Romgaz intră puternic în piața electricității

E oficial: România va avea o nouă centrală pe gaze

mintia

Studiul de fezabilitate pentru construcția unei noi unități de producție a energiei electrice pe gaze la Mintia, Hunedoara, a fost aprobat în Guvern, iar ANAF și-a dat acceptul pentru ca terenul necesar construcției să fie scos de sub sechestru(din pricina datoriilor societății Termocentrala Mintia, în insolvență), ceea ce înseamnă că proiectul este deja demarat, au spus surse guvernamentale, pentru Cotidianul. Centrala de la Mintia va fi un proiect derulat de Romgaz, care este aproape de finaliza unul similar la Iernut. Potrivit estimărilor actuale, în 2024, Mintia ar putea fi funcțională în 2024, presupunând că, la începutul anului viitor, va fi semnat contractul cu antreprenorul general. Adrian Volintiru, director Romgaz, spune că Mintia va fi “asemănător” cu Iernut. “Nu neapărat în oglindă, poate nu același furnizor de echipamente ori soluție tehnică, dar asemănător”, spune Volintiru. Aceasta ar însemna ca , la Hunedoara, să apară o nouă unitate electrică cu circa 400 de MW putere instalată, în cogenerare, care să funcționeze pe gaze. Romgaz are gaze, fiind cel mai mare producător local iar folosirea acestei resurse crește valoarea adăugată a materiei prime de 2 ori. În chimie, spre exemplu, valoarea adăugată este de 3,2 ori mai mare.
În prezent, există o centrală la Mintia, care funcționează cu cărbune, dar doar ocazional, fiind ineficientă. Fiind și în insolvență , de mai mulți ani, unitatea are probleme inclusiv cu asigurarea cu cărbune. În Strategia Energetică a României, este menționată construcția unei unități noi pe platforma Mintia, care să funcționeze cu gaze, ca urmare a necesității consumului intern de gaze, dar și pentru că este zona potrivită pentru a obține o echilibrare a Sistemului Energetic Național.

Către o folosire mai eficientă a gazului

În Caietul de Sarcini al licitației pentru efectuarea CF(care a fost câștigată de ISPE), se prevede ca centrala să funcționeze la un randament de minimum 55%. Valoarea investiției este de circa 300 milioane euro, din surse proprii. Cu Mintia și cu Iernut (finalizare 2020), Romgaz va deveni un actor major în piața de energie electrică din România. „Vom avea circa 7% cotă de piață și vom fi o companie energetică, per total, integrată. Avem nevoie de Mintia, pentru că este într-o zonă a României de unde se poate face reglajul Sistemului. Pentru noi este și o fereastră de oportunitate, pentru că am cheltui 3 MW de gaz pentru producerea a 2 MW de electricitate. La Iernutul vechi raportul era de 3:1“, spunea, anul trecut, Adrian Volintiru, directorul Romgaz. Potrivit acestuia, integrarea Romgaz ar putea merge și mai departe, către zona combinatelor chimice, producătorul de gaze din Mediaș având avantajul resursei, dar doar dacă studii temeinice de piață vor identifica oportunitatea. Ministrul Energiei, Anton Anton, a îndemnat producătorii de gaze, prezenți și viitori, să investească în combinate care să proceseze gaze, pentru a crește valoarea în economie a gazului.

De ce este importantă Mintia

Cel mai important lucru cu Mintia este poziţia ei strategică în cadrul Sistemului Energetic Naţional. În condiţiile în care doar 20% din capacităţile de producţie ale României se găsesc în partea de nord a ţării, dacă Mintia nu ar funcţiona, există posibilitatea de apariţie a unor circulaţii foarte mari de putere şi chiar suprasarcini pe axul 220 kV Urecheşti – Târgu Jiu Nord – Paroşeni – Baru Mare – Hăşdat. De aceea, Mintia, acum pe huilă, este încă ținută în viață și va fi convertită pe gaze pentru a nu mai interveni problemele de mediu ale Bruxelles-ului, care acum închide cărbunele peste tot în Europa. „Nefuncţionarea grupurilor aparţinând CEH (Mintia – n.r.) ar conduce la creşterea transferului de putere dinspre zona de sud a ţării către zona centrală şi mai departe către nordul şi vestul SEN, influenţând în mod negativ capacitatea transfrontalieră dinspre România spre Ungaria şi, în această situaţie, participarea României la piaţa cuplată pentru capacităţile transfrontaliere, organizată între România, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, în sensul în care valorile capacităţilor de transfer ale României în direcţia export vor scădea. Astfel, orice defect pe axa respectivă conduce la o scădere şi mai accentuată a capacităţii actuale de schimb transfrontalier“, se arată în legea prin care s-a decis, şi anul acesta, achiziţia de servicii de sistem de către Transelectrica de la CEH, o subvenție mascată care să țină în viață centrala. Odată ce Romgaz va opera Mintia, ar putea primi, pe termen lung, acest contract pentru furnizarea de servicii de sistem, energie care este cu mult mai scumpă decât cea uzuală. Încă o dată, un avantaj deloc de neglijat pentru compania din Mediaș
Termocentrala Mintia are acum o capacitate de 1285 MWh, în cinci grupuri. Funcţionează cu preponderenţă pe huilă, în secundar cu gaz metan, pentru aprinderea cazanelor şi menţinerea flăcării. Este una dintre cele mai poluante termocentrale din România, acesta putând fi şi motivul pentru care statul decide să comute producţia pe gaz, mai ales în contextul în care UE impune noi norme de mediu care sunt foarte restrictive cu energia din cărbune.
Romgaz este cea mai profitabilă companie a statului român, realizând anul trecut un profit net de 1,8 miliarde lei. De asemenea, este şi principalul producător de gaze din România, la egalitate cu Petrom. În prezent, compania din Mediaş derulează construcţia termocentralei pe gaze la Iernut pe „scheletul“ celei vechi, deţinută tot de Romgaz. Vor fi patru grupuri noi, turbinele sunt de la GE, totalizând 430 MW şi 290 milioane euro.
După Revoluție, investiții noi în centrale de capacitate mare, în ciclu combinate, au făcut doar Petrom și Romgaz. Dacă Romgaz lucrează la Iernut, Petrom are, de mai mulți ani, în operare centrala Brazi, cu o capacitate de 860 MW, care a costat aproape 550 milioane euro
Producția locală de gaz este de circa 11 miliarde metri cubi. Din import, se mai aduc circa 1,3 miliarde metri cubi. Dacă va începe extracția gazelor din Marea Neagră, estimările sunt că 6 miliarde metri cubi se vor adăuga producției actuale, începând cu 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Intrebare: viitoarea centrala va produce in cogenerare. Ce cogenereaza, si pentru cine, in afara de electricitate?

