Erdogan, lăsat cu ochii în soare de România: „Ne-a confirmat”

Curtea de Apel Bucureşti a RESPINS vineri solicitarea autorităţilor turce de extrădare a ziaristului Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România. Jurnalistul a avut vineri o primă reacție, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de extrădare emisă pe numele lui de autorităţile din Turcia.

UPDATE. „Sunt foarte fericit, foarte bucuros. Aveam încredere totală în Justiţia din România şi astăzi Justiţia ne-a confirmat acest lucru. Colegii mei ziarişti din Turcia nu sunt la fel de norocoşi ca mine. Conform statisticilor internaţionale, în momentul de faţă, sunt 326 de ziarişti întemniţaţi, iar mai mult de jumătate – 174 – sunt în temniţele din Turcia. Noi ne iubim ţara, dar nu ne-am dorit ca ţara să ajungă în starea în care se află acum. În toată această perioadă, de la declanşarea acestei proceduri (de extrădare – n.r.), colegii din mass-media din România ne-au ajutat foarte mult, au privit cu interes acest subiect. Am văzut acest ajutor reciproc şi solidaritate, care s-a manifestat atât la nivelul jurnaliştilor din România, dar şi la nivelul societăţii civile şi al populaţiei. Am primit foarte multe mesaje de susţinere”, a spus Demirkaya pe holurile instanţei.

El a susţinut că acuzaţiile pe care i le aduc autorităţile din Turcia sunt „absurde”.

„În dosar se găsesc două acuzaţii, absurde din perspectiva noastră. Primul aspect care mi se reproşează este că aveam conturi la o bancă, care la momentul inaugurării a fost deschisă chiar de către preşedintele Erdogan şi de membrii Cabinetului din acea perioadă. La nivelul României, apreciem că se află 10.000 de cetăţeni turci şi aproape jumătate au conturi la această bancă. Dacă am ţine cont de aceste acuzaţii, atunci ar trebui să extrădăm 5.000 de cetăţeni turci cu această motivaţie. A doua acuzaţie din dosar se referă la faptul că am folosit o aplicaţie de mesagerie, de tip WhatsApp, aplicaţie care se numeşte ‘Bylock’, dar care era deschisă către toţi utilizatorii la nivel mondial. Din câte ştiu, aplicaţia a avut cam 600.000 de utilizatori la nivel global. Atunci şi cetăţenii români sau din alt stat care au folosit această aplicaţie înseamnă că se fac vinovaţi de terorism?

Un lucru înfiorător din perspectiva mea este că, în momentul de faţă, în închisorile din Turcia se află 17.000 de persoane de sex feminin, care au fost încarcerate cu aceste acuzaţii. Şi odată cu aceste mame, peste 600 de copii cu vârsta până în 5-6 ani se regăsesc în închisorile din Turcia. Conform cifrelor de la Ministerul Justiţiei din Turcia, în ultimii doi ani, aproximativ 228.000 de persoane au fost încarcerate cu aceste motive. Aproximativ 50.000 dintre aceştia sunt simpatizanţi ai mişcării Gulen sau au legătură cu această mişcare”, a spus Kamil Demirkaya.

Reacția Zaman România

„Justiţia din România a respins cererea de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaya cerută de autorităţile de la Ankara la ordinul lui Erdogan. România, ţară membră a UE, dovedeşte astfel respect pentru drepturile omului, pentru democraţie şi pentru libertatea de exprimare”, scrie Zaman România.

Ziarul Zaman mulţumeşte tuturor ziariştilor români, ONG-urilor şi politicienilor care au susţinut cauza ziaristului Kamil Demirkaya, „a cărui singură vină este aceea de a-şi face meseria cu onestitate şi cu respect pentru adevăr”.

Procurorul de ședință de la Parchetul Curții de Apel București a arătat, vineri, că deși autoritățile de la Ankara solicită extrădarea lui Kamil Demirkaya pe motivul că este membru al „unei grupări teroriste înarmate de pe teritoriul Turciei”, din conținutul cererii de extrădare rezultă că jurnalistul este urmărit din motive ideologice, astfel că a solicitat instanței respingerea cererii. Iar Curtea de Apel București au respins cererea de extrădare a jurnalistului.

La termenul de vineri, doi ziariști turci au fost audiați ca martori și au dat detalii despre regimul lui Recep Erdogan

Ei au spus că aproximativ 170 de jurnaliști sunt arestați la ora actuală în Turcia, iar peste 300 sunt dați în urmărire de autoritățile de la Ankara pentru faptul că s-au opus Puterii.

