Echipa lui Biden – al 2-lea guvern Obama

În condițiile în care Donald Trump a recunoscut cu jumătate de gură că a fost învins în alegeri, Joe Biden, cel ce-i va lua locul la Casa Albă pe 20 ianuarie, își desemnează membrii echipei cu care vrea să conducă SUA în următorii patru ani. Surprinzător sau nu, dar ei sunt figuri arhicunoscute din timpul Administrației democrate a lui Obama, în care Biden a fost vicepreședinte timp de opt ani. De aici și subtitlul pe care l-am preluat din amplul documentar în care agenția France Presse îi prezintă, ea arătând că este vorba de „foști de-ai lui Obama, obișnuiți ai puterii”. În al doilea rând, deși este știut că marea presă de peste Ocean, care, de la bun început, i-a fost potrivnică lui Trump, de regulă sucește pe toate părțile protagoniștii unei noi Administrații, acum dă dovadă de o deloc surprinzătoare liniște.

La urma urmei ce ar putea spune atâta vreme cât, după cele două mandate ale guvernării Obama, tot ea a vorbit de o „stagnare politică internă și de o lâncezeala pe plan extern”, domeniu coordonat atunci de vicepreședintele Joe Biden. De altfel, făcând o paranteză, mi se pare straniu ca, după convorbirile telefonice în care a primit protocolarele felicitări după alegerea sa, dar și de prim contact pe care le-a avut cu mulți lideri ai lumii, de la statul major al lui Biden să se comunice triumfător că aceștia au jubilat în fața perspectivei ca SUA să-și… reafirme rolul de lider mondial !

Dar să ne întoarcem de unde am plecat: „președintele ales Biden a rechemat cadre ale Administrației Obama, ca dovadă a revenirii în afaceri a funcționarilor de carieră, el ținându-și și promisiunea sa de a avea un guvern deschis femeilor și minorităților, chiar dacă bilanțul unora dintre candidați provoacă scrâșnete din dinți democraților progresiști”, nota France Presse, adăugând că „mulți membri ai cabinetului Biden sunt apropiați ai ex-vicepreședintelui și foste cadre ale Administrației Obama”.

Din această perspectivă cel mai elocvent exemplu mi se pare cel al lui Antony Blinken, propus secretar al Departamentului de Stat. Dacă presa franceză jubilează consemnând știrea și-l consideră un „francofon și francofil”, ziarele americane reamintesc că este vorba de un consilier vechi al președintelui ales și că, timp de doi ani, a fost adjunctul secretarului de Stat în mandatele lui Obama. El a fost membru al Consiliului Securității Naționale pe timpul lui Bill Clinton și apoi al lui Obama, lucrând cu Biden pentru influenta Comisie de Afaceri Externe a Senatului. Și-a petrecut adolescența în Franța, unde a ajuns pe când avea 9 ani împreună cu mama sa, Judith, și al doilea ei soț, Samuel Pisar, de origine poloneză, unul dintre cei mai mici copii salvați dintr-un lagăr nazist al morții, care ulterior a ajuns avocat cu o carieră prestigioasă, el ocupându-se de relațiile dintre Vest și URSS în vremea „Războiului Rece”.

Mama lui devenise șefă a Centrului american din Paris, instituție cultural-artistică, așa că el a urmat școala Jeannine Manuel, un reputat centru de renume internațional. Totul se petrecea în anii 1970, perioada războiului din Vietnam, care a provocat acele uriașe demonstrații împotriva SUA atât în Europa, inclusiv în Franța, dar și pe teritoriul american. Ca urmare, „Tony, ca american, foarte atașat de valorile și identitatea țări sale, care trăia într-o țară străină, a fost obligat să vadă lumea din această perspectivă într-o perioadă în care SUA nu erau foarte populare”, povestește prietenul său din acele vremuri Robert Malley, președinte al Internațional Crisis Group.

După ce și-a terminat studiile la Paris, Blinkin a revenit acasă, urmând cursuri de drept la Universitatea Harvard și la Columbia, după care a făcut carieră juridică apoi politică. Ziarul „Le Parisien” scrie că, în anii 1990, el a lucrat în Administrația Clinton, de unde s-a alăturat lui Joe Biden în Comisia de Afaceri Externe a Senatului, fiind consilier pe probleme internaționale. L-a urmat pe Biden când acesta a devenit vicepreședinte și a intrat în grupul președintelui Obama, care, la 7 noiembrie 2014, i-a numit pe John Kerry secretar de Stat, iar pe Blinkin adjunctul lui.

