Directoarea Bibliotecii de Literatură Ucraineană din Moscova riscă zece ani de închisoare

Natalia Sharina, directoarea Bibliotecii de Literatură Ucraineană din Moscova, este acţionată în justiţie de către statul rus, fiind acuzată de incitare la ură împotriva cetăţenilor ruşi şi fraudă, informează site-ul postului BBC News, citat de MEDIAFAX.

Natalia Sharina este acuzată că ar fi răspândit literatură interzisă, fiind învinuită de extremism, în urma percheziţiei Bibliotecii de Literatură Ucraineană din Rusia care a avut loc în anul 2015, încă de atunci, Sharina se află în arest al domiciliu.

În cadrul procesului, aceasta a negat acuzaţiile, avocatul său declarând postului BBC că procesul Nataliei Sharina este motivat politic.

Directoarea Bibliotecii de Literatură Ucrainează din Moscova este acuzată de asemenea că ar fi delapidat fondurile bibliotecii. În cazul în care va fi găsită vinovată, Sharina riscă peste zece ani în închisoare.

Potrivit avocatului acesteia, există martori care declară că ar fi văzut ofiţeri de securitate care plasau cărţi interzise în interiorul rafturilor bibliotecii în momentul percheziţiei care a avut loc în octombrie 2015.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-au deterioat după ce Rusia a anexat Crimeea şi forţele pro-ruse au preluat puterea în anumite zone din estul Ucrainei în 2014.

„Nu este o coincidenţă faptul că a fost percheziţionată o bibliotecă ucraineană, şi nu una bielorusă sau cazacă”, a adăugat avocatul Nataliei Sharina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.