Dobânzile fixe ale creditelor au scăzut

Dobânzile fixe ale creditelor au scăzut cu 17%.

Începând cu al doilea trimestru al anului 2023 instituțiile bancare din România au conceput oferte de creditare, ajungând să scadă dobânzile fixe ale creditelor ipotecare cu mai mult de 17%.

Reactualizările din domeniu bancar și diminuările dobânzilor continuă să apară încă de la începutul anului, obiectivul băncilor fiind acela de a susține în continuare un nivel de creditare sănătos atât pentru românii care vor să contracteze noi credite ipotecare avantajoase, dar și pentru cei care intenționează să-și refinanțeze creditele vechi, devenite greu de rambursat, în credite noi, în condiții mai bune și costuri mai mici.

”Sute de mii de debitori din țara noastră au fost afectați de creșterile masive ale indicilor ROBOR și IRCC, iar acest fapt a condus la restructurarea ofertelor de creditare. Acum acentul este pus pe dobânzile fixe și, în momentul de față, sunt MAI MICI decât dobânzile variabile. Așadar, de dobânzile fixe mai mici cu 17% pot beneficia atât românii care vor să-și refinanțeze creditele contractate în trecut, dar și cei care vor ca în 2023 să-și achiziționeze propriile locuințe cu ajutorul creditelor ipotecare. La momentul actual, dobânzile fixe ale creditelor bancare sunt la nivelul redus la care erau la începutul anului 2022. Așadar, pare că piața creditelor din România și-a început procesul de redresare”, a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder al companiei de brokeraj de credite AVBS Credit.

Prin accesarea refinanțărilor rapide a creditelor cu dobânzi variabile în credite ipotecare cu dobânzi fixe, românii își pot micșora vizibil ratele creditelor. Specialiștii AVBS Credit recomandă începerea formalităților de refinanțare în credite ipotecare cu dobânzi fixe cât mai curând posibil, deoarece ofertele de creditare cu dobânzi diminuate sunt valabile o perioadă limitată de timp. Reamintim că instituțiile bancare își reactualizează ofertele de creditare periodic, în funcție mai mulți factori: valoare IRCC, valoare ROBOR, valoare dobândă cheie a politicii monetare și inflație, dar și în funcție de propriile obiective și politici interne de creditare.

„Dobânda variabilă a creditului ipotecar este o opțiune foarte bună atunci când piața bancară este echilibrată, iar IRCC stagnează la o valoare scăzută sau atunci când IRCC este în plină descreștere. Momentan dobânda fixă a creditului ipotecar este încă cea mai bună opțiune pentru un credit ipotecar”, menționează Anghel.

O dobândă scăzută a creditului ipotecar înseamnă o economie considerabilă la plata ratelor, dar conduce și la accesarea unui credit de valori mai mari. Ofertele de creditare pe dobânzi fixe diminuate sunt valabile atât pentru creditele noi de achiziție imobil, dar și pentru refinanțarea creditelor mai vechi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4571 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Da stii cume cu dobanda fixa? E bine sa o iei cand domanzile sunt mici si se anunta o furtuna ce creste indicii de dobanda pe o perioada de 2-3 ani. Cum nu ai de unde stii, nu stii cand sa achizitionezi creditul cu dobanda fixa. Sa iei credit cu dobanda fixa in momentul cand a ajuns in maximul posibil trebuie sa fii trepanat, ca in 1-2 ani dobanzile coboara si tu platesti 5-6 ani dobanzi mai mari ca restul debitorilor. Cum o iei tot banca castiga.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.