Elevii se plâng de proiectul Legilor Învățământului

Mai multe asociații de elevi critică proiectul noilor Legi ale Învățământului despre care spun că sunt „Legile distrugerii învățământului“ și consideră că sunt „într-o stare mai proastă decât forma inițială!“. În consecință solicită ferm modificarea ei.

Într-o luare de poziție trimisă cotidianul.ro, reprezentanții elevilor scriu:

„Vineri, 13 ianuarie 2023, stiripesurse.ro a publicat un document pe surse ce prezintă forma consolidată a noilor legi ale învățământului preuniversitar. Proiectele publicate sunt într-un stadiu cel puțin la fel de dezastruos ca forma lor inițială, având multiple măsuri care vin complet în detrimentul elevilor.

La nivelul reglementării transportului elevilor, pare că autorii legilor au decis să arunce niște termeni pe care nu îi înțeleg pe deplin în lege. Astfel, se discută despre decont, despre contracte, despre licențe, și mai apoi despre curse regulate. De la un articol la altul, se vine cu o contradicție nouă, legea fiind alambicată și generând confuzii mai mari decât orice altă lege de până acum în acest domeniu.

Bursele elevilor sunt suprareglementate într-un mod inoportun, fiind introduse criterii pentru acordarea lor la nivelul legii. Mai mult, în ciuda suprareglementării, sursa de finanțare și modul de asigurare al burselor concret, precum și rolul pe care autoritățile locale îl vor avea în acest mecanism.

Similar anunțurilor făcute pe surse în cursul săptămânii, Ministerul Educației propune introducerea unui examen de admitere la licee care să poată fi organizat de orice liceu, nu doar de colegiile nationale. Subiectele sunt realizate tot la nivel național, deci practic se dorește o dublare a examenului de Evaluare Națională. Ne poziționăm ferm împotriva acestei măsuri, având în vedere că nu există niciun argument sau o analiză din care să putem deduce faptul că Evaluarea Națională la acest moment nu este suficientă și că dublarea ei va ajuta elevii. Ba mai mult, studiile și recomandările internaționale din domeniul educației sugerează faptul că examenele cu miză mare nu ar trebui susținute la o vârstă atât de mică.

Nu în ultimul rând, apreciem faptul că proiectul dorește suprimarea mișcării de reprezentare a elevilor și a consultării reale cu beneficiarii educației. La nivelul proiectului, toate articolele preluate din Legea nr. 1/2011 unde era reglementată consultarea cu asociațiile elevilor au fost modificate. Până și în elaborarea Statutului Elevilor, document care vizează în mod direct beneficiarii, a fost înlăturată obligativitatea consultării acestora.

Solicităm ferm Ministerului Educației și Guvernului României să nu transmită către Parlament proiectul în forma actuală, și să modifice toate problemele semnalate!“

  Luarea de poziție este semnată de  Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Timiș (AETm), și Asociația Elevilor din Bacău (AEBc). 

sursa foto FB 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. ,, Liceu ,cimitir al tineretii mele,
    Pedanti profesori si examene grele !,,
    dixit Lucian Blaga ,cel mai mare filozof roman,dak ati auzit de el ,dragi elevi !
    Asa se cern valorile ! Cu severitate,corectitudine si disciplina !
    Dak vrei ,,tampiti pe banda rulanta ,,vorba lui Base ,pune-i pe profi la cheremul elevilor,parintii repetenti in scoala sa-i spurce pe profi pentru orice marsavie a odraslelor lor,orice prof sa fie linsat mediatic ,elevii sa stea la scoala cu iphone pe banca ,iar profii sa-i roage frumos dak au chef sa participe la lectie !
    Dak scoala nu este scoala ,proful nu este respectat ,succesul este garantat !Sunteti viitori capsunari !
    Asa se intelege democratia in Romania !Blaga nu ar fi ajuns la valoarea mondial recunoscuta ,dak ar fi avut iphone !
    Ce-ar fi dak si-n armata regulile le-ar stabili soldatii ????

  2. Lipsesc,in mod neasteptat, reprezentantii asociatiilor de elevi din Vascauti ! Baietii aia de carciumar, sa traiti !

  3. Daca nu era important ca invatamantu sa fie de stat (pentru indoctrinarea completa), nu l-as fi trecut in manifest.

  4. Elevii se plang?E grav..sa nu se mai ducă la scoală de stat in semn de protest, ca e moca, pot merge la particulari,care le deschid orizontul si le iau si banii

  5. Pe elevi i-a bagat in sperieti problema examenelor de admitere la liceu si facultate, fara a se mai tine seama de mediile obtinute in anii de scoala. Care medii sunt cam in general f subiective, pt ca fiind fata sau baiatul lu’ mama si lu’ tata, primesti notele cum primesc contractele dedicate aia din constructii si drumuri.
    Daca s-ar putea face scoala fara sa inveti nimic, ar fi solutia optima ptr elevii Epocii de Aur Capitaliste……[Rumburak]

  6. Da nu mai bine să vă dea boul de Bode doctorate la fiecare încă din grădiniță ?…
    Ce să mai învățați oricum sunteți niște cretini!…exact cum sunt și părinții voștri, tatuați, belciugați,inelați,brăboși,drogați,analfabeți …
    A

  7. Domnu’Guță,nu Blaga a scris acele versuri…e drept și numele autorului versurilor citate începe tot cu B…

  8. Elevii se plâng de orice. Se plang ca trebuie sa învețe, sa dădea examene, sa-i respecte pe profesori, sa gândească, sa memoreze, sa aibă bun simt, sa aiva respect fata de trecut, sa asculte, sa fie conștiincioși, consecvenți, sa aiva cultul muncii. În general se scot pe banda plângăcioși, cacaciosi și analfabeti funcțional. Cineva a întrebat o vanzatoare dacă boxa e stereo și ea i-a răspuns ca e Sony. Prea multe drepturi și prea putine obligații. Despre unii părinți, ce sa mai zicem? Leit copiii pe care-i, chipurile, ii educa.

  9. @Guță Popindau: ai perfecta dreptate! Nu numai ca nu invata, dar isi fac un titlu de glorie din asta. Iar parintii lor nu doresc pentru ei decat sa parvina, nu sa se dezvolte. Si nici nu au exemple la care sa se raporteze, cand vad tot felul de ” valori ” devenite vedete din nimic. Cu niste ani in urma, aparuse un ” inventator „, invitat de televiziuni sa povesteasca despre el. La intrebarea ” care e ultima carte pe care ati citit-o „, a raspuns ca el e ocupat cu inventiile si n-are timp sa citeasca. Nu s-a mai auzit de el. Poate nu ma mai cenzurati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.