DNA cotrobăie în sertarele Guvernului

Este vorba despre Decizia prim-ministrului nr. 261 din 3 octombrie 2007, privind unele măsuri pentru desfăşurarea şedinţelor Guvernului, în care, la art. 1, al. 3, stă scris: „Informațiile rezultate din dezbaterile Guvernului și consemnate în stenogramă, precum și transcrierea acesteia, sunt clasificate și au nivelul de secretizare «secret»“. Nu întîmplător, singura persoană care a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu ancheta DNA faţă de felul în care a fost emis un act normativ de către Guvern este Călin Popescu Tăriceanu, căci Decizia de mai sus a fost semnată chiar de el, în calitate de prim-ministru. Acest document ar putea să fie ca o piatră de moară la gîtul Laurei Codruţa Kovesi.

Este ciudat că pînă în acest moment nimeni nu a vorbit despre această Decizie din anul 2007, deşi a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 683/8.X.2007, pp. 4-5! Nouă ne-a atras atenţia asupra acestui document colonelul Ion Dedu, fost ofiţer SRI şi foarte bun cunoscător al legilor, aflat într-un lung proces chiar cu SRI! Ca un jurnalist să nu ştie de existenţa unui astfel de document nu este o tragedie. Dar să vezi cum un întreg guvern este tîrît într-o anchetă şi nimeni din spaţiul politic să nu reacţioneze, invocînd un act normativ care trebuia să pună cap acestui scandal în chiar prima secundă, este total de neînţeles!

Practic, dacă ar fi aplicat legea, Grindeanu trebuia să-i trimită la plimbare pe procurorii DNA, invocînd secretizarea documentelor din şedinţa de Guvern!

Pentru a elimina orice suspiciune, toate informaţiile din dezbaterile Guvernului şi stenograma sunt clasificate cu nivelul de secretizare „secret“. Ce înseamnă însă acest nivel de clasificare al şedinţelor de guvern? Aflăm acest răspuns în Hotărîrea nr. 585/13 iunie 2002, pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, care precizează, la art. 1, al. 2, lit. (c), că informaţiile de tip „secret“ fac parte din categoria informațiilor secrete de stat. În consecinţă, articolul din Decizia prim-ministrului nr. 261/2007 – „Informațiile rezultate din dezbaterile Guvernului și consemnate în stenogramă, precum și transcrierea acesteia, sunt clasificate și au nivelul de secretizare «secret»“ – nu face altceva decît să clasifice ca secret întregul pachet pe care-l putem numi generic „şedinţele de Guvern“!

Să ne amintim acum evenimentele, aşa cum s-au derulat:

  • 31.01.2017: Ordonanţa 13 a fost aprobată în şedinţa de Guvern;
  • 1.02.2017: DNA începe urmărirea penală „in rem“ în cazul Ordonanţei 13;
  • 5 februarie 2017: Guvernul a abrogat Ordonanţa 13;
  • 5 februarie 2017: Grindeanu a desecretizat stenograma şedinţei.

Deci, între 31.01 şi 5.02, stenograma şedinţei în care s-a aprobat Ordonanţa 13 ţinea de secretul de stat, clasificată la categoria „secret“! Însă toate celelalte documente ale şedinţei sînt şi azi secrete. Orice persoană neautorizată care se atinge de documentele acelei şedinţe de Guvern încalcă legea!

DNA a deschis un dosar penal în ziua de 1 februarie 2017, pe baza acelei plîngeri a lui Mihai Poliţeanu, care, după cum bine ştim, fusese depusă încă din 24 februarie, cu o săptămînă înainte de emiterea OUG 13. Au fost cerute documente, audiaţi miniştri care au participat la acea şedinţă de guvern, secretarii de stat care au întocmit documentele şi chiar secretarul general al Guvernului, cel care se ocupă de respectarea circuitului documentelor secrete!

Legea privind protecţia informaţiilor spune şi de ce este necesară clasificarea documentelor, scopul fiind tocmai atenţionarea persoanelor interesate că sînt în posesia unor informaţii ce au un regim specific de acces. Ignorînd prevederile legii privind protecţia informaţiilor, DNA a cerut Guvernului şi Ministerului Justiţiei să pună la dispoziţia procurorilor toate documentele legate de emiterea ordonanţei, precum şi imaginile de pe camerele de supraveghere din Guvern! Tot legea privind protecţia informaţiilor secretizate spune cum se pot transmite legal informaţiile secretizate între instituţii, cu garanţia că documentele respective ajung doar în mîna celor care au certificate de securitate! Mai mult chiar, art. 27 al Hotărîrii 585/2002 prevede că vor fi retrase imediat certificatele de securitate acelor persoane „ale căror comportament, atitudini sau manifestări pot crea premise de insecuritate pentru informaţiile secrete de stat“.

