Domnule Iohannis, gata cu politica de partid!

Sincer, nu-mi place deloc faptul că, a doua zi după alegerile cîştigate într-o manieră categorică, noul preşedinte Klaus Iohannis vrea să-şi arate muşchii în faţa parlamentarilor, impunînd nu numai teme, ci şi felul în care trebuie votat. Şi nici faptul că în prima conferinţă de presă şi-a dat cu părerea despre momentul în care PNL va prelua Puterea.

Propoziţia aceea, rostită la conferinţa de presă de marţi, în care spunea rar şi răspicat: „Noi dorim ca PNL să preia toată puterea”, m-a înfiorat!

Nu este treaba domniei sale nici să facă legi (căci nu are dreptul la iniţiative legislative), nici să stabilească majorităţi parlamentare (căci aşa prevede Constituţia). Caietul de sarcini al Preşedinţiei prevede alte atribuţii, extrem de importante, care ţin de interesul naţional, nu de măruntele interese de partid.

Klaus Iohannis vine la Cotroceni după un Traian Băsescu care a sufocat viaţa politică: a exprimat opinii politice de la tribuna prezidenţială, a fost la întruniri politice, şi-a manifestat opţiunile politice, a îmbrăcat tricouri electorale… Toate acestea trebuie să înceteze!

Noul preşedinte al României are atîtea lucruri de făcut, atîtea contacte directe cu liderii lumii, că ar trebui pur şi simplu să stingă televizorul în perioada următoare şi să se concentreze la alcătuirea unei echipe puternice de consilieri pe criterii strict profesionale, cu oameni care n-au manifestat pînă acum simpatii politice, aşa încît, chiar din prima zi de după preluarea funcţiei, să se apuce de treabă şi să demonstreze că a înţeles cu adevărat ce înseamnă votul acesta uriaş care l-a adus în fruntea ţării!

În mod inevitabil, Iohannis va fi asaltat în zilele următoare de lideri ai societăţii civile din zona lui Băsescu, oameni care vor să-şi găsească acum noul stăpîn. Să-i lase în treaba lor! Va fi, de asemenea, periat de jurnalişti obedienţi care nu pot trăi în neutralitatea nobilei lor meserii, care-i vor promite că-i vor distruge pe toţi adversarii săi. Să-i lase şi pe ei în treaba lor! Vor mai veni şi politicieni care erau pînă mai ieri în altă tabără politică, încercînd să-i demonstreze că totdeauna ei i-au fost alături în tăcere. Să-i lase şi pe ei în treaba lor!

Preşedintele Iohannis trebuie de pe acum să se gîndească la misiunea sa, la faptul că, în ceva mai mult de o lună, trebuie să conducă CSAT-ul, serviciile secrete şi alte instituţii importante unde trebuie să numească persoane competente. Nu e timp de pierdut, altfel, chiar din primul moment, se va trezi captiv într-un sistem foarte puternic, care îi va cere capul dacă nu i se subordonează.

Klaus Iohannis nu trebuie să uite că, dacă îşi va face treaba aşa cum a promis, va intra curînd în colimatorul politicienilor, putînd fi oricînd demis, mai ales că legea prevede acum pentru destituirea preşedintelui o prezenţă la urne de doar 30% a electoratului! Singura soluţie este ca domnia sa să-şi facă bine treaba, să nu depăşească nici cu un milimetru atribuţiile constituţionale şi să dea continuu semnalul că singura putere căreia i se subordonează este aceea a cetăţenilor, ei fiind singurii care-l pot trimite la un moment dat acasă!

Şi dacă nu vrea să se plictisească pînă cînd îi va lua efectiv locul lui Traian Băsescu, domnul Iohannis ar putea să se gîndească la constituirea unei comisii prezidenţiale care să discute foarte serios despre modalitatea prin care românii din străinătate, adică cei care au generat mişcarea ce l-a trimis la Cotroceni, să beneficieze de structuri organizate în fiecare oraş din ţările din Uniunea Europeană, un fel de consilii finanţate din ţară, care să identifice şi să rezolve nevoile acelor oameni lăsaţi în voia soartei, cum ar fi: crearea de şcoli în limba română, trimiterea de manuale şi chiar profesori (şi aşa, mulţi iau calea şomajului în ţară). Aşa cum ţara susţine ICR-uri prin toată lumea, tot aşa ar putea fi create instituţii sociale care să pună capăt înstrăinării celor care trimit în ţară o grămadă de bani.

Dacă se va face o analiză simplă, se poate constata că, în unele localităţi din Europa, comunitatea de români este mai mare decît în multe localităţi din ţară! Oamenii aceia sînt tot români şi au nevoie de grija statului de care aparţin. Calea prin care aceşti oameni pot redobîndi mîndria că sînt români poate fi una dintre preocupările preşedintelui, căci el trebuie să-i reprezinte pe toţi!

Pentru toate celelalte probleme despre care vrea să se pronunţe, care ţin de viaţa politică, noul preşedinte are la îndemînă tribuna de la Cotroceni, de unde trebuie doar să dea semnale, aşa cum prevede Constituţia, nu să se implice direct.

Avînd în faţă atîtea preocupări, ce rost are ca Iohannis să se intereseze de ce vor face foştii lui colegi de partid sau adversari politici? Că va fi un guvern PSD sau PNL, nu mai este treaba lui Klaus Iohannis. Şi nici cine va fi prim-ministru, căci numele lui trebuie să-i fie doar comunicat de partidele care pot constitui o majoritate. Dacă va fi tentat să-şi arate muşchii în competiţia cu politicienii, s-ar putea să se trezească în faţa Parlamentului cu o solicitare de suspendare, situaţie în care numai electoratul îl poate salva, iar acesta vrea să ştie că acela pe care l-au votat nu este la fel ca acela care a plecat sau ca acela care era să fie ales!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.