Orice creştin care se închină la moaştele Sfintei Parascheva aşezate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi a remarcat, cu siguranţă, că Sfânta poartă mereu alte veşminte.
Sfânta Parascheva este o sfântă cu moaştele păstrate aproape integral (ele nefiind împărţite de la venirea în Moldova în anul 1641), credincioşii ortodocşi de pretutindeni se pot bucura de binecuvântarea sfintei prin închinarea la veşmintele sale. Aceste veşminte, schimbate după cum vom amintit, sunt oferite creştinilor din parohiile diferitelor regiuni ale ţării, dar şi unor biserici din străinătate, pentru a păstra vie credinţa ortodoxă şi pentru ca poporul iubitor de Dumnezeu să fie ocrotiți de Sfânta Moldovei.
Veşmintele Sfintei Cuvioasei Parascheva sunt schimbate de cinci ori pe an, și nu pentru că ar avea nevoie de veşminte, dar așa cum noi ne bucuram în copilărie de hainele pe care le primeam în dar, tot aşa se bucură şi Sfânta Parascheva de gestul nostru de mulţumire. Schimbarea veșmintelor arată dragostea faţă de ocrotitoarea şi ajutătoarea multora în nevoi.
La vârsta de 10 ani, Sf. Parascheva și-a donat hainele, după ce, în timpul unei slujbe, a auzit citindu-se despre Evanghelia după Marcu. A fost impresionată de îndemnul „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-mi urmeze Mie”.
Veşmintele Sfintei Cuvioasei Parascheva sunt schimbate cu o seară înainte de pelerinajul Calea Sfinţilor, după ziua hramului, din luna octombrie, de Crăciun, când primeşte un veşmânt nou, la începutul Postului Mare (având o culoare mai închisă), în ajunul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos (veşmântul este alb. Ele sunt croite dintr-un material special sau din catifea brodată, au forma unei cruci, lungă de 250 m şi lată de un metru, lungimea braţelor fiind de 1,50 m.
Doar câteva mănăstiri din ţara noastă au privilegiul şi bucuria de a confecţiona veşminte speciale pentru Sfânta Parascheva: Mănăstirea Galata şi Mănăstirea ‒Sfântul Atanasie”-Copou din Iaşi, Mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ, Mănăstirile Pasărea şi Ţigăneşti din Arhiepiscopia Bucureştilor
După 1989, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a început să ofere unor biserici aceste veşminte
Administraţia Centrului Eparhial avea în grijă procurarea veşmintelor ce trebuiau să acopere moaştele Sfintei Parascheva, astăzi însă, tot mai mulţi creştini care vin şi se închină la Iaşi în zilele hramului doresc să le comande pentru a-i mulţumi Sfintei Parasheva, pentru ajutorul de care s-au bucurat în diferitele lor necazuri. Multe veşminte sunt comandate imediat după hram de creştinii care s-au închinat la racla Sfintei Parascheva scoasă pe esplanada Mitropoliei și vorbim de un număr important de astfel de veşminte primite ca mulţumire din partea creştinilor, un gest făcut din recunoștință, dar ajuns mijloc de spor duhovnicesc prin evlavia tot mai mare față de Sfânta Parascheva.
Pe lângă veşmântul şi coroana Sfintei Parascheva pe care le descoperim atunci când ne închinăm la moaşte, în raclă mai sunt aşezate şi pernuţe speciale (una sub capul şi alta la picioarele Sfintei)
Pernuţele aflate în raclă, brodate cu diferite teme (de obicei sunt brodaţi sfinţi importanţi din cursul anului bisericesc sau chiar icoana Sfintei Parascheva), sunt și ele schimbate de mai multe ori în decursul anului şi sunt primite, ca şi veşmintele, de la creştinii care s-au bucurat de ajutorul cuvioasei.
Mulţi creştini care aduc astfel de veşminte povestesc că Sfânta Parascheva li s-a arătat în vis şi le-a spus: ‒Să-mi aduci un veşmânt!”. Fiecare din veşmintele acestea sunt păstrate la veşmântărie, iar la momentul potrivit sunt aşezate peste moaştele Sfintei Parascheva.
