Dosarul Revoluției, în aer

Instanța supremă a constatat vineri ”neregularitatea” rechizitoriului întocmit de Parchetul Militar în Dosarul Revoluției.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, vineri, excluderea mai multor probe din dosarul Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşire a unor infracţiuni contra umanităţii.

Astfel, ICCJ a admis mai multe cereri şi excepţii invocate în dosarul Revoluţiei atât de către părţi civile, cât şi de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularităţii rechizitoriului întocmit de procurorii militari.

În urma acestei decizii, Parchetul Militar are la dispoziţie cinci zile pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.

Judecătoarea Florentina Dragomir de la Instanţa supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei, întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare la data de 5 aprilie 2019, din perspectiva următoarelor aspecte:

* în ceea ce priveşte numărul total al volumelor de urmărire penală ce conţin probele relevate de parchet în susţinerea acuzaţiilor aduse inculpaţilor, atât sub aspectul laturii penale, cât şi al laturii civile şi care, cu respectarea dispoziţiilor legale în materia reunirii, compun dosarul nr. 11/P/2014;

* verificarea sub aspectul legalităţii şi temeiniciei a actului de sesizare de către procurorul ierarhic superior;

* descrierea faptelor reţinute prin actul de sesizare a instanţei în sarcina inculpaţilor Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi gl. (rtr.) Rus Iosif, indicarea şi analiza mijloacelor de probă, identificarea şi stabilirea identităţii persoanelor vătămate, părţilor civile ori succesorilor acestora prin raportare la acuzaţiile aduse fiecărui inculpat din cauză;

* nelegalitatea „depoziţiilor” persoanelor ascultate în faţa Comisiilor senatoriale şi care au dobândit calitatea de suspecţi/inculpaţi în cauză;

* nelegalitatea administrării unor depoziţii de martori/persoane vătămate, după redeschiderea urmării penale în cauză;

* nelegalitatea administrării mijloacelor de probă constând în Rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989, sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989, punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989, documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN, „Cartea revoluţiei române. Decembrie 1989” de Sergiu Nicolăescu, documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acţiunile întreprinse de Direcţia de Cercetare a Armatei pentru perioada 17.12 – 31.12.1989, datate mai 1991.

De asemenea, magistratul a constatat că numărul volumelor de urmărire penală înaintate instanţei este de 2.995, iar parte din acestea conţin un număr mai mare de acte de urmărire penală decât cele menţionate de parchet.

Instanţa a dispus excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe: actele intitulate „declaraţii” ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale; rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989 şi documentele ce au stat la baza întocmirii acestora; sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989; punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989; documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN; „Cartea revoluţiei române. Decembrie 1989” de Sergiu Nicolaescu; documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acţiunile întreprinse de Direcţia de Cercetare a Armatei pentru perioada 17.12.-31.12.1989, datate mai 1991.

De asemenea, au fost excluse din materialul probator declaraţii date de zeci de persoane vătămate.

Decizia este trimisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, pentru ca, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să procedeze la remedierea neregularităţilor actului de sesizare şi să comunice instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.

Hotărârea instanţei poate fi contestată.

Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Evident că e in aer,. doar și romania e in aer,. Dosarul revoluției î, a evenimentelor din Tg Mureș, a mineriadelor, nu se vor cunoaște decât după ce virusul va face rânduială, și prea patrioții prea plătiți cu sume nerușinate nu se vor duce in iad,..unde de altfel le este locul rezervat..

  2. Cea mai buna solutie-n cauza ar fi recursul din partea Parchetului Militar, caruia-i si urez câstig de cauza. Depunerea de dovezi în dosar si constituirea de parte civila putându-se face pâna la încheierea dezbaterilor,
    asa ca nu vad de ce actuala sifonare a ICCJ.

