Domnule senator Viorel Riceard Badea, domnule deputat Mircea Lubanovici

Aşteptam un răspuns la o scrisoare pe care v-am trimis-o în 22 noiembrie 2011, adică acum un an! O retrimit – prin intermediul cotidianul.ro – cu speranţa că veţi găsi timp să o citiţi şi (eventual) să-mi răspundeţi. Vă mulţumesc anticipat.

„Domnilor reprezentanţi ai Diasporei Româneşti în Parlamentul României,

Vă mulţumesc pentru atenţia acordată românilor de pretutindeni şi vă prezint câteva propuneri ale mele privind modificarea Legii electorale, incluse în Petiţia pe care o veţi primi în curând şi care prezintă punctul de vedere al mai multor organizaţii din societatea civilă româno-americană.

1. Depolitizarea comisiilor de votare prin trecerea preşedinţiei acestora din sarcina diplomaţilor în cea a reprezentanţilor legitimi ai comunităţilor româneşti care votează, urmând ca diplomaţii şi reprezentanţii partidelor politice să participe la procesul electoral numai în calitate de asistenţi sau observatori, aşa cum s-a procedat până la alegerile prezidenţiale din 2009, când conducerea comisiilor a fost încredinţată (în mod abuziv, arbitrar şi fără o consultare prealabilă a membrilor comunităţilor româneşti) diplomaţilor pretinşi „apolitici”. Argumente: în perioada 1990-2009 comisiile conduse de reprezentanţii comunităţilor au funcţionat impecabil şi nu s-au înregistrat incidente sau suspiciuni de fraudă, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare sau al referendumurilor pentru modificarea Constituţiei li suspendarea preşedintelui; în plus, revenirea la sistemul care a funcţionat foarte bine va da credibilitate comisiilor şi va elimina suspiciunile şi eventualele presiuni asupra diplomaţilor.

2. Introducerea obligativităţii de a strânge semnăturile de susţinere din partea membrilor comunităţilor româneşti (necesare înscrierii candidaturilor la alegerile parlamentare – 2.000 pentru Senat şi 4.000 pentru Camera Deputaţilor) pentru toţi candidaţii din colegiile Diasporei, indiferent dacă vor candida ca independenţi sau cu sprijinul partidelor politice din România. Argumente: candidaţii independenţi (care adună semnăturile de susţinere chiar de la membrii comunităţilor pe care vor să le reprezinte) sunt trataţi discriminatoriu în raport cu candidaţii susţinuţi de partide, ceea ce face ca procesul electoral să fie viciat, comunităţile româneşti urmând să fie reprezentate de persoane care ignoră problemele românilor din străinătate şi reprezintă doar interesele partidelor politice în numele şi cu semnăturile cărora şi-au obţinut mandatul de parlamentar; condiţii egale pentru toţi candidaţii ar face ca reprezentarea noastră să fie bazată pe opţiunea electoratului din Diaspora, nu pe cea a partidelor politice din România.

3. Câştigătorii colegiilor din Diaspora să fie declaraţi candidaţii care adună cele mai multe voturi în ţările respective, nu prin redistribuire. Argumente: numărul cel mai mare de voturi adunate de un candidat reprezintă opţiunea membrilor comunităiţlor care votează, iar redistribuirea poate face ca un candidat să câştige un mandat de parlamentar cu numai câteva zeci de voturi (vezi alegerile parlamentare din 2008).

4. Regulile procesului electoral să fie cunoscute de toţi candidaţii cu cel puţin 3 luni înainte de alegeri, astfel încât cei înscrişi să aibă timpul necesar strângerii semnăturilor de susţinere. Argumente: la alegerile parlamentare din 2008, candidaţii din partea partidelor nu au avut nevoie de aceste semnături, în timp ce candidaţii independenţi au fost nevoiţi să le adune în ultimul moment, aceasta fiind tot o formă de discriminare!

5. Cei care candidează pentru colegiile din Diaspora să aibă cel puţtin ultimii 10 ani trăiţi efectiv în ţările unde candidează. Argument: numai cine trăieşte şi se implică mai mulţi ani în activităţile unei comunităţi de români din străinătate îi poate cunoaşte problemele.

Cam atât deocamdată.

Cu stimă, Grigore L. Culian, editor şi fondator al săptămânalului de limbă romană „New York Magazin” (www.nymagazin.com), membru, vicepreşedinte şi presedinte al Comisiei de votare de la New York timp de 15 ani, membru al delegaţiei comunităţilor româneşti din SUA, invitată la Palatul Cotroceni, Ministerul de Externe, Patriarhie şi Parlament în august-septembrie 2009, distins de Ambasada României la Washington pentru contribuţia mea şi a ziarului pe care îl conduc la aderarea României la NATO.
New York, 22 noiembrie 2011″

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.