Emmanuel Todd: Rusia a comis o mare eroare, la fel și SUA

Istoricul și antropologul francez Emmanuel Todd a previzionat prăbușirea URSS în 1976, într-un eseu intitulat „Căderea Finală”. Acum, în plin război prin procură între moștenitoarea URSS și Occident, Todd publică un volum, cu titlu la fel de provocator – ”Al treilea război mondial a început”. Todd a oferit mai multe interviuri cu ocazia lansării acestei noi teze. Analizele lui Todd sunt contra curentului impus de presa de mainstream și guvernele din Occident, în special în ce privește Ucraina, iar acesta este unul dintre motivele pentru care cartea sa a fost lansată în Japonia, unde profunzimea analizelor sale pare a fi acceptată mai ușor. Mai jos, câteva fragmente din interviul pentru Le Figaro.

Este evident că acest conflict, care a început ca un război territorial limitat și care se va transforma într-o confruntare economică globală între Occident, pe de o parte, si Rusia si China, pe de alta parte, a devenit un război mondial”, spune Todd.

Todd consideră că ”Putin a comis o mare greșeală când, la începutul războiului, a privit Ucraina nu ca pe o democrație în devenire, ci ca pe o societate în descompunere și ca pe un stat eșuat în devenire. Cred că Moscova a considerat că această societate în descompunere se va prăbuși la primul șoc. Însă am descoperit că, dimpotrivă, dacă o societate în descompunere este alimentată cu resurse financiare și militare din exterior, poate să găsească într-un război un nou tip de echilibru și chiar un orizont, o speranță”.

Todd împărtășește analiza profesorului John J. Mearsheimer despre războiul din Ucraina, acea analiză care i-a făcut pe studenții de al Universitatea din Chicago să ceară demiterea profesorului. ”Mearsheimer ne-a spus că Ucraina, de a cărei armata au început să se ocupe militarii NATO (americani, britanici și polonezi) încă din 2014, era membră de facto a Alianței și că rușii au anunțat că nu vor accepta ca Ucraina să adere vreodată la NATO. Din punctul lor de vedere, rușii sunt, prin urmare, într-un război defensiv și preventiv. Mearsheimer adaugă că nu ar trebui să ne bucurăm că rușii întâmpină dificultăți, câtă vreme pentru Rusia este vorba despre o chestiune existențială și, cu cât va fi mai dificil, cu atât rușii vor lovi mai puternic. Analiza aceasta pare să se confirme”.

Însă Todd se desparte de viziunea la Mearsheimer într-un anumit punct. ”Ca orice american, Mearsheimer își supraestimează țara. El crede că, dacă pentru ruși războiul din Ucraina este existențial, pentru americani nu este decât un ”joc” de putere printre multe altele. După Vietnam, Irak și Afganistan, ce mai contează încă un eșec? Axioma de bază a geopoliticii americane este următoarea: «Putem face tot ce dorim, pentru că suntem la adăpost, departe, între două oceane, nu ni se va întâmpla nimic niciodată». Pentru America nu este nimic existențial. Aceasta este o analiză insuficientă, care l-a făcut pe Biden să înainteze fără a reflecta. America este fragilă. Rezistența economiei ruse duce sistemul imperial american pe buza prăpastiei. Nimeni nu a previzionat că economia rusă va rezista în fața puterii economice a NATO. Eu cred că nici rușii nu au crezut asta”.

Împreună, Rusia și Belarus reprezintă doar 3,3% din PIB-ul mondial. Cum este posibil ca aceste țări să manifeste o asemenea rezistență în fața unui asalt financiar cu toată forța? În primul rând, arată Todd, PIB-ul nu poate cuantifica rezistența unei economii, pentru că PIB-ul măsoară cheltuielile agregate dintr-o economie, cheltuieli pe bunuri și servicii. Rezistența Rusiei se datorează resurselor naturale și producției. ”Războiul este testul suprem al unei economii politice”, spune Todd. Până acum, economia Rusiei, de mărimea economiei Spaniei, a reușit să facă față unui război de uzură cu Vestul ce alimentează Ucraina cu arme și impune sancțiuni economice și financiare Rusiei. Întrebarea fundamentală este dacă economia rusă va rezista pe mai departe.