„Sunt foarte mulți ziariști care sunt azi închiși. Din peste 170 care sunt în detenție, pe 120 îi cunosc eu, sunt colegii mei, prietenii mei. Unii au reușit să fugă și au obținut azil în străinătate. De la ei am aflat are este situația jurnaliștilor închiși. Ei sunt supuși unui tratament rău. De pildă, îl cunosc pe directorul postului TRT: în perioada în care a fost arestat preventiv nu a primit medicamentația corespunzătoare și a fost țiunut singur în celulă, timp de șase luni. Apoi a fost condamnat 9 ani și 9 luni de închisoare. Un alt director, care mi-a fost prieten s-a aflat într-o situație asemănătoare. La ultima înfățișare în instanță nici nu mai putea să meargă singur. Simt o durere profundă față de aceste persoane, mai ales că îmi sunt prieteni”, a declarat primul jurnalist, izbucnind în lacrimi.

Martorul a fost întrebat de ce îi urmărește regimul lui Recep Erdogan pe jurnaliștii turci.

„Zaman era cel mai mare ziar din Turcia. Dacă putea să îl închidă Erdogan (n.r. – știa că) putea să treacă mai departe. Zaman a fost închis, iar ulterior aceleași măsuri au fost luate împotriva altor publicații. Oricine se opune, redacție sau jurnalist, e în cele din urmă pedepsit, tras la răsundere pentru această opoziție. În Turcia există tortură, nu există justiție echilibrată”, a spus martorul.

Al doilea jurnalist audiat a declarat că 300 de ziariști sunt dați în urmărire în Turcia.

„În prezent 185 de jurnaliști sunt închiși, iar în jur de 300 sunt dați în urmărire. Cei care au reușit să plece încearcă să supraviețuiască într-o lume străină. De doi ani lucrăm împreună (n.r. – cu referire la Kamil Demirkaya), suntem jurnaliști în România. Eu nu sunt de acord cu acuzațiile care i se aduc. Există foarte multe rapoarte ale organizațiilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului. (…) Am încredere în democrația și în dreapta judecată din România”, a spus în fața instanței al doilea martor.

Acesta a fost întrebat dacă în Turcia jurnaliștii de la Zaman sunt considerați susținători ai lui Fethullah Gülen, rivalul lui Recep Erdogan.

„Nu este vorba de Zaman. Orice ziarist care este împotriva lui Erdogan e pedepsit. Toată mass-media din Turcia este în această situație”, a răspuns al doilea jurnalist turc audiat ca martor.

La termenul din 6 decembrie, cauza fost amânată pentru „pregătirea apărării în raport de cererea de extrădare”. Demirkaya a adeclarat că nu doreşte să fie extrădat şi că a cerut azil politic în România.

„Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia. (…) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiţia nu funcţionează corect în Turcia. Există tortură. (…) Foarte mulţi ziarişti de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimişi la închisoare, precum şi rude de-ale mele”, afirma el atunci.

De asemenea, a susţinut că acuzaţiile oficiale se referă la faptul că a avut conturi şi bani într-o bancă ce a fost înfiinţată legal în Turcia şi la faptul că, în calitate de cadru didactic şi manager al unor şcoli considerate ca aparţinând „reţelei Gulen”, a avut instalată pe telefon o aplicaţie, care în 2015, a fost închisă la nivel global şi nu mai există.

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost reţinut în 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost însă eliberat după ce a fost audiat de utorităţile judiciare române.

Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară.

În luna noiembrie 2018, el şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare.

În ziua reţinerii sale, Zaman România anunţa că la ordinul preşedintelui turc, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii

Ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani.

„Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului şi cere autorităţilor române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariştilor şi a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya şi-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara”, anunaţa atunci publicaţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. La săpun! Știe Tayyip ce să facă cu el. Merită cu vârf și îndesat. Cadrele didactice din Turcia au un regim privilegiat. Dacă a plecat din Turcia pentru cai verzi prin alte țări, cu siguranță a complotat împotriva puterii alese legitim în Turcia!

    • Asa colega. Inseamna ca aia 5 mil de romani care au plecat din Roamnia pentru cai verzi pe pereti cu siguranță comploteaza împotriva puterii alese legitim în Romania! Si nu poti nega ca asa este de moment ce depsre scandalul din 10 august complotistii romani de afara scriau pe facebook ca vin sa rastoarne guvernul legitim ales ca sa-si puna Liderul „guvernul sau”. Iar liderul romanesc Werner s-a gasit sa atace jandarmii, ca doar i-au oprit pe #rezistenti sa rastoarne democratic guvernul prin viloenat stradala.

