Diaspora, nemulțumită de OUG pe alegeri

Diaspora pare nemulțumită de OUG pentru alegerile parlamentare. Mai multe asociații și grupuri ale românilor din străinătate, implicate atât în protestele pentru menținerea statului de drept, cât și în organizarea secțiilor de vot și promovarea votului, au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Orban și ministrului de Interne în care sesizează puncte vulnerabile ale modificărilor legislative făcute de ordonanță. 

Stimate domnule prim-ministru Orban,
Stimate domnule ministru de interne Vela,
Am aflat din presă despre proiectul de Ordonanță de Urgență ce urmează să aducă modificări legii de organizare a alegerilor parlamentare. În calitate de asociații și grupuri ale românilor din străinătate implicate atât în protestele pentru menținerea statului de drept, cât și în organizarea secțiilor de vot și promovarea votului, considerăm că ordonanța propusă aduce îmbunătățiri binevenite procesului electoral. Observăm cu bucurie că numărul parlamentarilor pentru diaspora va fi adus mai aproape de realitatea din teren și că votul pe durata a trei zile va fi posibil și la alegerile parlamentare.

Vedem însă și anumite puncte vulnerabile ale modificărilor legislative făcute de ordonanță pe care dorim să le detaliem în cele ce urmează. Facem aceste observații cu o intenție sincer constructivă și sperăm că le veți considera ca atare.

1.) Credem că modificarea legislației electorale prin ordonanță de urgență în perioada când aniversăm 3 ani de la OUG13 și într-un moment în care este posibil să avem alegeri anticipate în mai puțin de 6 luni, este o metodă ce trebuie folosită cu reținere, chiar dacă ar fi acceptată de Comisia de la Veneția în situația prezentă. Într-un comunicat inițiat de noi în data de 25 iunie 2019 spuneam că ”Solicităm în consecință membrilor comisiilor juridice, a comisiei pentru drepturile omului și a comisiei pentru românii din afara granițelor, precum și tuturor partidelor politice, să inițieze de urgență consultări în vederea reformării legislației electorale împreună cu societatea civilă, cu românii din afara granițelor și cu observatorii electorali independenți. Solicităm ca acest dialog să se facă cu consultarea experților electorali ai OSCE și cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Scopul dialogului este reformarea sustenabilă a legislației electorale, bazată pe studii de impact și pe o susținere largă în societate. Alegerile parlamentare din anul 2020 trebuie să se desfășoare în condiții semnificativ îmbunătățite, urmând ca alegerile din anul 2024 să fie un exemplu de bune practici pentru statele membre ale UE.” (https://www.rezistzurich.com/diaspora-trebuie-sa-poata-vota-diaspora-trebuie-sa-fie-reprezentata-just/). Credem în continuare că acesta este modul dezirabil prin care să se aducă modificări legislației electorale pentru a crește credibilitatea votului.
2.) Deși salutăm creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora, credem că este recomandabil și constituțional ca diaspora să fie reprezentată în parlament după o normă de reprezentare identică cu cea aplicată în țară, asa cum este prevazut in lege. Suntem deschiși în vederea unor discuții pe această temă atunci când se va ajunge la dezbaterea acestei ordonanțe în parlament.
3.) Deși salutăm creșterea perioadei de vot la trei zile în străinătate, trebuie să menționăm că la alegerile prezidențiale găsirea unor delegați dispuși să-și sacrifice 4 zile pentru un tur de alegeri a restrâns cercul persoanelor disponibile pentru organizarea votului. Considerăm că este important ca delegații din secțiile de vot și operatorii să aibă un program de lucru în acord cu legislația muncii, atât din România, cât și din țara gazdă. În cel mai defavorabil caz, trebuie ca delegații și operatorii de tabletă să poată fi înlocuiți după fiecare zi de activitate în secție. De asemenea, am înregistrat și reacții de neînțelegere din țară pentru această prevedere. Anumiți cetățeni văd în votul pe trei zile o discriminare pozitivă prea puțin justificată a diasporei.
4.) Deși putem înțelege motivația unei perioade mai scurte de anunțare a datei alegerilor în cazul alegerilor anticipate, vă rugăm să aveți în vedere că această prevedere va îngreuna serios posibilitatea de a identifica și rezerva săli propice pentru secțiile de vot din diaspora. Din experiența noastră, identificarea și rezervarea sălilor pentru vot trebuie începută cu 6 luni înainte de alegeri. O posibilă soluție parțială pentru această problemă este promovarea mult îmbunătățită a votului prin corespondență și implementarea sugestiilor noastre făcute în documentul atașat e-mailului nostru din data de 7 ianuarie 2020.

În speranța că aceste puncte vor conduce la îmbunătățirea procesului de vot, vă stăm cu plăcere la dispoziție pentru discuții pe această temă.

