DIICOT: o grupare de hackeri încerca să atace spitalele

Procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții la gruparea de hackeri „Pentaguard”, care plănuia să lanseze mai multe atacuri informatice la spitale din România, în urma cărora ar fi fost afectată infrastructura informatică a acestora și implicit, ar fi împiedicat lupta împotrivit COVID-19, transmite Mediafax.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au percheziționat, vineri, trei locaații din Capitală pentru a destructura un grup infracțional organizat specializat în operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice și fals informatic.

Concomitent cu perchezițiile din România a fost făcută o percheziție și pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unei comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT autorităților judiciare din acest stat.

Procurorii DIICOT au suspiciuni că la începutul anului 2020, a fost constituit o grupare infracţională organizată, formată din 4 persoane, care a activat în mediul virtual, sub titulatura de „Pentaguard”, având drept scop săvârşirea de infracţiuni specifice criminalităţii cibernetice.

„Obiectivul grupării urma să ţintească două paliere execuţionale, respectiv: deţinerea de aplicaţii informatice destinate a fi folosite în atacuri informatice specifice de tip SQl Injection şi Defacement, având ca finalitate, accesarea neautorizată, urmată de compromiterea conţinutului şi după caz, sustragerea datelor informatice stocate, acţiuni ce au avut drept ţintă domenii web ce găzduiau site-urile mai multor instituţii publice (instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, guvernamentale) şi private (instituţii financiar- bancare, culturale, educaţie, etc), din România şi Republica Moldova și deţinerea şi dezvoltarea de aplicaţii informatice maliţioase – malware, în scopul utilizării lor în atacuri informatice de tip rasomware – cryptolocker (criptarea datelor informatice şi blocarea implicită a funcţionării legitime a acestora) şi R.A.T. (Remote Acces Troian – controlul de la distanţă a computerului ţintă)”, aratp DIICOT.

Prin astfel de atacuri maliţioase, membrii grupării aveau ca scop blocarea, restricţioarea accesului şi perturbarea sistemelor informatice, precum şi accesarea şi alterarea frauduloasă a conţinutului domeniilor web. Astfel de atacuri au fost și urmau a fi îndrepate inclusiv împotriva mai multor instituţii publice atât din Bucureşti cât şi din alte oraşe din ţară.

„Prin acest tip de atac, exista astfel posibilitatea blocării şi perturbării grave a funcționării infrastructurilor informatice ale spitalelor respective, parte a sistemului sanitar, ce joacă un rol determinant şi decisiv în acest moment, pentru combaterea pandemiei cu noul Coronavirus”, se arată în comunicatul transmis vineri de DIICOT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. DIICOT să mai lase vrăjeala. Cine să-i creadă? La vremuri de nemulțumiri mocnite, deocamdată,
    ale populației, șmecherii ăștia vin cu prostituate „teroriste” și cu hackeri care să zădărni-
    cească lupta anti-COVID. Adică, sofisticații ăștia de la DIICOT sunt în stare să prindă hackeri-
    niște deștepți IT, nu? -, dar să nu sunt în stare să prindă în plasa lor, bunăoară, niște „pești”
    golani cu patru clase, ca ăia de la Caracal. Precum DNA, care zornăia cătușele în focul campaniilor
    electorale, așa și cu ăștia de la DIICOT, care dau cu „petarde” să mai abată atenție de la prostiile
    lui Werner, Orban și șleahta. Sictir!

  2. Tare. Le dau si eu o informație bombă nucleară. Un grup organizat de haker a fost pe punctul de a-i virusa reteaua neuronala a Covidului 66,66 %. Din nefericire , pentru buna lor intentie,n-au reusit sa pătrundă in sigurul neuron activ al covidului, deoarece acesta era protejat de o retea de pene antihaker, dotata cu sapun si apa antiviruși.
    Ps. Facem mențiunea că rețeta cu apa si sapun a fost brevetata de Angelica dupa o strangere de mana, tovaraseasca, cu Dulapul Națiunii Impure.
    Ps. Cercetătorii de la Institutul de
    Geriatrie Ana Aslan au ajuns la concluzia ca unguentul Geri Louis pentru sinapse Cotro-guvernamentale ar sta la baza modificarilor de comportament democratic al celor doi locatari si ca singura instituție ceea

    care ar putea anihila efectul unguentului ar fi DII-COT-UL, dar numai în condițiile în care pe cetățeni ii va durea in cot de Statul Barba Moale-n Cot.

  3. ii cred
    asa cum am crezut in moartea lui Kim jung Un si in povestea cu terorista din Arad

    daca Harakerii astia care ori sint rusi ori chinezi ori de-ai lui Dragnea daca nu actioneaza incaltati cu slapi si n-au butelia cu virusi informatici inseamna ca nu sint Harakeri adevarati

    BEEP BEEP BEEP ..

  4. Au vandalizat unii trei site-uri. Vine teroriștii nucleari, săriți muuuică.
    O altă petardă ?? de guwerner sa-și mascheze dezastrul incompetența și furturile.

    Teroristul potrivit, la momentul potrivit, lui guWerner.

  5. Ce atacuri sofisticate.
    Hackerii astia ne vor raul, dar exista institutii solide, platite de la buget, care sa ne apere.

  6. I-auzi, soro, și noi nu știam nimic! Măiculiță da’ când citesc ce voiau ăia să facă mă umplu de respect pentru DIICOT că știe așa de multe cuvinte străine și lungi… bă, păpădiilor, ce-ați înșirat voi acolo pe 15 rânduri, SQL Injection, RAT, defacement… se putea explica într-o singură frază.
    Eu cred că mâncați rahat, la fel cum cred că mâncați rahat și cu terorista din Arad care trăia într-o coșmelie dar care, chipurile, era în legătură cu grupări de-alea cu prosoape pe cap. De fapt, cred că mâncați rahat cam tot timpul iar oamenii râd de voi pentru că știți ceva, mă, păpădiilor? Cei care nu pricep despre ce vorbiți că n-au pregătire nu-s interesați iar cei care se pricep miros de la o poștă impostura. Vedeți voi, mă, păpădiilor, nu suntem proști. Să țineți minte asta.

  7. Dragi comentatori, ii socotiti mult mai „sofisticati” decat sunt. Lucrurile sunt mult mai simple, dupa parerea mea.
    Se face un pic de circ pentru a lua ochii populimii de ce se introduce „total surveillance”/supraveghere digitala totala.
    „Dujmanul” terorist digital (sic!) ne ataca din toate pozitiile sa afle cum spitalele monitorizeaza covizii si cum numara mortii din unica pricina letala in aceste zile fierbinti.

  8. Aplicaţii informatice destinate a fi folosite în atacuri informatice specifice de tip SQL Injection şi Defacement bla bla. aplicaţii informatice maliţioase – malware, în scopul utilizării lor în atacuri informatice de tip rasomware – cryptolocker (criptarea datelor informatice şi blocarea implicită a funcţionării legitime a acestora) şi R.A.T. (Remote Acces Troian – controlul de la distanţă a computerului ţintă)”

    Poate oricine să-și procure, la liber sau contracost, dacă știe de unde multe din listă.

    Sirene, miliție, nino-nino. Mult zgomot pentru nimic să acopere penibilitățile guwernerului. Furturile „legale” PNL nu le vede așa zisa justiție, contractele fără licitație, abuzurile „organelor” etc.

    DIICOT: grupare de hoți GuWerner atacă tot bugetul, spitalele. Pe toată lumea, la arest. Prostocrație și furturi generalizate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.