„Este catastrofală”: Măsura de care se tem cei din Industria Alimentară

alimente, contrafacute

Federaţia Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta se opune „categoric” continuării măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază, prelungirea fiind catastrofală nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci şi al consumatorului final, susţine preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

„În primul rând, plafonarea este făcută, din punctul nostru de vedere, greşit, pentru că sunt prinse doar procesarea şi retailul, producţia, deci furnizorul de materii prime nu are niciun fel de plafonare, iar în ultimul timp, preţurile materiilor prime în România sunt mai mari decât afară. Deci preţurile cresc, dar cresc în detrimentul nostru. Am aflat şi noi ieri cu stupoare de la ministrul Agriculturii că industria alimentară este la pământ. Întrebarea este de ce oare s-o fi prăbuşit? Nu cumva în agricultură s-au dat subvenţii, s-au dat banii din toate direcţiile, industria alimentară n-a beneficiat de nimic, nu are materii prime, beneficiem de o lege foarte stufoasă şi am atras atenţia că vom avea preţuri mai mari decât cei din vest, pentru că legislaţia românească e făcută din punctul nostru de vedere destul de aiurea. Toate codiţele băgate ne cresc costurile, iar plafonarea la ora actuală e de neînţeles”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Acesta a afirmat că Ministerul Agriculturii le-a oferit manifestanţilor tot ce au cerut, beneficii de care ar avea nevoie şi industria alimentară din România.

„Vrem şi noi o subvenţie pe motorină, pentru că avem şi noi flotă de transport. Vrem şi noi ajutor pentru cumpărare de materii prime, vrem şi noi să fim protejaţi pentru mărfurile care vin de afară, pentru că vin din ce în ce mai multe. (…) Vrem şi noi subvenţie la bancă, pentru că suntem puşi la zid de creşterea dobânzilor. Nu poţi să dai într-o singură direcţie, dar în direcţia aia nu plafonezi nimic, iar în rest nu dai nimic dar plafonezi totul. Acesta este nostru punctul de vedere pe care îl susţinem astăzi. Industria alimentară nu beneficiază de niciun fel de ajutor din partea Guvernului. Ştiţi că foarte mulţi dintre colegii mei au anunţat că industria alimentară e în pragul unei catastrofe? (…) Dacă distrugi industria alimentară, materiile prime vor trebui date în altă parte. Este o nebunie: dăm subvenţii la oaie, la capră, la tuns oaia. Eu am întrebat personal, de ce la producţie nu se plafonează preţul? La ora actuală, preţurile mici din afară ne omoară fără nicio discuţie. Şi ca să venim şi noi cu preţuri mai mici trebuie să umblăm la calitate. Cererea noastră este clară: prelungirea este catastrofală nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci şi al consumatorului final”, a avertizat Sorin Minea.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după data de 31 ianuarie 2024, luând în calcul şi introducerea de noi produse pe listă, iar „mielul” ar putea fi unul dintre acestea.

„Îmi doresc ca familiile cu venituri mici şi medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele preţului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanţă au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% faţă de anul 2022, unde preţurile erau cu plus 18%. Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanţă”, a precizat Florin Barbu.

Întrebat dacă mielul ar putea fi introdus pe lista produselor cu adaos comercial redus având în vedere Sărbătorile Pascale, şeful MADR a transmis că va decide acest lucru numai după ce va avea un dialog cu retailerii şi procesatorii, însă a recunoscut că este o propunere bună.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023 şi viza 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă. Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.

Reprezentanţii patronatelor din industria alimentară discută marţi după-amiaza cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Cele cinci asociaţii care au confirmat participarea sunt: Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), Federaţia Patronală din Industria Alimentară (ROMALIMENTA), Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) şi Asociaţia Română a Cărnii (ARC).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

15 Comentarii

  1. Românii vor ajunge să consume doar alimente din Urcaca.
    Sănătoase și Gustoase, măRog…🤮

  2. Materia primă venită de afară e mai ieftină pentru că oamenii ăia muncesc mai mult pentru bani și nu visează să se căpătuiască într-un an. Am vrut să cumpăr românește: în piață un kg de morcovi era 8 lei la producător nu la samsar, în supermarket era 2.90 .

  3. Adevărul este cu plafonarea este că uleiul, faina de grâu și făina de porumb s-au ieftinit semnificativ. Din păcate nu și produsele de patiserie. Adevărul că cursul euro leu rămânând neschimbat pe un litru de ulei luau 1 euro din pandemie luau 3 euro la fel zahărul de 0,6 euro la 1,2 euro etc… Săpunul de 2,9 lei a ajuns 7 lei etc… Vă dați seama cu cât s-a dublat și triplat profitul marketurilor și supermarketurilor, toate franceze și germane din România? Și ne mai miră de deficit?

  4. …pt idiotii utili…in cocioc, pib-ul pe cap de locuitor se raporteaza la 19,05 meleoane de romani…din pacate pt idiotii utili, in cocioc ma sunt maxim 11 meleoane, din 6 meleoane de contracte de munca inregistrate in revisal peste un sfert sunt pt al doilea job…asa ca idiotii utili sa o lase mai usor cu pianul pe scari, ca macane!…mai mult, in celelalte tari industriile esentiale sunt sprijinite prin subventii directe sau mascate…acelasi idiot util ar tre sa stie ca orice producator are nevoie de finantare, de lichiditati…in austria, de ex, producatorul de scobitori ia credit de la o banca ce functioneaza si in cocioc cu dobanda de 0,25% pe an, cu perioada de gratie de minim un an…acelasi producator din cocioc ia acelasi credit cu dobanda intre 12/17% pe an, fara perioada de gratie…scurta lectie de economie pt idiotii functionali, indiferent de gen…sau sex, mai pe romaneste!…

  5. Despre ce plafonări vorbește domnul „Romalimenta” când clasica slănină de porc, de mâncat cu ceapă (import Franța, deh, români rafinați !) costă 50 – 60 lei/kg, jumările 110 lei (!!), salamurile cu conținuturi necunoscute peste x lei/kg etc ?!