Dacă economia rusă ar rezista pe termen nedefinit în fața sancțiunilor și ar reuși să epuizeze economia europeană, cu susținerea Chinei, atunci controlul monetar și financiar exercitat de America asupra lumii s-ar prăbuși, iar odată cu asta și posibilitatea SUA de a-și finanța fără efort deficitul comercial uriaș. Din această perspectivă, războiul a devenit unul existențial pentru SUA. Ca și Rusia, SUA nu se mai pot retrage din război. Este motivul pentru care ne aflăm într-un război fără sfârșit, într-o confruntare care trebuie să ducă la prăbușirea unuia sau a celuilalt”.

Emmanuel Todd are o veste proastă pentru Europa și pentru restul ”economiilor vasale”.

Am citit cartea ministrului indian de Externe S. Jaishankar, o carte publicată înainte de începutul războiului. El observă că SUA sunt vulnerabile și arată că o confruntare între China și SUA nu ar avea un învingător, dar, în schimb, ar putea oferi șanse unei țări precum India. Însă ministrul indian face o precizare – nicio șansă pentru Europa. Slăbiciunile Statelor Unite sunt văzute în multe părți ale lumii, nu însă în Europa și în Japonia, pentru că unul dintre efectele sistemului imperial este că Statele Unite își întăresc controlul asupra protectoratelor lor inițiale. Pe măsură ce Statele Unite se contractă, pun tot mai multă presiune pe elitele din protectorate (includ aici toată Europa). Primii care își vor pierde autonomia națională vor fi (sau sunt deja) englezii și australienii. Internetul a produs o interacțiune umană cu Statele Unite, în cadrul anglosferei, de o asemenea intensitate încât elitele universitare, din lumea presei și lumea artistică sunt practic anexate. Pe continentul european suntem oarecum protejați de limbile noastre naționale, însă reducerea autonomiei noastre este considerabilă și rapidă. Amintiți-vă de războiul din Irak, când Chirac, Schroeder și Putin au îndrăznit să țină conferințe de presă comune împotriva războiului”.

În anii 1970, atunci când a anticipat căderea URSS, Todd a luat în calcul o serie de statistici, printre care și procentul în creștere al mortalității infantile din URSS. Acum, Todd se uită pe statisticile legate de educație, dar ajunge la o concluzie mai îngrijorătoare pentru SUA decât pentru Rusia. ”SUA au o populație de două mai numeroasă decât Rusia (de 2,2 ori mai mare pe segmentul de vârstă al studenților). Însă în SUA doar 7% dintre studenți urmează cursuri de inginerie, pe când în Rusia sunt 25%. Asta înseamnă că, cu un număr de studenți de 2,2 ori mai mic, Rusia formează cu 30% mai mulți ingineri decât SUA. Statele Unite umplu golul cu studenți străini, însă este vorba în special despre indieni și chinezi.  Este o problemă de securitate. Este una dintre dilemele economiei americane: nu poate face față competiției cu China decât importând mână de lucru calificată din China”.

Emmanuel Todd recurge și la o analiza antropologică și culturala a războiului dintre Vest și Rusia. ”Ne simțim superiori atunci când vedem că Duma de Stat de la Moscova adoptă legi represive împotriva «propagandei LGBT». Simt asta și eu, în calitate de occidental obișnuit. Însă din punct de vedere geopolitic, dacă ne gândim în termeni de putere, este greșit să ne simțim superiori. În 75% din țările lumii, organizarea societății este patriliniară și putem să observăm înțelegere pentru atitudinile ruse.  Pentru societățile non-occidentale, Rusia nu face decât să afirme un conservatorism moral asigurator.

