Enervant (11)

În acest spațiu, puteți citi opera lui Gheorghe Schwartz Enervant – sau Cum s-a descurcat maestrul doctor Gustav R. Propp în scorbură şi ce s-a întâmplat, până la urmă, cu el adică Vocalize în Si Bemol Minor apărută la Editura Junimea Iași în 2020

21.

Totuși, și cu profesoara de geografie, apare alt motiv de enervare. Și nu doar un singur motiv! (Dar, spre noroc, ce va fi mai târziu, Gustav nici nu-și poate imagina. De necrezut ce se va întâmpla din pricina profesoarei de geografie, după ce, ini-țial, lucrurile vor părea că s-au rezolvat atât de bine… Da, abia mai târziu, Gustav se va autoacuza că a putut să creadă că doamna Propp a încheiat disputa, cel puțin în privința Leon o-rei. Dar dacă ar fi rămas însuși domnul Propp la școală, ar fi putut rezolva el toată treaba? De obicei, da, de obicei în viața reală, Maestrul găsește pentru orice chestiune soluția. Asta tocmai fiindcă are „un talent ieșit din comun de a prevedea cu multe mișcări înainte ce va face adversarul”, după cum l-a lă-udat peste tot bunicul când jucau șah. Dar cum să fi anticipat ce a urmat la școala Leonorei?)

Pe coridoarele școlii, soții Propp întâlnesc și alți părinți chemați de aceeași profesoară și află că, în cadrul vacanței, co-piii vor merge într-o excursie. Li s-a dat posibilitatea să aleagă între Munții Moșului și Marea Nordului. Elevii au optat în una-nimitate pentru a doua variantă, dar profesoara le-a explicat că în Munții Moșului vor putea trăi experiențe de neuitat în celebrele peșteri de acolo, „pădurile” formate din stalactite și stalagmite oferind „tărâmuri de ținut minte toată viața”, ca să nu mai pomenim că unele sunt decorate cu desene rupestre vechi de multe mii de ani. Anual vin nenumărați vizitatori din toate colțurile lumii să vadă cu ochii lor acele minuni. Însă ti-nerii au insistat pentru douăsprezece zile pe litoral, unde seri-le cu focuri de tabără romantice li se păreau mult mai atractive pentru vârsta lor. Cum profesoara o ținea pe ai ei, s-a ajuns la o dispută care a depășit cadrul normal al relațiilor dintre dascăl și elevi. (Gustav, fără să o spună, era bineînțeles ferm de par-tea copiilor: „pădurile din peșteri” dându-i fiori.)

Doctorul Propp își consultă ceasul și constată că bineînțe-les – bineînțeles! – cursul la care era ocupată profesoara era abia la jumătate. Enervant! Dacă femeia aceasta nu este capa-bilă să-și rezolve singură diferendele cu elevii, măcar să fi fixat o oră fermă pentru întâlnirea cu părinții! Că mai sunt și oa-meni care lucrează pe lumea asta! Dar și mai enervant era că unii părinți se arătau de partea Munților Moșului, iar alții de partea litoralului Mării Nordului. „E limpede, și-a spus Gustav, va urma o scenă cât se poate de neplăcută, iar profesoara va fi încântată să vadă că are aliați printre părinți, în vreme ce copiii celorlalți vor trage scurta. „Tu ce zici?” și-a întrebat soția. Iar aceasta, ca de obicei – ca de obicei! – și-a găsit o interlocutoa-re, mama unei prietene a fiicei și a spus că va vota cu majorita-tea. „Numai că eu am înțeles că nu se va discuta doar excursia, ci mai ales modul cum s-au purtat copiii în dispută”, a vrut să continue discuția tatăl, dar soția părea mai interesată de con-vorbirea în legătură cu noutățile apărute la mall. Nu, Maestrul nu putea să mai rămână, fie ce-o fi. Mai ales că, așa cum își cu-noștea soția, va interveni prea puțin în discuție, ceea ce ar pu-tea să fie în beneficiul fetei. Poate că e mai bine așa…

Și, într-adevăr, ajuns acasă, a aflat că Doamna Profesoară i-a mulțumit ei pentru înțelegere, în vreme ce s-a arătat ex-trem de nemulțumită de insistențele altor părinți. Așa că au fost trei urmări (deocamdată!): unu – Gustav a putut trece ca-zul la „problemele ca și rezolvate”, „aproape rezolvate” sau „în curs de rezolvare” pentru care folosește culoarea albastră, deși este mereu conștient că „problemele rezolvate” pot reci-diva oricând exact când nici nu te aștepți; doi – Doamna Propp și cu Doamna profesoară de geografie s-au plăcut reci-proc, așa că, după ce au plecat ceilalți părinți, cele două femei s-au întreținut ca două vechi prietene (și-au descoperit nu numai gusturi comune, dar și că bunicile lor locuiau în același sat); trei – Leonora a făcut o scenă, aflând că mama „s-a dat cu scârba aia”, dar s-a potolit când a aflat că majoritatea părinți-lor au votat pentru Marea Nordului, așa că „individa” a trebuit să se supună. Doar pe Alexandru, „căpetenia răsculaților”, profesoara o să propună să i se scadă nota la purtare. („De parcă lui Alexandru i-ar păsa de chestia asta…” a adăugat fata, știind că băiatul va mai crește și mai mult în ochii colegilor săi. Și nu în ultimul rând, în ochii colegelor…)

Bun, deci „profesoara de geografie” și „mașina la reparat” au fost încercuite cu culoarea albastră. (Procedură ce nu-l mul-țumește niciodată deplin: în loc să simtă ușurarea că a scăpat de o problemă, îl roade mereu gândul că lucrurile pot oricând recidiva, chiar și atunci când nici nu te aștepți. Iar el, despre care bunicul a afirmat că are „un talent ieșit din comun de a prevedea cu multe mișcări înainte ce va face adversarul” a avut și de data aceasta dreptate: lucrurile nu numai că au reci-divat, ci chiar au explodat.) „Mă rog, dacă lucrurile din viața reală îți dau pace, măcar pentru o vreme, în schimb, soluția pentru ieșirea din scorbură încă n-a apărut” și-a spus Gustav imprudent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.