Dragnea, vedetă în SUA

Update Celebra Ordonanţă 13 şi, mai nou, Legea graţierii l-au readus în atenția presei americane pe şeful PSD Liviu Dragnea. O cunoscută realizatoare de talk-show din Statele Unite, Rachel Maddow, de la postul MSNBC, a vorbit, cu sarcasm, despre Dragnea și Guvern și i-a dat ca exemplu pe românii care au protestat.

Jurnalista şi-a început emisiunea amintind de epoca Ceauşescu şi de Revoluţia din 1989.

“Amintirea acestei Revoluţii este proaspătă. 1989 nu a fost în urmă cu atât de mult timp. De aceea, mai devreme anul acesta, când românii au început din nou să iasă pe străzi în numere mari, numere care nu mai fuseseră văzute de la Revoluţia din 1989, au atras atenţia pe plan internaţional. În februarie anul acesta, toţi aceşti oameni au fost scoşi în stradă de ceva absolut incredibil cu care a încercat să scape Guvernul român a încercat să scape”, a spus Maddow.

Jurnalista a explicat că liderul partidului de guvernare din România, Liviu Dragnea, are “două probleme” care îl împiedică să devină premier. “Prima este condamnarea sa anterioară pentru corupţie. Numărul doi, al doilea lucru care îi stă în cale, un alt set de acuzaţii de corupţie”, a afirmat Maddow.

În consecinţă, “în februarie, Guvernul din România a decis că se va ocupa de această problemă într-un mod foarte creativ” – “legalizarea corupţiei”, cu condiţia ca prejudiciul să fie sub 48.000 de dolari. Ea a subliniat că prejudiciul în cazul Dragnea este de aproximativ 20.000 de dolari. “Ceea ce a făcut (Liviu Dragnea – n.r.) ar fi devenit, retroactiv, legal”, a explicat Maddow.

“Ar fi putut scăpa, dacă nu ar fi fost acei copii nebuni” care au ieşit în stradă în număr mare în România, pentru a transmite Guvernului să renunţe la acest proiect, afirmă jurnalist MSNBC, precizând că, în cele din urmă, Guvernul a cedat.

“Dar, şeful partidului de la putere a rămas în continuare şeful partidului de la putere, avea încă această problemă, avea încă acea condamnare, acuzaţiile de corupţie încă planează asupra sa, aşa că Guvernul a decis să mai facă o încercare”, a prezentat în continuare situaţia moderatoarea. “Au înaintat legislaţie care să prevadă emiterea automată de graţieri pentru orice oficial în serviciul public condamnat pentru corupţie, mită sau abuz în serviciu”, a adăugat ea.

Însă românii au ieşit, însă, din nou în stradă, “cu miile”, “ca şi cum ar fi fost apăsat pe un întrerupător”, a comentat Maddow protestele de săptămâna aceasta, menţionând că, de această dată, autorităţile au înţeles mesajul mai rapid ca în februarie şi Senatul a respins proiectul.

Românii vor, însă, să continue protestele, pentru a “pedepsi Guvernul pentru că a avut tupeul să încerce din nou, după ce nu a reuşit în februarie”, a apreciat jurnalista americană.

Ziarista a transmis cu regret că americanii nu au astfel de reacții: „Asta a fost în București. La noi, noi nu avem o amintire recentă a unei Revolutii sângeroase, cu lideri detronați și executați. Aici nu facem asta sau nu am făcut de secole. Cu toate acestea, avem mari demonstrații în capitală. Ultima mare demonstratie a fost în Washington, după ce a fost inaugurat noul președinte, dar când vine vorba de prima cea mai importantă acțiune, cand vine vorba de serviciile medicale nu avem un Bucharest on Potamic, nu avem o masă mare de oameni care să iasă la protest într-un singur loc”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.