  6. Nu,nu …. Industria alimentara, procesatorii romani folosesc in majoritatea cazurilor produse din import. Lapte, carne, brenzeturi, faina neagra, etc.etc. cumparate la preturi subventionate de alte state. Deci nu proceseaza marfa romaneasca, da bani la producatori occidentali. Nasol !

  7. Leano,
    Dacă tu crezi că diferența arătată este cauzata numai de lăcomia producătorului român și de cumpătarea celui strain, ESTI BĂTUTĂ IN CAP DE SOARTĂ RAU DE TOT !
    Vietate, slab gânditoare,
    – Dacă ai socoti doar costul ambalării și transportului din străinatate (Turcia. Ioropa), profitul importatorului român și al supermarketului, ți se va crăcana mintea văzând că producătorul străin rămâne cu mult prea puțin ca să mai trăiască !
    – Străinul are subvenții mari, românul mult mai mici sau unii deloc.
    – Mă îndoiesc că ioropenu’ vinde morcovii pe piața lui cu 0.5 euro / kg

  8. Fraților,începeți să vă construiți AUTONOMIA INDIVUDUALA FATA DE SISTEM,doar așa o să punem in farfurie,noua și copiilor noștri mâncărică sănătoasă.Produdele lor cu chimicale,E.uri ,pesticide ,OGM,să le mănânce ei.NU EXISTA OFERTE DACA NU.S CLIENȚI ,pentru că falimentează toți,intelegeti ghiseftul???😉

  9. Mulți „cultivă” scaieți și vor subvenții.Statul doarme pă el, inșpectorii nu mai dau pe la birou, se duc să-și colecteze”cota” și figuța la magazin, să-și aleagă gresia.

  10. Știu că ai statut de „trol” dar totuși , pentru amuzament, am o întrebare : ai ținut vreodată o sapă în mână ?, ai stat vreo zi, din zori și până-n seară în câmp, pe arșiță sau ploaie mocănească, să pigulești vreun strat de morcovi sau păstârnac ?. Să te uiți cu groază cum seceta sau o grindină năprasnică, ( cuvânt des folosit de mass media noastră analfabetă funcțional) ?. Fă treaba aceasta măcar o săptămână, nu un an, dar să treci și cu roadele muncii tale pe la piață, după care poți să-ți dai cu părerea.
    Postare făcută fără nicio speranță că vei înțelege vreodată ceva.

  11. Hmmmm, acest individ se opune😱😱😱? Sa ne aminyim cum bora dejectii si invective la adresa cetatenilor români din tara, citez din memorie „crtatenii vor doar produse ieftine, de proasta calitate sa consume, noi oferim ce doresc cetatenii”! Scarba imputit de individ, pentru ca linge piticienii, a fost in psd si poate inca este, in loc sa spuna adevarul ca nivul financiar al cetatenilor nu le permite sa cumpere si sa consume produsede calitate superioara, el minte ca cetateniivor produse de calitate inferioara! Se intama cu 2-3 ani in urma si asa a ramas in mentalul acestui spurcaciune politic.

  12. Cum adica de ce s-a prabusit? Din cauza conducerii superioare de partid si de stat.

  13. @ „pretinul” ‘Lean’țăi Popii, 16 ian. 2024 la 19:21
    Băi bre, dacă tu crezi că e vre-o diferență între morcovu’ unguresc vîndut la 2,9/kg de „K”, șî morcovu’ vîndut la 7,9/kg de „producătorul rro” bronzat, io m’înc toți morcovii din piață, fără sare! Tu nu vezi că e ACELAȘI morcov și pe tarabe, la bronzații din piață care au monopol contra șpagă pă suprafața comercială, și în stelajele „K”? Și analiza ADN la kompetenții mitici dă butoi dă la I.N.M.L. iese identică șî la fel! Pînă și sacii în care vin ambalați sunt identici. Măcar are miros, gust și coloare de morcov…
    https://www.ajanlatok.hu/aruhazak/lidl/akciok/sargarepa-1-kg-ajanlat-31112954/
    Varza diferă. Du-te și vezi ce scrie în piață: „Varză Rromînia”, 5/kg, frajedo, verde, da’ dacă întrebi boschetaru’ care transportă cu căruțu’ sacu’ cu varză de la camion la tarabă, îți spune: „Adusă din Makedonia”! În „K”: „Varză Rromînia”, galbuie, 2-3/kg, da’ grea ca bolovanu’ șî tr’ă s-o tai cu drujba, că-i cu nervuri groase ca vreju’ dă dowleak, că așa-i $$oyu’ ‘tălean, iar dacă o pui în oală, mîncarea nu are nici gust nici miros de MÎNCARE, seamănă bine cu lăturile…
    Cartofii? …noroc cu secuii din Ținutul Secuiesc, că altfel am muri de foame!
    Roșiile? Aaaaaa, la astea ne bucurăm dă binefacerile anadoliene pestikizate ale çolakului, dacă holandejii se supără pă noi și nu ne mai dau d’-alea hydroponitscherry…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.