Eșecul de la Poștă – milioane dispărute, plângeri penale, șefi inexistenți

Poșta Română a eșuat în demersul de a lansa pe piață o companie de brokeraj. Din 2015 și până astăzi, oamenii care au fost puși să administreze societatea au ratat o majorare de capital, s-au făcut plângeri la DNA, s-au acumulat pierderi an de an și, la final, nimeni n-am mai vrut să fie șef. Firma și-a închis obloanele, și-a cerut insolvența iar instanța a refuzat.

În 2014, Poșta Română a deschis propriul broker de asigurări – Poșta Română Broker de Asigurări -, cu scopul de intermedia asigurări generale (RCA, polițe de sănătate etc.). Societatea s-a aflat însă pe pierdere încă de la înființare, astfel că a solicitate intrarea în insolvență. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care capitalul social a fost majorat în 2015 cu 1,8 milioane de lei. Această majorare a făcut însă, în 2017, obiectul unei plângeri la DNA, ca urmare a faptului că sumele au fost folosite în alte scopuri decât majorarea capitalului. Conform unui document guvernamental, în 2015 s-au făcut două majorări de capital, a câte 900 mii de lei, însă acestea nu au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului București. Având în vedere acest aspect, conducerea Poștei Române a dispus efectuarea unui control având ca obiect ”verificarea operațiunilor derulate de Poșta Română Broker de Asigurare SRL, privind majorarea capitalului social în anul 2015”. În acest sens, organele de control intern din cadrul Poștei Române au constatat că ”utilizarea de către Poșta Română Broker de Asigurare SRL, prin dispoziția administratorilor, a sumelor destinate majorării capitalului social pentru achitarea cheltuielilor curente ale societății, înainte de obținerea aprobării majorării capitalului sociale de către ASF și înregistrarea la ONRC, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de abuz de încredere – prevăzut de art. 235 Cod Penal”. În conculuzie, Poșta Română, la data de 31 octombrie 2017, a aprobat și a dispus efectuarea demersurilor necesare sesizării organelor de cercetare penală. Totodată, în data de 2 noiembrie 2017, conducerea Poștei Române a dispus revocarea din funcție a administratorilor precum și a directorului general al Poșta Română Broker de Asigurare SRL.

Administrarea PRBA a fost asigurată din 2015 de către trei persoane, respectiv Viorel Motoroiu, care avea și calitatea de reprezentant al societății, Andrei Stănescu – administrator, și Cătălin Radu – adminstrator. Conform unei note de prezentare ce are ca subiect verificare operațiunilor derulate de PRBA, privind majorarea capitalului social în anul 2015, cei trei administratori sunt responsabili de neîndeplinire a hotărârii asociatului unic de majorare a capitalului cu 1,8 milioane de lei.

Șefa nouă de la Poșta Română, Elena Petrașcu, declara la vremea respectivă că cea mai mare neregulă găsită este că banii destinaţi majorării capitalului social al filialei Broker de Asigurare cu 1,8 milioane lei au fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri.
A făcut plângere penală împotriva lui Alexandru Petrescu, fost director general al Poștei Române și viitor ministru al Comunicațiilor, Andrei Stănescu, Benoit Pleska (cetățean belgian), Dante Stein (cetățean israelian), Bogdan Matei, Radu Cătălin, Bogdan Patriniche, Adrian Cighi (membri ai Consiliului de Administrație în 2015) și Viorel Motoroiu (administrator executiv Poșta Română Broker de Asigurare-PRBA). ”În anul 2015, Consiliul de Administraţie al companiei a hotărât majorarea capitalului social al filialei cu 1,8 milioane lei, în două tranşe a câte 900.000 lei, în martie 2015 şi în septembrie-decembrie 2015 (când director general era Alexandru Petrescu, n.r.). Deşi banii s-au dat cu destinaţia precisă de majorare a capitalului social a acestei filiale, această capitalizare nu a fost pusă în practică”, declara într-un interviu pentru News.ro Elena Petraşcu.

Pe de altă parte, pentru susținerea activităților curente achitării sumelor restante și a susținerii planurilor de dezvoltare, CA al Poșta Română a aprobat la 1 noiembrie 2017 majorarea capitalulu social al filialei PRBA cu suma de 1,5 milioane de lei, iar această majorare a fost înregistrată la Registrului Comerțului București. Cu toate acestea, în pofida tuturor eforturilor pe care Poșta Română le-a făcut, se arată în documentul amintit, injectând capital de lucru, pierderile pe care Poșta Română Broker de Asigurare le-a înregistrat au adus PRBA într-o situație economică precară, respectiv în situația de a nau mai putea efectua plata datoriilor acumulate. Având în vedere acest aspect, PRBA a restricționat din data de 20 noiembrie 2018 accesul la platforma de emitere pentru asistenții în brokerak, și începând cu data de 21 noiembrie 2018, nu a mai emis polițe prin call center. Mai mult decât atât, PRBA a încetat orice activitate comercială. Persoanele din fosta conducere, respectiv administratorii și conducătorul executiv, și-au înaintat demisiile din funcțiile ocupate, această situație fiind notificată Autorității de Supraveghere Financiară.

Principalul creditor al societății este Poșta Română căreia PRBA îi datorează în prezent suma de 2 milioane de lei, din care 1,8 milioane reprezentând majorarea de capital social, care a fost transferată de Poșta Română, dar nu s-a înregistrat la majorare.

Dată fiind situația economică a societății, nu a mai putut fi identificată nicio persoană care să accepte deținerea calității de administrator și/saau de conducător executiv al PRBA, astfel că societatea este în imposibilitatea de a proceda la numirea organelor statuare de conducere, în acord cu legislația în vigoare. Astfel că Poșta Română a promovat o cerere de deschidere a procedurii generale a insolvenței, înregistrată la Tribunalul București. În 14 mari 2019, instanța a respins cererea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Raspunde PSD!
    Penal!!!
    Javre ordinare, TOTI ar trebui sa fie in puscarie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.