URSS avea o oarecare formă de soft power, însă comunismul a îngrozit lumea musulmană din cauza ateismului său și nu a inspirat nimic special în India. Însă acum, Rusia, care s-a poziționat drept arhetip al marii puteri, nu doar anticolonialistă, dar și patriliniară și păstrătoare a moralei tradiționale, poate să seducă mult mai multe țări. Spre exemplu, Rusia lui Putin a început să-i atragă pe saudiți, cărora, sunt sigur de asta, nu le plac dezbaterile americane despre accesul femeilor transgender la anumite toalete.

Presa occidentală ar fi amuzantă, daca nu ar fi ceva grav, atunci când repetă fără încetare că Rusia este izolată. Dacă examinăm voturile din cadrul ONU, vom constata că 75% din lume nu urmează Occidentul.

O interpretare antropologică a acestui clivaj dintre Occident si restul lumii ne permite să observăm că țările vestice au sisteme familiale bilaterale, tatăl și mama sunt egali în definirea statului social al copilului. În restul lumii, în special în masa afro-euro-asiatică, avem organizări familiale comunitare patriliniare. Astfel, conflictul pe care presa îl descrie ca unul al valorilor politice este unul mai profund, un conflict al valorilor antropologice. Acest aspect inconștient al clivajului și această profunzime psihică fac ca aceasta confruntare să fie periculoasă”.

În 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, Emmanuel Todd a făcut o analiza antropologică similară, subliniind o diferență fundamentală între Ucraina și Rusia. ”În Rusia și Belarus, structura familiei este comunitară: patriarhul și familiile fiilor săi locuiesc sub același acoperiș. În Ucraina, structura familiei este nucleară, la fel ca în Anglia sau în Franța: tata, mama și copiii. Acesta este motivul pentru care Stalin a reușit să colectivizeze terenurile din Rusia Mare, însă nu a reușit în Rusia Mică, în regiunea Kievului, unde a trebuit să extermine în masă țăranii care se opuneau. Putem trage concluzia că ucrainenii sunt mai apropiați de Vest decât rușii. Să spunem ca și în Filipine sunt populații care au structura familială nucleară și individualistă. Sunt aceste populații apropriate de vestici? Mă îndoiesc”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 32

25 de Comentarii

  1. Ucraina n-a fost niciodată o democrație în devenire; vorbim despre unul dintre cele mai corupte state din Europa, statul aflat în topul condamnărilor la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului.

  2. Rusia este suficient de bogata (ma refer la resurse naturale) si puternica pentru a putea trai relativ bine in totala autarhie si autonomie (la nevoie), ca un fel de Robinson Crusoe pe o insula despre care se crede, fals, ca e izolata … Deja iata ca se face anul, sanctiunile s-au intors ca un bumerang (mai ales impotriva slugilor tembele aflate la conducerea statelor europene), Rusia si-a facut alti prieteni, alti fani (poate ca nu sint chiar cuvintele potrivite, dar cam pe acolo), noi contracte si noi parteneri de afaceri (si puteti fi siguri ca, chiar daca pacea vine miine, niciodata nu va mai fi ce-a fost !). Rusia se afla clar in economie de razboi, resursele sint practic inepuizabile in vederea continuarii confruntarii cu NATO (cred ca doar un orb sau un rauvoitor ar nega acest lucru care se intimpla sub ochii nostri) iar in intern cota de sustinere a lui Putin si a interventiei in Ucraina pe care acesta a decis-o a ramas cel putin la acelasi nivel daca nu chiar a crescut.

  3. O analiza realista, bine argumentata.
    Personal vad o Europa federala redusa la 10 state. Este Europa apocaliptica. Atentie mare cu Romania in zona gri ca un teren de bataie. Alianta Rusia-China devine mai puternica, si asa cum spune Todd, America isi joaca asistenta sistemului tragand diabolic in neant mare parte din lume. CA ROMANI, SUNTEM IN MARE PERICOL. SUNT ALEGERI MARI DE FACUT SI MA ROG CA DUMNEZEU SA RIDICE UN OM CARE VA STI SA FEREASCA TARA DE NENOROCIRILE CE VOR VENI.