O mărturisire făcută de părintele Dosoftei Şcheul aminteşte de un veşmânt deosebit de preţios făcut pentru sfântă în anul 2009
După mărturisirea părintelui, un credincios din Constanţa, având multe necazuri, s-a rugat Sfintei Parascheva să-l ajute. Și a fost ajutat. A venit apoi la Iaşi, la Catedrala Mitropolitană, şi a vorbit cu părinţii, manifestându-şi dorinţa de a face ceva pentru Cuvioasa Parascheva, dar ceva deosebit. S-a gândit să comande o nouă raclă sau un nou baldachin. Pentru că racla istorică a Sfintei Parascheva se dorea a fi restaurată (între timp a fost realizată şi o altă raclă din lemn de stejar), iar realizarea unui baldachin presupunea un efort financiar considerabil, ajutat de Sfânta Parascheva, s-a gândit să comande un veşmânt special pe care să-l închine Maicii Parascheva, ajutătoarea tuturor celor necăjiţi. Acest veşmânt special a fost făcut în Rusia şi este brodat cu fir de aur, nestemate şi perle, în valoare de aproximativ 10.000 euro.
Nu există un inventar concret al veşmintelor dăruite de Mitropolia Moldovei bisericilor din ţară şi din străinătate în anii 1990-2007, aşa cum există după această perioadă
Există biserici care s-au bucurat să primească veşminte ale Sfintei Parascheva, fie ele biserici din ţară sau din străinătate (Grecia, Rusia, Statele Unite ale Americii).
Aşa s-a întâmplat cu Biserica ‒Sfânta Vineri” din Bucureşti, care a primit în anul 2000 din partea Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, un veşmânt al Sfintei Parascheva. Tot în această perioadă, un veşmânt al Sfintei a fost dăruit Mănăstirii ‒Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, mănăstire care a adăpostit racla cu moaştele Sfintei Paraschevva vreme de aproape 250 de ani. Biserica cu hramul ‒Sfânta Parascheva”, a Mănăstirii Sub Piatră din Sălciua, judeţul Alba, este înzestrată şi ea cu un veşmânt al Sfintei Parascheva.
În luna noiembrie a anului 2006, Mănăstirea Eghina din Grecia a primit, în semn de recunoştinţă pentru aducerea la Iaşi a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie, un veşmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva. Şi biserica monument istoric din satul Şişeşti, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, a primit, înainte de anul 2000, acoperăminte de la racla Sfintei Parascheva de la Iaşi.
(Text după fragmente din ”Cuvioasa Parascheva, sfânta populară a Ortodoxiei în istoria şi evlavia poporului român”, Editura Doxologia. Pr. Prof Dr. Ion Vicovan, Pr. Cătălin Adumitroaie, Pr. Prof Dr. Ion Vicovan, Pr. Cătălin Adumitroaie)
Peste 42.000 de români îşi serbează ziua onomastică, sâmbătă, la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva
Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Populaţiei, sunt 38.772 de femei care poartă numele de Parascheva sau derivate ale acesteia şi 3.352 de bărbaţi care se numesc Paraschiv sau derivate ale numelui.
Cel mai întâlnit nume la femei este Paraschiva – 34.072 de persoane, urmat de Parascheva – 2.047, Parasca – 1.105, Chivuţa – 562, Chiva – 417, Pachiţa – 394, Paraschiţa – 74, Vuţa – 46, Paraschieva – 45, Parastiţa – 8 şi Paraschivuţa – 2. La bărbaţi, cel mai întâlnit nume este Paraschiv – 3.017, urmat de Chivu – 219, Petcu – 98, Paraschivu – 10, Paraschiţă – 6 şi Chivuţă – 2.
- Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, sărbătorită în calendarul ortodox astăzi, 14 octombrie, s-a născut la începutul secolului al XI-lea în satul Epivatos din Tracia.
- „Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost primite de la Patriarhia de la Constantinopol, aduse de domnitorul Vasile Lupu în noua capitală a Moldovei de la Iaşi şi aşezate în Biserisa Sfinţii Trei Ierarhi la 13 iunie 1641. După izbucnirea unui incediu, în noaptea de 26/27 decembrie 1888, în urma căruia sfintele moaşte au rămas neatinse, mitropolitul Moldovei, Iosif Naniescu, a dispus mutarea lor în noua catedrală mitropolitană, unde se păstrează până azi”, arată reprezentanţii MMB.
- Prima menţiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iaşi apare în „Cartea românească de învăţătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iaşi în 1643.
- Sfânta Parascheva a fost fiica unei familii bogate și şi-a petrecut copilăria în casa părinţilor săi din Epivatos, pe ţărmul Mării Marmara, fiind deprinsă încă din copilărie cu învăţăturile creştine.
