Dr. Enayati, la „Tu ce zici?” – Despre pasiuni, muncă și izbânzi

S-au împlinit 3 luni de la inaugurarea Enayati Medical City, cea mai mare investiție făcută vreodată în sistemul medical privat românesc. Proiectul acestui oraș-spital fost gândit timp de 8 ani, iar construcția a durat 5 ani și se desfășoară pe o suprafață de 35.000 mp. A costat 60 de milioane euro și poartă numele inițiatorului și fondatorului său, dr. Wargha Enayati.

Viziunea dr. Enayati a pornit de la principiul simplu de a crea ceva de care oamenii au nevoie. A identificat insuficiența serviciilor de îngrijire și rezidențiale dedicate seniorilor, precum și nevoia centrelor integrate de oncologie și le-a gândit ca pe un adevărat ecosistem medical. „Sunt 3-4 criterii care lipsesc în România. Noi nu avem servicii la nivel înalt pentru vârstnici. Lucrul care ne lipseşte şi lumea fuge imediat în Austria sau Turcia e partea de oncologie. Avem şi o policlinică, cea mai mare din ţară. Tu vii aici, de la cap la coadă. Ai totul in house şi de aceea este un orăşel unde intri şi ieşi sănătos afară”, spunea recent dr. Enayati.

Enayati Medical City – abreviat EMC – este format dintr-un ansamblu de spitale cu o capacitate totală de 300 de paturi, imagistică, săli de chirurgie, 18 paturi ATI, radioterapie, PET CT, medicină nucleară, centru de recuperare şi fizioterapie şi 60 de cabinete medicale care acoperă toate specialităţile, de la medicină de familie până la medicină integrativă, cu toată infrastructura necesară gândită, proiectată şi executată conform cerinţelor legale şi medicale ale anului 2021. Conceptul de ecosistem se referă la faptul că proiectul aduce în acelaşi loc şi ajută să lucreze împreună mai multe instituţii medicale private, cu obiectivul de a ridica la un nou nivel experienţa pacientului.

Enayati Medical City este aşezat pe trei piloni de integrare: integrare oncologică (diagnostic, ambulatoriu, imagistică, chirurgie, radioterapie, medicina nucleară și recuperare – peste 100 de paturi); integrarea problematicii vârstnicului (de la vârstnic independent, până la îngrijiri paliative – peste 130 de paturi – o secţie de recuperare de scurtă durată, una de lungă durată, o secţie de Alzheimer, o secţie post-Covid şi o secţie de cazuri terminale, toate în două cladiri dispuse pe 8 etaje, pentru diferite grade de nevoi, inclusiv un rezidenţial cu 50 de apartamente pentru oameni în vârstă neasistaţi medical) şi integrarea medicală a pacientului, care poate beneficia în cea mai mare policlinică privată din România de servicii de concierge medical pentru toate specialităţile şi nevoile de diagnostic, tratament şi recuperare.

Unitatea spitalicească a fost realizată în doi ani şi include toate circuitele necesare pentru o asemenea structură: de la circuitul de gaze medicale, la 7 circuite diferite de ventilaţie realizate peste normele în vigoare (post-operator şi ATI, operator, transplant medular, radioterapie, cabinete medicale şi saloane), la rezervă de apă de peste 100 de metri cubi, distanţare conformă cu normativele în vigoare inclusiv epidemiologice, reţeaua electrică realizată în parametri de consum reali, toate au fost gândite şi executate de la început.

Investiţia în proiect, în valoare totală de 60 de milioane de euro, a fost investiţia personală a antreprenorului în proporţie de 60%. A fost completată de un credit la Banca Transilvania, dar şi de partenerii care operează anumite segmente din spital, precum şi cei care sunt în ambulatoriu – furnizorii de servicii medicale au contribuit la dotarea spaţiilor medicale.

Doctor si antreprenor în sanatate de 25 de ani, dr Wargha Enayati este fondatorul Retelei Private Regina Maria și al Enayati Medical City, primul oraș medical din Romania care cuprinde spital integrat de oncologie, spital de geriatrie, cel mai mare ambulatoriu cu 50 de cabinete si un centru rezidential pentru varstnici.