Surse de presă relevă că, în această calitate, s-a pronunțat îndeosebi în favoarea intervențiilor militare americane în numele drepturilor omului, declarând că „superputerilie nu blufează” (!?) când a venit vorba de dosarul sirian, în care Obama a optat pentru o „implicare limitată” a SUA, mai exact nu a dorit o intervenție militară directă, ceea ce lui Blinkin i-a provocat „o anume amărăciune”. „Este un lucru pe care nu-l voi uita niciodată”, declara el în mai la canalul CBS, evocând „oribila tragedie umană” din Siria.

Legat de acest subiect el are o vizine critică asupra instanțelor internaționale, dar fără a pune în cauză marile sale opțiuni belicoase.„Din nefericire, Consilul de Securitate al ONU funcționează foarte rău în cazul marilor dosare, unde puterile sunt divizate. Din cauza aceasta, din ce în ce mai multe țări acționează unilateral”, declara el. De asemenea, a luat apărarea Arabiei Saudite la începutul intervenției militare a acesteia împotriva rebelilor Huthi din Yemen.

Cum era de așteptat, este un apărător al bilanțului internațional al Administrației Obama : „Când se are în vedere politica externă a lui Obama, fie că e vorba de Tratatul de la Paris asupra climatului, acordul cu Iranul și acordul comercial cu Asia este un bilanț foarte bun, pe care, din nefericire, Trump nu l-a acceptat”, spunea Blinkin la France Inter.

El crede că leadership-ul american este „fundamental”. „Fie Statele Unite joacă rolul pe care l-au jucat de 75 de ani, ca una dintre țările care animă construcția instituțiilor, crearea de norme și de reguli ce guvernează relațiile dintre state, fie dacă nu suntem noi, va fi altcineva. Dar așa ceva nu va fi de natură să promoveze interesele și valorile noastre”, declara Blinkin la Europe 1 în timpul campaniei prezidențiale.„Fie nimeni nu o va face, iar asta va crea un vid. Problemele vor fi mai multe decât soluțiile. Deci leadership-ul american este ceva fundamental”, arăta tot el.

Ca o simplă impresie, cunoscându-i mai multe declarații încă din vremea când era nr. 2 în Departamentul de Stat, am mai mult decât impresia că el se înscrie pe linia dură, radicală, promovată de Madelaine Albright, prima femeie care a ajuns, în 1997, secretar de Stat, pe timpul mandatului democratului Clinton. Cândva, funcția de secretar se Stat era considerată o trambulină către președinție, șase foști deținători ai acesteia ajungând șefi ai Casei Albe, în vreme ce trei au ratat accederea la funcția supremă, trei au devenit secretari de Stat după ce au ratat alegerile prezidențiale, iar trei au preluat acest post după ce le-au eșuat candidaturile la președinție. În fine, Madelaine Albright a deschis pârtia femeilor spre această funcție, fiind urmată de Condoleezza Rice și Hillary Clinton.

Am insistat asupra viitorului deținător al acestui post, dat fiind că el este unul „cheie” în orice administrația americană. Între foștii colaboratorii apropiați ai lui Biden pe când era vicepreședinte se află și Jake Sullivan, pe care l-a numit acum consilier pentru securitate națională. El a fost în Departamentul de Stat pe timpul când era condus de Hillary Clinton, lucrând apoi în campaniile electorale ale lui Obama și madam Cliton. A fost membru al echipei senatoarei democrate de Minnesota, Amy Klobucher, a colaborat la prestigiosul cabinet de avocați Faegr&Bensob și a lucrat pentru Fundația Carnegie pentru Pace Internațională din Washington.

Printre numele „grele” readuse în prim plan de noul președinte se află și John Kerry, fost secretar de Stat pe timpul celui de al doilea mandat al lui Obama (2013-2017), un politician influent între democrați. De altfel, el a candidat la prezidențialele din 2004, când a fost creditat cu mari șanse de succes, fiind învins în final de republicanul George W. Bush. În vârstă de 76 de ani, acest veteran al războiului din Vietnam a fost senator timp de 30 de ani, lui încredințându-i-se importante misiuni diplomatice, precum cea în domeniul climatului, problemă pe care o știe foarte bine, fiind unul dintre cei care au negociat Acordul de la Paris, din 2015. Deși primele informații privind numirea sa în echipa Biden nu spun ce funcție va ocupa, e de presupus că i se vor atribui tot misiuni diplomatice de anvergură.