    • @Pixelu albastru: muta-te tu de la Tiraspol in Turcia. Transnistria ar deveni un loc mai frecventabil pentru lumea civilizata fara pupatorii de dictatori ca tine!

    • @Lili
      Fă genialo, au plecat din sărăcie! La îndemnul lui bășilă!

    • Nu mă, sunt din Ploiești! Mă mulțumesc cu Onea și Portocală!

  2. Felicitari judecatorilor independenti constienti de privilegiul de a-si faca meseria intr-o tara democratica si europeana!

    • Se cufuresc pe ei doar la auzul că licuricii sunt supărați pe Recep! Că a avut obrăznicia să-și repatrieze aurul de la Fort Knox!

  3. Dece nu s-a procedat la fel si cu Guccifer? Daca l-a cerut ” partenerul strategic „, ne-am grabit sa-l dam. Era roman si trebuia judecat si condamnat in Romania. Criminalul care l-a omorat pe Teo Peter a fost ” extras ” imediat si exonerat. Rusine! Altminteri, o sa mai faceti voi concedii la Antalya, cand si-o vedea lupu` ceafa! Multumiti-va cu Lehliu-Gara! Turcaletele asta putea fi ajutat sa ajunga la ambasada unei alte tari si ceara azil politic. Ne-am bagat ca musca-n c.. calului. Asta nu-i o victorie a justitiei ci o dovada de servilism.

    • Ati ajuns sa va gudurati pe langa turcaleti, se rasuceste Brancoveanu in mormant! Numai la mat va ganditi, ati adus tara la MINUS 100 de miliarde de euro, tovarasilor!

    • Mă, Antalia?? vieții! Nu Turcia ne vinde jucării poreclite „tehnică militară” la preț de procente dintr-un PIB umflat cu pompa! Deschide bine ochii! Doar dacă nu cumva ești din ăia cu bitcoini și atunci problema se pune altfel! Tu chiar nu vezi că deciziile pentru țărișoara asta nu se mai iau de la București!
      Turcia a devenit o țară independentă, că Erdogan se comportă ca un dictator ține doar de instinctul de conservare, ori elimină cozile de satâr până la a zecea spiță, ori este eliminat! Cale de mijloc nu mai există! Eu sunt pentru independența națiunilor, nu pentru vasalitate și iobăgie! Dacă tu vrei să stai în genunchi și să privești sub brebenel, n-ai decât, mergi alături de primarii-iobagi ardeleni!

  4. @ Vanatorul de ursi

    Ce legatura are turismul cu justitia care a fost impartiala si dreapta?

    Jurnalistii nu trebuie sa ajunga in puscarie din cauza articolelor pe care le scriu- se numeste libertatea presei si a opiniei personale.

    Asa cum d-voastra aveti dreptul la opinie atat timp cat nu este vulgara, rasista, antisemita si nu indeamna la violenta.

    • Geniule! Turcu-i jurnalist tot la fel cum ești și tu! Bubui de inteligență.

    • N-am inteles dece postarea mea este vulgara, rasista si antisemita! Cum te chema inainte de Alistar, de te superi? Shalom!

  5. un singur pixel si il irosesti si pe el…Iti recomand doua tari ” independente”, Rusia si Turcia. Fa bine si mergi la cules de capsuni, in Siberia….

    • Mă duc mă, pulifrici! Mulțumesc de sugestie. Că doar n-a redevenit munca o rușine!

  6. Corect, orice cetățean străin trebuie protejat și trebuie să-i fie refuzată extradarea. Orice cetațean român trebuie extrădat daca cere vreun stat străin extrădarea lui. Pentru orice român refugiat în vreo țară străină pentru care autoritățile românești cer extrădarea, țara străină trebuie imediat să se conformeze. România nu trebuie niciodată să extrădeze pe cetățenii străini refugiați la noi la solicitatea altor țări . Cetăteni români urmăriți de DNA sau certați cu legea, sau alte instituții de forță, plecații în Turcia nu în Costa Rica. Turcia pe bază de reciprocitate nu vă va extrăda niciodată.

  7. Tayyip este nevoit să treacă la planul B. Să activeze firma de salubritate care nu strânge gunoaie ci lasă gunoaie pe băncile din parcurile țării! Așadar, „jurnalistul” avea șanse să îmbătrânească cu câțiva ani de pușcărie și jurăminte de loialitate sultanului, „justiția” română n-a făcut decât să-l fericească pe turc cu tinerețe veșnică.

  8. @pixelu albastru. Erdogan ar putea sa-i sprijine pe comunistii si prolegionarii din Romania prin acordarea azilului politic.Altfel, ramane cum a stabilit cu merkel, ne inunda cu imigranti…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.