Dronele au schimbat arta războiului

Înainte de a exista dronele, pasionații de aeronautică s-au dedicat zborului cu avioane cu elice mici, copii perfecte și la scară redusă ale celor care au existat cu adevărat în timpul celor două războaie mondiale.
Aceste avioane nu erau simple jucării, ci ceva mult mai sofisticat. Aveau motoare mici cu piston, un mic rezervor de benzină și erau controlate cu telecomenzi. Au devenit foarte populare începând cu anii ’60. Proprietarii lor organizau concursuri și oamenii veneau să le vadă.
Cronologic, prima dronă a apărut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a fost produsă în Statele Unite. Au numit-o „Regina Albinelor” și au fost produse 15.000 de unități. Ar putea lansa bombe mici și o torpilă. O mie dintre ele au fost folosite în Germania nazistă și Japonia de către forțele americane. Cu toate acestea, au fost mult mai puțin eficiente decât V-1 și V-2 german care nu erau cu adevărat drone, ci bombe zburătoare.
A fost în 1980 când a apărut prima dronă la scară industrială care timp de câțiva ani a fost folosită pentru sarcini de observare a terenului și cartografiere, până când Statul Major al armatelor și-a dat seama că acestea pot avea o utilizare militară și pot deveni o nouă armă de război.
Astfel, dronele de astăzi au apărut cu proporții din ce în ce mai mari și cu o gamă mai mare de utilizare letală. Caracteristica comună a multora dintre ele este că sunt încă propulsate. Dar sunt capabili să localizeze o țintă și să tragă rachete de diferite tipuri, care le distrug sau le deteriorează grav.
Turcia, de exemplu, are succes internațional cu drona „Baykar” cu trei versiuni diferite. Ultimul, TB2S, are o antenă de comunicație prin satelit și un sistem de interceptare a undelor radio, armamentul său este compus din rachete „Roketsan” cu capacitate distructivă semnificativă.
„Baykar” au fost folosite în războiul din Afganistan și din Libia, Irak, Siria, Azerbaidjan, Burkina Faso, Mali și Ucraina. Costul său se ridică la aproximativ 5 milioane de dolari.
Una dintre dronele cele mai apreciate de militari continuă să fie „Reaper” nord-american, o dronă de luptă care are deja o anvergură de 20 de metri, o viteza de 480 km pe oră și o rază de acțiune de 1850 km evoluând la o altitudine de 15.000 de metri.
Washingtonul îl folosește pentru a monitoriza granița de sud, în prezent supusă unei invazii de migranți din America de Sud, Asia și Africa, începând din Mexic. Aici nu mai este o dronă cu elice, pentru că se mișcă datorită unui motor turbopropulsat. Și cel mai interesant lucru este că are puncte de atașare pentru încărcături explozive de până la 600 de kilograme. Cu două rezervoare de combustibil, poate zbura până la 42 de ore. Poartă bombe și rachete ghidate cu laser de două tipuri: aer-aer și aer-sol.
Astfel, am ajuns foarte departe în evoluția artei războiului care a apărut sub forma unui tratat militar în China în secolul al V-lea î.Hr. Criteriul său a fost că războiul trebuie să aibă o „cauză justă”. Dar cauzele juste există cu adevărat în războaiele de astăzi?
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

10 Comentarii

  1. REAPER e drona aia de 30 milioane coco pe care su „parfumat-o” PERNICIOȘII cu kerosen și au facut-o submarin ?
    Cică de atunci, sutorile ei stau departe de Crimeea, măRog…😜
    (● RăuPorKKaK-UrKaK BuimaK-RăuPorKKaK ●)

  2. Slăbuț articol, sau mai precis neterminat, exemplele date sunt cele care au schimbat percepția folosirii dronelor adică genul acela de arme aeriene au fost relativ rapid anihilate, ele rămânând utile doar în fața unor adversari slabi fără antiaeriană adecvată(vezi cazul Armeniei) sau în cazul celor americane la lovituri „pe timp de pace” împotriva unor adversari (teroriști sau nu) ai lor. Ce vreau să spun că ele nu au nicio șansă în fața unei apărări aeriene solide. În schimb modul de a face război e schimbat de dronele ieftine FPV majoritatea drone civile adaptate, mici foarte ieftine , manevrate de o persoană cu echipamente simple care terorizează,(distrugerile fizice nu sunt mari dar psihologice da) și împiedică manevre, atacuri sau în multe cazuri apărări ascunse. Lîngă acestea se adaugă dronele Kamikaze, gen Lancet-ul și Scalpelul rusesc, IAI Harop israilene etc folosite la ținte blindate cu rază mai mare de acțiune coordonate prin alte mijloace inclusiv IA și supravegheate de alte drone gen Orlan 10 rusești sau altele . Apoi urmează dronele de anvergură cele mai cunoscute fiind Shahed131,varianta rusă Geran1) , Shahed 136 (geran2-rusă) reactive etc. Ele au fost dezvoltate puternic acum în războiul ruso-ucrainian datorită specificului războiului (război de uzură) și probabil nu ar fi așa de eficiente pe viitor în alte tipuri de războaie după găsirea modalităților de anihilare a lor. Ce dispare din războaiele viitorului între adversari apropiați ca putere (cel puțin la participanții care-și protejează trupele) sunt atacuri cu mase mari de manevră blindate, susținute de aviatie. Ele pot fi distruse sau împrăștiate de aceste drone completate de câmpurile de mine și armele antitanc individuale ieftine produse în număr mare.

  3. Păi , cît te costă o dronă și cît un f 35,. Plus chilotul, meintenanța și combustibilul, Iar efectul este cam același..

  4. Continuare-Sunt sigur că și vestul va trage concluziile de rigoare cum că armele sofisticate și scumpe , greu de produs nu au valoare într-o confruntare de proporțiile celei din Ucraina.(Nemții au învățat-o pe pielea lor în războiul doi mondial dar se pare că au uitat-o repede).

  5. Acum 20 de ani, cand spuneam pe forumul EvZ ca dronele pot fi o arma in razboaie, imbe_cilii ma scuipau si faceau mare haz de prostia mea…….[Rumburak-Leo dela Gheboaia]

  6. ,, Dar cauzele juste există cu adevărat în războaiele de astăzi?,,
    sigur ca DA ! dar aceste cauze ,,juste,, sunt numai ale yankeilor ! ceilalti sunt teroristi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

  7. Adevarul este ca cu cateva sute de drone lansate concomitent sprea un portavion de la cateva sute de km, drone ce zbora la rasul apei sau drone torpila orice portavion este scos din lupta. Apararea nu poate face fata ca sa le distruga pe toate.

  8. Iar noi continuam sa cumparam fierataniile second hand scumpe : F16

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.