Dolarul, încă un record!

Dolarul a crescut puternic luni, trecând pentru prima oară în istorie pragul de 5,12 lei, ajungând luni dimineaţă pe piaţa interbancară până la 5,1279 lei.

„Deocamdată, nu pare să existe nimic care să stea în calea dolarului”, a declarat Shafali Sachdev, şef al departamentului FX la BNP Paribas Wealth Management din Singapore.

Lira sterlină s-a prăbuşit luni la un minim record, din cauza speculaţiilor că planul economic al noului guvern va duce finanţele Marii Britanii la limită, informează Reuters.

Lira sterlină s-a prăbuşit cu până la 4,9% până la un minim istoric de 1,0327 dolari, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 1,05405 dolari, cu 2,9% sub închiderea sesiunii precedente.

Lira a scăzut cu 3,6% vineri, când noul ministru de finanţe Kwasi Kwarteng a dezvăluit reduceri istorice de taxe finanţate prin cea mai mare creştere a împrumuturilor din 1972 încoace.

„Lira sterlină este absolut distrusă”, a declarat Chris Weston, şeful departamentului de cercetare de la Pepperstone.

De asemenea, euro a atins un nou minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul, pe fondul temerilor de recesiune, în timp ce criza energetică se extinde spre iarnă, pe fondul unei escaladări a războiului din Ucraina.

Dolarul şi-a consolidat revenirea în faţa yenului după şocul provocat de intervenţia valutară de săptămâna trecută a autorităţilor japoneze.

Petrolul şi aurul au fost sub presiune din cauza creşterii dolarului, aurul atingând un minim al ultimilor 2 ani şi jumătate de 1.626 de dolari, iar contractele futures pe ţiţei Brent au scăzut cu aproximativ 1%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ianuarie, la 85,06 dolari pe baril.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Dolarul, inca un record. Da. Dar Rubla, inca un record si mai mare decat Dolarul. Euro si Lira, praf.
    Concluzie ?? Cine cu cine e aliat, impotriva cui ??

  2. Hai sa plangem noi acum de grija lirei. Si in 1982 cand cu razboiul din Malvine, era cam tot pe acolo. In 2001 1€ era 0.90$. Singura problema e ca un $ puternic creste pretul la combustibil, asta daca nu scade pretul barilului ceea ce se cam intampla.
    Sa-i vad pe aia care tot canta prohodul dolarului.

  3. Da @ Bingo,rubla „a crescut” si mai tare ca dolaru.Adica rusnacu nu mai da 54 de ruble ci 59 de ruble pentru un dolar.

  4. Amu ia se vade de ce americanii si-au bagat coada la UE si Ucrain cu sanctiuni si provocari la rusnaci..Au dat la temelie bre.Ne-au nenorocit pe zeci de ani.Totul sa faca dolaru mare pe carca euro,lirei sterline si acusi pe francu elvetian.Pas cu Pas.Bre,la nivel de state America se temea ca UE si euro ai lua fata bre.Nu mai era puterea dominanta economic cu dolaru lor bre.Incepuse euro sa devina prea puternic pe plan mondial.Multe tari isi puneau banii pe euro,nu dolar.Cum era ai bre? Fereste-ma,doamne,de prieteni ,ca de dusmani ma feresc singuri.Privind in urma ma gandesc ca ,,partenerii strategici,,au bagat coada sa scoata Marea Britanie din UE pentru ai slabi puterea economica,dand hoteste vina pe rusnaci..Dezbina si Stapaneste.Mari hahalere bre.Mari.Nici gaz lichefeat nu mai dau Europei dupa ce au promis marea cu sarea bre.Chipurile costurile sunt prea mari fata de castiguri.Au lasat ,,Batrana Doamna,,Europa si fara bani.si cu chilotii trasi pe vine.Pas cu Pas.Gandeste bre.Pricepe bre.

  5. Toate valutele vor creste pentru competitia intre valute si sponsorizarea actiunilor dictate de caposii mondiali! Nu pot sa inteleg cum de este acceptat calculul in valuta a orice in Romania atata timp cat moneda nationala este inca LEUL ROMANESC! Ceva nu se leaga, ceva se leaga doar de furaciuni si ilegalitati in complicitate uriasa.

  6. Da,deep, ai perfecta dreptate, asta daca te uiti la cursuri de ieri pana astazi, dar ia vezi pe ultima luna sau pe trei luni sau pe 6 luni ?? Te luminezi ??

  7. Au tiparit americanoizii 20 de mii de miliarde de dolari in ultimii 2 ani . Cu toată masa asta monetara cumpara planeta de cateva ori. Încă din anul 1901 dolarul nu mai avea acoperire 100 % in aur. Ar fi interesant sa aflam daca toată maculatura asta care sa tiparit in ultimii 2-3 ani are acoperire in aur macar in propertie de 0,023 % ?

  8. O intrega tampenie! Avem ceva de cumparat de la americani, ma intreb? Insa, daca tinem cont de economia pe chituci a Romaniei si de restul lucrurilor, euro ar trebui sa fie pe la 6 lei. Tot din imprumuturi externe cu dobanzi uriase se protezeaza euro artificial, asa cum se procedeaza an de an, inca de pe vremea lui Basescu? Probabil exportatorii care isi vand marfurile in euro sunt in pragul falimentului.

  9. Care este profitul unui agent economic ce se aprovizioneaza cu materie prima din CHINA, IN DOLARI, si care au ca piata de desfacere UE, in euro? Probabil falimentul este singura solutie. Bnr este si ea sluga americanilor ca si seful suprem si guvernul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.