Doar o Românie suferă. Alta adună bani la saltea

Pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă! Așa a văzut scriitorul Adrian Onciu, cu ochi critici, dar teribil de realiști, România actuală, România în vreme de criză. Într-un text publicat pe Mediafax.ro, Onciu scrie: „Guvernul Orban a hotărît. Urmeaza o perioadă de sacrificii uriașe pentru toată lumea, cu excepția bugetarilor.

Până să vedem cum arată solidaritatea în UE, avem o problemă majoră în propria curte. În timp ce milioane de angajați din mediul privat sunt fie în șomaj, fie tremură pentru ziua de mâine, privilegiații sistemului bugetar adună banii de criză la saltea la fel de senini ca antrerenorii de pompe funebre în vremuri de război.

La chemarea „Hadeți să fim solidari!“ a răspuns cu promptitudinte mediul privat. Filantropi, multinaționale, hypermarketuri, firme de medicamente ONG-uri și cetățeni anonimi au pus umărul. Fiecare după dorință și putință. Ni s-a spus că urmează o perioadă grea, în care trebuie să strângem cureaua la maxim. O perioadă de mari sacrificii. Bine, nu pentru toată lumea. Când muncitorii din mediul privat se îmbulzeau să depună cererile de șomaj, cei 1.2 milioane de bugetari își vedeau de treabă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Unii chiar în linia întâi, în special medici și asistente. Alții, cei mai mulți, în birourile lor călduțe, pline de freamătul muncii în interesul cetățenilor. Iar unii norocoși în birourile de acasă, departe de orice urmă de COVID-19. Să ne înțelegem. Bugetarii n-au nicio vină. E greu să le ceri să renunțe, din proprie inițiativă. Măcar la bonurile de masp în timp ce milioane de români își pierd joburile. Cineva mai trebuie să și muncească în țara asta. Nu-i ala, boss? Asta ți-ar spune verde în față funcționarul Dorel de la primăria din Iași, care după primele 30 de zile de carantinp își va vedea contul alimentat, ca de obicei, cu 5-20 de mii de lei (în funcție de cât de repede îi răspunde primarul la telefon). Asta ți-ar spune chiar și un medic din spitalele aflate în liniile 2 și 3. Golite de pacienții dispensabili în așteptarea uriașului val de bolnavi virusați, multe dintre spitaleel țării sunt acum mai degrabă centre de bârfă și relaxare pentru doctori și asistente. Bate vântul prin saloane. Finalul carantinei îi va prinde pe respectivii doctori cu câte 4-6 mii de euro în buzunare, fără ca prin cabinetul lor să fi călcat picior de coronavirus. Ca să nu mai vorbim cp banii ăia mulți sunt dați și luați pe sistemul comunist de pontaj, independent de numărul de bolnavi operați sau calitatea actului medical. Da, suntem solidari cu cei din linia întâi. Dar, măcar acum, poate conștientizează și ei că solidaritatea ar trebui sp se manifeste și invers, față de bolnavi. Dacă lipsa măștilor, a mănușilor și costumele de protecție le-ar fi pus viața în pericol doar pacienților (așa cum se întâmplă de ani buni din pricina lipsei medicamentelor) se pune întrebarea câți dintre medici ar mai fi protestat atât de vehement, Câți și-ar fi înaintat demisiile. Probabil niciunul.

Fie că muncesc pe rupte sau doar mimează ca de obicei, medicii, asistentele, polițiștii, militarii, pompierii, profesorii, funcționarii publici, agenții serviciilor secrete, politicienii samd ar trebui să se gândească și la „cealaltă Românie“. Cealaltă Românie suferă. Și are nevoie ACUM, nu mâine, de un mic semn de solidaritate care, din păcate, întârzie fără să apară. Fără „cealaltă Românie“ (adică patru milioane de oameni contributori cu 90% la bugetul țării) totul se va nărui mai repede decât i-ar lua premierului Orban să-și dea jos masca și mnușile de protecție. Cât despre pensiile special (și nesimțite) în vremuri de criză mi-e greu să comentez fără un limbaj licențios.

Știu, e foarte dificil, chiar dacă unii au uitat, suntem în plină campanie electorală, vin alegeri locale și parlamentare. Iar urmările măsurilor luate de Boc și de Băsescu în criza din 2008 sunt încă foarte vii în mintea politicienilor. Nici bine n-a apucat să circule pe FB informația despre un posibil șomaj tehnic al cadrelor didactice, că au sărit sindicatele ca arse cu fierul roșu: Nicioadată! Mai bine murim!