Pentru nerespectarea prevederilor de la art. 26-27, legea prevede sancţiuni mergînd pînă la amendă între 500.000 şi 25.000.000 lei. În aceeași lege se precizează şi cadrul în care documentele pot fi accesate de persoane autorizate din instituţia unde sînt arhivate, precum şi modul prin care documentele secretizate pot fi transmise altor instituţii. Astfel, accesul la aceste documente este permis doar persoanelor care deţin certificate de securitate, adăugînd faptul că transmiterea către alte instituţii se face doar cu acordul emitentului, în cazul nostru, Guvernul României!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a contracarat acţiunea DNA printr-o plângere la CCR. Foto Lucian Alecu

Tăriceanu a ripostat DNA

Felul în care DNA a demarat anchetarea Guvernului în ceea ce priveşte Ordonanța 13 este unul care nu s-a mai întîlnit pînă acum. Constituţia României spune clar, la art. 80:

„(1) Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe.
(2) Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor.
(3) Ordonanţele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele şi în condiţiile prevăzute de aceasta.
(4) Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de prim-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României“.

Deci adoptarea unor hotărîri şi ordonanţe reprezintă un atribut conferit Guvernului de Constituţie şi acest drept nu poate fi contestat de nimeni, nici măcar de către DNA-ul Codruţei Kovesi! Că legile sînt bune sau rele, că de ele profită unii sau alţii, este o cu totul altă chestiune, pentru care există mijloace democratice de sancţionare ce nu intră în competenţa DNA.

În faţa celui mai mare abuz din istoria DNA, singurul om politic care a reacţionat a fost Călin Popescu Tăriceanu, ca preşedinte al Senatului, prin sesizarea CCR. Iată ce se spune în comunicatul Senatului: „Conflictul juridic de natură constituţională pe care preşedintele Senatului îl aduce în atenţia Curţii Constituţionale a României a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanţelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului referitor la modificarea şi completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituţionale“. Confirmînd supoziţia noastră, că această anchetă a DNA faţă de Guvernul României este cel mai mare abuz din istoria instituţiei, după depunerea sesizării la CCR, Tăriceanu a adăugat: „Procedând la anchetarea oportunităţii, circumstanţelor şi împrejurărilor elaborării proiectului de act normativ, reprezentanţii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competenţele Guvernului, prin Ministerul de Justiţie, fapt care a condus la apariţia unui conflict juridic de natură constituţională, în sensul deciziilor CCR“.

Toate aceste abuzuri n-ar fi mers atît de departe dacă premierul Grindeanu ar fi fost mai ferm în asumarea responsabilităţilor sale, trimiţîndu-i la plimbare din primul moment pe procurorii Codruţei Kovesi, aşa cum a făcut senatorul Şerban Nicolae în Comisia juridică, atunci cînd s-a trezit în sală cu un procuror care credea că are dreptul să participe fără să fi fost invitat. Dar e o vorbă românească potrivită: „Curaj, găină, că te tai!“.

Apel către Guvern

Solicităm Premierului Sorin Grindeanu să ne comunice urgent următoarele:

dacă în perioada 1-5 februarie 2017 i s-au solicitat de către DNA documente legate de şedinţa în care a fost aprobată Ordonanţa 13, inclusiv cele venite de la Ministerul Justiţiei;

  • dacă a aprobat ieşirea acestora din sediul Guvernului;
  • dacă i s-a comunicat de la DNA lista persoanelor care vor avea acces la ele şi dacă au certificate de securitate potrivit gradului de secretizare al documentelor;
  • dacă a desecretizat şi alte documente, în afara stenogramei şedinţei de guvern în care a fost adoptată Ordonanţa 13.

Acum putem să înţelegem mai bine de ce procurorul general Augustin Lazăr s-a eschivat mereu atunci cînd i s-a cerut să se pronunţe faţă de anchetarea Guvernului de către DNA, aruncînd mereu castanele fierbinţi în curtea DNA: „Există o anchetă a DNA şi pentru mai multe date vă rog să consultaţi Biroul de presă al DNA“! Augustin Lazăr, om cu o experienţă mult mai mare decît Kovesi, ştie că OUG 13 a fost adoptată legal, ca drept al Guvernului, și că ancheta DNA este absurdă şi îmbracă haina unei operaţiuni mai degrabă politice decît penale! Cu atîţia ani în spate ca procuror, este imposibil ca Augustin Lazăr să nu fi observat absurdul acuzaţiei de „favorizare a infractorului“ din dosarul DNA, căci atunci orice lege mai favorabilă unor categorii de infracţiuni ar duce automat la trimiterea în judecată a guvernelor care ar aproba-o! Chiar şi noul Cod penal, intrat de curînd în vigoare, micşorează multe dintre pedepse, dar nimeni nu s-a gîndit că Guvernul şi Parlamentul ar fi favorizat vreun infractor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.