Prețul gazelor naturale ar putea coborî sub zero în Europa

Cererea slabă de gaze din producția de energie electrică și din industrie a făcut ca prețurile gazelor naturale în Europa să cadă liber în ultimele săptămâni, astfel încât comercianții și oficialii din industrie nu exclud posibilitatea ca Europa să se înregistreze o scurtă scădere sub zero a prețurilor pentru ziua următoare în unele piețele în această vară.

Combinația dintre stocurile ample la sfârșitul unei ierni blânde, importurile constante de GNL (gaz lichefiat) și cererea slabă a dus la opt săptămâni consecutive de pierderi săptămânale ale prețurilor de referință ale gazelor naturale în Europa, cea mai lungă serie de pierderi săptămânale din mai bine de șase ani.

În timp ce prețul de referință este puțin probabil să scadă sub zero, unele prețuri regionale ale gazelor naturale pentru ziua următoare din Europa ar putea vedea prețuri sub zero pentru scurt timp în această vară, dacă cererea rămâne slabă și generarea de energie regenerabilă se menține ridicată, au declarat pentru Bloomberg comercianți și oficiali din industrie la târgul de energie E-World din Essen, Germania.

„Piețele regionale individuale de gaze naturale din Europa ar putea deveni negative atunci când aveți ore și zile cu producție regenerabilă”, a declarat pentru Bloomberg Peder Bjorland, vicepreședinte pentru tranzacționare și optimizare a gazelor naturale la gigantul energetic norvegian Equinor.

„Există o distanță destul de mare de la nivelul de preț pe care îl vedem acum și până la prețuri cu o singură cifră și negative, iar pe acest traseu se pot întâmpla multe”, a nuanțat însă Bjorland.

Contractele futures pentru luna următoare la hub-ul TTF, reperul pentru tranzacțiile cu gaze din Europa, s-au prăbușit joi cu 10% și s-au stabilit la 26,78 dolari (24,94 euro) pe megawatt-oră (MWh), cel mai mic preț de la începutul crizei energetice, în toamna anului 2021.

Evoluția prețurilor la gazele naturale în Europa este în contrast puternic cu cea de anul trecut, când prețurile de referință au urcat până la 322 de dolari (300 de euro) pe MWh în august, după ce Rusia a redus aprovizionarea prin conducte, iar guvernele și industria s-au speriat de posibilele penurii de gaze în timpul iernii.

Datorită vremii mai blânde din timpul iernii trecute, a reducerii consumului la nivelul UE și a distrugerii cererii în industrie din cauza costurilor ridicate ale energiei, Europa a reușit să treacă prin iarna 2022/2023 fără să simtă o penurie de gaze sau să ajungă la raționalizare.

În prezent, stocurile de gaze sunt confortabile pentru această perioadă a anului. La data de 24 mai, depozitele de gaze naturale din UE erau pline în proporție de 66,71%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe. Acest grad de umplere a depozitelor este cel mai ridicat pentru această perioadă a anului din ultimul deceniu, cel puțin. Iar Europa și-ar putea umple stocurile încă din luna septembrie, cu mult înainte de iarnă, au declarat analiștii pentru Bloomberg.

Cererea de gaze naturale în Europa este acum slabă, după ce sezonul de încălzire de iarnă s-a încheiat, iar vârful cererii de energie electrică de vară nu a început încă. Consumul de gaze din industrie, care a trecut printr-o perioadă foarte grea în toamna și iarna trecută, este de asemenea slab.

În pofida scăderii prețurilor la gaze, consumul industrial de combustibil nu se ridică, deși este posibil ca marii consumatori industriali de energie să aștepte o nouă scădere a prețurilor la gaze, spun analiștii.

Prețurile ar putea totuți să nu coboare sub un anumit prag, deoarece producția de energie electrică din carbune ar putea fi înlocuită de cea pe gaze, au anunțat cei de la Goldman Sachs la începutul acestei săptămâni.

„Acest proces de substituire poate funcționa ca un prag temporar pentru prețurile gazelor până când cererea industrială și importurile de LNG din Asia vor începe să crească vizibil, ceea ce, în opinia noastră, va trage în cele din urmă prețurile gazelor în sus până la sfârșitul verii”, au scris analiștii de la Goldman într-o notă preluată de Bloomberg.

Perspectivele pe termen scurt privind prețurile gazelor naturale în Europa par a fi momentan pesimiste, dar lucrurile s-ar putea schimba rapid dacă cererea va crește în timpul caniculei de la vară, cu viteze scăzute ale vântului care ar putea paraliza producția de energie eoliană, mai scrie Bloomberg.

Clienții industriali ar putea, de asemenea, să înceapă să folosească mai mult gaz dacă prețurile continuă să scadă, ceea ce va antrena o creștere a acestora. O redresare a cererii asiatice de LNG ar putea duce, de asemenea, la creșterea prețurilor europene, deoarece Europa va trebui să concureze cu Asia pentru livrările spot.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Si la zero euro, pe piata din Romania pretul la clientul final va fi atat cat sa se mentina profitul istoric din anii precedenti. Tara de papuasi cu givern si parlament de carpe. De fapt si noi suntem tot carpe ca acceptam asa ceva. Nimic nou pe frontul de EST.

  2. Si ce daca ? Cumva se pornesc societatile inchise din cauza preturilor la energie ? Se intorc muncitorii aruncati pe drumuri si cei plecati in pribegie in tari straine ? S-o credeti voi ! Adio ALRO, adio Azomures , adio Alum, adio mama! Nu se reporneste nimic , n-avem nevoie ! Si cu energia care ne prisoseste ce facem ? Cum ce? O dam la export , ca noua nu ne trebuie! Si toate astea din dragosta nebuna a guvernantilor pentru poporul roman(sic!)! Nimeni nu-i vinovat , nimeni nu raspunde ! Am ajuns straini , la noi acasa ! Multi din cei plecati , spre alte zari , nu se vor mai intoarce niciodata ! Asta se vrea ! Suntem o natie trista de emigranti , alungati din tara noastra de ai nostri!

  3. Si Putinica ce face? Ca el miza pe cresterea la infinit a pretului gazelor.. 🙂

  4. tibi1- până să afli ce va face unul sau altul, tibilică, plătești în continuare ( tu 3 părți, statul 17 ) 4 110 de EURO pe 1 000 de mc3 la gaze? Înainte cu ăla de care faci mișto plăteam 200 de EURO pe ce să vezi aceeași mie de mc3 , adică ( să te ajut nițel) de peste 20 de ori mai PUȚIN ! SLAVĂ amerlocilor , care fac bani și de pe urma ta !

  5. Gospodarul isi face iarna car si vara sanie. Moldova sa cumpere acum gaze si sa nu mai stea cu mana intinsa la Romania, ca tot nu vor unire.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.