentru cititori… Face-ti pauze si mai rememorati intamplari din copilaria transilvana! Ca sa va binedispun, atasez doua link-uri cu caricaturi politice („social art”) de calitate: https://saccsiv.wordpress.com/2015/10/05/caricatura-zilei-vorbaria-politicienilor/
    http://www.controappuntoblog.org/2014/07/24/la-social-art-di-pawel-kuczynski/

  4. Tare! Despre toti numai de rau. A,sa consemnam doar ca nimic despre pesedisti.
    Nu cred ca-mi apare comentariul. Vanitatea invinge ratiunea. Intotdeauna! Mi-a zis mie Ciolacu.

  5. Mai ales in contextul de azi,cand nici vorba sa mai servim strainataturi in concedii,macar 1-2 articole pe saptamana,despre cate un colt de Rai din Romania,sa ne orientam in perspectiva concediilor viitoare!Avem o tara frumoasa si o murdarim cu scandaluri politice, zilnic

  6. Ce transmit Sasu si cu Sica, nu pare ca primesc „ordine de zi pe unitate” de la FSB, cum se „vede de la o posta”, nu numai ce vorbesc, dar si ce fac, Ciolaku, Dottore-plaggy, Renate, Dormeanu, Orlando, Kuky…etc! Cu „scrisu”…am vazut ca la foarte multi le este greu fara ordin de zi, fara dictare…

  7. Despre direle chimice, descarcate de avioane care initial aveau scopul de a proteja patura de ozon a planetei si care (din prostie) au dus la un efect secundar (terraforming). S-a dezbatut aceasta problema pe planeta, in urma cu multi ani, s-au scris carti despre asta si se poate face si un serial despre asta, subiectul fiind foarte foarte vast

  8. Dar “Rugăciunea de dimineață” învațată de acasă când o spuneți? Răsare mama-n colţul şurii, / Aşază-ncet merindea-n glugă… / Înduioşată, mă sărută / Pe părul meu bălan, pe gură : / „Zi Tatăl nostru seara, dragă, / Şi să te porţi la-nvăţătură!”… “ ( O. Goga Casa noastră)

  9. articolul tradeaza mandrie. primul intre pacate . e o constatare , nu o acuza . talentul (talantul) nu trebuie irosit . cu stima

  10. Puteti scrie despre „Revolutia” de la Sibiu din 1989 ?! 🙂

    A mai vazut altcineva ‘Contagion” (2011), pana la sfarsit, fara sa adoarma ?
    hxxps://www.imdb.com/title/tt1598778/
    Dar „Inferno” din 2016 (dupa Dan Brown)? 🙂
    hxxps://www.imdb.com/title/tt3062096/

  11. Scrieti despre oamenii care au crezut ca Romania va deveni o altfel de tara, nici ca ce de dinainte si nici ca cea de azi… Scrieti de ce credeti ca poteca s-a infundat… Scrieti ce trebuie sa se intample pentru a regasi calea spre oameni si viitor… Scrieti pentru ca oamenii au nevoie de ceea ce scrieti pentru a intelege, pentru a se schimba si pentru a schimba… Va multumesc pentru ca scrieti si pentru toate celelalte lucruri pe care le faceti. Scrieti cu incredere pentru ca suntem multi cei care va citim cu incredere si speranta… chiar si dincolo de cuvinte… Suntem mereu pe undeva pe-aici si va spunem de fiecare data buna dimineata, buna ziua, buna seara si somn usor chiar daca nu ne auziti sau nu ne vedeti… Cred ca poezia „Daca” a poetului Rudyard Kipling ne povesteste despre dumneavoastra… Continuati sa faceti ceea ce faceti… si neaparat… SA NE SCRIETI !
    https://www.poetryfoundation.org/poems/46473/if—

  12. ScScrieti de ce politicienii din Romania nu reusesc sa se gandeasca la un proiect de tara. Nici sa-l gandeasca, sa-l puna pe hartie, cu atat mai putin sa-l implementeze. Scriu in schimb fel de fel de neaveniti despre ,,resetarea statului”, fara sa stie ca ,,resetarile” de tipul asta apar in urma unor revolutii. Scrieti despre cum lupta anti-coruptie nu poate genera un proiect de tara. Scrieti despre cum patriotismul, demnitatea si dragostea de semeni sunt ingredientele sine qua non ale unui proiect de tara. Iar nu formulele goale de tipul ,,dragii mei” si discursurile tembele cu ,,vanzarea tarii ori a Ardealului”. Scrieti despre cum izolarea e un lux social pe care si-l permit doar tarile bogate, nu amaratii din fostele tari comuniste.