De notat că Biden l-a nominalizat și pe Alejandro Mayorkas, care va fi primul hispanic ce va conduce Securitatea Internă. Are 61 de ani și s-a născut la Havana, în Cuba condusă pe atunci de Fidel Castro, iar acum ar urma să răspundă de acest minister ce va superviza îndeosebi problemele imigrației.

Și el a lucrat în Administrația Obama, ca și Avril Haines, 51 de ani, care va conduce conglomeratul numit Serviciile de informații, creat în 2002 pentru a coordona diferitele agenții federale din acest domeniu și care a fost condus până acum doar de bărbați. A lucrat în CIA și i se spune „regina dronelor” pentru că „a contribuit la realizarea politicii dronelor a lui Obama, care a ucis civili în lume”.

Janet Yellen, prima femeie care a condus Banca Centrală a SUA, va deveni, la 74 de ani, prima femeie secretar al Finanțelor. Michele Flournoy ar putea fi prima femeie care va deveni ministru al Apărării. Este expertă în probleme de apărare, foarte respectată în Pentagon, unde, în timpul Administrației Obama, era nr 3.

Potrivit agenției Reuters, Biden intenționează să-l numească pe Tom Donillon, dipomat și consilier pentru securitate națională al fostului președinte Obama, în postul de director al CIA. Despre această posibilitate scrisese încă de miercuri cunoscutul site Politico, postul respectiv fiind unul dintre „cele mai sensibile” după ce președintele învins Trump și-a exprimat răspicat neîncrederea în CIA, acuzând-o că urzește un complot prin care-i șubrezește președinția.

Se mai spune că Biden studiază posibilitatea de a-l numi pe Michael Morell, care a fost director adjunct al CIA și director interimar al Agenției în două rânduri, tot pe timpul lui Obama. Ca vicepreședinte, Biden a colaborat strâns cu Donillon și, rspectiv, Michael Morell. În fine, afro-americana Linda Thomas-Greenfield, 68 de ani, diplomată de carieră, fostă secretar adjunct de Stat pentru Africa, va deveni ambasadoare la ONU.

Potrivit unor relatări de presă, în aceste numiri, președintele ales a mizat pe contingentul democraților centriști, dintre care unii au fost deja criticați de aripa de stânga a partidului. Între ei se află Antony Blinkin, pentru pledoaria sa pentru o intervenție militară a lui Obama în Siria, în vreme ce Michele Flournoy este suspectată de legături cu firme care lucrează în sectorul apărării prin mijlocirea unei societăți de consiliere co-fondată împreună cu… Blinkin. La rândul ei, Avril Haines este luată în vizor de organizația pacifistă Codepink pentru povestea cu dronele și victimele civile ale acestora.

Unii analiști opinează că, prin numirea unor moderați în aceste funcții, Joe Biden încearcă să evite problemele ce s-ar putea ivi în momentul confirmării lor în Senat, dat fiind că republicanii și-ar putea păstra majoritatea dacă, la începutul lunii ianuarie, când au loc alegeri pentru ocuparea celor două locuri vacante, vor reuși să le câștige tot ei. Pe urmă, nu este exclus ca, din dorința de a păstra unitatea națiunii americane, același Biden să numească într-un post important un membru al republicanilor.

Oricum, revenind la ideea de la care am început, impresia după ce vedem lista celor desemnați deja de președintele ales este una clară de „deja vu”, situație care, dacă s-ar fi consemnat în cazul lui Trump, el era tăvălit zile la rând prin toate noroaiele.

Dumitru Constatin

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Dumitru Constantin 678 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Perfect!
    Abia astept ca ei sunt cu protectia mediului si cu multe alte lucruri cu adevarat importante pentru evolutia planetei! Super importante tematici au ei in abordarea de zi cu zi chiar isi fac datoria fata de rasa umana sa nu devina extincta! Sunt NET SUPERIORI prin valori ca pacifism sau grija pentru natura!

  2. În spatele oricărui guvern stau interesele economice oricăt de bogați sunt competitorii/președinții !