Să ne amintim ce spunea senatorul PNL Florin Cîțu din banca opoziției, în august 2019: „Vine momentul adevărului! In medie, salariile nete ale bugetarilor sunt duble față de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comarația nu este cprectă. Nu surprinde toate informațiile. Bugetarii primesc tichete de vacanță, tot felul de sporuri, zile libere și, cel mai important, siguranța că indiferent cît de prost își fac meseria nu pot fi concediați. Tot ce primesc în plus bugetarii este susținut de taxe plătite de privați“.

Desigur, politicienii își pot schimba radical opiniile, în special atunci când ajung la guvernare. Deci nu-o de mirare că, dintr-odată, Florin Cîțu a avut o adevărată revelație în cabinetul său de ministru. Și-a dat seama că a greșit, cp el și funcționarii din jur merită cu vârf și îndesat anumite privilegii, fie și în vremuri de răstriște. „Nu sunt luate încalcul tăieri de salarii și oensii“, respectiv Nu, în acest moment nu ne uităm la o restructurare a aparatului public“, sounea săptămâna trecută ministrul de Finanțe, aproape la fel de trist ca atunci când și-a depus mandatul de premier desemnat.

Inițial, au fost și unele bâlbe până s-a calrificat poziția oficială. „Aici, eu vă spund doar o părere personală: este clar că trebuie ca acest cost al acestei crize să fie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari“, pretindea același Cîțu înainte de a se consulta cu Ludovic Orban. Apoi, premierul a lămurit cum stau de fapt lucrurile, ca să nu mai existe cale de întors: „Nu sunt adeptul tăierilor de venituri pentru bugetari“. Punct!

Mai devreme sau mai târziu, guvernanții vor realiza că s-au terminat banii și că discrepanțele între mediul privat și bugetari s-au adâncit până dincolo de orice limită. Însă, dintr-un calcul meschin, liberalii și-ar dori să întindă pelteaua până după alegeri. Și să taie în carne vie doar când vor obține majoritatea în Parlament și siguranța că vpr rămâne la butoane pentru următorii patru ani. Doar cp marele risc este să nu mai aibă ce guverna. Economia și, o dată cu ea, țara întreagă se vor prăbuși ca visul frumps în care bugetarii se ți văd spărgând banii de carantină pe plajele din Seychelles, imediat după ce Arafat ne va scoate din case încolonați, doi câte doi, cu mânuși pe mâni și măști pe figură.

PS. Deocamdată, am în minte doar imaginea cu bugetarii sindicalițti, în costume de baie pe plaja din Mamaia, prăjindu-se la soare cu măști chirurgicale și mînuși negre, de unică folosință, înainte de a „opera“ doi mici și o chiflă, sjub anestezie cu trei beri la halbă, la restaurantul împinge tava de peste drum de hotel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

19 Comentarii

  1. repet, fiindcă am avut dreptate:
    bugetarii-şi umplu maţul şi chiulesc după un semn, toţi cu burţile umflate şi cu capete de lemn… bugetarii, coloana vertebrală a marii corupţii…

  2. „… mai repede decât i-ar lua premierului Orban să-și dea jos masca și manușile de protecție” ! .. Pai eu vad din poza din articol ca doar jumatate din gasca e virusata (aia din dreapta), cei din stinga inclusiv panarama Sica par sanatosi „tun”, fara masti ! (sau invers ?) Bine, probabil ca Sica s-a „dezinfectat” bine inainte de a intra in sala, cu o frectie interna cu whiskey de 18 ani ! …

  3. Politicieni, nu va mai certati, nu mai are cine sa judece conflictele dintre voi. CCR si-a suspendat activitatea pe perioada crizei. Toti stau linistiti acasa, cu lefuri, cu pensii, sunt in autoizolare. Cine vrea solidaritate din partea bugetarilor din administratie, ministerul public sau justitie, afla ca nu exista prevederi constitutionale care sa-i constranga.

