Dezastru pentru o bancă rusească controlată de stat

Este dezastru pentru Sberbank, cea mai mare bancă rusească şi controlată de stat: s-a raportat o prăbuşire de 70% pe Bursa de la Londra. Pentru Lukoil, prăbuşirea este de 61%.

De la 4,06 dolari pe acţiune în şedinţa de vineri la 1,2 dolari luni, adică o prăbuşire de 70%: aceasta este situaţia pentru Sberbank – cea mai mare bancă din Rusia şi una controlată majoritar de administraţia de la Kremlin, pe Bursa de la Londra în debutul şedinţei de tranzacţionare de luni.

Cu alte cuvinte într-o singură zi de tranzacţionare cea mai mare bancă din Rusia pierde câteva zeci de miliarde de dolari ajungând la o capitalizare de 16 mld. dolari. De la începutul anului 2022 acţiunile SBER au un colaps de 92% la Londra, scrie Ziarul Financiar.

Sberbank Europe AG, care avea active totale de 13,64 miliarde de euro (15,3 miliarde de dolari) la sfârşitul anului trecut, împreună cu unităţile sale din Croaţia şi Slovenia, a suferit o retragere rapidă a depozitelor în ultimele zile şi este posibil să nu reuşească să îşi plătească datoriile sau alte pasive, potrivit Băncii Centrale Europene, notează Reuters.

„Sberbank Europe AG şi filialele sale au înregistrat ieşiri semnificative de depozite ca urmare a impactului asupra reputaţiei provocat de tensiunile geopolitice”, a precizat BCE într-un comunicat. „Acest lucru a dus la o deteriorare a poziţiei sale de lichiditate”, a adăugat BCE. „Nu există măsuri disponibile cu şanse reale de a restabili această poziţie la nivel de grup şi în fiecare dintre filialele sale din cadrul uniunii bancare”.

În weekend, Europa a îngheţat principalele afaceri ale Sberbank în blocul comunitar, după ce autorităţile de reglementare au stabilit că este posibil ca acestea să dea faliment în urma sancţiunilor impuse ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, notează agenţia americană de ştiri Bloomberg.

Consiliul unic de rezoluţie, care se ocupă de băncile europene care au probleme, a suspendat plăţile, executarea şi drepturile de reziliere pentru trei divizii ale Sberbank până la sfârşitul zilei de 1 martie. Această măsură a fost luată după ce Banca Centrală Europeană a stabilit că Sberbank Europe AG, cu sediul în Austria, şi filialele sale din Croaţia şi Slovenia nu vor putea probabil să îşi plătească datoriile sau alte pasive la scadenţă.

Rusia încă nu şi-a deschis piaţa de capital, amânand cu câteva ore debutul şedinţei de vineri.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Trebuie sa gaseasca o solutie sa ne manjeasca cu cateva kopeici si pe noi, cei din familia pupincu.
    Slavim mareata USSR.
    Pomohaci fie cu voi!

  2. Mă gândesc că unii au innebunit.. Nu mai există rațiune.. De fapt se declanșează o criză financiară, care lovește mai tot sistemul bancar.. E criză energetică, peste care acu faci voit, deci voit, ca și creșterea prețului gazului și curentului,.faci criză bancară, care va duce la incapacitate de plată și falimente bancare. Cine are acest interes ?? Se mizează pe distrugerea europei, vizibil de mult, nu doar cu imigrația islamistă..Acu pot crede că aceste ”sancțiuni” sunt de fapt capacul, care prăbușesc total continentul. Clar nu doar rusul e vizat..

  3. Hai sa ne linistim, au depozitat chash destul pentru a nu suferi, problema hranei pentru cetateni e mai grava, toate se scumpesc si se vor termina incat, gravitatea razboiului se va intoarce spre capii rusiei. Nu va fi dezastru pentru oligarhi sau putin, au totul la dispozitie! O sa cititi sau vedeti cat de repede posibil, acum se ascund afacerile pentru a crede naivii in masuri dure.

  4. SUA a confiscat cca 300 miliarde dolari,e oficial,averile criminalilor lui Putin,sa faca si gura lui Biden un ban..
    In 7-10 zile, vor atinge 500 miliarde confiscari,numai asa, la distractie .Chiar ma intreb daca sportul asta nu e la Olimpiada
    Si cat au furat rusii sa arate a domni si doamne…

  5. Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.

    Mai bine vezi ca a picat Raiffeisen pana la faliment. Iar RZBR intereseaza piata comunitara, in timp ce bancile Rusiei au treaba cu comunitarii doar ca sa incaseze, nu-i afecteaza.

  6. bursa este un mare rahat. vedem foarte bine ce se intimpla cu pretul energiei tranzactionat de baietii destepti sub obladuirea statelor… ceea ce prezinta bursa de la londra este o minciuna si nu poate avea legatura cu realitatea faptica. asa de amorul artei sa dai cifre e super cool. fraierii sint usor de manipulat. in continuare statele europene nu vor sa puna capat jafului din energie… ceea ce se intimpala in ucraina acopera mizeriile actiunilor UE si lasa cale libera implementarii masurilor agreate la Davos.

  7. Cam putine comentarii la acest articol. Botii Kremlinului dau fuga la bancomate.

  8. Masurile acestea ar fi trebuit sa fie luate inca din primele ore ale atacarii Ukrainei, cand s-a vazut perfidia iresponsabilului de la Kremlin.
    Macar de le-ar mentine si dupa cucerirea totala a Ukrainei. sa nu ne trezim ca iar vor urma pupaturi in bot cu Putin din partea Germaniei si Ungariei in special.

  9. Rusii au papica, europenii nu prea. Cand painea va ajunga la 30 de lei sa vezi ce fericire pe toti mancatorii de rusi pe paine. „Invadarea Ucrainei de către Rusia se va dovedi dificilă pentru fermieri, consumatori, producători de îngrăşăminte şi exportatori de produse agricole, a avertizat Comisia Europeană, transmite Reuters, conform AGERPRES.

    Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 17% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.

    Potrivit lui Michael Scannell, director general adjunct al diviziei de agricultură a CE, cumpărătorii de grâu ar trebui să se pregătească pentru preţuri mai ridicate.

    Blocul comunitar importă cantităţi semnificative de hrană pentru animale şi îngrăşăminte din regiune, în timp ce producătorii de îngrăşăminte din UE sunt dependenţi de importurile de gaze naturale din Rusia.

    „Consecinţele agresiunii Rusiei vor avea un impact major asupra sectorului agroalimentar al UE şi va fi dureros”, le-a spus Scannell europarlamentarilor, înaintea reuniunii de miercuri a miniştrilor Agriculturii din UE, unde ar urma să se discute despre securitatea alimentară.”

  10. NATO trebuie sa rezolve si jocul dublu al tradatorilor hungari,dupa ce inchid dosarul Putin!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.