Dezastrul din Herăstrău (2)

Continuăm publicarea în serial a imaginilor din Parcul Herăstrău realizate de fotograful Septimiu Slicaru și de cititorii care ne-au semnalat situația dramatică a parcului. Degradarea unui monument istoric de categoria A și a unui spațiu verde de mare importanță pentru Capitală este indiscutabilă. Fotografiile o probează, fără putință de tăgadă.

Dezastrul din Herăstrău (I) – fotoreportaj

Cu toate acestea, postaci de serviciu, propagandiști și susținători de partide încearcă să transforme situația într-o dispută politică. Dezastrul este de trecut în contul altor primari, numai a celui din urmă nu. În fapt, Gabriela Firea, prin pozițiile sale, și-a asumat situația Parcului. A preluat toate nenorocirile de la precedenții edili, le-a cunoscut în detaliu și a promis ordine și legalitate. În loc să curme decăderea, a adîncit și mai tare nenorocirea.

Spectaculoasă este ploaia de replici însoțite de argumente vesele, postate de cei care sunt dispuși să ignore un eșec. Partizanatul politic orbește, uneori, rațiunea, bunul simț și reacția de cetățean păgubit. Așa am ajuns să cărăm în spate catastrofe politice și morale și să-i apărăm pentru cele mai tembele reacții și judecăți.

Dezastrul din Herăstrău lăsat de Gabriela Firea

Cine poate citi corect cadrele din Parcul Herăstrău, imagini ale decăderii Capitalei, nu are decît să se poarte ca un cetățean ultragiat sau ca un propagandist entuziast. Noi ne facem datoria și publicăm în următoarele zile tot ce-am văzut din dezastrul ignorat din Parcul Herăstrău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

15 Comentarii

  1. Ce arati tu acolo erau si sub Halaicu si sub Videanu, etc! Poate sub Firea s-au mai infiintat ceva maghernite, dar din octombrie pina acum, curatenia in parc trebuia facuta de Mucusor!

  2. Toate au vechime! Cel putin din 2009-2010′ sunt lasate in paragina! Din acesti ani am poze si sunt identice! Apropo, de ce afirmati „dezastrul lasat in urma de Firea”? Cumva Firea a fost administratorul acestui parc/zona de agrement? A fost primar general, dar, daca nu i s-au alocat fonduri, din ce sicu ce trebuia sa faca? Este identic cu orice instalatie de apa, gaze, curent electric! Nu ai fonduri, nu te poti misca! Si, chiar daca sunt firme private, sunt private doar in acte dar sponsorizarea e tot din bugetul acestei tari=ai pile/dai parandarat…rezisti!

  3. „Supărat,
    Supărat sunt Doamne iarăşi supărat
    Mult necaz este în jur, multă minciună,
    Iar se-aduna norii a furtuna.” Asa, in treacat, piesa apartine lui Tinu Veresezan. Adi dela Valcea, i-a plagiat-o.
    Si acum, dincolo de „postacii de serviciu, propagandiștii și susținătorii de partide”, eu un cititor oarecare al Cotidianului, sustinator al propriilor convingeri, „apreciez pozitiv” (vorba unui clasic deja) campania Cotidianului si a Dlui Nistorescu pentru reabilitarea Parcului Herastrau, un parc in bibliotecile caruia imi pregateam examenele din sesiunea din vara si in care toti tinerii indragostiti s-au plimbat macar o data.

  4. Problematizarea este modalitatea de a crea in mintea postacului, a sustinatorului, a detractorului o stare conflictuala,critica sau de neliniste, intelectuala determinata de necesitatea cunoasterii unui obiect, fenomen, proces, a unei situatii concrete sau a rezolvarii unei probleme teoretice sau practice pe cale logico-matematica, organizatorica, pentru a obtine progres in pregatire si eficientă în activitatea practică.
    Situatia problematizata se produce datorita conflictului intelectual ce apare intre ceea ce exista in paragină si ceea ceea ce a existat in paragină, dar se urcă in asumat cocoasa unei singure persoane, făcuta responsabilă de dezastrul existent.
    Ps. O imagine face cat 1000 de cuvinte si un cuvat paote afce cat 1000 de imagini. Daca esti artist plastic, e evident ca imaginea e cea mai valoroasa. Daca esti scriitor, eseist, critic litera, critic de treatru absurd si critic de dame tango cu certitudine cuvantul e cel mai valoros. Daca esti si artist plastic si scriitor, cuvantul si imaginea devin simboluri imbatabile, ce-si ingemaneaza efortul in lupta cu realitatea, care din pura intamplare a deranjat un iubitor de frumos, adevar si dragoste. In speranta ca natura va renaste si-n aceasta primavara, pentru a-i permite lui Plicusor sa-si finalizeze programul de colectare a gunoaielor si de reabilitare a parcului, inchei, rostind frumoasele versuri : Au inebunit salcâmii, de atata primavara si tu-mi cer sa fiu cuminte?

  5. Suntem in zodia babelor. Incet, dar sigur fiecare baba se duce ca sa lase loc primaverii de la Bucuresti. Cat de curand ne vor invada insectele, pasarile si animalele calatoare, iar tot acest spatiu ingustat de mizeria si dezastrul parcului covidat va exploda de frumusete, precum un trandafir progresit dornic de a-si insusi metoda problematizarii si a o ridica la rangul de arta. Ar mai si maieutica,dar despre ea cu alta ocazie. Despre modelare, nu-mi permit sa vorbesc caci poate opera si cu modele ideale si asta chiar ma depaseste.

