Dieta mediteraneeană – benefică și pentru vârstnici

dieta mediteraneeana

Oamenii de știință au demonstrat de mai multe ori că o dietă mediteraneeană oferă beneficii asupra sănătății pentru cei care o țin în mod regulat. Ei enumeră efecte benefice asupra inimii, oaselor, creierului și chiar asupra duratei vieții, potrivit CNN.

Un nou studiu sugerează că o astfel de dietă ținută cu regularitate poate prelungi viața, chiar și celor care au mai mult de 65 de ani. O dietă mediteraneeană implică mese bazate pe legume și plante, cu cantități mici de carne ușoară de pește sau pasăre. O astfel de dietă conține în principal legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, ulei de măsline și pește.

Legătură dintre dietă și longevitate

Un astfel de regim a fost asociat cu un risc mai mic cu 25 de procente de deces printre adulții din Molise, o regiune a Italiei, potrivit acestui studiu. El a fost publicat săptămâna trecută în British Journal of Nutrition.

„Am descoperit, cred că pentru prima dată, o relație între dieta mediteraneeană și riscul de mortalitate. Asta înseamnă că, cu cât se ține mai mult timp această dietă, cu atât este mai benefică“, spune autorul principal al studiului, Marialaura Bonaccio, epidemiolog la Mediterranean Neuromed Institute. Acesta este un spital și institut de cercetări din Pozzilli, Italia.
Studiul nu analizează modul exact în care această dietă ar avea legătură cu o viață mai lungă. Dar „dieta mediteraneeană este bogată în alimente antiinflamatoare, cum ar fi uleiul de măsline și fibrele, dar și antioxidanți“. Asta ar putea juca un rol important în creșeterea perioadei de viață.

Cifrele studiului

Cercetarea a analizat starea de sănătate şi dieta a 5.200 de persoane de 65 de ani şi peste această vârstă care au fost recrutate în cadrul unui studiu mai amplu, între 2005 şi 2010. Ele au fost monitorizate până în 2015. În această perioadă, 900 dintre subiecţi au decedat.
Participanţii au completat un chestionar alimentar care reflecta dieta lor din anul anterior. Fiecare a primit un scor care creştea în funcţie de cât de apropiată era alimentaţia lor de dieta mediteraneană, pe o scară de la 0 la 9.
Rezultatele au dezvăluit că cei a căror alimentaţie a fost cea mai apropiată de dieta mediteraneană au fost cei mai activi în timpul liber.
Au fost luaţi în considerare factori precum vârsta, sexul, nivelul de activitate, situaţia socio-economică, fumatul şi indicele de masă corporală (IMC). Cei cu un grad mare de aderare la această dietă (cu scor de 7-9) au prezentat un risc de deces cu 25% mai mic în comparaţie cu cei cu scor de doar 0-3.

A scăzut risul de boală coronariană

Nu a fost observată o legătură clară pentru cauze specifice de deces, precum cancerul sau mortalitatea cardiovasculară. Dar au existat unele indicii de reducere a riscului de boală coronariană sau de mortalitate în urma afecţiunilor cerebro-vasculare şi deces din „alte cauze”.

Echipa a analizat, de asemenea, dacă anumite componente ale dietei mediteraneene au fost mai strâns asociate cu reducerea mortalităţii în comparaţie cu altele. Astfel, au fost analizate modificările în ceea ce priveşte reducerea riscului de deces asociat cu o creştere cu două puncte a aderării la dietă. Rezultatele au arătat că şi în condiţiile în care anumite componente ale dietei sunt eliminate individual, efectele se menţin aproape întotdeauna benefice. Totuşi, creşterea aportului de grăsimi saturate şi de alcool şi un consum redus de peşte şi cereale par să aibă unele dintre cele mai importante efecte asupra reducerii beneficiilor acestui tip de dietă.

Cercetătorii au precizat că studiul nu poate dovedi că dieta mediteraneană se află în spatele acestui efect, ci doar prezintă o legătură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.