  4. Studiul in discutie este destul de corect, impartial. 1. Da, razboiul este Rusia – NATO..
    Da, pentru Rusia intrarea in Ucraina a fost in scop preventiv, de aparare in fata expansiunii NATO de la granita sa…2. Da, Ucraina e de fapt membra NATO, interventia militara a Rusiei era obligatorie pentru existenta sa… 3. Gorbaciov a cedat pentru ca s – a lasat convins de escrocul Ronald Reagen ca URSS ar pierde razboiul nuclear cu SUA !!!!…Un cretin naivul Gorbaciov, el a distrus Lumea, el este si in spatele razboiului de azi….4. China nu a putut fi pacalita. A pus mitraliera pe imbecili in 1989 la Tienanmen si asa s – a salvat, asa a progresat, asa a ajuns a doua economie a Lumii….In fond, in Romania au murit in 1989 peste 1.600 de oameni absolut degeaba, prosteste, moartea lor a facut din Romania o Colonie . La nivelul Chinei asta ar inseamna 115.000 de morti…5. Razboiul mondial este inevitabil. El poate fi intarziat doar daca Economia rusa va putea sustine Armata rusa macar 3 ani, mai mult timp decat poate Occidentul inarma Ucraina…..
    6. Da, SUA vrea razboi, chiar nuclear, se considera la adapost si chiar este…
    Rusia trebuie sa loveasca Ucraina cu bomardament de razboi adevarat cu 5.000 de morti la un atac cu 100 de rachete….Azi Rusia se joaca, cu 100 de rachete omoara 2 oameni….si incurajeaza tupeul Occidental….Stiu, Ucraina e locuita de milioane
    de rusofili, de aici vin retinerile Rusiei. Dar de asta profita Occidentul.

  5. Lovitura de Stat din Romania anului 1989 se dovedeste in timp tot mai Criminala. Romania de azi nu are legatura cu democratia…..Romania de azi este intre principalele tari vinovate de Razboi, de mortii din Ucraina, prin aducerea Armatei Americane la granita Rusiei…..Romania de azi e Colonie, chiar inferioara coloniilor clasice…..Putina libertate de exprimare o datoram exclusiv Internetului, pe care il datoram Chinei, ca e facut cu fibra optica si echipament chinezesc. Prin Internet, indiferent de tara, poti injura cat
    vrei Conducatorii, visul de aur al prostimii.

  6. Dacă marxiştii de genul E .Todd (comunist francez,sustinator putinist inca din 2001)consideră că în Rusia capitalismul era inevitabil şi are un caracter progresist, înseamnă că trebuie să se deschidă mai multe cîrciumi in Rusia pentru a incuraja capitalismul si demografia
    Eu chiar cred ca existenta URSS a impiedicat multe alte razboaie,asa cu Rusia sau China ce Puternica nu a mai putut sa o faca desi au drept de veto la ONU si ca URSS nu a cazut datorita statisticii demografice cum ne invata acest comunist ,ci datorita slabiciunii si aberatiilor de reforma ale conducatorilor ei
    E.Todd e impotriva UE,e impotriva JE SUIS CHARLIE,e impotriva SUA, un „gica -contra” innascut cum avem si noi destui in media

  7. Eu unul cred ca i-a spus o pasarica lu’ Iohannis ca mai tine inca o data „figura” din ’44, cu „intoarcerea armelor” … Pentru ca, trecind mai ieri pe linga Guvern, am auzit cum ministrii faceau deja vocalize si repetitii cu „Kalinka” si „Katiusha”, pe modelul „Corul Armatei Rosii” … (ps : pasarica lu’ Iohannis era beata)

  8. O analiză argumentată.
    Câți dintre decidenții români o vor studia, câți o vor înțelege, câți vor lua măsuri ? Ficusul, măCiucă, CioCiolanu, Bode sau Trabucel ??

