Reforma clasei politice se împiedică de moștenitori

Dinastiile din Parlament

Deputatul independent Remus Borza le-a pus gând rău cumetriilor, de tot soiul, din Parlament. Alesul vrea ca cele două Camere să înceapă reforma cu ele însele. În opinia sa, România trebuie să aibă un Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari, și nu 464 cât sunt în prezent. Ideea parlamentarului de punere în practică a rezultatului referendumului din 2009 privind trecerea la unicameralism sperie nouă clasă „boierească“, aflată în plină coagulare în Parlamentul României.

Multe dintre posturile de deputați și senatori au ajuns să fie „moștenite“ de la părinți ca un drept personal. Noua „clasă“ socială apărată de privilegii, imunități, venituri peste medie și care ajunge încet, dar sigur, să nu mai dea socoteală nimănui, doar pentru că este reprezentanta poporului în Parlament nu are o singură culoare politică. Se regăsește atât la PSD, cât și la PNL și chiar și la minoritățile naționale. Pe lângă numeroasele beneficii, toată această garnitură de senatori și deputați care le-a succedat părinților lor mai are și pretenția să rămână în fotoliile respective cât mai mult. La un an de când și-au preluat mandatele, lupta dintre aceștia în ierarhia propriilor partide este mai acerbă decât cea cu contracandidații lor din campania electorală din 2016. La fel de agresivă este și încleștarea cu ceilalți colegi de la alte partide.

„Minunile“ făcute într-un an de mandat

Actuala legislatură 2016 – 2020 este plină de tineri. Unii dintre aceștia continuă tradiţia familiei și ocupă locurile lăsate libere chiar de părinţii lor. În mod ciudat, alţii au dat lumea afacerilor pe politică. Majoritatea senatorilor și deputaților de la USR sunt cei care au lăsat baltă mediul privat, ca să-și încerce norocul și în politică. După doar un an de mandat au prins și ei gustul puterii și țin cu dinții de noul drum pe care îl schițează prin viață experiența parlamentară. La polul opus se situează cei care au venit cu un bagaj de sforării politice deprinse de la părinții lor, hârșiți prin acest domeniu zeci de ani. Corina Bogaciu este un tânăr parlamentar PSD în familia căreia politica a devenit de ceva vreme tradiție. La 27 de ani aceasta a prins un loc în Camera Deputaţilor grație și eforturilor unchiului său, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea. Dacă în prima zi la Parlament Bogaciu refuza să răspundă la orice întrebare, invocând că nu are nimic de comunicat pe niciun subiect, între timp și-a mai ajustat comportamentul, semn că sprijinul şi experienţa tatălui său, consilierul local Ion Bogaciu de la Voluntari, au avut efect. Deși nu a ajuns vreun etalon al sociabilității, Corina Bogaciu a reușit să se strecoare în câteva „bisericuțe“ din grupul PSD din Camera Deputaților. Nu și-a făcut însă prea mulți prieteni. Colega sa de partid Ioana Bran a avut la rândul ei parte de o ascensiune fulminantă în Cameră. La doar 30 de ani a ajuns direct în conducerea deputaților. Este secretar al Biroului Permanent, remunerată mult mai bine decât restul aleșilor, precum şi membru al uneia dintre cele mai importante comisii permanente, cea pentru Buget. Până anul trecut, în decembrie, când și-a preluat mandatul, Ioana Bran a lucrat în compania tatălui său, un cunoscut producător de palincă care deţine distileriile Bran.

Andreea Cosma, între comunicate și dezvăluiri

Fosta cântăreață Andreea Cosma, sora fostului depuat Vlad Cosma şi fiica lui Mircea Cosma, fost preşedinte al Consiliului Județean Prahova, a intrat și ea anul trecut în Camera Deputaților. Dacă la început se declara timorată de ideea de a fi marginalizată, din cauză că fratele său era condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare, iar tatăl ei tot în primă instanţă, la 8 ani de închisoare, acum, deputata a uitat de orice fel de jenă și s-a apucat de dezvăluiri. Și asta, în condițiile în care ea însăşi este trimisă în judecată. Fosta starletă de 41 de ani s-a apucat să își depene, public, viața amoroasă și întâlnirile private cu procurorul DNA Mircea Negulescu, zis și Portocală, doar-doar tatăl și fratele său vor scăpa mai ieftin din ghearele justiției. Pe lângă avalanșa de dezvăluiri mai mult sau mai puțin intime, deputata PSD se chinuie cu ajutorul mai multor consilieri să-și creioneze un portret de politician care să ajungă să dăinuie cât mai multe mandate. Rețeta sa de succes ar fi comunicatele de presă, care nu sunt întotdeauna prea inspirate, însă pesedista perseverează. La fel procedează și cu prietenia cu deputatul Cătălin Rădulescu, zis și „Mitralieră“, și cu senatorul PSD de Constanța Liviu Tit Brăiloiu.

