Dopaj instituționalizat în Rusia

Peste 1.000 de sportivi ruși, care au concurat în discipline de vară, iarnă și paralimpice, au fost implicați sau au beneficiat de o conspirație instituțională pentru a ascunde teste antidoping pozitive, dezvăluie raportul final dat publicității vineri, la Londra, de juristul canadian Richard McLaren, potrivit Agerpres.

Există „dovezi puternice” privind existența unui dopaj instituționalizat în Rusia, între 2011 și 2015, care a vizat mai mult de 30 de discipline sportive, inclusiv fotbalul, potrivit documentului realizat la solicitarea Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA).

„Putem confirma ceea ce am anunțat în primul raport: o acoperire care a început în 2011 și a continuat până la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. O acoperire care a evoluat la niveluri fără precedent”, a declarat Richard McLaren, cu ocazia unei conferințe de presă care a avut loc în capitala britanică.

„O conspirație instituțională a fost pusă în aplicare atât pentru sporturile de iarnă cât și pentru cele de vară, cu participarea Ministerului Sportului și a unor servicii precum Agenția rusă antidoping (RUSADA), a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete) pentru manipularea controalelor antidoping”, a explicat juristul canadian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.