Cartea scriitorului, de acum consacrat, Marian Nazat „Mondialul lui Messi” (RAO, 2024) este nu doar un notabil eveniment editorial, din păcate –nu ştim motivele- trecut cu vederea, cum se întâmplă cu multe cărţi bune, care încă mai apar, cât o istorie sentimentală a ultimei ediţii a competiţiei planetare.
Şi dacă s-ar putea admite o comparaţie, fie ea şi uşor forţată, cartea este la înălţimea prestaţiei starului argentinian, căpitanul albi-celeştilor, care şi-au aruncat într-o fericire tipic sud-americană suporterii, după o finală de vis, ameninţată de un debut consternant în faţa saudiţilor. La capătul finalei cotidianul „Ole” titra fără economie de cuvinte : „Glorie lui Dumnezeu! Glorie lui Messi! Destinul care părea necruţător cu el i-a oferit cea mai frumoasă revanşă, ziua visată, Campionatul Mondial, consacrarea eternă. Astăzi, Messi a devenit cel mai bun jucător din istorie. Ne pare rău, Diego”. Cartea „Qatar 2022. Mondialul lui Messi”, incitantă la lectură, nu e o colecţie de cronici sau tablete reuşite, fie şi în stilul elevat al celor de la France Football-ul de odinioară, cu monştrii săi sacri Jacques Thibert şi Jean Philippe Rethacker cu a lor „Istorie fabuloasă a fotbalului”. Cartea este povestea complexă cu toate chiţibuşurile şi dedesubturile unei complicate ediţii de Campionat Mondial, organizat în premieră într-o ţară a Golfului. Având toate datele non-stop-ului literar, autorul e un scriitor şi jumătate şi în teritoriul sportului, sărăcit prin plecarea într-o altă lume a lui Ioan Chirilă şi Radu Cosaşu –inegalabili- care l-ar fi fascinat în prima tinereţe cum mărturiseşte. În fine, „Qatar 2022. Mondialul lui Messi” succede altor două cărţi cu poveşti fotbalistice, de acelaşi autor: „Basmul fotbalului” (RAO, 2018) şi „Rusia 2018” (Rao, 2019) care dau fiori de emoţie la lectură.
Citeste continuarea articolului pe Cuvântul Libertății.ro
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.