  9. Aiurea bre.. Totul a fost planificat premeditat și executat conform planului american.. Maidanul a fost finanțat de america, recunoscut de Nuland in public.. Războiul civil ukran de opt ani, ca și doborârea avionului malaisian și pus pe seama rusulude asemenea era sub presiunea americană..executat de ukaran..Rusia a făcut exact pașii la care a fost forțat,.. A făcut exact ce face israelul zilnic,.Agresorul este ukranul și livratori de arme, ceea ce e vizibil și azi,.Nu e greșeală ci e provocare intenție vădită din partea NATO..

  10. Da, bre baci, dar americanii au avut si cu cine s-o faca, cu aia „atacati fara vina”.

  11. Cred ça am ajuns in punctul in care trebuie sa recunoastem cateva adevaruri de necontestat. In Europa ne-am bucurat de 70de ani de pace dupa RllM pentru ça au fost doua blocuri antagoniste care au pastrat un échilibru politic économie si militar. In final insa occidentul a invins économie estul dar nu si militar. In pauza de 30 de ani Rusia s-a pus p-e picioae économie dar occidentul prin NATO a inconjurat militar Rusia. SUA a declarat ca Rusia trebuie slabita cat mai mult cu putinta. Este normal sa fie asa àtata vreme cat inca de p-e vremea McCartismului SUA a luptat impotriva comunismului. Conflictul din Ucraina este un mijloc de a continua si cu acest prilej aceasta lupta. Cele doua idéologii vor fi mèreu in conflict si acum apare la orizont si China. Greu de prévazut ce va urma pentru un viitor mai indepartat.

  12. Chiar nu putem anticipa .Occidentul inca furnizeza armament in Ucraina conform realitatii din teren acolo unde lucrurile stagneaza si exista un echilbru destul de stabil ce aduce mici victorii cind unora cind altora .Rusii distrug totul in cale si elibereaza astfel terenul care nu isi mai regasete rostul de a fi aparat .Nu poti si nici nu vrei sa aperi mici orasele distruse in totalitate .Zonele importante au fost parasite de Rusia cele de pe malurile Niprului .Pierderile sunt mari si de o parte si de alta .Ucraina stie foarte bine cum Rusia si „Tarul” au nevoie de o victorie indiferent de pierderi .Ucraina paraseste zonele devenite „ pamint pustiit” si se retrage pe aliniamente dinainte stabilite si fortificate .Rusia are 325 de mii de militari adusi in lupta dar asa cum bine se stie in razboi tehnologia si instruirea trupelor vor face diferenta .Ne este clar cum si Occidentul si Rusia s-au pregatit din timp .In mai toate razboaiele lumii lipsa de instructie a provocat tragedii uriase . Panica cuprinde pe cei neobisnuiti cu lupta si se impusca unii pe altii statisticile aratind cum un numar important de militari au fost impuscati din spate chiar de colegii lor .Va imaginati , cum simpla lipsa de coordonare sau alte tehnologii ce provoaca imense pagube mintii umane si impactul acestora asupra trupelor de rind duc la un dezastru generalizat .Din acest motiv trupele de comando , mici ca si numar, fac mai multe pagube adversarului decit confruntarea fata in fata ce omoara doar oameni .Occidentul inca nu se implica direct in razboi ci doar conform unor reguli elementare ajuta o natiune aflata in impas .Daca , la un moment dat , Rusia nu va mai putea sustine razboiul atunci ajutorul acordat Ucrainei va fi total.Daca Ucraina pierde si Rusia reuseste sa o ocupe in totalitate ne vom afla in fata unui alt adevar .A trece Niprul este greu si pentru armata Rusiei .

