„Există riscul ca stabilitatea financiară să fie afectată de unele măsuri din Codul Fiscal”

BNR găzduieşte miercuri o conferinţă a Consiliului Fiscal pe tema Codului Fiscal (criticat de Consiliu – nr.), pentru că poziţia Consiliului a fost „ignorată complet” în timpul dezbaterilor, a declarat la RFI purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu.

El atrage atenţia că „o îndatorare a României nu ar fi un eveniment fericit”.

Dan Suciu crede că „se discută foarte politizat în jurul unei teme care e mult mai pragmatică”. „Ceea ce încercăm la Banca Naţională este să creăm cadrul unei discuţii mult mai aplicate pe tema Codului Fiscal şi în această perspectivă mâine, la sediul Băncii Naţionale, Consiliul Fiscal, instituţia abilitată să facă analize legate de politicile fiscale organizează o conferinţă, în care încearcă să pună pe masă încă o dată toate cifrele legate de sustenabilitatea Codului, de implicaţiile pe care le are o politică fiscală, bazată pe toate aceste date. De ce facem acest lucru? Pentru că am constatat şi noi cu surprindere că poziţia Consiliului Fiscal, repet, instituţia cea mai abilitată, însărcinată prin lege să facă comentarii legate de sustenabilitatea politicilor fiscale şi bugetare, poziţia aceasta a fost ignorată complet în tot timpul dezbaterilor. S-a spus că acest Cod Fiscal a stat în dezbatere publică vreo nu ştiu câte luni. Da, de acord, a stat, dar poziţia Consiliului Fiscal, deşi a fost publicată pe site şi preluată uşor de presă, a fost aproape ignorată de factorii de decizie. Mai mult, nici măcar nu au fost invitaţi la o discuţie în Parlamentul României, deşi am văzut cum a avut loc votul şi cât entuziasm a stârnit”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR.

Acesta atrage atenţia asupra costurilor de finanţare. „Constatăm că există implicaţii legate de costurile de finanţare. Îndatorarea României este până la urmă un subiect care ne interesează, de vreme ce noi gestionăm sau la Banca Naţională se gestionează, se administrează contul datoriei externe şi din această perspectivă constatăm anumite semnale, care pot duce la creşterea îndatorării”, a spus Suciu.

Dan Suciu speră ca autorităţile să nu opteze pentru măsuri de scurtă durată. „Am văzut în ultima perioadă o reducere a TVA-ului la alimente şi multă lume ignoră acest lucru şi multă lume nu mai ţine cont de această reducere, care înseamnă în fond o relaxare fiscală foarte importantă. Această relaxare fiscală a fost posibilă tocmai pentru că în ultimii cinci ani s-au făcut paşi foarte importanţi în câştigarea echilibrelor macro-economice (…). Trebuie să avem grijă ca deciziile să se cadreze bine, aşa încât să nu optăm pentru decizii de scurtă durată, în detrimentul unor decizii care să ne permită o dezvoltare şi o sustenabilitate de lungă durată”, a afirmat acesta.

Întrebat dacă acest echilibru riscă să fie afectat de unele măsuri din noul Cod Fiscal, Dan Suciu a răspuns: „Da, există acest risc, din perspectiva pe care o spunem noi, a stabilităţii financiare”.

Chestionat dacă România riscă să ajungă în situaţia Greciei, acesta a spus: „Nu cred că putem vorbi în termenii aceştia, dar o îndatorare a României şi asta ne preocupă, nu vorbesc de o îndatorare nesusţinută, cum este în cazul Greciei, dar o creştere a datoriei României nu este un eveniment fericit. Datoriile se plătesc, datoriile devin tot mai scumpe, atunci când politicile fiscal-bugetar sunt mai dezechilibrate. O dublare sau o triplare a datoriei publice aproape instantanee, adică de la un an la altul, pentru că asta înseamnă instantaneu la nivelul politicilor bugetare-fiscale se plăteşte, nu e deloc bine văzută de pieţe şi atunci sigur, banii aceia trebuie luaţi din pieţe şi se vor lua mai scump”, spune purtătorul de cuvânt al BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.