Dosarul „regelui puilor”, punct și de la capăt

Dosarul de evaziune fiscală „Avicola Mihăilești”, în care este acuzat și omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, va fi retrimis procurorilor DNA, a decis Curtea de Apel București.

„Dispune restituirea cauzei privindu-i pe inculpaţii Ghaziri Rami, Blaj Andreea, Abdul Mounim Al Zaid, El Khoury Charbel, El Khoury Elias, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Ezer Adriana Gianina, Mohamed Kouli, Moubarak Mahmoud Sleiman, Sărăcuţu Adrian, SC Avicola Mihăilești SRL, SC Agrozootehnica SA Vedea, SC Axa Food SRL și SC Chicken Cam SRL, SC Charl Group SRL, SC Crescător Expert SRL, SC Integrated Marketing Services SRL, SC Puișorii din grădină SRL, SC Selyn Accent SRL, SC Sorimba Impex SRL, SC Top Management Concept SRL, SC Transmin Distribuție SRL, trimişi în judecată prin rechizitoriul emis în dosarul nr.723/P/2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”, este decizia Curții de Apel București (CAB).

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată la instanța supremă.

În luna decembrie a anului trecut, procurorii i-au trimis în judecată pe libanezii Rami Ghaziri și Elias El Khoury, administratori ai firmei Avicola Mihăilești SA, acuzați de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat.

Conform procurorilor, între 2010 și 2012, Ghaziri, El Khoury și Moubarak Mahmoud Sleiman, în calitate de asociați, direct sau prin interpuși, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și alte operațiuni fictive.

„De asemenea, inculpații au stabilit cu rea-credință impozitele, taxele sau contribuțiile, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat. Prin activitățile frauduloase desfășurate, inculpații au adus un prejudiciu de 39.467.509 lei în dauna statului, reprezentând TVA deductibil și impozit pe profit”, conform DNA.

Anterior, în cursul anului 2009, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a deținut împreună cu Elias El Khoury SC Avicola Mihăilești SRL, însă ulterior a decis să se retraga din societate, prin cesionarea părților sociale și să pornească o afacere pe cont propriu, având ca obiect de asemenea comercializarea produselor din carne.

„În vederea diminuarii drastice a obligațiilor fiscale aferente afacerii, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a înființat cu ajutorul unor persoane loiale din anturajul său peste 50 de societăți comerciale de tip fantomă, în țară și în străinătate, constituind lanțuri de tranzacționare scriptică a unor produse către beneficiar. Dată fiind amploarea acestui mecanism, lanturile de tranzactionare au fost puse la dispoziția și altor beneficiari, printre care și S.C. Avicola Mihăilești S.R.L., condusă de fostul asociat Elias El Khoury”, afirmă procurorii.

Concret, pentru a pune în funcțiune acest mecanism, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman ar fi apelat, printre alții la inculpatul Abdul Mounim Al Zaid, căruia i-a trasat sarcini specifice pe linia înființării și gestionării activității societăților de tip fantomă.

Abdul Mounim Al Zaid s-ar fi ocupat de racolarea persoanelor ce urmau să dețină calitatea de asociat/administrator în aceste firme, remunerarea acestora, asigurarea prezenței lor cu ocazia controalelor efectuate de finanțe, efectuarea formalităților la O.N.R.C., deschiderea conturilor bancare, procurarea digi-passurilor pentru tranzacții financiare la distanță, fiind de asemenea împuternicit pe conturile unora dintre aceste societăți, de unde erau dispuse plăți.

„După plecarea din firmă a inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman, inculpatul Elias El Khoury a decis să se asocieze cu inculpatul Ghaziri Rami, împreună luând decizia optimizării fiscale prin utilizarea circuitelor fictive puse la dispoziție de primul inculpat. În plus, cei doi asociați au decis constituirea unor alte societăți comerciale care sa fie implicate în lanțurile de tranzacționare, având un rol de tampon între societățile fantomă ale inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman și beneficiarul Avicola Mihăilești. De constituirea și gestionarea activității următoarelor societăți s-au ocupat angajați din cadrul Avicola Mihăilești, respectiv inculpații: Ezer Gianina, Blaj Andrea și Sărăcuțu Adrian”, susțin anchetatorii.

Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Juridică s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 47.952.560 lei.

Omul de afaceri Rami Ghaziri mai are un dosar penal, în care a fost trimis în judecată în ianuarie 2016. El este acuzat de constituire de grup infracţional şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 25 de milioane de euro, în acest caz fiind inculpate alte zece persoane.

Într-un al treilea dosar, Rami Ghaziri a fost condamnat condamnat, în vara anului 2015, la trei ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă. Este vorba despre dosarul în care au fost condamnaţi fosta procuroare Angela Nicolae pentru trafic de influenţă şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, pentru complicitate la această infracţiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Mergeți în țările europene și întrebați: 1.cine sunt cei mai prosti oameni din UE? vor raspunde:românii. 2. Care este tara din UE cu justiție corupta, unde de fapt justiția nu exista ci doar o sleahta de mafioți care calcă în picioare constituția și drepturile cetatenilor? Vor raspunde: România. 3. Din Ce tara din UE ți-ar fi rușine sa spui ca provii? Vor raspunde: România 4. Care este cea mai săracă țară și cei mai pupincuriști din UE? Vor raspunde: România. Așadar suntem cea mai rău văzută țară din UE și probabil de pe glob. Toate drepturile ne-au fost călcate în picioare, justiție nu exista, coruptia e peste tot, așadar toți românii pleacă în afara unde sunt lăsați în pace de către aceste instituții ( mafiote în România) sunt lăsați să-și facă bani, afaceri, nu le sunt ascultate telefoanele, drepturile și libertățile tuturor oamenilor sunt elementare și vitale. Romania tara de …..se știe nu trebuie sa mentionez. O rușine de țară . Votul nici nu contează. Doar zbieratul în strada este cel care contează

  2. In socialism justitia este doar o tema de propaganda. E usor sa bati la tastatura si sa vorbesti in vint pe media ca justitia trebuie sa actioneze ca intr-o democratie dar in realitate e la indmna securistilor si mafiotilor politici alesi de cei mai saraci care nu au sa isi puna nici macar o felie de piine pe masa. In Romania sint mai multe trompete decit firele de iarba dintr-un parc. Cum ajunge unul sa conduca un grup mafiot intitulat partid, cum devine automat un dictator. Romania a ajuns tara cu cei mai multi incopetenti in functiile de conducere ale statului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.