  13. Emmanuel Todd o gandi el kosher dar nu tocmai in accord cu adevarul. Rusia nu a descoperit o democratie ukrainiana in plina dezvoltare ci o gasca de nazisti acoperiti de gascka kosher din Lvov si sustinuti de occidentul inchinat kosherilor.
    „Iudeea a declarat razboi Germaniei” in 1933 si declara din nou, in 2022 razboi Rusiei.
    Consecintele se cunosc: al doilea Razboi Mondial si urmeaza celalat …
    Profetiile lui Todd sunt cam slabute si incorecte, kosher…

  14. Straniu cum teozofia crestina care se bazeaza pe CREDE si nu cerceta-mpotiva a ce crezi pentru ca prin logica sa-ti intaresti ce crezi !
    Straniu cum o teorie ajunge pshihologic sa coloreze uman comunicativ intreaga ratiune …chiar si stiintele „exacte” la marginile lor teoretice … 🙁
    Toti spun pe bune si adevarat:
    – PUTIN a invadat Ukraina si el e agresorul ! …toti pornesc ca si religia de la Dumnezeu si geneza …de exact aici (= din teoria-explicativ-construita si nu din afara ei ! :D)

    Ce se PROPAGANDISTIC …insa omite ?
    1- ce la obligat pe dumenzeu sa faca lumea daca a „rezistat” o infinitate fara ea ?
    2- ce l-a obligat pe Putin sa atace Ukraina desi stia ca-l v-a costa mai mult decat o PACE asta ß
    😀
    Vad mereu la TV …cum pseudo-moral-explicativ se porneste de la ” Putin a invadat Ukraina ! ” (rupt premeditativ din context 9
    Nu zic ca Putin aa facut bine deloc …dimpotiva invaziile si razboiul omoara mereu
    zic sa ne intrebam … fara pre-sentimente si partinire :
    – de ce-a invadat Putin Ukraina ? si ce stim real despre pre-avertismentele lui ?

    (Parca era ceva cu … Ukraina e libera si independenta si rusii nu se baga …cum nu s-au mai bagat in Ro dupa Dej sau RDG dupa Honeker … cu o conditie vitala Rusiei …sa nu-i aduca prin apartenenta NATO … concurentii langa gard !)

    Cum era Ukraina azi daca …accepta (chiar si ca INSELACIUNE DIPLOMATICA in TIMP ! 😛 ) … non-apartenenta NATO ?
    😀 😀 😀
    ceva nu e clar … cu cele vizibile-n lumee azi !
    = Sistemul MONETAR si suprematia mondiala a … BANCILOR AMERICANE …e intr-i irreversibila coma
    pe care prin implicatii toTI nu si-o vor ( inclusiv rusii care-s subteran … putini au accese la sursa …mai apropiati de americani decat chinezii care-i au pe yankei … DATORNICI )
    SHALOM

  15. Data viitoare … cand spunetic orect si moral ca Putin a invadat ukraina si correct zis UCIDE (c-asa-i razboiul 🙂 )
    spuneti si de ce-a facut-o …
    pen’ca invazia ukrainei …nu-i FACEREA/INCEPUTUL LUMII 😛 … inaintea iNVAZIEI
    au exista CAUZAL 😀 cauzele ce-au dus la ea 🙂 !

    AUD ? Puteti si minti FRUMOS cauzele insa …nu lasati locul gol pentru ca Putin nu-i dumenzeu si invazia nu-i religie !
    Mi-e o mila de prosti de-mi vine sa renunt la … cunostere ! 🙁

  16. @bunul samaritean: fix acum 1 an la finele lunii ianuarie ,Biden l-a sunat spe Zelinschi si i-a spus clar: „Putin te va ataca militar in februarie, pregteste-te!”vezi „Putin could attack Ukraine on Feb. 16, Biden told allies (Politico-By ALEXANDER WARD and QUINT FORGEY 02/11/2022)”

    Astazi tot ce se stie (peste dezinformarea militara din partea taberelor in conflict) este ca sunt mai multi soldati decat la inceputul invaziei, dar mai slab pregatiti,cecenii au disparut si nici wagnerii nu o duc prea bine ,au lasat 755% din efective in Soledar (40.000 detinuti adusi ca mercenari)?