Cu stimă,

Documentul este semnat de Asociația ”Rezist Zürich”, Rezist WMW, Rezistenta din Diaspora, Rezist Lyon

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. No Representation without Taxation
    Diaspora nu plateste taxe, impozite si contributzii sociale in Romania.
    Cei din romania platesc spitalele si doctorii care le trateaza parintzii.
    mai bine ar face sa vina si sa munceasca in tzara…sau mai bine zis sa lupte sa-si refaca tzara.
    plecarea lor nu a facut decit sa lase tzara pe mina unor iresponsabili care ne vor trimite in negurile uitarii ca neam
    venitzi acasa si recladitzi tzara decit sa slugaritzi pe vecie in straini
    iar escrocii care vorbesc in numele vostru si pe care i-ati ajutat sa ajunga la putere indirect trebuiesc indepartati
    auzi…ajung la putere speculind emotziile generate de arsii din containerul de la Pionierul.
    Romania nu mai produce decit sclavi pentru occident si isi vinde resursele si pamintul…cica-i model de dezvoltare asta…gunoaiele s-au imbogatit si au vindut tzara contra comisionane si acuma sint stapini escrocii iar romanii sint slugi si in Romania si in strainatate

  2. semnatarii cine sunt??? viitori parlamentari???? Doamne pazeste!!!! sunt cei de la usr-pnl…destul

  3. Nu cred ca exista MAI MULT FALS in lumea asta, decat in vrajeala asta cu diaspora, de la romani. Ce treaba are disapora cu guvernul? NICIUNA! Guvernul este platit din bani publici, bani obtinuti SI PRIN IMPOZITUL PE VENIT, impozit pe care cei din diaspora NU-L PLATESC IN ROMANIA, ci acolo unde traiesc si muncesc. Chiar sunt atat de libidinosi?!?

  4. @gigel
    Asa-i Gigele, cei care primesc venitul minim garantat NU ar trebui sa poata vota. Ei nu contribuie cu nimic la bugetul tarii, isi vand votul pentru un ajutor. In fiecare primarie pesedizata din comunele tarii sunt asemenea „sclavi” ai baronizarii…

  5. Nu e clar: diaspora e un partid? Dece are nevoie de reprezentanti in parlament? Romanii din afara granitelor au,in mod noarmal, diverse simpatii politice, deci sunt reprezentati. Si dece trei zile pentru vot? Nu platesc taxe si impozite in tara, nu contribuie la dezvoltarea Romaniei ( sa nu-mi spuneti de banii pe care-i trimit, ca aia ori se depun in banci straine, ori sunt consumati cu produse mai ales din import ). Marea majoritate sunt indivizi plecati doar cu buletinul, fara contracte de munca. Asa-zisele asociatii sunt, de fapt, facaturi ale serviciilor, cu care sunt controlati fraierii. Toate cheltuielile pentru organizarea votului le suporta romanii din tara, care au la dispozitie numai o zi pentru votare. Daca ” diasporezii ” au chef sa participe la alegeri, sa faca bunatate si sa vina in tara!

  6. Ni se rupe p**a de nemultumirile lor. Ce prostie e aia sa fie reprezentati in parlament niste cetateni care nu plateac taxe in România.

  7. „DiASPORA2 nu-i decât instrumentul perfect de explicare a hoţiilor care se fac la vot şi de asta sunt atât de scărpinaţi pe la organe ! O mână de şmecheraşi, trimişi acolo „cu treabă” de servicii vorbesc, dar mai ales votează în numele a câtorva milioane de români care-şi văd acolo de treaba lor, mai mult sau mai puţin onorabilă, sau legală !
    Dar dacă milioanele din Ţară n-au nimic împotrivă să fe conduşi de o altă minoritate se pare că vor achita şi această notă de plată fără să crâcnească !
    P.S. Ştiţi cîţi ?!!!!) euro suportăm noi ca proştii pentru aceste alegeri din Diaspora în cele vreo 2000 de sceţii din afară ?
    Cam la fel de mulţi va pentru cele de aici, ca să aflăm nişte câştigărori scoşi din joben de serviciile străine şi autohtone ?!
    Somn uşor români, că nu numai voi lucraţi pentru străini, ci şi ei pentru voi !

  8. Acest text nu reprezinta diaspora reala care munceste in strainatate! Ei nu au timp necesar pentru ei si familiile lor ca isi respecta programul de 8 ore munca plus 30-60 minute pauza de masa si in plus, se adauga 1-2 ore drumul de acasa la serviciu! Calculati voi cat timp liber au diasporenii la fispozotie pentru ei si familia lor dar si pentru a se informa despre Romania sau sa voteze! Vinerea sau sambata au timpul limitat sa isi rezolve toate ‘problemele’ adica:plati facturi, acte la primarie si destule! Si nu e bascalie! Doar trimisii care se plimba sau traficantii au timpul necesar pentru facaturi! Nu va supatati ca vacarii pe cireada, asta e adevarul real!

  9. Diaspora a fost si va fi si in viitor o masa lejer manipulabila de catre propaganda statului mafiot.
    Ma indoiesc ca s-au trezit si au inceput sa vada adevarata fatza a demagogilor din tabara iuohannisto-sekurista.

  10. Exista o grava lipsa de realism a celor din diaspora: dupa ce ca au fost crescuti de statul roman (sanatate, educatie, servicii sociale)- mai concret din munca / taxele incasate in tara, si-au lasat si copii in intretinerea statului (munca / taxele incasate in tara), nu sunt solidari cu batranii lor – pensiile acestora fiind asigurate tot din munca / taxele incasate in tara, presteaza si platesc taxe pentru ei la alti (de unde isi vor lua si pensia – probabil, daca nu vor veni la ajutare sociale in tara), mai incaseaza si din subventiile platite de alogeni pentru activitatea rezist (asigurand zgomotul si haosul atat de necesare clicilor puse pe praduiala resurse tari), corect este? . Parca era lesinuri cu reducerea numarului de parlamentari, s-a facut si referendum, s-a schimbat ceva? Ori daca este pentru cine marca banul, totu-i corect? Asta nu-i democratie, chiar daca solidaritate cu cei plecati in bajenie nu trebuie sa fie afectata, fiecare sa voteze si sa-si dicteze viata acolo unde munceste (incaseaza si plateste taxe), altcumva toti in general si fiecare in parte suntem cobai a jocurilor meschinarii si ticalosiei politice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.