- Sfânta Cuvioasă Parascheva a murit la 27 de ani și a fost înmormântată fără să i se cunoască identitatea.
Evlavia BOR s-a vazut in „Patria si Capitanul”. BOR este armata in sutane a „celei mai puternice entitati din Univers”, adica o inutilitate escroaca si pedofila. Duamne ajuta, daca n-a atitip putin !
Atentionare catre politicieni si plavan! In ultimii aniani, cetatenii romani au fost supusi unor chinuri groaznice, incepand de la covid pana la cinismul umilintelor permanent de la politicieni! 2024 va fi apasator karmic pentru politicieni, vitalitatea si urletul rasuna incat, divinitatea va actiona pe politicianul persoana, fiecare va fi pedepsit divin dupa respectul acordat sufletului colectiv. Si nu e gluma sau bascalie, avem 2024=8, numar care distruge total persoana rau facatoare, ori pierde locul de munca, ori pierde alegerile, ori pierde partea materiala, si cam ultima dolutie: pierde un membru al familiei, cel mai iubit si adorat membru(sot, sotie, copil, mana, tata, divort cu urmari grave,+)incat, sunt torpilati. Atentie ce formula folositi in legatura cu sufletul colectiv pe comunicare, finante+!
Poate ar fi bună și o corectură mai atentă a textului. Deci unii visează că li se cer haine? Suntem în 2023?
Despre articol.Tot asa s-a dezvoltat si biblia: cu minciuni ovreiesti,minciuni preluate si dezvoltate de-a lungul timpului de artezani ai minciunilor.
… nemaifiind articole de slavă la ucraina de la nexta, postacii progresiști, lgbt-iști își varsă veninul asupra a tot ceea ce este credință și tradiție românească. Zadarnic, socialiști – marxiști de rit nou, urmați linia impusă de Karl Marx: „Nu există nici un fel de justificare de a se permite unor naţii primitive de a continua să existe, din moment ce nu vor fi niciodată în stare sa înteleagă misiunea istorică a socialismului. Polonezii, valahii (românii), sârbii si ruşii nu vor fi niciodată capabili să iasă din epoca de piatră.”
„Tot asa s-a dezvoltat si biblia: cu minciuni ovreiesti,minciuni preluate si dezvoltate”
Parca ovreii l-au pus pe cruce pe nazaritean, fiul duomnului care nu duarme. Sau am inteles eu gresit ?
Veti cunoaste Adevaraul ,iar adevarul va va elibera
Acesti nefericiti majoritatea batrani si bolnavi stau la cozi kilometrice in frig si zloata uneori fiind sclavi ai habotniciei si prostiei lor caci nu cunosc Adevarul
Mi-e mila de tot sacrificiul lor facut in zadar ,culmea in acelasti timp facand si cel mai groaznic pacat ,pacatul Idolatriei
Singura speranta cine ii mai piate ajuta este Dumnezeu si sfintii lui.
Interlopii conduc Romania. Ei doar fura si distrug . Si inchina tara satanei. Oruce razboi apare in lume ei dau declaratie ca sunt de partea celui mai rau . Noroc cu Dumnezeu ca le da……. Evreii au inchis un popor palestina in cusca de fier. Toti interlopii politici sunt de partea diavolului…va veni moartea si saracia peste toti si o sa scrue Marga un articol: Unde este Dumnezeu?
Aici e Dumnezeu va omoara pe toti care faceti rau in lume si furati.
Singura speranta cine ii mai poate ajuta este Dumnezeu si sfintii lui.
Interlopii conduc Romania. Ei doar fura si distrug . Si inchina tara satanei. Orice razboi apare in lume ei dau declaratie ca sunt de partea celui mai rau criminal. Noroc cu Dumnezeu ca le da……. Evreii au inchis un popor palestina in cusca de fier. Toti interlopii politici sunt de partea diavolului…va veni moartea si saracia peste toti si o sa scrie Marga un articol: Unde este Dumnezeu? Aici e Dumnezeu va omoara pe toti care faceti rau in lume si furati.
Bine ca dumnezeu le da, m-am mai linistit, e Cineva care nu duarme, poate mai atipeste putin.
Dumnezeu sa ocroteasca Romania si romanii. Doamne ajuta.
