Experţi internaţionali de film documentar, la Vama

Data limită pentru înscrieri la cea de-a noua ediţie a atelierului de film documentar „Aristoteles Workshop” 2014 va fi 10 iulie. Ca de obicei, sunt aşteptaţi să se înscrie la acest atelier atât regizori, cât şi operatori şi editori! Cei 12 studenţi participanţi vor forma echipe de tip regizor+operator+editor, aşadar, de reţinut că toate cele trei poziţii sunt importante în procesul de realizare a unui film documentar.

„Aristoteles Workshop” se va desfăşura în satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava), între 20 august şi 21 septembrie. Atelierul este produs de Dan Nuţu.

Seara de deschidere a Aristoteles Workshop 2013

Susţinut de Canalul “ARTE/France”, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanţat de „Administraţia Fondului Cultural Naţional” (AFCN), de „Centrul Naţional al Cinematografiei” şi de „iStyle”. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. Atât tutorii, experţii, cât şi invitaţii de prestigiu din industria filmului pe care “Aristoteles Workshop” i-a avut până acum spun că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

“Aristoteles Workshop” se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj, sunet sau producţie de film şi/sau televiziune, fiind un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar.

Dan Nuţu la Aristoteles Workshop

Modulul propus este de maximum 30 de minute de film, dar deschis la elemente de ficţiune. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanţi cu experienţă prealabilă în film – un regizor, un operator şi un monteur -, ei au la dispoziţie cinci săptămâni. Evaluarea proiectelor va fi realizată în faţa unui juriu format din profesionişti internaţionali la sfârşitul workshopului.
Filmele produse de “Aristoteles Workshop” au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Taxa de participare la cursurile “Aristoteles Workshop” este de 500 de euro. Suma acoperă cazarea şi masa în locaţie, accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului, precum şi cursuri de film organizate de experţi internaţionali şi îndrumarea studenţilor de către tutori pe tot parcursul workshopului.

Afişul ediţiei 2014

Pe parcusul celor opt ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din cinematografia mondială: John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la “Academia Olandeză de Film şi Televiziune”); Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la “Oscar”, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului “Peabody”); Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al “Academiei Olandeze de Film şi Televiziune”, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă); Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria şi commissioning editors de la canalul “Arte/France”), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga); Simon Brook (producător, regizor, membru al “Academiei Britanice de Film şi Televiziune”), Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra Şcoală de film “Fémis”); Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare); Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV “ARTE/France”); celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.); Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit “The Silver Toucan” la Rio şi “The Special Prize” la Tokyo); Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile “Emmy”); Marijke Rawie (preşedinte “ExpertDocs”).

Între 2008 şi 2011, Institutul Cultural Român (ICR) a oferit premiul de la finalul workshopului pentru cel mai bun film produs. Premiul de anul trecut a fost acordat datorită suţinerii “Farmexim”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.