Telenovela congreselor PSD

Dragnea a ajuns să joace cartea prostănacului

Liderul PSD, Liviu Dragnea, își dorește ca prin congresul extraordinar pe care îl va convoca luna viitoare să fie relegitimat în fruntea socialiștilor. Pe de-o parte, gestul său are antecedente în interiorul celui mai mare partid din România de după Revoluție, însă, pe de altă parte, scoate la iveală atât slăbiciunile sale ca președinte de până acum, cât și presiunile puse pe acesta de diverse grupuri de influență încă existente în PSD.

Decizia lui Dragnea este în mare parte asemănătoare cu cea a fostului lider al partidului, unul dintre antecesorii săi, Mircea Geoană. După pierderea alegerilor prezidențiale în 2009 și după episodul „Mihaela, dragostea mea“, Geoană a simțit și el nevoia să răspundă printr-un congres la noua sa contestare. Numai că, nu i-a ieșit strategia. La fel joacă cu mandatul pe masă și Liviu Dragnea. Spre deosebire de Geoană, actualul șef al partidului are de partea sa un statut „beton“, care-l avantajează, grupuri de influență opozante mai puține și mai slăbuțe. Totuși, istoria alegerilor interne e plină de răsturnări de situații pe ultima sută de metri și de rezultate surpriză.

Finanțatorii și-au scos iepurii din joben

Congresele social-democraţilor nu au fost scutite de surprize de proporţii, începând încă din 2005. Cei cotaţi drept favoriţi au pierdut alegerile în PSD în faţa unora mai puțin experimentați, dar susținuți din umbră. Anunțul privind convocarea unui congres sau a unui congres extraordinar este și momentul în care se dă startul sforăriilor. Numai că, negocierile de culise din ultimul moment au dat întotdeauna peste cap calculele iniţiale. Și astfel, liderii consideraţi câștigători şi-au pierdut mai întâi funcţiile, apoi au fost marginalizaţi şi, nu în ultimul rând, excluşi din partid. După ce Adrian Năstase a pierdut prezidenţialele din 2004, a renunţat la şefia partidului. Locul acestuia urma să-i fie hărăzit lui Ion Iliescu, care tocmai îşi terminase al treilea mandat ca președinte al României. Congresul din 21 aprilie 2005 a fost convocat doar pentru instalarea formală a lui Iliescu ca preşedinte al PSD. Cu toate că Mircea Geoană era cotat cu şanse minime, mai ales după ce Iliescu îl numise „prostănac“, a fost susţinut de Grupul de la Cluj și a ieșit învingător. Miron Mitrea, candidat la postul de secretar general, iar Marian Oprişan şi Radu Mazăre au dat tonul schimbării direcției către modernizarea partidului propusă de Geoană. Iliescu a fost dezavantajat și de faptul că a folosit apelativul de „tovarăş“ în dialogul cu Geoană, care a strâns aproape 70% din voturi. La doar un an după ce a preluat puterea, Mircea Geoană a convocat congresul extraordinar ca să-l îndepărteze din funcţiile de preşedinte executiv şi preşedinte al Camerei Deputaților pe Adrian Năstase. În ciuda contestațiilor venite din partea lui Ion Iliescu, Geoană își impune aproape complet controlul asupra PSD până la alegerile prezidenţiale din 2009. La Congresul din 20 februarie 2010, acesta nu a reușit decât să-i blocheze candidatura lui Adrian Năstase. Victor Ponta a fost scos din „buzunarul“ lui Iliescu și aruncat în luptă drept candidat-surpriză, adjudecându-și șefia partidului pentru cinci ani.

