Motivarea deciziei de eliberare   

Dorin Cocoș, reeducat

Tribunalul Ilfov a motivat decizia de eliberare a omului de afaceri Dorin Cocoș, judecătorii precizând că perioada de detenție a fost suficientă pentru reeducare, nefiind o problemă în ceea ce privește reintegrarea socială, întrucât vrea să-și reia activitatea de administrare a propriei firme.

„Tribunalul constată că C.D.s-a adaptat la mediul penitenciar, înţelegând să se conformeze regulilor şi rigorilor detenţiei, dând dovezi de îndreptare, iar cu privire la reintegrarea socială, tribunalul are certitudinea, văzând susţinerea de care s-a bucurat din partea familiei pe toată perioada detenţiei şi participarea intensă a acestuia la programele educaţionale, precum şi faptul că, ulterior punerii în libertate, va locui în imobilul proprietate personală situat în Bucureşti şi intenţionează să îşi reia activitatea de administrator al propriei firme, că acest lucru nu va reprezenta pentru condamnat nicio problemă pentru viitor”, se arată în motivarea magistraților.

Tribunalul Ilfov a constatat că Dorin Cocoș a dat dovezi de îndreptare.

„Cu privire la infracţiunea comisă şi urmările acesteia, instanţa constată că C.D. a fost condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, gravitatea acestora reflectându-se şi în cuantumul redus al pedepselor aplicate; cu referire la comportamentul condamnatului pe parcursul detenţiei, instanţa constată că petentul condamnat a dat dovezi temeinice de îndreptare în sensul dispoziţiilor art. 59 C. pen. în sensul că a avut o conduită conform regulamentului locului de detenţie, a participat la programe de pregătire pentru liberare, iar în cadrul evaluării psihologice s-a remarcat o personalitate structurată matur cu nivel intelectual ridicat, nefiind identificate elemente de risc pe domeniile asistenţei psihologice generale şi specifice”, se precizează în document.

La admiterea cererii de eliberare, judecătorii au constatat că Dorin Cocoș a fost stăruitor în muncă, câștigând 36 de zile, dar și disciplinat.

„Nu a fost sancţionat disciplinar niciodată pe parcursul executării pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare, respectând normele si regulamentul de ordine interioara in vigoare şi a fost recompensat de 4 ori (de 3 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită şi o dată cu permisiunea de ieşire din penitenciar), fiind repartizat pentru executarea pedepsei în regim semideschis; se mai arată că acesta a manifestat un comportament disciplinat şi nu a prezentat probleme de adaptare şi relaţionare, îndeplinindu-si cu seriozitate si responsabilitate toate sarcinile ce i-au fost încredinţate, iar la momentul evaluării nu necesită asistenţă psihologică”, au motivat judecătorii.

Magistrații au luat în calcul și fracția de pedepasă executată pentru posibilitatea de a solicita eliberarea condiționată, din cei 2 ani și 4 luni (853 zile) la care fusese condamnat, Cocoș respectând această prevedere, executând 569 zile (din care 235 zile arest preventiv, 298 zile executate şi 36 zile câştigate ca urmare a muncii prestate).

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost pus în libertate pe 3 octombrie, ca urmare a unei decizii a Tribunalului Ilfov. În octombrie 2016, Dorin Cocoș a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare, în dosarul „Microsoft 1”.

În același dosar, a fost condamnat și fostul ministru Gabriel Sandu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Ștefan, la șase ani de detenție, în timp de omul de afaceri Nicoale Dumitru a primit o pedeapsă de doi ani și patru luni ani. Între timp, și omul Nicolae Dumitru a fost pus în libertate.

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanța dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro. Nicolae Dumitru a fost condamnat pentru trafic de influență, urmând să-i fie confiscați 2.050.000 dolari și 1.000.000 de euro.

Gheorghe Ștefan a fost condamnat pentru trafic de influență, instanța hotărând confiscarea a peste trei milioane de euro. Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste două milioane de euro.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul „Microsoft”.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Are omu’ treaba la firma lui si voi il tineti acolo ! Ce daca a luat si el niste milioane de euro ? Daca fura un ou, atuncea da , se schimba problema …

  2. Textele de mai sus îmi amintesc de ședințele de primire în PCR când luau cuvântul câțiva colegi să te caracterizeze. Plecai de la ședință cu un sentiment foarte bizar să nu zic descumpănit. Te întrebai auzind afirmațiile,sigur laudative, ce se făceau despre tine chiar atât ești de șters și stupid sau este imbecil cel ce te caracterizează? Cu timpul te lămureai în ce zonă de mimat o activitate ai intrat. Limba de lemn de atunci și de acum se pare că este un mod de a motiva o hotărâre luată de alții, ca să scurtă cât se poate “ședința” și să plecăm acasă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.