  4. Cind cutitul va ajunge la os si sfoara aproape de par, teama mi-e ca se va lasa cu singe pe pereti ! Pentru ca, care-i diferenta ? Sa mori de foame sau sa mori batut si eventual omorit incercind sa le iei gitul celor care te fac sa mori de foame ? … si de aceea recomand (stiu, respectivii sint cam „certati” cu lectura) citeva versuri din Cosbuc : „Când nu vom mai putea răbda, Când foamea ne va răscula, Hristoși să fiți, nu veți scăpa nici în mormânt!”

  5. ADRIAN ONCIU ai vazut o scena din ruanda in razboi civil in care un rebel din tribul minoritar hutu sustinut de francezi ,dadea repetat cu maceta intr-o femeie care sta in fund si alapta un copil,femeia fiind din tribul celalalt sarac si majoritar,
    Dta esti ca reporterul care filma atrocea scena,bravo dar vino cu solutii.Ca doar nu vrei sa supereORBAN o masa de ,cu neamuri,5 milioane de votanti.

  6. Conducerea militara de la Suceava spune ca medicii care nu se supun ordinelor, vor trece in somaj tehnic. Deci se poate. E constitutional sau nu e constitutional ?? Guvernul zicea ca nu poate sa-i baga in somaj tehnic pe bugetarii care au ramas fara obiectul muncii, ca nu ar fi constitutional. Desigur se refereau la ANAF, functionari publici, justitie, CCR, astia pot sa someze cu salariu neatins. Solidaritate ? Doar mediul privat. Medicii politistii, jandarmii si armata sufocati de covid, restul repaus la numarat bani.

  7. @SPECTATORUL Nu, tribul Hutu este majoritar.Femeia era din tribul minoritar Tutzi.

  8. penelepra care e la putere si care ne baga in saracie nu se poate gindi la interesele celor multi decit daca i se arata ciomagu
    ..sau mii de ciomege furci si topoare

  9. Mai nea Oncica, cine i a impiedicat pe patroni sa acorde angajatilor salarii decente? De ce nu si platesc patronii darile catre stat si fac evaziune fiscala? Nu cumva lacomia si nesimtirea lor infinita sunt de vina? Vorbesc aici de marea majoritate a privatilor carora tu, desteptule, le sufli vant in panze acum. Si ei sunt multi. Slava Domnului, mai sunt si din ceilalti, onesti,dar putini!!!

  10. În 2008-2009, cu efecte până în 2011, criza a fos una financiara cu efecte economice, acum este una sanitara cu efecte economice. Doferenta e foarte mate. In primul caz se muncea, doar imobiliarele si-au redus dimensiunea ( prea crescuse preturile), in timp ce IT, Automotive, serviciile, HORECA etc mergeau din plin, deci se realizau venituri. Cei de la buget, neproductivi, au fost penalizări cu 25%. Acum nu se produce nimic in multe domenii: servicii, HORECA, Auto etc, în timp ce bugetari, cărora li s-au mărit salariile cu până 100% stau acasa si vor salariile mărite din veniturile care nu se realizeaza in privat. Ba mai mult, cjiar si pe privatii trecuti in somaj trhnic ii platrste statul de labugetul mic, adics din imprumuturi. Va onchipuiti inde se va ajunge dupa 3- 4 luni? Dar daca virusul revine in noiembrie?

  11. Doua treimi dintre bugetari nu-si pot asigura nici macar cosul zilnic lunar de 2 300 de lei. E adevarat, acum e mai mult, mult mai mult, decat cei aflati in somaj tehnic. Da’ populismele astea cu ,,bugetarii” care-o duc pe roze sunt de doi lei. Pe roze o duc bugetarii de lux, jmekerii cu pensii speciale si partidele politice, care primesc subventii grase de la buget. De ce nu se taie mai intai de la categoriile astea? Treaba asta cu ,,bugetarii” e propaganda ieftina ca sa scape cu veniturile neatinse mai ales jmekerii cu pensii speciale. Sa fie Onciu un diversionist in solda astora?