Lovitura lui Dragnea cu ecou în Plumb

Victor Ponta a demisionat de la conducerea PSD din cauza problemelor penale, imediat după catastrofa de la Colectiv. Însă nu înainte să-i pregătească drumul Rovanei Plumb către şefia interimară a PSD. Aceasta trecea drept interpusul prin care Ponta continua să conducă partidul. Liviu Dragnea nu a acceptat combinația şi, pe 22 iulie 2015, a convins Comitetul Executiv să-i acorde funcţia de preşedinte. Odată ajuns în fruntea PSD, Dragnea nu a avut parte de liniște și nici nu a dat vreun semn că și-ar dori-o. În perioadele de respiro, însuși Dragnea a agitat apele, arătând cu degetul pentru orice neajuns fie către Viorel Hrebenciuc, Adrian Năstase, Grupul de la Cluj, Victor Ponta și apoi „statul paralel“. Toate aceste personaje, ținute la distanță de actuala conducere, nu se împacă nici ele să rămână pedepsite cu mâinile în sân. Dragnea știe foarte bine că social-democraţii se hrănesc cu foştii lor lideri și că decizia sa privind congresul e o ruletă rusească. Ion Iliescu a fost ameninţat de Mircea Geoană cu excluderea din partid şi apoi scos ţap ispăşitor de către Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă pentru eşecul lui Victor Ponta de la prezidenţiale. La rândul său, Adrian Năstase a fost lăsat fără funcţii de Mircea Geoană şi abandonat cu mare viteză de însuși Victor Ponta, propria sa creație politică. Drept urmare, Geoană a fost exclus de două ori din partid, iar Ponta a fost împins să părăsească PSD de bunăvoie.

Rezoluțiile, un praf în ochii credulilor

Ca să își cimenteze poziția și să scape de emoțiile pe care i le-ar putea furniza anumite facțiuni din PSD, Liviu Dragnea speculează una dintre cele mai ardente probleme ale majorității decidenților partidului – justiția. Și cum aproape toți liderii centrali sau zonali ai PSD au avut măcar un dosar la DNA sau încă sunt cercetați, Dragnea a lansat ideea prin intermediul liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, că formațiunea ar putea adopta la Congres o rezoluție privitoare la apărarea drepturilor și libertăților cetățeanului, în contextul nebuniei din zona justiției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Dragnea va recastiga iar partidul,fara efort,nu are adversar!Cand ai fost numarul 2 atata vreme, e greu sa mai permiti in partid un numarul 2 !Problema PSD este lipsa de coerenta intrinseca a programelor economice,chiar daca intentiile sunt bune!In fata unei opozitii de opereta PSD ar putea ridica stacheta guvernarii,ar putea renunta la atacurile zilnice impotriva justitiei si s-ar concentra pe obiective ce merita efortul si aduc voturi!Mai putina ‘comunicare’de doi bani si mai multe rezultate economice concrete!Sunt lucruri simple,trebuie sa fi retardat sa nu intelegi…Ministrii ar trebui obligati sa stea la munca 10-12 ore, nu sa faca turul televizuinelor de cum apare mira…

  2. Nu cred ca ” peonul de Telemorman ” este atat de naiv sa isi dea cu tesla in partile moi si sa ajunga sa faca urmasi tamplari … ( varianta teoretica !) deoarece cu toata radacina sa de la ” capra, droaga si magaru, emblema lu’ Teleormanu ” actualul Presedinte PSD, Liviu si Dragnea, este harsit in frigeri de bulane cu batranul edecar Ion si Iliescu, Adrian si Nastase si alte haite politice veninoase din politica de pe malul Dambovitei ! Probabil ca Liviu si Dragnea vrea sa ii sunteze pe cei care au vrut sa il matraseasca din varful de decizie al social-democratiei( pe trepadusii de sub cizma sa … !), de interse securistoide de dreapta, scornicite de sotul doamnei Carmen, sau de fostul lider al social-democratiei de la Cornu, care poate ca ar mai vrea si el ” sa ii mai fie numarate ouale ”, ca este destul de voluptos ” sa conjuge verbul a avea intr-un mod mai personal asa ” dupa spusele lui nea Nelu cotrocelu cand fu’ ultima data om in Dealul Cotroceniului iar fostul lider, Premier de ROMANIA, Nastase si Adrian probabil ca vrea din nou fotoliul de lider al PSD ! Sa vedem zice chiorul, sa auzim zice surdul … !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.