  2. @Malagambista:Mintia tine pe caldura Deva!Rostul acestei noi centrale este sa scada pretul en electrice produsa de Mintia,centrala de sistem integral neprofitabila,carbunele brun pe care produce en.electrica e foarte scump!Poate noua centrala e o solutie de eficientizare..

  3. Nu stiu ce sa cred . Daca producem energie electrica pe carbune romanesc , avem o productie nerentabila ; daca producem aceiasi energie pe gaze din import, productia este rentabila .Eu zic ca nu este bine sa se renunte la productia de electricitate utilizand carbune romanesc ! Pai , in lume nu se mai produce energie electrica din carbuni inferiori ? Aia cum fac ca sa fie rentabili ? Probabil ca au randamente mai mari , folosesc mai eficient carbunele si au termocentrale moderne . Altii pot , noi nu ! Si nu uitati , ca pretul gazelor naturale este in crestere , iar furnizorul extern , poate umbla oricand la robinet . Cel mai bine este sa ne bazam pe resursele interne , asa cum sunt si cate sunt, nu sa stam la mana altora ! Ma rog , poate nu am dreptate !

  4. @Didos:Romania a facut o greseala istorica in anul 2000 cand a divizat Regia de Producere Electricitate in companii pe resursa ,pentru ca concurenta pe resursa este imposibila!Romania ar fi meritat o soarta mai buna ,3-4 companii pe mixt energetic care sa se concureze pe cativa lei,nu pe sute de lei diferenta costuri,ca acum

  5. Romgaz extrage gaz din Romania. O electrocentrala pe carbune este mult mai poluanta decat pe gaz metan, iar una veche are randament scazut, se defecteaza de fapt se spune ca functioneaza sporadic…daca nu ai fi lipsit la scoala ai fi aflat ca o economie se dezvolta daca valorifica superior resursele in industrie numai tarile slab dezvoltate vind altora resursele ca materie prima, iti place starea de tara dependeta de importuri, pt ca vine momentul cand consumul de energie electrica va depasi productia, o CET de 400 MW este putin, pe vremea lui Ceausescu s-au construit CET-uri de 600 MW, dar poate ca au in plan si alte unitati, ceea ce ar fi un lucru pozitiv…

  6. @Didos
    Ai dreptate,insa intr-o colonie prioritatile sunt
    stabilite de altii.Am ajuns sclavi moderni in propria
    tara si-n extern !

  7. @Megawati : imi pare rau, nu mi-ai raspuns la intrebare. Cogenerare!!!!Si te mai referi si la poluanta centrala clasica. Stii ca-n VEST exista filtre, mai numite si „spalarea gazelor arse”(ca procedeu)? Si merge teribil de bine. Intreaba-i pe nemti. Chestia cu poluarea este la misto. Nu mai costruieste nimeni grupuri mai mari 400 MW, decat pentru cele nucleare. Numa prostul ala de „impuscat” ne-a obligat s-o facem. Azi???? Cat timp s-au respectat parametrii de functionare, totul a mers bine timp de mai bine 40 de ani. De cel putin 20, din timpul lu’ barbuta nato-istul, s-a vrut distrugerea exploatarilor miniere. Toate motivele au fost bune, inclusiv asta cu poluarea. Costurile de care vorbesti sunt datorate functionarii centralelor sub capacitatea proiectata, din cauza distrugerii consumatorilor, industriei, pentru care ele au fost proiectate. Se mai zice in jargon ca cel mai condensator (de la condensare), si cel mai eficient (rentabil financiar), este procesul industrial. Daca nu mai este industrie, cum sa fie rentabil. Raul cauta-l in alta parte, nu in poluare. Prin mentinerea industriei si echiparea cu „spalatoare de gaze”, toata lumea ar fi dus-o normal.

  8. faceți ! numai faceți ceva, că de 30 ani nu mai faceți nimic…

  9. Deci grupul pe gaz și în final puterea instalată la Mintia va fi o treime din puterea instalată și care a funcționat pe cărbune? Bravo! Totuși termocentralele pe cărbune funcționezăc în forță la alții, și asta se vede multele turnuri de răcire din care se ridică abur și la baza cărora apa cade cascadă. Numai noi sutem cu randament prost și poluăm? Germania din ce-și va produce enrgia electrică dacă-și închide centralele nucleare cum a promis cancelara Merkel, dacă nu pe cărbune?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.