  13. Poate sa mai reluati subiectul ” Spovedania lui Rizea ” ! Vad ca presa „tace chitic ” . De exemplu , sa-i adresati o intrebare lui Mircea Geoana , cum „comenteaza ” ceeace spune Rizea despre el !Asa cum am mai comentat , sunteti singurul ziarist care a abordat acest subiect , cred ca majoritatea ziaristilor nu comenteaza de teama de a nu-si supara „sponsorii ” !
    O zi buna !

  14. Ma gandesc eu la un subiect: zicala romaneasca „decat cu un prost la castig mai bine cu un destept la paguba”. Nu ca am fi castigat ceva in timpul presedintiei lui Iohannis, dar sa fii si cu un prost si sa fie si paguba…Dumnezeu n-a dat pedeapsa mai mare.

  15. Nae : Problema coruptiei ingrozitoare a clasei politice romane , nu poate fi dezbatuta de presa romana , pt. ca este prizoniera ! Concluzia ar fi ca dusmanul principal al Romaniei , este propria clasa politica … care de fapt , este aceeasi de 30 de ani , si ma refer la persoane fizice , cu nume si prenume ! Incepind de la FSN !

  16. Parafrazându-l pe I.H.Rădulescu, zic și eu: Scrieți despre orice, numai scrieți! Sunt convins că o veți face bine. Vă aflați printre puținii jurnaliști care merită a fi citiți!

  17. @ Prostia ingroapa Romania:
    Subscriu in totalitate la propunerea facuta.
    Dar ma cam indoiesc ca va fi pusa in practica de cineva.
    Pentru asta ar fi necesar un sait separat.

  18. Scrieti in continuare asa cum ati scris si pana acum!!!
    Mai sunt in tarisoara asta si oameni cu toate tiglele pe casa!
    O bruma, dar mai sunt!
    Majoritatea editorialor depasesc 100 de comentarii , ceea ce nu e de neglijat!
    Dumneavoastra, domnul Cristoiu, domnul Tuca, chiar si Cristache din generatia tinara, domnii Chiriac, Val Vilcu, Dinescu,Buscu,Hillerin si mai sunt cativa sunteti cei care tineti conceptul de presa in viata !
    S-a vazut ,pentru cine judeca , cine e cumparat si cine nu e vandut!
    Eu zic ca mai sunt si cativa oameni in tara asta care mai stiu oleaca de carticica si isi dau seama de realitati!
    Chestiunea cu rusii, cu comunistii e pentru prosti!
    Ce sa te astepti astazi de la Desis Batistuta o Ana Pauker moderna!Nu a putut fi obiectiv ca jurnalist ,nu poate fi nici ca politician!
    Romania nu are modele de mult timp.De peste 20 de ani!
    Petrov si cu dulapul sunt chestiuni evidente! Clasa politica a fost de asa natura ca ne era mai bine fara ea! Rezultatul se vede !Statul roman e falimentar!
    Ne ezprimam, ne plimbam …dar am devenit sluga saraca a Europei!
    De la domnitorul Cantemir incoace si pana astazi si rusii pe unde ne-au prins ne-au ars-o , dar si noi am contribuit!
    Dusmanul Romaniei e lipsa crunta de carte a boborului , a oamenilor politici educati si intelectuali cu o bruma de patriotism ,nu rusii!
    Suntem in gaura cu Sica , Veorica, Batistuta, Dulapo, Livache ,Petrov samd!
    Aratati-mi si mie un politic care a fost manat numai de de interesul national si patriotic in ultimii 30 de ani !!

  19. Domnule Nistorescu, scrieti in continuare asa cum o faceti acum, chiar daca numarul celor care pricep ce scrieti se diminueaza continuu!Au ramas foarte putin ziaristi de calitate in Romania, si dumneavoastra sunteti , de departe, cel mai incisiv dintre ei!

  20. Jurnalismul este o meserie ce tine de constiinta, nu de buzunar.
    Ceea ce se intampla azi in mass media romaneasca, cu mici exceptii, se numeste propaganda contra cost.
    Trist, dar adevarat!

  21. Ati scris exact despre ce trebuia si anume despre lehamitea post „pandemica”. Nimic nou, doar dispute sterile ale medicilor in voga azi,politicieni anosti care se fac ca ar conduce tara si un popor amarat care nu stie incotro sa o ia.

  22. Vă dau eu cu respect un subiect. Incercați, când aveți timp, să urmăriți un serial numit „minunatele povestiri ale navetistului bănățean”. Mie mi s-a părut un serial minunat făcut cu umor și drag , despre o lume pe cale de dispariție, satul bănățean.

  23. @Tarabostes Este pacat sa transcrieti fonetic „site” prin „sait”, cand puteti sa scrieti romaneste „sit”, din latinescul „situs”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.