  3. ne ia dracu pe toti, saracie lucie dupa care vine al treilea razboi mondial

  4. Ce Putin să n-aiba urmaș… rușine America,ati ales un pardon,reales la al paisprezecelea congres un negru…mumia e de formă ,nu moare se transformă…

  5. O chestie care poate nu surprinde,.Hussein barack este in spatele organizației BLM,. Deci, ce pui mei mai vrei,.

  6. Acum,ca Marioneta Rusiei a fost invinsa,SUA trebuie sa isi reia locul in lume!

  7. Vin ai nostri,pleaca ai nostri.Tineti-va bine ba formatorilor de opinie si grup compact de comentatori!

  8. Ehei dragii mosului, Guv. Base v2.0 vine si el ,cu sania mea, pâ care scrie PâNăLăul Mău.

    Vom subDezvolta Romănia.Dotarea obligatorie, păntru tat romanul, va fi: sapa de lemn, carul cu doi boi, tricoul galbien si opincile din piele de porc din UE.Tătul ECO-green va fi.

  9. Nu degeaba s-a aliat Bidonul cu chinezii, fura voturi mai abitir ca Stalin(tot comunist si el). Au furat dar au si numarat. Soros cheltuie munti de bani ca sa tina presa si judecatorii scandalul sub pres.

  10. habar nu aveti ce se va intimpla, ascultati de media mincinosa din Vestul ala prefacyut cu demokratia si liberalismul. tot Trump va ramine presedinte USA veti vedea. sa stiti ca Trump nu este o marioneta gen iohannis sau basescu sau alti nesimtiti care s-au trezit pusi presedinti. programul de impingere a lui biden spre presedentie e identic cu programul electoral al liberalilor din Romania, deci cineva ii manevreaza cu telecomanda.

  11. Biografia lui Blinkin se suprapune cu a tuturor cominternistilor legendati direct sau in tranzit prin Franta si Germania in SUA unde au fost asistati sa avanseze in functii cheie, in mod invariabil cu directionare pe politica externa, in speta pe relatia URSS, recte Uniunea Sovietelor de Capitalisti KGB. Numai jagardelele SPP-iste au tupeul nerusinat sa rastoarne realitatea relatiei Clinton-Bush-Obama cu Rusia, direct si prin interpusi legendati, punand-o in seama lui Trump…Rolul
    de jandarm mondial a fost conferit prin astfel de specimene legendate la Casa Alba de catre COMINTERN pentru canalizarea
    urii catre cea mai puternica democratie si cea mai tehnologizata societate capitalista…Globalism marxist si invrajbire
    a marilor puteri pt intretinerea focarelor de conflicte si justificarea inarmarilor masive in detrimentul investitiilor
    dezvoltarii, pentru saracirea cetatenilor Planetei…

  12. Al treilea, nu al doilea, @Dumitru Constantin. Numai ca n-o sa se-ntâmple. Obama-Robinette îsi imagineaza un al treilea mandat. Scârbos. Tâlharire prin „vot”. „Democratie” ordinara. Doi criminali. N-o sa se-ntâmple, @Dumitru Constantin. Fraudele si abuzurile din alegeri, prea mari, incriminate penal, pentru ca autorii sa scape nepedepsiti. Prea mari. 1. faptul de-a fi acoperit ferestrele si interzis observatorilor Partidului Republican accesul în salile de vot. 2. Pennsylvania, cu, în afara alegatorilor-fantoma (neidentificati), Obama (fiindca el e tartorul) îsi instiga ILEGAL Democratii sa „certifice” alegerile, când certificarea-i de competenta unui judecator, judecator care NU le certifica = deja doua state pierdute = 40 de Mari Electori, cel putin, de catre Robinette, care pierde si-alegerile. Daca n-o ajunge si la-nchisoare. Doi criminali împotriva umanitatii, @Dumitru Constantin: genocide si leagane ale umanitatii distruse, asta-i bilantul indivizilor: Yugoslavia, Irak, Libia, Siria, Ucraina.

  13. Cele 50 de state ale continentului Americaan vor avea mult de suferit cu Administratia bideu urmasa lui obama.O fi fost TRump cum a fost dar acum urmeaza bideul care are experienta in acumularea de dolari ,il are si pe fiul sau alaturi.

  14. voi strainii credeti ca totul e de cumparat si totul are un pret. Ca ne-a dat europa ne-a facut…etc
    Banii sunt tot din banii Romaniei care nici macar nu si-a luat inapoi ce a dat la fondul comun pentru ca nu a facut programe. Dar de ce trebuie sa dam bani la europa ca sa-i luom inapoi cu tzaraita si cu conditii puse de civilizatia prostitutiei sclaviei si drrogatilor.????

