Emanciparea României, de Andrei Marga, în librării

În ultimele săptămâni, a intrat în librării volumul profesorului Andrei Marga, Emanciparea României (Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2023, 270 p.), în care autorul examinează situația și perspectivele României actuale. Optica este nouă, emanciparea fiind luată aici în înțelesul larg de asumare a propriei libertăți în vederea folosirii ei benefice, cu răspunderile aferente de sine și de ceilalți. Examinarea este susținută de interogații actuale si de stăpânirea analizelor de istorie, economie, drept, teoria statului si filosofie.

În cuprinsul cărții, descrierea sistematică a crizelor din societatea românească actuală continuă cu o caracterizare a statului actual, la distanță de diagnozele deja consacrate, și a lipsei de reforme din ultimele decade. Analiza readuce în actualitate repere ale democratizării din cultura română și întărește contururile concepției proprii asupra viitorului României, axată pe reconstrucția instituțională.
Pe parcursul examinării sunt profilate diagnozele și conceptele elaborate înăuntrul teoriei societății, dreptului și științelor sociale, ce au particularizat în ultimele decenii viziunea autorului: „statul avariat”, „trecerea la prostocrație”, „președinția africană”, „legitimări care eșuează”, „degradarea vieții academice”, „o lege a statului pe loc”, „politica externă de excursii” etc. În volumul Emanciparea României sunt puse în relief sintagmele soluției la crizele în care s-a intrat, concepute de Andrei Marga. Este vorba de „modernizare nefracturată”, „redresarea legislativă”, „normalizarea justiției”, „democratizarea”, „legitimarea democratică”, „democrația curată”, „schimbarea fondului”, „ora elitei devotate”, „repunerea libertății în legătură cu demnitatea”. „Reconstrucția” este abordată pe liniile „controlul public al resurselor și bunurilor naționale”, „promovarea interesului public”, „afirmarea meritocrației și promovarea concursurilor curate”, „folosirea capacității investiționale a diasporei”, „valorificarea în interes propriu a calităților României de parte a UE și a alianței nord-atlantice” și revenirea la „România cetățenilor”. Andrei Marga a conceput reconstrucția cuprinzătoare ca soluție la actualele dificultăți din țară.
Viziunea cărții Emanciparea României este redată sintetic de acest pasaj: „În societățile europene de astăzi, nu sunt deloc puține surse de nesiguranță. Lipsa viziunii la decidenți, înțelegerea desuetă a politicii ca simplă luptă pe schema <amic-inamic>, criza partidelor, evitarea organizată a dezbaterii publice, tendințele bonapartiste, împotmolirea reformelor, impasul justiției, selecția eronată a reprezentanților și declinul pregătirii profesionale, emergența de noi mituri politice sunt doar câteva. Nesiguranța nu este, însă, motiv de pesimism. Din nesiguranța actuală se va putea ieși, dar nu cu vederi comode, oportuniste, ci cu o sondare mai adâncă a realităților și cu reorganizări în consecință”.
Volumul Emanciparea României este o informată, sistematică și riguroasă abordare a stării și perspectivelor țării noastre, din partea unui autor care cunoaște dificultățile practice, dar și pe cele teoretice ale domeniului. Orizontul său este cel al unei modernizări fără fracturi. Prezentăm, în continuare, prefața și coperta cărții. (Reporter)
„Este datoria primordială a celor care cercetează societatea și lumea în care trăim să arate argumentat cum s-a ajuns la acestea și care sunt eventualitățile și posibilitățile de schimbare.
Este o datorie asumată prin însuși actul unei filosofări la propriu, ancorată în realități și în cultura timpului și deschisă spre noi interogații. Am arătat cum mi-am asumat această datorie și la ce rezultate am ajuns în scrieri ce țin de examinarea cotiturilor istoriei în care trăim, de analiza de opere ale contemporaneității și de sistematizarea vederilor proprii într-o concepție.
Reunesc acum, între coperțile volumului România emancipată, miezul analizei pe care am consacrat-o în anii din urmă situației României de azi și ieșirii ei din dificultăți, pe care am făcut-o publică în articole de ziar, interviuri, conferințe, cărți. Ca totdeauna, reunirea în volum face mai sesizabilă concepția ce le subîntinde. Iar titlul exprimă însuși orizontul în care au fost concepute.


Am căutat să mă plasez la nivelul științelor sociale și în coordonatele dezbaterilor internaționale din zilele noastre. În selecția materialelor pentru volum, am dat prioritate, firește, diagnozelor proprii și conceptelor noi, pe care le-am propus în acești ani și care s-au bucurat de larg interes. Mai ales că ele s-au confirmat peste așteptări!
Duc astfel mai departe, cu noi contribuții, preocuparea care a stat la baza volumelor mele România actuală. O diagnoză (Eikon, Cluj-Napoca, 2009) și România în Europa actuală (Creator, Brașov, 2019). Scopul meu este aici să profilez descrierea responsabilă a stărilor actuale de lucruri, să indic originea acestora în acțiunile din societate și să conturez o soluție viabilă. Pe aceasta o văd sinonimă cu democratizarea în profunzime a societății și emanciparea cetățenească”. (Andrei Marga, Prefață, Emanciparea României, Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2023)