Mareș, de la cartofii lui tata la șefia TNL

Nici liberalii nu stau mai bine când vine vorba de moștenitorii de drept pe care și i-au „înfipt“ bine în fotoliile Casei Poporului. Mara Mareş, noua șefă a tinerilor din PNL, este cea mai tânără deputată. Deși are doar 24 de ani, se pare că studiile în străinătate și experiența tatălui său în politică și în afaceri și-au pus amprenta pe traiectoria sa politică. Tatăl Marei Mareș este consilier judeţean PNL şi fost preşedinte PDL Făgăraş. De asemenea, seniorul Mareș este un om de afaceri de succes, important cultivator de cartofi în Braşov. „Mă califică pregătirea, vine ca o urmare a ceea ce am studiat eu, entuziasmul, energia, puterea de muncă“, declara anul trecut liberala. Aceeași atitudine arogantă și-a păstrat-o în continuare, motiv pentru care a ajuns să-i calce din ce în ce mai mult pe bătături pe mai experimentații săi colegi din PNL. Una dintre liberalele care se ține la distanță de ifosele celei mai tinere deputate este Mara Calista, fost consilier parlamentar la cabinetul Alinei Gorghiu şi consilier ­personal al premierului Dacian Cioloş. Mara Calista a candidat la Teleorman și, ca prin farmec, a ieșit deputat.

Minoritățile și-au asigurat urmașii

La minorităţi, părinţii şi-au trimis copiii în Parlament în locul lor. Însă niciunul dintre aceștia nu a rupt gura târgului prin succesele obținute pe cale parlamentară. Iulius Marian Firczak de la Uniunea Rutenilor şi Andi-Gabriel Grosaru de la Asociaţia Italienilor le-au urmat părinților lor. Și minoritatea poloneză este reprezentată de Longher Victoria, soţia fostului deputat Ghervazen Longher. Acesta din urmă a fost condamnat pentru conflict de interese pentru că şi-a angajat fratele şi sora la Camera Deputaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Anca Toader 86 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Puteti sa ne mai slabiti cu ,, Remus Borza , deputat independent ” ! Formularea corecta este ,, Remus Borza , deputat PSD sub acoperire ” !

  2. Asta este unul din motivele pentru care nu merg si nu voi merge niciodată la vot .

    • Trebuie sa mergi la vot si sa-ti anulezi votul aplicand stampile la toti candidatii. Altfel cine numara voturile va putea folosi votul tau neparticipativ in favoarea lor. Pun ei stampila pe votul tau si te declara prezent. Tu nu vei sti niciodata ca ai votat.

  3. I-auziti d-le avocat-stilat pai daca un ales-ntre alesi primeste vr’o 200 de milioane de lei-paralei numa’ ca sa stea cateva zile,pa luna,in bancutzele de la Casa poporului la urmatoarele alegeri o sa fie o inflatie de Cacarai de peste mari si tari care,,o sa vina sa fericeasca poporul”!
    Lume-lume…

  4. POATE EXISTA O INCALCARE MAI GRAVA …A CONSTITUTIEI…DECIT REFUZUL….PARLAMENTULUI SI GUVERNULUI ….DE A PUNE IN APLICARE REZULTATUL REFERENDUMULUI ….VALIDAT DE C. C. DIN 2009 , CARE PREVEDE UN NR. DE 300 DE PARLAMENTARI ? POATE EXISTA O BATAIE DE JOC A POPORULUI , MAI MARE DECIT ACEASTA ?

  5. Mie mi se pare ca ar trebui sa acordati, domnule Borza, cea mai mare atentie staff-ului parlamentar. Acolo ati avea ce vedea. Politica plasarii in posturi de conducere banoase a unor ignoranti este la fel de grava, mai ales ca se conteaza pe competenta subalternilor, care sufera de aceeasi strategie de plasament, fiind din ce in ce mai inadecvati.In acest fel se ajunge la incompetenta generalizata, mai devreme sau mai tarziu.

    • Sunt in asentimentul dv. dar imi permit sa va contrazic la ultima fraza, unde vorbiti la timpul viitor, pentru ca incompetenta generalizata s-a instalat deja.

  6. Dle aborda , 18 parlamentari ai minorităților ” aleși ” pe alte criterii decât ceilalți induc o gravă distorsiune decizionala ajungând sa reprezinte 6%!UDMR , FDGR au statut neconstituțională ; multe de discutat .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.