Cu cat este speranta in viitor a poporului roman tot mai mica, atunci cu atat este mai mare evlavia lui……[Rumburak]
Prosteala poporului roman.In timp ce enoriasii stau ca niste sclavi la rand sa pupe moastele(evident ,in Biblie este interzisa idolatria), popii isi uple conturile cu bani de la niste naivi si needucati.Da,needucati.Lipsiti de vointa din moment ce cred in iluzii si minuni.
SINGURA SPERANTA A ROMANILOR E DUMNEZEU. Tataie, cei mai mari interlopi sunt in biserici ,mana in mana cu interlopii din politica.Dumnezeu a emigrat demult din Romania.Inca din comunism.A fost surghiunit in inchisorile comuniste.A fost alungat din biserici de securistii ce s-au facut popi.BOR este cea mai mare organizatie de interlopi.Totul este circ si fariserie .Romania trebuie sa scape de acest circ nimit religie-BPR daca vrea sa iasa din mocirla.Acesti oameni naivi sunt amagiti si tinuti sclavii slabiciunilor lor.
SINGURA SPERANTA A ROMANILOR E DUMNEZEU. Tataie, cei mai mari interlopi sunt in biserici ,mana in mana cu interlopii din politica.Dumnezeu a emigrat demult din Romania.Inca din comunism.A fost surghiunit in inchisorile comuniste.A fost alungat din biserici de securistii ce s-au facut popi.BOR este cea mai mare organizatie de interlopi.Totul este circ si fariserie .Romania trebuie sa scape de acest circ numit religie-BOR daca vrea sa iasa din mocirla.Acesti oameni naivi sunt amagiti si tinuti sclavii slabiciunilor lor.
Leopold Dumnezeu a fost cumva roman sau ortodox? De cand l-ati arestat voi dacii liberi si l-ati facut patriotul vostru? Voi nu va dati seama ca de fapt sunteti departe de a fi crestini prin atitudinea voastra? Ce stii tu de Isus,de sacrificiul lui? Ce stii tu despre credinta? Unde iti este milostenia si evlavia,ha? Tu doar esti conflictual ,mediocru in a etala credinta si naiv in a crede ca tu convingi pe cineva sa ramana ce? Cretin ortodox de rit rusesc,dac liber aurist? Cum ti se pare analogia? LGBT=SIMON (ne)heterosexualul,asa cum mandra lui nevasta a zis.
Pana acum ceva timp , stiam despre SFANTA ca in urma unei batalii a fost luata de OTOMANI . La cererea de rascumparare , turcii au puso pe o balanta si au cerut echilibrarea balantei in AUR !!! Un preot ORTODOX a echilibrat balanta cu un GALBEN . Atunci un IENICER si-a aruncat IATAGANUL pe taler si a cerut ECHILIBRAREA . IATAGANUL s-a ridicat de pe balanta si l_a strapuns !!!Ienicerul era de origine ROMANA !!! Asta este mitul CUVIOASEI PARASCHEVA !!!
Sfinta Parascheva s-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat din TRACIA, unde a si decedat. Trupul neputrezit şi înmiresmat al Sfintei Parascheva a fost mutat în biserica Sfinţilor Apostoli din Kallicrateia, unde au stat timp de 200 de ani.
Din Kallicrateia, moaştele Sfintei Parascheva au fost mutate în 1235 la Târnovo (de catre tarul VLAHO-bulgar Ioan Asan al II-lea/(1190–1241), fiul lui Asan/(t. 1187-1196) intemeietorul dinastiei VLAHE (de la nord de Haemus) din Bulgaria), unde au stat vreme de 160 de ani. De aici au fost duse la Belgrad (dupa cucerirea Bulgariei de catre turci), unde au stat până în 1521 (pana la cucerirea Serbiei de catre turci), de unde s-au întors la Constantinopol pentru alţi 120 de ani. În 1641, Cuvioasa a pornit spre Moldova, într-o lungă călătorie, după ce domnitorul Vasile Lupu A PRIMIT IN DAR sfintele sale moaşte de la Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. În capitala Moldovei Sfânta a fost întâmpinată cu mare cinste de Vasile Lupu, mitropolitul Varlaam şi de episcopii de Roman şi Huşi. Astfel, la 13 iunie 1641 Cuvioasa a fost aşezată în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, unde moldovenii au cinstit-o până în 1889, când a fost mutată în Catedrala mitropolitană, acolo unde se odihneşte şi astăzi.