De origine germană, dr Enayati a început Facultatea de Medicină în Regensburg, Germania și a absolvit Facultatea de Medicină de la Cluj. Specializarea de cardiologie a făcut-o la spitalul Fundeni din București. S-a născut în 1964 în Germania, provine dintr-o familie de origine iraniană, și are triplă cetățenie: germană, iraniană, română. A venit în România în 1983.

In anul 1995 a fondat ceea ce urma să devină Centrul Medical Unirea, apoi rețeaua de servicii de sănătate Regina Maria. În 2007, a vândut un pachet minoritar din acțiunile CMU către fondul de investiții 3i, unul dintre giganții mondiali din domeniu. În 2010, o a doua tranzacție a adus în acționariat fondul Advent. Centrul Medical Unirea a devenit Regina Maria, cu peste 100 de locații în 20 de județe.

Din 1996 și 1997 Dr. Enayati este medicul Ambasadei Germaniei la București și al companiei Lufthansa la București.

În 2010, alături de soția sa Mitra Enayati a înființat Fundația Regina Maria, dedicată acordării de servicii medicale și educație unor categorii defavorizate de persoane – cei fără fără venituri, fără asigurări, vârstnici și copii. „Credem ca actul medical este o forma de a-ti iubi semenii”, spunde dr.Enayati. „Activitatile pe care le facem pentru binele celorlalti sunt importante nu doar pentru cei care au nevoie, ci si pentru fiecare dintre noi, în clădirea unei lumi mai bune. Toate persoanele trebuie sa beneficieze de servicii medicale si de o sansa la o viata decentă”.

În 2015 se retrage din acționariatul rețelei Regina Maria.

În 2016 reintră pe piața serviciilor medicale devenind acționar principal la Intermedicas, o companie de concierge medical și second opinion, la MedicHub – companie de comunicare medicală. În 2017 achiziționează pentru MedicHub si revista „Viața Medicală” – cea mai importantă publicatie de profil din România și lansează Enayati Medical City.

În 2018 intră în acționariatul Docbook (prima aplicatie de programari la medic) si al platformei de recrutare medicala Medijobs si așează totul sub o umbrelă, luând astfel naștere Enayati Group – „Healthcare Innovation for a cause”. Grupul devine cel mai cuprinzător provider de servicii medicale. Acoperă prin activitate și obiective toată aria medicală, în afară de farma și de distribuția de aparatură medicală.

Din iunie 2018 este vicepreședinte al Camerei de Comerț Româno-Germană.

Împreuna cu medici de renume, lanseaza in 2019 Asociatia Medicilor Independenti – o rețea de clinici și cabinete, ce are ca scop îngrijirea integrată a pacientului. AMI s-a creat ca o alternativă pentru pacienții din România, cu intenția de a oferi un serviciu de calitate, într-o piată dominată de sistemul de stat, pe de o parte, și de marile firme medicale, pe de altă parte.

În spiritul antreprenorial al dr.Enayati se regăsește un element nativ, dar și o filozofie de viață.

Bunicul sau de origine persana era un negustor cunoscut in Teheran, unde vindea lana si matase adusa din China, pe care le exporta apoi in toata Europa. Tatal sau, medic de profesie, a avut o influenta mare asupra formarii tanarului Wargha. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Enayatollah Enayati fusese printre primii care se stabileau intr-o Germanie aflata sub daramaturi, manat de doua teluri: sa-si faca studiile si sa raspandeasca invatatura Bahá’í-lor.

Tatăl său si-a inceput studiile la Freiburg, dar a terminat Facultatea de Medicina si si-a luat specializarea la Frankfurt. Unchiul sau se stabilise si el in Belgia. Pentru ca in familie domnea spiritul antreprenorial, amandoi fratii au ajuns, in final, sa construiasca un imperiu al covoarelor persane. FOTI (Frankfurter Orient Teppich Import) cu sediul la Frankfurt este si astazi unul dintre liderii pietei de covoare orientale din Europa.

