Era rău, dar acum este și mai rău!

Deșeuri în România. O creştere de aproximativ 2,2 ori a cantităţii de deşeuri descoperite de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară a fost înregistrată în primele 11 luni ale anului, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Au fost găsite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 5.853 tone, care reprezentau: metale – 1.655.605 kg, textile/îmbrăcăminte – 1.057.277 kg, sticlă – 23.270 kg, plastic – 385.056 kg, carton şi hârtie – 165.490 kg, alte materiale precum deşeuri amestecate, mobilier, acumulatori, componente auto, hârtie – 2.566.561 kg.

În perioada similară a anului 2022 au fost descoperite 2.648 tone deşeuri, înregistrându-se astfel o creştere de 2,2 ori.

„Precizăm că, în conformitate cu H.G. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, autoritatea competentă pentru gestionarea deşeurilor la nivel naţional este Garda Naţională de Mediu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor”, se precizează într-un comunicat de presă al IGPF.

În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condiţiile de intrare în ţară, organele vamale efectuează operaţiunile vamale, respectiv de control al legalităţii importului, arată sursa citată.

Totodată, conform legislaţiei în vigoare, importul deşeurilor se face pe baza licenţei de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Sănătăţii. Astfel, intrarea în ţară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licenţa de import cu acordul scris al Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii.

Poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară.

„În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare”, se mai arată în comunicat.

* Peste 51 tone deşeuri oprite la PTF Borş II şi Nădlac II

Poliţiştii de frontieră bihoreni şi arădeni au efectuat în perioada 30 iunie – 1 iulie, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a patru automarfare conduse de cetăţeni români. Aceştia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, cauciucuri şi calculatoare second hand, materiale plastice, diverse bunuri de la societăţi comerciale din Ungaria şi Marea Britanie, pentru firme din România.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Bihor şi Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului Bihor şi Arad.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu 51.160 kilograme de deşeuri, pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse. În consecinţă, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport, menţionează reprezentanţii IGPF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. E avansul pe care trebuie sa-l achitam pentu a cumpara accederea in spațiul Schengen…

  2. Astia care se tavalesc pe jos pentru green sa ceara interzicerea fabricarii PET urilor. E greu rau ? Sau n-au voie ! Cat platim pentru green asta e mai ieftina sticla de sticla, mai baietasi si fetite !

  3. Vrem o tara ca afara! Io’te ca o aveti, bhai gugustiucilor ! Jos comunismul ! Si ce nu e mai bine afara ???

  4. În urma cu 33 ani România a fost deturnata de la un parcurs demn , economic și social.
    Politicienii și ziariștii țin captiva mass-media românească cu subiecte primite în plic de la Whashington via Brussel
    România este o imensa pușcărie a minților, sufletelor și a spiritului .

  5. MINISTERUL MEDIULUI DA LICENTA DE IMPORT A DESEURILOR!?
    Si de taiat padurile!
    In loc sa le interzica total!
    Adica este facut special din tradatori ca sa distruga Romania!

  6. Despre Deseurile nucleare de la CENTRALELE di FRANTA SI GERMANIA ,TACERE!!!ALO SRI DUPA CE VIN INGROPATE SI ATING FALDELE ,25000 DE ANI DESEURILE TOXICE RADIOACTIVE PROVOACA CANCER SI LEUCEMII!!!

  7. & Deci, probabil că mai privesc și alții, Codruța Kovesi, Iulia Moțoc, ?

  8. „aproximativ 5.853 tone”

    diversiune,diversiune!
    -Bucurestii fabrica anual 500’000 tone gunoi!

  9. Cred ca ar fi o solutie buna confiscarea automarfarelor care incearca sa introduca deseuri in Romania.

  10. Astea se ard prin fabricile de ciment și noi le mai și plătim cică pentru „neutralizarea” lor. Iar voi vă luați apartamente in blocurile dezvoltatorilor făcute cu ciment din deșeuri! Apoi daca pe ale noastre le lăsăm pe camp suntem și sancționați de comisiile de la stăpânire!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.