Erbașu despre eliminarea facilităților fiscale din construcții

Anunțul ministrulului de Finanțe Dan Vîlceanu că Guvernul intenționează să renunțe la facilitățile fiscale de care beneficiază anumite domenii economice, din care , pe primul loc, sunt construcțiile și IT-ul stârnește reacții virulente. Cristian Erbașu, proprietarul Erbașu Construcții, unul dintre cei mai mari actori din piață și președintele patronatului constructorilor spune că implementarea unei astfel de măsuri înseamnă un dezastru pentru acest sector economic și, într-un sens mai larg, pentru societate.
„Nu vom mai avea cu cine lucra, se întoarce munca la negru iar migrația masivă a forței de muncă către Vest se va relua.. Ce să facem, acum că avem aprobat și PNRR, să importăm doar materiale de construcții, să fim doar piață de desfacere, aste e ideea? Până una-alta, mă gândesc că țările din Vest și-au cam construit autostrăzile, noi nu prea și am cam vrea să construim și noi. Sau nu?”, afirm Erbașu.
Reamintim că, de trei ani, firmele cu activități în construcți sau domenii conexe beneficiază de o facilitate fiscală care le permite angajaților să achite contribuții în cuantum total de 21,5%, față de un obișnuit 46%, restul angajaților, ceea ce le acorda, din start , salarii mai mari. Angajații din construcții nu plătesc sănătatea, șomajul și contribuția la pensie Pilonul 2, dar beneficiază de asistență medicală și șomaj, dacă situația o impune, fiind asigurați din oficiu. Măsura a fost implementată în timpul guvernării PSD pentru a impulsiona acest domeniu care contribuie cu 7% las PIB și cu 6% la creșterea PIB(date pe 2020) și pentru a împiedica migrarea forței de muncă. Sunt peste 500.000 de angajați în construcții și încă există deficit de cel puțin 100.000 de lucrători. Odată eliminată facilitatea fiscală, este de așteptat ca deficitul de forță de muncă să se adâncească.
 „Există o discuție legată de excepții la plata impozitului pe venit și plata contribuțiilor… sunt mai multe categorii. Toate excepțiile de la plata impozitului pe venit și la plata contribuțiilor pe venit, plus excepțiile la plata impozitelor și taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alții nu (…) Este o variantă, mă refer la toate excepțiile„, a spus ministrul, într-o intervenție la Antena 3. Potrivit acestuia, facilitățile se vor elimina pentru că inclusiv nu este pe placul Comisiei Europene și a altor instituții internaționale.

Concret

Facilitătile fiscale, așa cum au fost stabilite de OUG 114/2018, cu completarea OUG 43/2019 sunt:
  •  Reducerea cotei contributiei de asigurări sociale de la 25% la 21.25%
  •  Scutirea de la plata impozitului pe venit din salarii
  •  Scutirea de la plata contributiei la asigurările sociale de sănătate
  •  Reducerea cotei contributiei asiguratorie pentru munca de la 2.25% la 0.3375%
  •  Scutirea angajatilor de la plata CAS de 4% sau 8% datorată în cazul contractelor cu condiții deosebite sau speciale de muncă
Facilitatile fiscale se aplică la veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor dacă acestea se cuprind în intervalul 3.000 – 30.000 lei. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilităti fiscale.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1073 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Domnul Erbasu are dreptate! In domeniul constructiilor este o acuta lipsa de personal. De la muncitori necalificati si pana la ingineri. Din schema au disparut maistrii si tehnicienii, nu mai exista scoli profesionale si tehnice. Munca in constructii este foarte grea si chiar pentru salarii mai mari si facilitatile la care guvernul vrea sa renunte, sunt din ce in ce mai putini amatori. Facultatile de constructii nu mai au studenti, pentru ca scoala de constructii e grea, iar formarea inginerilor dureaza ani de zile. Tineretul nu se inghesuie pe santiere, sa traga de fiare pe canicula, ori pe ger cumplit. Prefera sa care marfa la magazine, sa livreze mancare la domiciliu, sau sa traiasca din ajutor social si din pensia parintilor. Iar deprofesionalizarea in domeniu reprezinta un risc major pentru siguranta constructiilor viitoare.

  2. Așa vâlcene ..baga mare ..
    Pleacă ai noștri la sparanghel…
    Nu-i nimic
    Aducem asiatici …
    Revigorarea natalității…

  3. Nenorocitii astia in loc sa desfiinteze pensiile speciale,pensiile de merit,rentele viagere,smecheria cu pensia AZR,toate din banii publici, PNL ataca exact pe cei care muncesc..Rusine nenorocitilor
    In constructii e criza de mana de lucru ,IT asigura 6-8 miliarde euro exporturi si caprele PNL tot in astia dau..

  4. Echitate capitalista , un amartat cu salariu minim plateste tribut iar un mare ITist ce pozeaza reclame cu 4-10 salarii minime , nu plateste . Oricum au salariile mai mici ITisti romani decat cei de afara si sunt mult mai productivi , fiind mult mai exploatati decat celalti . Dar faptul ca pleaca societatiile straine care le dau de lucru in LON ca la textilisti de astazi , nu se justifica . Cat despre echitate in raport cu alti romani ce sa mai zic !
    Hai noroc frati itesti !

  5. Nicusor Dan nu are alta treaba decat sa ‘parcarea „din Bucuresti,narodul!Toti primarii care au facut zile fripte soferilor au platit cu functia!Ocupa-te ciufulitule de caldura de desfiintarea atator companii inutile,nu de parcare,dobitoc patentat,ca nu aveam pe cine vota daca venea tot cateaua aia..

  6. Se ocupa Pakistanezii, Indienii, Vietnamezii si alte rude maronii din Asia, asa ca nu va mai faceti griji cu forta de munca, plus ca o sa creata si populatia Rromaniei in mod accelerat, romancele fiind printre primele sa deschida picioarele la toti strainii, asa ca mult succes

  7. Ce legatura are lipsa de personal cu scutirea la plata a patronilor pentru un profit mai mare cu personal mai putin ?

  8. Cum vă lămuriți cu „România pe primul loc în lume la nr de proprietari de case” și „lipsa forței de muncă” plus „vrem facilități fiscale”?
    Pt cine se construiește? Se spală bani cmva? Se construiește pt emigranți?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.