Intr-un anumit fel, își aminteste Wargha, istoria se repeta. Wargha insusi a lasat in urmă Germania în 1983 si a venit sa studieze in Romania incurajat de faptul ca Regina Maria a fost primul cap incoronat care a imbratisat mesajul lui Bahá’u’lláh, intemeietorului credintei Bahá’í. „Cred că eram singurul student care reușise să intre la facultate în Germania și totuși a venit în România. Am închis cu viitorul meu în Germania și am ajuns într-un viitor 100% nesigur, unde studiile nu erau acceptate, nu știam limba și nici nu aveam familie lângă mine, într-o țară în care găseai de cumpărat doar conserve, iar hârtia igienică nu exista.

Cauza a fost credința Bahai. În perioada respectivă, Bahai^i din Europa de Vest încercau să intre mai mult în țările de după Cortina de fier. S-a ivit așadar această oportunitate pentru mine și am zis, dacă asta trebuie să facem, hai să facem. Nu mă mai uit în spate. Aveam 19 ani. Credinţa a fost motivul pentru care am venit în România, iar viaţa şi activitatea Maiestății Sale Regina Maria a României au fost un model personal. Excelenţa cu care Majestatea Sa şi-a dedicat viaţa poporului român a fost pentru mine o sursă de inspiraţie şi o motivaţie în tot ceea ce am realizat”, afirmă Dr. Wargha Enayati.

Soția sa, Mitra Tai s-a născut in Iran. Tatăl sau a fost chirurg in Africa. Timp de opt ani, a locuit cu familia in Congo, dupa care s-au mutat în Franța. Mitra a studiat fizica la Paris. Pe Wargha l-a întâlnit pentru prima oara în Franța, la cursurile unei școli de iarnă, în 1987. S-au revăzut abia prin 1992, după ce țara noastră și-a deschis granițele, iar Mitra a venit într-o vizită încoace, însoțită de o prietenă. Dupa încă doi ani s-au căsătorit. Au trei copii.

Despre pasiunile, munca, izbânzile și felul de a fi ale dr.Wargha Enayati puteți afla mai multe lucruri  în emisiunea tv „Tu ce zici?”.

VIDEO dezbaterea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Dl. Nistorescu, e bine sa il intrebati si nu numai pe acest medic, pentru ca e in domeniu:
    – Ce au facut cu sumele incasate din plata testarilor?
    Sunt peste 2-300.000 teste platite de cetateni si efectuate, inmultim cu 4-500 lei testul, sunt o groaza de incasari in sanatate! Vedeti ca nimeni nu vorbeste de aceste incasari din testari care si la ora actuala costa de la 300 la 7-800 lei, aceste teste fiind in multe tari obligatoriu la trecerea peste granita si aeroporturi! Multe tari care nu pun bazele pe vaccin ca fiind vindecator sau eficient maximum, chiar daca au aruncat pe glob porcaria de act cu „vaccinat liber in europa”, nici gand de a fi luat in seama vaccinurile, baza e tot testul PCR si chiar in cazul in care esti vaccinat, tot intri in carantina 8-10 zile lucratoare! E valabil doar testul pcr! Si incasarile pentru teste cresc zilnic, exact ca incasarile de taxe si impozite la primarii: platesti de iti sar capacele dar nu se vede nimic din acele incasari, va mai mult, in ambele cazuri si nu numai, te umilesc(nu e vorba de mine)! Toti caposii din spitale si din aceste laboratoare trebuiesc urgent stransi cu usa in legatura cu aceste incasari, deoarece, nu se vede nicio imbunatatire in sistemul de sanatate!

  2. Religia Bahai,infiintata de Baháʼu’lláh, propunea in sec XIX-lea un tribunal mondial care să judece disputele dintre națiuni, un sistem uniform de greutăți și măsuri și o limbă universala care sa fie vorbită de toți oamenii de pe pământ,ca a doua dupa limba materna :))
    Un mare invatator al popoarelor,in linie cu Isus,Mohamed,Zoroastru,Mani ,Buddha,etc

  3. Daca isi lua un nume german si nu facea nimic pentru Romania, dar absolut nimic atunci ajungea presedinte. Asa a construit cam mult…nici macar de sectorul unu nu e bun!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.