    Armamentul clasic pe care-l are astazi Ucraina depaseste armamentul Turciei( a doua tara din NATO pe armament clasic) ???
    Sa speram ca dupa distrugerea celei de a II-a armate trimisa de Putin,vor trece la negocieri,e o prostie cum mor zeci de mii de tineri rusi nevinovati,pe o himera putinista

  17. mi-ar place ca rusii sa primesca bataie (bunicul a fost prizionier de razboi 4 ani in Rusia pentru ca in timpul aliantei Romaniei
    cu Germania Nazista a invadat Rusia si-a omorat vreo 80 de rusi 80 de soldati (in lupta nu la zid ca SS-ul aliat)
    Totusi nu mai cred ca ukranii scapa cu tara intrega …dimpotriva …cred ca Ukraina se va sparge-n bucatele !
    Rusia e ditamai … continetul 🙁 in plus la <6000 de focoase nucleare (TRIADA !)
    e exclus ca USA, UE (si "eventual" CHINA) s-o poate distruge ca stat fara sa se sinucida ele insele 🙁
    MDA !
    Asta e …restu-i propaganda …pana se gata razboiul si mai aflam si noi ceva si din gura rusnacilor !
    Multe-n UKRAINA depind de soarta …CLANULUI BIDEN … deci chiar nu e cum e propagandizat !
    TRISSTESE !

  18. Bine, da’ cine a inceput ? zice corect.
    acum zic si eu Oana.
    Cine a inceput? Rusia a inceput sa ocupe Crimeia,Donbas,Luhansk,teritorii care nu au fost ale Ucrainei,teritorii perfid bagate de Hrusciov,URSS in componenta Ucrainei. De asemenea si teritorii ale Romaniei ,Poloniei si Ungariei au fost date Ucrainei in acelasi mod. Ucraina este un stat gonflat prin rapturi teritoriale si pe care Occidentul in frunte cu SUA il ajuta in razboiul cu Rusia avand scopuri nu tocmai crestinesti si cinstite,caci nimeni nu-ti da degeaba.
    Cred ca multe tari din UE merg cu turma condusa de SUA si nu au curajul sa iasa din front,doar bombane pe ici ,pe colo.
    EUROPA este ruinata economic de acest razboi! SUA e bine-merci.
    Romania s-a expus foarte mult , periculos si in buna masura inutil! De fapt Romania e o colonie condusa de niste vechili umili,corupti si tradatori avand baze militare straine pe teritoriul ei. Tara asta numita Romania in mare masura nu mai e a romanilor !
    ROMANIA stat mafiot(by Basescu) si stat esuat(by Iohannis). Adevar graita-au ticalosii!

  19. Ucraina se afla in aparare si contrataca doar punctul pe anumite aliniamente ce dovedesc slabiciune .O noua ofemsiva a rusilor este sortita esecului ,indiferent cita vitejia ar avea trupele de linie ale rusilor .Acum SUA ofera rachete pentru sistemele Himars ce pot lovi pina la 300 de km .Rusii vor fi nevoiti sa isi retraga toate resursele din apropierea granitei initiale cu Ucraina actiune care nu se poate face peste noapte .Chiar azi Netanyahu a anuntat un sprijin militar pentru Ucraina si distrugerea capacitatilor Iranului de ajutor dat Rusiei .Daca aceste depozite sau entitati militare sunt distruse si Iranul este pus in asteptare atunci Rusia nu va mai gasi alternative .Intreg razboiul se reduce acum la cit de mult ii pot opri occidentalii pe rusi sa isi refaca stocurile de armament si cit de mult le pot opri accesul la componentele de factura militara . Nu cred ca Rusia va intra in ofensiva .Pierderile sunt prea mari si ele creeaza probleme . Vor sta inca o vreme fata in fata in transee .O data cu explicitul vorbelor spuse de Netanyahu lucrurile se schimba .Despre razboiul nuclear ar fi bine sa uitati .