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

14 Comentarii

  1. un titlu nefericit
    Emanciparea se referă la orice acțiune care permite unei persoane sau unui grup de persoane să acceseze o stare de autonomie prin încetarea dependentei de orice autoritate sau putere.
    Mai precis, se poate referi la:

    Emanciparea de persoane sau de grupuri de persoane:
    Emanciparea minorilor, act prin care un minor devine liber de sub custodia părinților sau tutorilor;
    De o forma mai generala, părăsirea casei părintești;
    Emanciparea sclavilor sau proclamarea lor ca persoane libere;
    Ziua Emancipării, comemorarea emancipării sclavilor în diferite țări ale Americii;
    Proclamația de Emancipare, proclamație emisă de președintele SUA Abraham Lincoln în 1863 prin care se declară eliberarea sclavilor din teritoriile secesioniste confederate;
    Emanciparea femeii, proces istoric în care femeile au dobândit egalitatea în drepturi cu bărbații, încetând a le mai fi subordonate;
    Emanciparea persoanelor LGBT (sau „eliberarea…”), o mișcare socială începută în 1969 prin care persoanele LGBT au pus sub semnul întrebării legile care îi persecutau și au cerut egalitate socială deplină;
    Emanciparea de minorități religioase:
    Emanciparea evreiască, proces care a avut loc în principal în Europa între a doua jumătate a secolului XVIII și începutul secolului XX prin care au fost eliminate restricțiile impuse evreilor;
    Emanciparea catolică, un proces care a avut loc în Marea Britanie și Irlanda la începutul secolului XVIII și începutul secolului XIX prin care au fost eliminate restricțiile impuse catolicilor;
    Emanciparea clasei muncitoare, în marxism, punctul culminant al luptei de clasă prin revoluția proletară pentru a da naștere unei societăți fără clase și fără Stat;
    Emanciparea coloniilor,etc
    emanciparea Romaniei inseamna parasirea Europei Unite,parasirea civilizatiei-intentie muscaleasca

  2. Emanciparea e pur si simplu imposibila intr-o plantatie. Tocmai pentru ca e o plantatie. Punct.

  3. Singura persoanacare poate scoate Romania sin mocirla post decembrista!PROFESORUL ANDREI MARGA!!

  4. @cicloape,

    „Singura persoana care poate scoate Romania din mocirla post decembrista” nu a aparut inca pe scena, iar cine pariaza pe Marga pariaza pe un cal mort. IO v-am mai spus, dar o mai repet, Cel Promis va apare ori in 2024, ori dupa ce mai inainte va fi ales presedinte o femeie, care va reprezenta bomboana de pe coliva Romaniei.

  5. Şi după aia ce se întâmplă cu ea? O duce în Rai sau aduce Raiul pe tărâmurile ei?

  6. @ciclop: de acord cu tine! Avem nevoie de un conducator de stat roman, cultivat, cu prestanta si patriot, iar in guvern, de oameni pregatiti pe diverse domenii. Adica vrem ” extremisti „, nu slugi ale Occidentului. Nu mai vrem ” doctori ” in nimic, agramati si imbecili, nici presedinte alogen si antiroman.

  7. NOI, ROMANII vrem demuuuult sa NE emancipam de Multe Nasarambe si de MULTE Lifte, de cand am aparut pe Lume, Ca Romani, adica de circa 2000 de Ani Infernali.

    Chestia este ca NU suntem LASATI sa ne emancipam.

    Multora de Prin’PreJur si de Mai Departe NU le CONVINE sa NU ne emancipam.

    CARE este Solutia?

    In NICI un Caz Drumul INCHIS in Apele Timpului pe care suntem IMPINSI prin HOTIA, si TRADAREA, si LIPSA de Simtire Umana ale Noilor Boieri.

    Mi s-a transmis, SugestionabilMod, ca stiu doar sa critic perfect.
    Merci, macar de atata Apreciere … 😊Perfectiuea Criticii … 😊
    STIU mult mai MULT de Atata !
    Da’ CUM sa indraznesc IO, un Simplu Cetatean – chiar daca suparat si violent in Scriere – a cuvanta mai precis, mai punctual asupra a CE ar trebui facut,
    la Comparatie cu ATATIA Altii, care se infleiteaza CareMaiDeCare ca Salvatorii Natiei ?
    NU ! NU ! NU !
    NU indraznesc !
    Da’ ma mir, stupefiat ca DIN Mintile atator Destepti, NU se agrega NIMIC Bun.
    In 34 se Ani era CAZuu’ … 😊
    De Fapt NU ar trebui sa ma mir !

    ASACUM a foist gestionata Lovilutia Romana, cu HAOS NonNecesar, cu
    Debandada SI Ucideri de ROMANI,
    (afar’ de Liftele TRIMISE aici cu Misii, care au avut Ghinion … 😊), cand in Alelalte Tari Socialiste,
    TOTuu’ To’arasi a mers lin ca un Vals Vienez cantat de Andre Rieu.