  15. „În condițiile în care Donald Trump a recunoscut cu jumătate de gură că a fost învins în alegeri, Joe Biden, cel ce-i va lua locul la Casa Albă pe 20 ianuarie, își desemnează membrii echipei cu care vrea să conducă SUA în următorii patru ani.” Presedintele in exercitiu care a invins in alegeri DONALD TRUMP, NU A „RECUNOSCUT CA A FOST INVINS IN ALEGRI”! DE UNDE ATISCOS FUMIGENA ASTA? PRESEDINTELE TRUMP A DAT ACCES UNOR PROCEDURI PRELIMINAREA PENTRU O EVENTULA TRANZITIE. Insa ce sa vezi? A mai castigat intre timp niste state! Lupta se da instanta! PRESEDINTELE TRUMP SE PARE CA A FOST VOTATA INCLUSIV DE DEMOCRATI IN SU! PENTRU CA PANA SI EI AU VAZUT PERICOLUL TRANSFORMARII SUA IN NOUA CHINA. DACA SUNTETI JURNALISTI SI NU VANDUTI CUTATI SI SPUNETI ADEVARUL!

  16. @marin: CORECT ! Nu numai ca Trump nu si-a recunoscut înfrângerea, dar e si viitorul Presedinte al SUA. Povestea cu „Biden”, „recunoasterile”, etc.= pentru senili, bolnavi de Alzheimer si corupti pâna la os ca el, adica pentru ziaristi, nu pentru lumea normala. Da, stiu ca pentru Trump au votat si Democrati, si-au votat si Latino. N-a mai „câstigat niste state”: le si câstigase, numai ca alegerilor li se suprapusesera manipulatorii, fraudele, în Pennsylvania, din cauza asta, ANULÂNDU-SE. „Procedura”, inclusiv, de „certificare” de catre DEMOCRATI, la instigarea lui Obama, a rezultatelor voturilor din stat fiind ILEGALA (JUDECATORUL, SINGURUL ABILITAT, DIMPOTRIVA, a REFUZAT RESPECTIVUL LUCRU, cu rezultatul EXCLUDERII PENNSYLVANIEI DIN PROCESUL DE VOT. (= 20 de Mari Electori de scazut din „bilantul” lui Robinette). LA fel si-n MICHIGAN. Si-n GEORGIA, unde, în cele din urma, Republicaniii si-au venin fire si s-au UNIT, în obtinerea, în final, a VICTORIEI în stat (16 Mari Electori pentru TRUMP). @marin : nu uita, însa, c-ai de-a face cu ziaristi români fanarioti, la fel oamenilor politici de-aproape-ntotdeauna din tara, care, actualmente, copiaza cu rea-vointa fake articole ale marilor manipulatori din fake agentii de presa main-stream (între care, Associated Press). Criminalul de Robinette : face ce-a facut toata viata : minte, fura, si omoara. „Cabinet de ministri din umbra”(shadow cabinet), care-asa o sa ramâna si-n urmatorii 4 ani. Umbre = virtuali, inexistenti, morti fara glorie. La fel lui Obama, Marele Manipulator. Hitler 2.

  17. Daca din nefericire se va intampla sa fie, ar fi al treilea guvern Obama, nu al doilea. Obama a avut deja doua guverne. Acest prezumtiv al treilea guvern ar fi condus de un impostor, ar fi un caz de substituire de persoana in functia suprema. Ar trebui ca SUA sa mai introduca un amendament la Constitutie, ca in caz de indisponibilitate permanenta sau de deces al presedintelui in functie sa se faca noi alegeri iar vice presedintele sa devina doar interimar pana la alegerea noului presedinte. S-ar evita astfel jocuri politice murdare si diabolice chiar, precum acesta pe care-l incearca acum Obama prin desemnarea unei marionete senile la presedintie, pentru ca el sau alte persoane fara legitimitate sa conduca de facto si sa dispuna din umbra, foarte important aspect, de acces la butonul nuclear.

