Explozie Călimănești: Dacă s-au încălcat condițiile impuse de Transgaz s-a greșit 

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, face precizări cu privire la explozia de la Călimănești. Acesta precizează nu se lucra la magistrala de gaze, la reamplasarea conductei fără aviz sau fără autorizație.

„Nu se lucra pentru că nu era încă emis avizul sau autorizația pentru relocarea conductei. Nu trebuia să se lucreze la mai puțin de 20 de metri de conducta existentă”, a precizat acesta, la B1 Tv.

„Cel mai important este ca aceste organe, fie că este Inspecția Muncii, fie că este Parchetul sau alte organisme ale statului trebuie să aibă accesul la tot ceea ce s-a întâmplat pe șantier, la toate documentele, în așa fel încât să aflăm adevărul. E foarte important să îl aflăm repede să putem să evităm asemenea tragedii pe viitor”, a mai spus Ionel Scrioșteanu.

Nu  importanță adâncimea. Care sunt normele pe care constructorul trebuia să le respecte 

„.(..)beneficiarului… i se emite un certificat de urbanism. În acel certificat de urbanism sunt cerute toate avizele necesare de la toți deținătorii de utilități din acel perimetru. În speța noastră este și Transgaz. La momentul acela se cere un aviz de la Transgaz care să spună în ce condiții se poate construi acest obeiectiv autostradă. După ce se emite acel aviz, acel consultant realizează proiectul, studiul de fezabilitate și proiectul.

Urmează un nou aviz de la Transgaz (care trebuie să concorde – n.r.) primului aviz. Cele două avize sunt, este și comunicat de CNAIR,: unul legat de certificatul de urbanism și unul legat de proiect. În aceste avize se precizează condițiile în care se execută lucrarea. Nu se poate lucra la mai puțin de 20 de m stânga-dreapta față de conductă.

În momentul în care se intră în șantier se alege un subantreprenor dedicat pentru rețele de gaz din Transgaz care elaborează un proiect de relocare a acestei utilități. Vine și cu protecție și ceea ce a cerut Transgazul ca și elemente care să asigure coabitarea.

Conducta de gaz tot sub autostradă rămâne, dar în altă poziție și în alte condiții 

Până la relocare nu se execută lucrare, indiferent că este la 5 m, 3 m sau la 10 cm de sol. Adâncimea nu contează. Dacă s-a lucrat și s-au încălcat condițiile impuse de Transgaz s-a greșit”, a conchis oficialul de la Transporturi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Bă ,se știa de ani de zile de proiectul autostrăzii, nu de două zile !…transgaz avea timp să-și mute conducta,ei trebuiască doar e condusă de securistul numărul unu al lui năstase!…si e subordonată direct primului ministru!…
    Asta pentru toți care vorbesc fără gură lor…
    Cand incepe o autostradă totul trebuie să fie descărcat, pe pământ, sub pământ și în aer…nu-i asa dle Grindeanu zis si ?…

  2. Dar ca Transgaz a ingropat conducta aceea la doar 0,50-0,60 m este normal? Riscai s-o perforezi inclusiv batand doar un par in pamant……[Rumburak]

  3. A Mai explodat odats tzeava de gaze PE soseaua morarilor din bucuresti a facut groapa in sosea a fist fara foc !

  4. Transgaz va incerca sa se disculpe cu orice mijloace. Trebuia sa actioneze din primavara ce su asteptat sa moara oameni?!! La noi cand ard oamenii ca chibriturile atunci se trezesc idiotii pusi in functii cu bani multi!! Daca era un sef neamt din Germania sau Norvegia la Transgaz stia ce arede facut.

  5. @ S-a însurat Cătălin Cherecheș și nu puteau fi deranjați la Tranzgaz pentru o lucrare publică, probabil negociată cu termene de execuție, ?

  6. @ În ce condiții au fost abilitate societăți comerciale, persoane juridice de drept privat, să acorde avize pentru lucrări publice, pe domeniul public, ?

  7. & E între ”hipopotamii privatizării”, ”care are treabă la conducta lu’ Tranzgaz”, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.