    Dar, din Modul de Executie a lui Ceausescu si ZIUA Precisa de 25 Decembrie, deduc Faptuu’ ca FAPTuirea Infama a fost ImPUSA Special, in Plic, en detail..
    Adica :

    – S-A ales Ziua de Craciun, Zi Sfanta la Romanii Ortodocsi

    – Ceausescu a fost impuscat in Picioare, astfel ca sa cada IN GENUNCHI spre Juisarea DRACEASCA a Liftelor Dreacuu’, Comanditare, Gorbaciov si Gaska Naroada si Vanduta la Kil in VIU, care a prabusit URSS.

  8. CONTINUAREA CONTINUARII
    I-a spus lui Milea in “Noaptea de Cristal”, pe Strada, lnga Fondul Plastic, sa il “resolve” el, Milea, pe Ceausescu.
    Milea NU a vrut si apoi, dupa Victimele “NECESARE” Butaforiei Straine s-a cait …
    NU mult, ca a fost “Spovedit si Impartasit”.
    Daca Vlad facea EL, CE a cerut lui Milea, mai ales ca STIA Ceea CE MIlea NU putea a sti Ce stia Vlad,
    S derula Totuu’ linisiti, la Locuu’ lui … 😊

    I se asigura o Iesire demna din Istorie, ca lui Salvator Allende, cu Arma’n Maini.
    NU se mai justifica Haosul dinTara, ii raporta EL lui Gorbaciov :

    “To’arasuu’ am rezolvat-o IO si in perfecta Intuitie a Mersului NOU !”
    “Si IO vreau ferm sa raman Sef ! “

    CE Motivatiune ar mai fi avut Ala, sa trmita Trupe AICI ?

    Se legitima si Vlad ca Om Politic si FORTE, macar o Vreme, poate mai mult.

    OriCUM, NU iesea Tiganeala care s-a vazut.
    Si la propriu ca erAU muuuuulti, iesiti deodata (Coordonati ?) au simtit ca este de … 😊ca Gandacii …
    Pe Fondul acestei Situatii, evitabile prin Eliminarea “Revolutionara” a Ceausestilor cu Armele in Maini, eroic si practic, simulta, .
    Dezodonat s-a facut, Dezordonat s-a evoluat.

    Si Sisemul RAU s-a multiplicat, reprodus pe Sistemul Navalei in CC, Navala In TOT si TOATE la Furat !
    Daca de 34 de Ani Infernali NU SE FURA de Interni si mai ales de catre Externi, – in Halul in care s-a facut – ne dam Seama CE Bine am fi trait acesti 34 de Ani,
    daca se LIMITA la Maximum Furtul Intern si se LIMITA Precis si Haraciul Extern.
    ASA, am fost si suntem o Tara cu Sira Spinarii franta Economic, stopata in Dezvoltare..

    D’Astea ar trebui sa spuna Toti,
    Politicienii, Profesorii ca Domnul Marga !

  9. INCHEIERE
    NU Adunari Patriotice, deja infestate de Oamenii Altora “de la Havana”.
    CE Binele Romaniei poate iesi din Prezenta unuia ca Adrian Severin care declara cu Lipsa de Rusinare ca:
    – Romanii din Balada Miorita sunt Capi Mafioti, certati pe Oi si Pasuni
    – Poporul Roman este un Popor Nomad
    “confundand” jegos moral Transhumanta cu Nomadismul, niciodata practicat de Romani!
    NU Carti exprimand de o Maniera dulceag-calaie diverse Opinii Politice, mai vechi sau mai noi !

  10. Emanciparea României este regăsirea de sine, în libertate, matur, cu ceilați din Europa și din Lume. Nu este altceva. Tot felul de linge blide (Margelatu etc.) nu pricep, căci gradele de azi îi împiedică. Inși mărginiți, căci gradele nu spun nimic.Excelentă carte, e o bucurie la lectură. În sfîrșit ceva nou în băltirea din România actuală. Și o șansă, o perspetivă ce încurajează.

  11. Nu știm ce vrea să facă domnul Andrei Marga, dacă va candida sau nu. Nu a spus-o nicăieri, deși puberii vulgari, cum bine le spune profesorul de adineaori, s-au speriat. Și îi dau cu suveranismul și putin. Cum face orice prost astăzi, care înțelege precum găina.. Andrei Marga nu are nevoie să-i creeze cineva statura. O are singur. Nu ar fi rău să candideze, cum au spus cei mai buni ziariști, nu doar din țară. Are are analize proprii, are opera, are proiect de țară, are capacitate instituțională și internațională. Ar fi, cum au observant ziariștii, cel mai pregătit. Se vede că de aici furia puberilor vulgari și a stăpînilor lor din coldeabăsism.

  12. S-A umblat la Ordinea LOGICA.
    O puteti restabili dupa Titlurile de Ordine …

  13. O carte de competență și conștiință. Foarte mulți concetățeni așteaptă ca oameni ca domnul Marga să intre în lupta pentru emanciparea României. Poate fi cheia. Una veritabilă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.