  12. foarte corect….medicii,asistentele,politisti ,jandarmi,militari, profesori ,sa stea acasa cu 75%, in locul lor vitejii care Stau pe 75% in casa sub pat ,sa iasa sa rezolve criza…bafta

  13. Guwernerul mieu= cap patrat cu creier imprastiat in colturi unde mucegaiul balteste incat pute! De cabd au preluat guvernarea, nu au fost capabili sa puna un proiect A pe hartie si un proiect B in caz de nevoie! Au avut gura marsava la adresa psd inclusiv a sustinatorilor si votantilor psd, si a alegerilor anticipate! Hamaiala si uratenia din sufletul lor hain, a condus la haosul din perioada 28 februarie-6/7 aprilie 2020 desi au fost informati de informatorii speciali despre aceasta perioada crunta! In loc sa dezbata o lege clara care sa avantajeze economia dupa imprumuturile marca Citu, au intrat in izolare fara a fi contagiati, lenesii naibii dar cu buzunarele si conturile pe incasari pe nemunca! La momentul 28-29 februarie sau 3-4 martie, trebuia ca obligatoriu sa aiba un plan principal A si un plan B de rezerva dar in primul rand: NU TREBUIA SA DEA ORDONANTA TOTALA PENTRU SOMAJ TEHNIC! Trebuia, ori sa reduca programul de lucru al cetateanului, ori sa munceasca prin rotatie ca sa nu inchida firmele, sa functioneze economia cat de cat! Bai puturosilor, de unde dracu ati luat metoda cu somaj tehnic total daca majoritatea tarilor civilizate au in functiune 40-50% din activitate? Inchideati scolile, toate magazinele de haine, si cateva care deja nu impune necesarul zilnic al cetateanului in aceasta perioada, dar nu inchideti tot de-a valma ca asa vreti voi! Asta, nu cumva se numeste in termeni juridici: SABOTARE ECONOMIE si CETATENI din Romania? Nu cumva se poate pedepsi cu brio chiar daca esti politician?!

  14. @Baker Man, ai macar o vaga idee cat castiga o femeie de serviciu angajata la un consiliu judetean sau o primarie de oras ? Dar un sofer la aceeasi institutie ? Fara bonuri, sporuri, prime, doar salarizarea de baza
    Asta ca sa nu intreb direct de „city manager” sau consilierii de …specialitate.
    Cate judete are Romania (plus Bucurestiul) gasesti pe google daca iti scapa cifra exacta. Inmulteste numarul total al presedintilor de CJ cu 200 de milioane; cel putin. Pe luna ! Si ai posibilitatea sa afli cam ce sume se duc in buzunarul catorva zeci de oameni carora putin le pasa ca marea majoritate a bugetarilor de abia isi acopera cosul zilnic.

  15. De ce nu spune nimeni nimic de pensiile speciale? Nu se atinge nimeni de ele.

  16. Sper că Cîțu n-a uitat de majorarea cu 40% a pensiilor în 2020, pe care Orban spunea în decembrie că e decis s-o acorde conform planului Dragnea.
    Pensionarii și-o amintesc foarte foarte bine 🙂

  17. Medicii si cadrele medicale, Politia, Jandarmeria, Armata, Invatamantul, sunt bugetari. Pe ei ii aratati cu degetul? Foarte bine INGHETATI anul scolar/universitar cred ca sunt milioane daca la BAC participa intre 100-150 de mii inmultit cu 12 clase plus 3-4-6 ani de studenti inca cateva sute de mii. Trimite-ti medicii si oamenii de ordine in somaj tehnic, poate asa scapa de pericolul imbolnavirii si apoi filozofati cu domnul scriitor despre a fi sau a nu fi bugetar?

  18. Bugetarii din institutiile centrale si admn.judetene, chiar locale care acum si au pierdut obiectul muncii ar trebui sa detina salariile de dinainte de 2019 fara mariri si alte vouchere. Aici nu intra profesorii si medicii,poltistii,etc. Aooi taiate pensiile speciale si cele de serviciu reduse la pensia medie pe tara.

  19. FSN- ul nu isi uita ,,copiii” care il ajuta la scenariile politice , care cateodata se soldeaza cu puscaria. Dragnea militianul care a avut rolul de mic Orban al Ungarie 3 ani , dar a esuat tot la ordin, este gratulat cu afaceri banoase datorate coronavirusului. Militianul , psd- ist de seama, coleg cu cei din PNL in cadrul partidului stat FSN, isi ,,doneaza” un hotel cu opt etaje , pe bani , ca branza e pe bani romane, pentru cazarea romanilor din diaspora introdusi in carantina. Deci , Dragnea militianul stie pentru ce face puscarie vreunun an si cateva luni din 3 ani si 8 luni. Produce si in postura de privare de libertate in urma unei hotarari judecatoresti prin care a fost declarat vinovat pentru deturnare de fonduri publice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.