  18. @Mama Morton : Obama si clica = politica ÎMPOTRIVA EUROPEI. Asa-zisele „organisme comunitare”, Comisia si Parlamentul, înfiintate de americani (fiindca ei înfiinteaza Comisia Europeana, sub forma „Pietei Comune”, si-i si numesc primii sefi, între care nazisti, dupa un stagiu la „Nufarul” din SUA), fiind, cu toatele, anti-europene. Pentru prostimea de rând, care sa nu fie-atenta la ce se-ntâmpla, iar o sa-nceapa circul „Rusia”, mai ales ca UE + Rusia (adica ce-si dorea de Gaulle, „Europa, de la Altantic, la Ural”), UE + Rusia = cea mai mare putere economica si piata de desfacere mondiala. Facându-le umbra „intereselor” SUA. Asa ca, echipament militar + trupe de ocupatie americane-n UE, cu care s-„apere” camarila de la Bruxelles, dar si camarile interne, tradatoare ale propriilor popoare. Chinezii, care au, pe de-o parte, societati comerciale cu americanii, si, pe de alta, detin 2 trilioane din datoriile SUA, stiu si or sa se apere; europenii, însa, dupa industrie, îsi vor oferi-n continuare si bogatiile naturale spolierii de catre SUA. Daca Germania nu cedeaza si-n privinta North Stream, aproape gata, si care i-ar asigura ei, în primul rând, si Europei, gaz de buna calitate si IEFTIN, nu LICHEFIAT, PERICULOS si COSTISITOR, american. ps, @Mama Morton : tu crezi ca Robinette a fost cu adevarat votat de americani? eu nu cred ca tipii sa fi fost în asemenea hal de dobitocie. Partizanii Democrati închizând ochii, complici la frauda, chiar daca, de fapt, ei însisi nu l-au votat de Robinette. Nu-mi vine sa cred ca tipii, cu BUNA STIINTA, si-ar fi dat sufletul unui diavol ascuns dup-o perdea. Ca si-or fi spus ca „pentru Casa Alb-o fi bun si-un Alzheimer”, pe post de „excelenta americana”. Voturile Robinette-ului fiind, în realitate Opera altcuiva, de … Sus, a unui fel de … „Sf. Duh”.

  19. Trump n-a facut nimic bun pt Romania si nici Biden nu v-a face. Pe romani nu-i duce capul sa inteleaga ca americanii apara interesele americane si germanii interesele germane. Si ca dorinta noastra de a gasi un sef sa-l admiram si pupam in fund e cea mai proasta solutie. Am putea invata de la unguri si polonezi dar suntem prea prosti.

  20. „Statul securist al…Colhozului Bolsevic european”,tocmai cand eram pe punctul sa trec peste contradictia „stat securist”
    in „UE”(daca era Uniune Europeana si nu COLHOZ BOLSEVIC, atunci, flacau, nu avea ce cauta un stat securist la sanul ei)!
    Flacau, pt Colhoz Romania nu e suficient de bolsevica/securista si de aceea e blagoslovita de peste 13 ani cu MCV si alte
    imixtiuni ordinare in politica si justitia romana. Constat cu tristete ca esti dominat de un haos ideatic daca dupa tot ce se intampla in SUA si in Germania pierderile economice uriase, afluxul monstruos de refugiati produsi de Rasputin in Siria
    si dirijati de moanstra rasputinista ENGIE catre intregul Colhoz Bolsevic european, majoritatea catre Germania, mai poti sustine ineptia cu „americanii si germanii apara interesele americane si germane”.ENGIE e dusmanul principal al tarii unde
    a fost legendata de Comintern si e tinuta fortat de o vesnicie la putere prin FRAUDE electorale ca si in tara pupilului ei
    Yoha Secu-iul, de aceea nu reprezinta poporul. Iar Trump e suntat de patru ani de toate institutiile bolsevizate care nu
    reprezinta poporul american. Pacat ca nu ai retinut nimic din ce scriu aici de ani de zile, in afara de „statul securist”!

  21. @Statul securist al UE : ba da, Trump a facut ceva bun pentru România, si-anume ca n-a alimentat razboiul civil si resuscitarea neo-nazismului în Ucraina, la granita cu România. Fata de Obama-Robinette. România n-a mai fost, sub Trump, pe linia nici unui front. Asta a facut. Merita, cu alte cuvinte, fata de Obama, Premiul Nobel pentru Pace.

  22. „Statul securist…”, poti sa-mi zici ce interese apara Bideu in Polonia, Ucraina, China, Rusia si Romania? „Macrosoft” si „EADS” servesc interese americane respectiv franco-germane? Infractoarea Internationala KoeveSSy a inchis dosarele respective din iubire fata de americani, francezi si germani? Sau ale miliardarilor ROSII actionari principali? Acesti miliardari cominternisti platesc taxe statelor, respectiv popoarelor lor? Si am uitat „Bechtel”-ul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.