  6. Parcul Herastrau este Construit de prin Anii 1936 , de atunci nu s-a mai Construit nimic .

  7. Titlu trebuie refomulat: Vedeti parcul asta? Dati repede lu al-de Plicusor mega-spaga sa nu va lase fara el. Nu-l mai vedeti.
    Ca se se baga invesitorii imobiliari in fatza!

  8. 10 luni au trecut de la instalarea la carma Capitalei, a primarului rezistac Nicusor Dan, care, a desfiintat Compania Parcurilor si Lacurilor, ca razbunare pe bucuresteni, ca l-au votat doar cu 3% in plus fata de Firea, si alea, discutabile la o numaratoare riguroasa. Intr-adevar, si noi am vizitat Parcul Herastrau, pe 28 febr., si ce-am vazut acolo : gramezi de gunoi menajer, mormane de frunze si crngi cazute la furtuna – toate neridicate din toamna 2020; aleile sufocate de gramezile de gunoaie vechi de la desfiintarea ingrijitorilor Parcurilor; tomberoane rasaturnate. Va rugam respectuos, redactia Cotidianul, sa-l intrebati pe rezistacul de primar Nicusor Dan, ce ganduri are cu Herastraul, cand va trimite acolo muncitori sa curete gunoaiele. Si, inca ceva: sa nu spere rezisatcul de primar, ca va matrasi Parcul oaza de verdeata si oxigen a bucurestenilor, cu afaceri imobiliare. Suntem cu nochii pe el.

  9. Dupa parerea mea , editorialul lui Cornel Nistorescu este un model de implicare jurnalistica ! Despre parcul Herastrau , pe care oamenii il privesc acum cu revolta si compatimire , nu a mai scris nici un ziarist in felul lui Nistorescu . Pt. ca le lipseste harul si curajul ! Nistorescu si-a asumat riscul de a infrunta balacarelile unor prosti pur si simplu , sau interesati ! Dar a cistigat aprobarea oamenilor care conteaza … mult mai multi ! P S – Pot sa pariez cu oricine , ca in citeva luni parcul Herastrau va arata altfel , va inflori ! Si datorita ziaristului !

  10. Pe nimeni in Romania nu intereseaza spitalele. Parcurile arata nasol iarna si isi revin vara. Si nu moare nimeni din cauza lor.

  11. si nimeni nu vede dezastru creat de motherfuckerii cu masca…..dezastru social!

  12. Exceptionale imagini, vorbesc singure ! Nu mai este nimic de comentat ! N-am mai fost de cca 10 ani in Bucuresti si nu-mi vine sa-mi cred ochilor in ce hal s-a ajuns ! Dragilor , nu va revoltati de magaria asta nemaipomenita , deoarece atentati, degeaba, la propria sanatate ! Si fiind in Romania stiti cum este : nimeni nu-i vinovat , nimeni nu raspunde ! Da , dar ce vina au bucurestenii , pe ei cine-i apara, in orasul lor ? Pai, cucu ! N.B. Si din cauza acestei mizerii nenorocite , habar nu aveti , cati s-au imbogatit ! Vivat !

  13. “Cadrele”, pozele sunt edificatoare. După cum arată grinzile de beton, beton din vremea când cimentul și fier betonul se fabricau în România și erau de foarte bună calitate, degradarea domnule Nistorescu a durează de la sfârșitul regimului de tristă amintire. Degradarea generală de la care s-a ajuns la ruinarea inclusiv a parcurilor a început mai demult o dată cu pensionarea părinților noștri și rămânerea în activitate numai a generației noastre. Au fost destui 15 ani să punem socialismul pe butuci. Când ai o singură grămadă de bani ai de ales, îți renovezi casa sau ții copii la școală. Doamna Firea, de stânga a ales să dea bani la femeile care nasc copii să ducă pensionarii în excursii, etc… Fiindcă bani de civilizarea și refacerea parcului Herăstrău după cum arată, cu ce lume bună populează Bucureștiul și cu pe cine au în spate proprietarii dughenelor, costă cât Șoseaua de centură a Capitalei. Așteptăm inițiativele Pas cu pas ale gospodarului primar de dreapta Nicușor Dan ca parcul Herăstrău și întreg orașul să devină precum spunea în copilărie cântecul: “În Bucureştiul iubit, / Azi negura s-a risipit. / Vrem ca în anii ce vin, / Ca-n basme să te-mpodobim, / Mândru spre soare să creşti / Oraş iubit, Bucureşti.”

  14. Precizat daca Parcul este al sec. I sau al Capitalei? In alta ordine ar trebui sa va hotarati ce vreti?
    Va plangeti de ”inghesuiala” pe sosele/strazi, deci vreti fie mai bine asfaltate, fie marite.
    Cand Oprescu vorbea de autostrada suspendata multi il ridiculizau, in Asia, Coreea de Sud si Japonia au autostrazi suspendate, ba una trece si printr-o cladire, pare ireal, dar cautati.
    Poate directorul Parcului ar trebui intrebat cum gestioneaza texele? Cate de mari sunt, poate sunt prea mici pt proprietarii de localuri din Herastrau.
    Lacul pare colmatat, Romania sec. XXI mai detine vreo draga pt a curata lacul?

  15. Herăstrăul este atât de curat, de parcă l-a trecut Plicușor în sectorul Clopotildei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.