Oamenii de știință au demonstrat de mai multe ori că o dietă mediteraneeană oferă beneficii asupra sănătății pentru cei care o țin în mod regulat. Ei enumeră efecte benefice asupra inimii, oaselor, creierului și chiar asupra duratei vieții, potrivit CNN.
Un nou studiu sugerează că o astfel de dietă ținută cu regularitate poate prelungi viața, chiar și celor care au mai mult de 65 de ani. O dietă mediteraneeană implică mese bazate pe legume și plante, cu cantități mici de carne ușoară de pește sau pasăre. O astfel de dietă conține în principal legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, ulei de măsline și pește.
Legătură dintre dietă și longevitate
Un astfel de regim a fost asociat cu un risc mai mic cu 25 de procente de deces printre adulții din Molise, o regiune a Italiei, potrivit acestui studiu. El a fost publicat săptămâna trecută în British Journal of Nutrition.
Cifrele studiului
Rezultatele au dezvăluit că cei a căror alimentaţie a fost cea mai apropiată de dieta mediteraneană au fost cei mai activi în timpul liber.
Au fost luaţi în considerare factori precum vârsta, sexul, nivelul de activitate, situaţia socio-economică, fumatul şi indicele de masă corporală (IMC). Cei cu un grad mare de aderare la această dietă (cu scor de 7-9) au prezentat un risc de deces cu 25% mai mic în comparaţie cu cei cu scor de doar 0-3.
A scăzut risul de boală coronariană
Nu a fost observată o legătură clară pentru cauze specifice de deces, precum cancerul sau mortalitatea cardiovasculară. Dar au existat unele indicii de reducere a riscului de boală coronariană sau de mortalitate în urma afecţiunilor cerebro-vasculare şi deces din „alte cauze”.
Echipa a analizat, de asemenea, dacă anumite componente ale dietei mediteraneene au fost mai strâns asociate cu reducerea mortalităţii în comparaţie cu altele. Astfel, au fost analizate modificările în ceea ce priveşte reducerea riscului de deces asociat cu o creştere cu două puncte a aderării la dietă. Rezultatele au arătat că şi în condiţiile în care anumite componente ale dietei sunt eliminate individual, efectele se menţin aproape întotdeauna benefice. Totuşi, creşterea aportului de grăsimi saturate şi de alcool şi un consum redus de peşte şi cereale par să aibă unele dintre cele mai importante efecte asupra reducerii beneficiilor acestui tip de dietă.
Cercetătorii au precizat că studiul nu poate dovedi că dieta mediteraneană se află în spatele acestui efect, ci doar prezintă o legătură.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.