  3. Romania actuala a plecat la drum, in decembrie 1989, cu un rechizitoriu contra lui Ceausescu incropit pe biletele de catre un procuror militar, plin de fantasmagorii si imbibat de nelegalitate. Dupa 30 de ani, procurorii militari, foarte bine platiti si cu ifosele specifice civililor facuti ofiteri la apelul bocancilor, livreaza un nou rechizitoriu, din care ICCJ rupe halci consistente pe motiv de nelegalitate. Este remarcabila incremenirea in proiect a procurorilor militari, motiv pentru care propun sa le dublam salariile.

  4. In primul rand ca mascarada aceea din Dec 1989 n-a fost nici de-a dracului revolutie. A fost o lovitura de stat in care prostii s-au impuscat cu prostii.
    Noroc ca i-au asasinat pe Ceausesti, caci altfel ne-am mai fi impuscat ca prostii si in ziua de azi.

  5. Draga Ioana,e clar vine luna Decembrie,trebuie incinsa plita !Cine isi mai pierde timpul la Procuratura cu Dosarul Lovilutiei,vorba bancului cu Ursul si Iepurasul,”ori e prost, ori ii place”

  6. Dupa cum stie tot natul, marele judecatorr revolutionar care i-a condamnat ca un criminal pe cei doi ceusesti, s-a sinucis cu cativa ani mai tarziu. Asta nu va transmite nimic in creierase?

    • @Kuku Bau: tipul nu s-a sinucis „cu câtiva ANI mai târziu”, ci dupa vreo 3 LUNI. Mai bine sa se fi sinucis înaintea lui decembrie ’89 : tara ar fi avut un criminal mai putin. Si de-mpuscat reciproc, ti se pare ca românii n-o fac si astazi, acuma? @cârcotas: în dosarul „revolutiei” (cu „r” mic, fiindca n-a fost decât o lovitura de stat sorosista), tipii i-au inculpat, totusi, pe Ion Iliescu-Voican Voiculescu de crime-mpotriva umanitatii. De-aia le-am dorit, mai sus, sa reuseasca. Nu pentru altceva.

  7. Care REVOLUTIE??? Poate vreti sa spuneti LOVITURA DE STAT! Poate pana la moarte ION ILIESCU,recunoaste acest lucru,dar nu poate,pentru ca asa zisii „revolutionari”,pierd multe facilitati acordate de acest STAT,numit „DEMOCRATIC”.De curiozitate va rog sa va uitati cate „ASOCIATII DE REVOLUTIONARI” sunt,peste 60.Acest TEODOR MARIES,presedintele ASOCIATIEI 21 DECEMBRIE 1989,pana la varsta de 27 de ani cati avea la LOVITURA DE STAT din 1989,nu lucrase nicaieri.El absolvise „Liceul de constructii si arhitectura” si era pri CARANSEBES in data de 21 decembrie.A ajuns presedintele acestei organizatii la propunerea,generalului Dan Voinea,fiind prieteni apropiati.PARCHETUL MILTAR DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE s-a pronuntat printr-un comunicat ca a fost LOVITURA DE STAT.Marea majoritate a emanatilor revolutiei in frunte cu:Silviu Brucan,Alexandru Birladeanu,Nicolae Militaru,Dumitru Maziliu,Sergiu Nicolaescu,Virgil Magureanu,Gelu Voican Voiculescu,Petre Roman,Victor Atanasie Stanculescu,Cico Dumitrescu,etc.,erau racolati de servicii secrete straine.Apropos prin targ se vorbeste ca acest NEOBRAZAT-SOMER,numit TEODOR MARIES ar fi fost OFITER DE SECURITATE !!!.

  8. Probabil o sa fie judecati si trimisi in puscarie atunci cand si gunoiul Petrov va fi judecat si trimis in puscarie pentru infractiunile de informator al securitatii,furtul si vanzarea flotei romaniei,constituirea de grup infractional organizat cu care vreme de 10 ani a jefuit romania ,si pentru infractiunea de adulter,intrucat vreme de 15 ani a calarit o koorva penala,care la randul ei a facut parte din grupul infractional organizat,justitia fiind „moarta” la vremea respectiva iar multe dintre faptele incriminate s-au prescris !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.