  20. Prima întrebare este de ce nu apar asemenea păreri ale unor specialiști decât într-un singur ziar – care e „Cotidianul”?! Iar răspunsul din păcate e simplu și clar ca lumina zilei: dacă toate celelalte ziare acoperite (adică sereiste) în frunte cu „Adevărul” ar publica așa ceva, a doua zi patronul ar fi săltat de DNA pentru o sumedenie de dosare din secolul trecut.
    Iar dacă orice membru facebook ar da citate dintr-un asemenea articol, s-ar alege cu contul blocat pe 30 de zile (ca mine) pentru exprimarea unor „atitudini pline de…ură”.

  21. @@festivus: dupa cum poate observi,nimeni nu pune in discutie teritoriul actulei Rusii si o spui singur/a ca
    ” e exclus ca USA, UE (si „eventual” CHINA) s-o poate distruge ca stat fara sa se sinucida ele insele ?
    MDA !”atunci de ce se simtea Rusia neprotejata,in pericol,daca este atat de puternica si dezlantuie un razboi neprovocat?
    Lucrurile sunt mult mai complicate !
    Lenin spunea in 1914: „Rusia este inchisoarea națiunilor (în rusă: Тюрьма́ наро́дов)”, descriind politica națională da țaratului rus
    Lupta este intre Ucraina,o natiune slava care vrea libertatea si nationalismul sa triumfe si Rusia o puscarie imensa in care natiunile sunt recunoscute,’respectate’,dar mucles si cotizatia o incasează imperialii

  22. @oana:

    Le incurci. Crimeea, Donbas, Luhansk sint teritorii care au fost transferate RSS Ucraineana pe cind aceasta era parte din URSS. Au fost deci redistribuiri interne, un comentator sustinind ca la schimb cu altele ucrainene. Nu justifica deci pretentiile rusesti.

    Ucraina nu are nimic de restituit Ungariei, care acum se gudura pe linga Rusia, ci, eventual, Slovaciei. Totusi, istoric, Romania este cea indreptatita. Teritoriul respectiv este Maramuresul de Nord, supus la fel ca Bucovina, unei crunte deznationalizari odata cu ocupatia austriaca.

  23. Mda ! Niște analize destul de reușite ( mă refer la cea a lui Todd, dar și la cea a lui Mishteaux, care este mai mult hăisa, decât cea a lui Todd 😉 ), dar doar spicuiri din vasta lucrare a lui Todd și mici nestemate aruncate de ultimul în troaca politică de la București, unde deciziile sunt luate obligatoriu după dictatele de la N.Y și de la Bruxelles, mai nou și de la cel de la Viena !
    Din păcate, nici un analist politic nu e sigur de felul în care se va decide China să sprijine vreuna dintre părți, mai ales că Bibi iese curajos la atac împotriva Iranului, țară ce s-ar putera să joace un rol colosal într-o încăierare de asemenea proporții.
    SUA nu mai pot miza pe depărtarea de focarele de conflict, de ei provocate, ca până acum, deoarece rușii au declarat deja că-i vor fi rase de pe fața Pământului toate marie orașe de pe coasta de est ( deocamdată !).
    Ce-ar fi să dăm crezare celor ce spuneau de mii de ani că este timpul rasei galbene ?
    Și pentru asta toți ar trebui să le mulțumim americanilor, mai bine zis celor care i- au condus până acum și pe ei.
    Căci e vrei, nu vrei, vorba tot de ei !

  24. @oana > cine a inceput s-a zis in direct, la tv, la Summitul NATO 2008 în București, între 2 și 4 aprilie 2008 ! Restul este iluzie de Jozefini pe plaja, cel care te tinea cu doua maini si te ungea cu crema cu a treia. Zele nu este nici macar original in cantatul la pian fara maini. Deh, plagiaza (adica citeaza fara ghilimele) prin gazete pana si „profesorii stie-tot”, hai noroc ! (n-am gasit alta rima, dar de ce s-a buhait asa unul dintre ei ?)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.